Monday, February 28, 2011

~Jemput-Jemput Malas~


Jemput-Jemput pun pemalas kan.....ala....pagi2 hari minggu lapar le pulak.....nak buat yang cepat2 je....malas nak masak nasi lak hehe.....pk punya pk, Jemput-Jemput pun jadi le kan.....sedap gak......geng2 je tak cukup tp makan sambil cicah2 sos cili pun sedap gak.....tak cukup geng pun tak pe le.......rasa tak syok gak benda2 ni pun nak tepek....tapi ini blog aku kan.....suka hati le nak boh apa pun kan.....hehe.....

~Jemput-Jemput Malas~

1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Segenggam ikan bilis - dibasuh/tos
3 sudu teh udang kering (udang kecil merah yang dijual di kedai bahan2 dr thai)
1 biji telur
Air secukupnya
Garam dan Gula (jika perlu)
Daun Kucai/Daun Bawang

Gaulkan semua bahan bersama dan sudukan adunan satu persatu ke dalam minyak yang telah panas.  Cicah bersama sos cili/air lada.


Makan panas-panas....syok.....ehh....abis gak tau anak2 makan......hehe......

~Chocolate Tart lagiiii......~



Chocolate tart....satu lagi order dari riena......kali ni basenya aku add more choco powder......mujur le tak melekat......takut gak....hehe......berkilat2 lagi ganache sbb masa snap gambar, ganache baru letak.....hehe....



Sekali lagi, tq very much riena....

~Black Forest Cake~



Black Forest Cake request dari riena.....aku delivery ke Gurun.....khas untuk riena yang dari tahun lepas asik aku tak leh nak fulfil ordernya.....kebetulan kena time banjir masa tuh....kali ni keknya sampai gak pada riena.....riena tak mau krim banyak2, so aku layer nipis2 je bersama blueberry filling manakala luar kek frosting dengan krim yang nipis, pastu layer ngan ganache.......tepek2 lak ngan choc yang aku shredded......tepi dan atas kek.....




TQ riena....hope u like it.....ada rezeki kita jumpa lagi.....

~MU Cake~




Sori Aida terlewat upload gambar.....asik tak sempat le pulak beberapa hari nih......sian Aida nak tengok gambar kek tak dapat2 lagi.....ni hadiah besday dari Aida untuk suaminya....terima kasih banyak2 ya Aida......tiap2 tahun celebrate nih......masa delivery hujan....hubby Aida lak bawak motor je time tuh....harap2 ok je le dia bawah kek tu balik umah....

TQ ya Aida.....

Thursday, February 24, 2011

~Chocolate Tart~



Tart ni tempahan dari Ina......ini kali kedua Ina tempah tart coklat nih....kali ni dia nyer pastry a bit lighter le dari biasa.....aku kurangkan serbuk koko, bukan sbb apa....untuk memudahkan pastry terkeluar dr loyang.....takut melekat.....yang penting inti mesti pure chocolate.....tart nih kira 3 lapisan le......first pastry, kedua inti, ketiga topping ganache.....

Hope ina enjoy nanti.....

~Strawberry Cuppies~



Cuppies ni order dari Safiah......nak boh buah stoberi....besar2 buah stoberinya nih....hope Safiah enjoy nanti......tq very much 4 ur order dear......and happy anniversary.....

Tuesday, February 22, 2011

~Spaghetti Aglio Olio~


Dinner malam ni just Spaghetti Aglio Olio.....versi campak2....versi malas2 ya....sbb dah lapar sangat jadi cari je yang ekspres nak buat.....aku mmg suka masakan ala2 western cuma kat umah ni tak bape nak laju le menu2 western ni sbb en hubby tak suka....yg makan laju aku je le....plus anak2 dara aku tu......tu je.....tu yang kurang sikit moody nak masak2 stail gini.....ni pun sbb en hubby kena buat kuliah malam, jadi leh le aku je yang makan....

Apa pun aku redah je buat.....sepatut kena spicy sikit tapi anak2 dara nak makan jadi tak boleh taruk lada.....ala....tak kick....tapi tak pe.....aku tetap laju je makan hehe.....ini le versi malas2 yang bagi aku tetap sedap.....

