Rendang Burung Ayam-Ayam

Dah mmg rezeki, kebetulan malam sabtu lauknya dah habis dimakan tengahari tu......tiba2 jiran sebelah hulurkan 2 ekor burung ayam-ayam.....burung ni nak semacam ngan burung puyuh tp spesis burung ni ditangkap di bendang2......kebetulan kawan kepada jiran ni dpt tangkap banyak, jadi 2 ekor dapat ler jadi rezeki utk kami.....

Memikirkan burung ni ala2 burung liar, jadi isi burung ni agak liat sikit......jadi kita rancang ada baik dibuat rendang sahaja, jadi boleh dimasak lama dan lebih lembut sikit dagingnya.....nak rebus pun makan masa jadi malas ler pulak......

Kalu ikutkan, rendang ni podas yang amat.....budak2 for sure tak boleh makan.....tp anak2 nak rasa gak jadi terpaksa kena basuh pulak.....hehehe.......tp ok ler gak......kulitnya sedikit liat tp isinya mmg lembut dan sedap......sedap betul.....lama tak makan burung2 liar gini, last2 masa kecik2 dulu masa pakcik suka keluar menembak di hutan......dpt ler habuan makan burung hutan......tp isinya mmg sedap.....tak ada tandingan bagi kita ler....


Rendang Burung Ayam-Ayam

Sedikit lengkuas
Sedikit halia
Sedikit bawang merah
Sedikit bawang putih
Segenggam Lada Kering
Satu sudu teh ketumbar

Kesemua bahan di atas dimesin hingga menjadi pes dengan sedikit air.

Santan
Sedikit asam keping
garam/gula/perasa secukupnya

Daun Limau Purut - dihiris halus
Daun Kunyit - dihiris halus

Campurkan bahan pes bersama santan, asam keping, garam, gula dan perasa bersama ayam dan daun limau purut dan daun kunyit. Biarkan hingga ia menjadi pekat/kering.

Note : Untuk Ain yang bertanya di shoutbox, harap resipi leh jadi panduan.


Burung Ayam-Ayam
Dipetik dari blog loudlove

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...