Tuesday, December 30, 2008

AZAM TAHUN BARU 2009

SALAM TAHUN BARU 2009


Tahun baru 2009 dah masuk.....tahun baru hijrah dah beberapa hari lepas........azam apa nak buat.....sebetulnya tak pernah buat azam pun.......azam tak beria-ia tu ada ler......tapi kalu buat azam satu menda pun tak jadi....pasai sebenornya asik lupa apa azam yg dah buat.......merapu ler cheq ni......hehehe.......

Secara asasnya, semangat tu nak kena ada ler.....apa nak buat ekk tahun depan???

Pertama,


Kena rajin, kena pandai bagi2 masa......tahun depan akan jadi tahun paling sibuk buat seorang yg dah tua mcm saya......hahaha......ni nak pakat bersaing ngan anak2 ni.....w/pun sudah makin tua, semangat baru sampai jer sekarang......secara kebetulan bajet pun ada terlebih sikit jadi apa salahnya reward diri sendiri pulak untuk sesuatu yang dah lama tertangguh.......hajat di hati nak ulang balik sejarah 15 tahun dahulu......dapatkah tercapai??? atau berangan jer yg lebih.....

Kedua,



Nak kumpul duit, tolong hubby nanti nak renovate dapur......kita nak buat kabinet yang dah lama kita teringin nak buat......simple2 jer......yg penting nak cantik pada mata kita.....la ni kalu masuk dapur mcm masuk kedai jual spare part jer......hahaha......apa nak buat, dapur kita besor sangat, barang pun besooorrr gak......bajet sikit2 tak lepas ler......dapur rumah kita luas jadi kena mula menabung......ye ler.....tabung kena bagi bnyk cawangan kali ni......

Ketiga,

EJ kata dia nak tambah kawan kat Ecah......hmmm mcm teringin ler pulak.....tp hubby belum bagi 'green light' lagi......kikiki......jangan mare pa......suka2 jer.....tp bila ingat umur dah makin tua, rasa mcm dah tak larat, tapi bila tengok budak2 pastu tengok baby icha pun dah makin besar, rasa sunyi lak tak dak budak2 buat cium2 mcm bantal bucuk......eeee....kita suka benor bau baby......hatta baby icha dah besor2 pun kita suka sangat cium2 dia masa dia tidur.......aiseh.....bau budak2 kecik ni menyegarkan jer rasanya......kalu dpt green light, kita on jer ni........kahkahkah.....berangan lebih......setakat ni baru 3.....bawak perut dah 4 x.....1 tak sempat jadi.......

Keempat,

Nak upgrade sikit knowledge yang ada, nak improve lagi skills......bnyk nak buat.....tak tahu mana satu nak jalan dulu.......skills apa? mcm2......nak 'meliuk lentukkan' lagi tangan, banyak eksperimen nak kena buat ni.....

Kelima,

Proceed ngan project menjahit yang asik tertangguh dek kesibukan yang melanda sepanjang tahun lepas.....nak jahit baju2 kakak, baju2 kita sendiri, nak jahitkan langsir (tengah cari2 paten apa nak buat ni....).....aiseh....mcm banyak ler pulak.....sempat ke..??? hehehe.....ni projek yang asik tak jalan2 jer.....

Keenam,

I am going to loosen up a bit......muhasabah diri sikit kot.....

Rasanya mcm ada lagi tapi tak terfikir lak skrg ni.....semua ni sebenornya bukan ler azam pun, ini sebenarnya benda yang mesti saya buat kecuali untuk satu dua nota saya tu.....saya kena pk nak pilih yang mana satu antara dua, antara yang boleh saya buat sendiri tanpa bantuan orang lain dan satu lagi sesuatu yang mesti saya dapatkan......atau saya mesti dapatkan kedua2nya......saya tak boleh bergantung dengan orang lain untuk mendapatkan apa yang saya nak, sebab orang lain tak semestinya mahu membantu saya......sejak dulu saya dah terbiasa tidak bergantung atau berpakat dengan sesiapa untuk bertatih ke hadapan.....




Thursday, December 25, 2008

Tema Hijau





Kesemua kek2 ni order dari orang yang sama......temanya hijau.....semudah itu sahaja pesanannya.....yg lain diserahkan bulat2 kepada kita.....kek yang di atas adalah kek 2 tingkat manakala kek yang di bawah adalah untuk hantaran dari pihak perempuan kepada pihak lelaki.....




Pink & White Theme Cuppies




Cuppies untuk si manis Nurul dari Jitra....mula2 sesat gak cari rumah Nurul..kata hubby, takan tak de no lorong.......tp mmg pun rumah nurul tak de no lorong......nasib baik tanya makcik di rumah hadapan jalan besar tu.....katanya dekat tangki air besar belakang tu jer......ooo.......baru jumpa......hehehe.....

Ok Nurul.....Selamat Bertunang.......

Fondant Yang Ditatang...



Nape ya kita kata ia fondant yang ditatang....hehehe......nak jadi citer, kek ni order dari Sara from Penang.....secara kebetulan memandangkan kita on the way ke situ, so kita dengan suka hati terima order Sara sbb Sara pun pernah order masa dia tunang dulu......sepanjang jalan kek tu kita pegang tak berhenti.....takut lak apa2 pergerakan menyebabkan ia menjadi sensitif......kebetulannya hari tu hujan turun sepanjang perjalanan......menyebabkan riben fondant yang sepatutnya mengeras menjadi semakin lembut......asalnya riben tu tinggi jer, tp dlm perjalanan jadi makin rendah.....punca utama kita buat riben tu sbb sara nak bunga yg warnanya pink ke peach.....so mmg tak dpt cari.....kita ikhtiarkan warna tu dr riben manakala bunga2 kecil kita ambil dari set bunga sugar paste yg terpaksa kita lerai2kan untuk mendapatkan keserasian warna tu.......adus....sudah susah hati kita ni....bahagian tepi riben pulak ada yg hampir patah sbb ia makin menurun.....terpaksa ler explain kat Sara......well sara, in case sara terbaca, do follow up ngan akak apa jadi pada riben tu sbb majlisnya lusa...rasa mcm lambat lagi lerpulak tu......