~Spaghetti Aglio Olio~

Spaghetti - secukupnya
Dicelur dalam air panas bercampur sedikit minyak masak sehingga cukup lembut

5 ulas bawang putih
Secukupnya button mushroom - hiris kecil2
Udang - sesuka hati
Minyak zaitun secukupnya
Sedikit butter - utk aroma
Lada Benggala - hiris2
Lada Kering - direndam dalam air panas, dipotong kecil
Daun Parsley atau Daun Pudina
Garam dan Perasa

Tumiskan bawang  putih + lada kering (this one aku omit, takut anak2 pedas) dengan minyak zaitun  + butter, masukkan button mushroom....goreng sebentar hingga button mushroom layu.  Masukkan udang dan gaul hingga masak.  Masukkan spaghetti yang telah dicelur tadi, gaulkan dan perasakan dengan garam dan perasa jika perlu.  Masukkan lada benggala.  Akhir sekali, hidangkan dan hiaskan dengan daun parsley atau daun pudina (daun parsley tak dak dlm stok, so tak letak....daun pudina ada tp dah mlm2 malas nak kuar umah pi ambik).

Untuk lebih tasty, anak2 makan ngan cheese powder.....atau parmesan cheese....



Alhamdulillah.....kenyang malam ni....

Monday, February 21, 2011

~Fresh HomeMade Strawberry Jam~

Strawberry stok dr CH dah merah menyala....nak kena cepat2 proses takut nanti rosak pulak kan...buat rugi je.....so aku mmg dah planning nak buat jem stoberi......fresh homemade....sedappp......rasa2 belum ada lagi dlm etnry sebelum nih....kalu ada pun tak pe le.....redah je.....meh le buat sendiri.....tak de pengawet dan sebagainya....lagi sedap dari jem beli....hehe......

Jom tengok apa bahan2nya yang mudah ni:-

~HomeMade Strawberry Jam~

800 gm buah stoberi - basuh dan belah dua je
500 gm gula castor
2 sudu besar jus lemon



Gaulkan buah stoberi tadi dengan gula di atas dapur dengan api yang perlahan.  Gunakan pan yang luas permukaannya.



Bila gula dah hancur, masukkan jus lemon tadi.....kacau dan boleh le mash sikit2 buah stoberi guna garpu je......tak payah overdone...sbb kita nak buah tu masih ada dalam jem nanti.....




Orait....jem dah masak......boleh agak2 kepekatan tu....tak payah masak sehingga terlalu pekat sbb nanti bila dah sejuk, ia akan semakin berjeli....tak payah nak guna pectin.....sejukkan terlebih dahulu....



Tried and tested.....



Dapat separuh botol je....maklum le.....homemade.....simpan elok2....letak dlm peti ais.....

Thursday, February 17, 2011

~Paprik Campur Ala Campak2~


Menu ala campak2 aje ya....anak2 suka lak makan mcm ni.....aku nak buat rendang ayam sebenarnya....sekali nak pi cabut, tengok2 daun kunyit dah takde....mati2 ingat daun kunyit masih ada, rupanya pokok lain yang sebijik pokok kunyit lak yang tumbuh....sib baik tak cabut buat rendang hehe.....jadi, kena tukar menu on d spot.....apa lagi....yang mudah je le....guna apa yg terlintas dlm kepala je......sayur pun tak cukup....sebab anak2 nak makan, jadi aku tak guna cili padi.....kena simpan resipi ni sbb bila campak2 nanti aku lupa camne dah aku buat, kot2 lain kali aku nak refer......hehe....

Paprik Campur Ala Campak2

Ayam - potong kecil2
Udang
Karot - hiris halus2
10 helai Daun Limau Purut - carik2.....
1 batang serai - diketuk
Bahan Tumbuk
Bawang Putih
Halia

Sos cili
Sos tomato
Kicap Manis
Sos Tiram
(Semua bahan ini dicampur sekali, lebihkan sos tiram)

Tumiskan bawang putih ngan halia.  Masukkan ayam dan serai dan goreng terlebih dahulu hingga masak.  Masukkan udang....kemudian masukkan sos2 tadi bersama lobak merah dan daun limau purut....perasakan jika masih tak cukup rasa....

alahai....mudahnya.....

~Pink Doll Cake~



Pink Doll Cake tempahan dari Zani.....tq ya Zani.....Zani request kek ngan doll di atasnya....zani ada mintak aku refer sample yang pernah aku buat....tp aku rasa nak buat kelainan sikit dari dulu....biar yang ni lebih presentable sikit....so aku buat doll kali ni mcm tngh sitting gitu....kasut pun ada bawah baju tu.....hehe.....buah stoberi ni souvenir dari aku untuk zani.....bukan dlm list permintaan zani actually....

TQ Zani....



