::Yummy Chocolate Cake......::

Chocolate cake ni request dr opismate......cake ni akan travel dr perlis ke kuala lumpur dan dari kuala lumpur ke pahang.......kawan nak celebrate birthday adiknya nanti......jadi ganachenya kita lebihkan belah atas sahaja takut nanti kalu terlebih panas meleleh lak jika side kek pun letak ganache bnyk2......cuaca skrg kan panas.......design simple2 jer......




Note :

Siti asked in shoutbox about how to make the ganache.....simple ajer siti......actually akak x pernah sukat2 tau......semua main campak ajer.....tp ini roughly how to make it....this is in a small quantity....should be ok for experiment...

1/2 cup whipping cream
Cooking Chocolate
(part ni akak x sukat.....first make sure potong dulu choc bar kecil2, get prepared)

Panaskan whipping cream tadi hingga keluar bubble....make sure api kecik ajer....once dah kuar bubble, stop api. Cepat2 masukkan choc bar tadi sikit demi sikit.....kacau biar semua melt. Sambil angkat2 sudu buat kacau tu, tengok ler konsistensi ganache tu, kalau laju jer jatuh tu meaning terlalu cair....tambahkan coklat bar lagi.....kacau......kita suka nampak sedikit pekat......sbb kita suka tuang terus ganache ke atas kek selepas ganache siap......kita tak pernah tunggu ganache sejuk melainkan untuk buat swirl ke apa ke....yg tu kena make sure ganache prepare lebih awal......sebaiknya kalau nak paip pagi, mlm dah siap buat ganache tu.......

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...