Wednesday, February 16, 2011

~My Hanging Out in CH Part 2~



Part 2.....takat part 2 je....bukan jalan lama pun.....saja merehatkan otak yang penat je....cuci2 mata tengok bunga2 yang cantik2 di CH.....



Mashed Potato yang wajib kena makan tiap kali ke CH.....hubby suka nih....tp makan kat CH je....kat sini tak laju lak dia makan.....katanya syok makan kat CH sbb cuaca sejuk makan mashed potato panas2 mmg ngam je....







Monday, February 14, 2011

~My hanging out in CH Part 1~

Tempat 'hanging out' peberet aku ngan hubby.....especially my hubby ler.....lepak lagi ke CH......entah kali yang ke berapa dah aku pun dah tak ingat.....mcm le CH tu dekat sejam dua je dari umah hehe......dkt 6 jam gak nak sampai........dah tua2 ni aku dah tak tahan lama dok atas keta dah pun.....siap 'landing' gitu.....hubby drive sorang2 le.....aku jaga kalu terkejut je......kikiki.....

Kali ni kami stay kat Flora DeCottage.....nak kata bajet hotel murah idok le gak.....RM160 gak kena sbb masih dlm mood raya cina lagi tokey kata.....tp overal puas hati le....bed sheet bersih, wangi.....bilik a bit sempit.....tp biasa le.....kami tolak cantum kedua2 katil....baru dpt space utk sembahyang......stay sekejap je.....bertolak pagi Sabtu....Ahad petang dah balik......

Hotel by walking distance je ngan night market......lebih selesa dok area nih sbb tak crowded ngan orang sangat....plus tak payah kalut nak pk pasal parking....jadi malam tu jalan2 kat night market.....mcm biasa le kan.....kat sini aku grab buah2 stoberi......siap bodek2 budak cina tu soh bagi pree 2-3 kotak lagi hehe dan siap pilih2 buah sendiri pulak tuh.....baik budak tuh.....sblm pi night market, kami singgah makan durian dulu....siap pekena 3 biji durian susu......makan kat CH mmg syok sbb tak sakit kepala......kalu tak mmg aku tak makan durian......angin betul.....hehe....

Flora De Cottage

Our bekpas pagi2 Ahad tu di Cameron Bharaat Tea Plantation......peberet spot hubby makan nasi lemak.....anak2 pekena cheese cake.....





Silap order set teh.....terambil set Masala......sudahnya aku ngan hubby yang kena perabih sbb anak2 tak lalu nak telan....'bau herba' kuat sangat anak2 kata.....


Lepas bekpas terus ke Kea Farm......cuaca bila berangin baru rasa angin sejuknya.....tp malam sblm tu hujan so mmg ketar lutut gak le.....



uiih.....along curi ambik gambar......sori guys....tngh serius pilih sayur2 nak bawak balik bagi kat bff ngan jiran......hehehe


Aiseh....mek nih jadi salesgirl jual bunga lak ke???


ooo....ada budak tngh merajuk tuh....lari tengah2 ladang teh lak....


~Pooh 4 Nur Adrianna Qaisara~


Kek tempahan dari Dr Farid untuk besday anaknya....Nur Adrianna Qaisara.....eh...sedap nama....cam nama anak dara aku gak part belakang2 tuh.....hehe.....2 kg nyer kek (kek ni berat actually dlm 3 kg++ tp aku jual pada harga 2 kg je le sbb aku jual per recipe...one recipe berat kek dlm 1.5 kg gitu.....tak pe....aku tak berkira sangat)......

Saiz kek 8 in x 16 in.....satu loyang le nih.....bukan cantum2 kek....hehe.....Dr Farid request nak gambar pooh ngan buah stoberi jadi border kek.....pastu nak tulis ABC kat tepi2 kek....aku hentam dr A sampai Z......bila sampai part U....terus langkah ke W.....aiseh....bilang2 rasa cam ada yg aku tertinggal je.....maklum le.....dah lama tak mengeja ABC hahaha......jadi tambah V dok bawah U ngan W hehe.....x pe ya Dr.....hehe.....

Buah stoberi sebijik2 jadi border kek.....luckily le....fresh from Cameron Highland lagi buah2 untuk Dr.....aku pilih sendiri buah2 tu kat sana.....orait....dah siap delivery keknya....tima kasih banyak2 ya Dr Farid....harap2 majlis petang nanti meriah hendaknya.....




Sori le ambik gambar terbalik.....saja je.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...