Wednesday, December 24, 2008

My Revision on Shorthand

Shorthand ngan Trengkas adalah my peberet subject masa belajar dulu......masih ingat lagi masa study dulu ngan Pn Norlizan, Pn Sherene yang cantik manis and Pn Maimunah yang garang.....tapi i was lucky to be her peberet student......segarang2 dia, dia ler lecturer kesayangan kita.....kalu bukan sebab dia garang, tak tentu anak2 murid dpt jadi pandai.....

Masih ingat lagi kata2 Pn Sherene, "sepanjang saya jadi lecturer, ni ler pestime ada student dpt carry mark markah penuh"......hehehe......seronok kan zaman belajar dahulu......itu ler zaman paling indah untuk dikenang....dengan Pn Maimunah lak.....tiap kali ada extra test, selalu dia tak bagi kita sit......alasan Pn Maimunah, kuota carry mark kita dah penuh......hahaha......selalu jer kena suruh dek dia pergi ambik kunci tertinggal ler, ambik benda kat bilik dia ler......aiseh.......

Sekarang, semua kenangan manis tu dah lama berlalu......sudah lama benar......shorthand dan trengkas pun sudah lama tidak dipraktikkan lagi......w/pun di zaman yang serba canggih penuh teknologi baru, tapi trengkas dan shorthand tetap punya banyak keistimewaan.....pertama, sbb tak semua orang boleh membaca shorthand atau trengkas.....jadi, ia lebih kepada bahasa perhubungan yang rahsia......






Ini adalah tulisan Gregg. Tulisan Gregg ni sedikit berbeza daripada Pitman.....bukan sikit ler, mmg berbeza.....so some short forms in Gregg could mean something else in Pitman.....whatsoever, ini ikut kepakaran masing2 ler....

Writing shorthand and trengkas need skills......mesti ada kepantasan jari jemari, dengan lentuk yang tersendiri.....ada yg memandang remeh, but believe me, not everybody is given the skill to develop a good shorthand writing......not only you have to write it down fast, but you have to have a beautiful short forms.......it's not like reading a book, memorizing the word without knowing how to speed reading what you have written......ooo ghee......all my buddies, didn't we miss all the times before?? Bagaimana kita semua pakat bersaing hendak menjadi yang terbaik?

Even waktu kelas dahulu, kita tetap berdebar tiap kali habis sesi dictation.....sbb selalunya kita antara yg selalu kena jadi the first utk read out apa yg telah di'dictate'.....takut tau......tapi itu sebenarnya penyebab you could be excellent, coz you always have to be prepared......untuk praktis, kita praktis melalui lagu.....sbb dlm lagu you have to have a good listening skills, not only good in writing......only when you can hear things clear enough, then only you know what you are going to write.....

Tanpa latihan, semua ini akan terkubur sahaja, and i believe most of my friends don't even remember all the forms anymore......how i love this writing and i will make sure it remains as good as my old time.....practice do make things perfect.....

Bouquet of Roses again.....



Hajat di hati mulanya nak letak bakulnya warna lain.....tp since customer dah tunjuk contoh seperti gambar yg sedia ada, tak berani pulak nak tukar2 warnanya......cuma warna bunga kita tak ikut contoh, lupa lak apa warna bunga pada kek kita yang dulu tu.....jadi main letak jer kalernya......




Tuesday, December 23, 2008

Cuppies With Royal Icing Flowers




Just a simple cuppies untuk mini box ni......kebetulan baru dok testing buat bunga dari royal icing.....tp kena praktis lagi....ini baru pestime buat.....pestime gak tepek kat customer, tak diminta letak pun tp saja kita letak.....lenkali kena cari masa nak praktis lagi......step-step yang betul.....hmmm......apa nak buat kan....kita belajar tak ada orang nak ajar......nak pergi kelas2 ni tak ada masa dan tak mampu......ni kira try and error jer.....kalu mintak resipi ngan orang pun tak tentu orang nak bagi..........tp nasib ler ada hamba Allah yang sangat baik hati bagi resipi (mudahan dimurahkan rezeki hendaknya buat si dia......Amin).....

Tp kali ni kita tak guna resipi tu lagi.....ini resipi dpt dari buku......sebelum ni jangan kata nak buat bunga, nak buat icingnya pun tak jadi......hehehe........berkilo2 gak gula icing campak ajer......tak sempat nak jadi bunga pun.......cuma kali ni belum betul2 sempurna lagi, resipi pun tak sukat w/pun dlm buku dah sukat elok2, tp kita main campak2 jer......kena cari masa terluang mengadap benda ni ajer.....skrg ni terlalu sibuk.....luckily ler org yg masanya di rumah ajer pastu ada lak helper.....masa pree kita cuma belah malam, helper lak tak ada, lepas ni hari minggu kita tak pree langsung dah, kalu mood rajin dtg, silap2 lepas ni tiap2 mlm kena mengadap buku pulak......jadi susah nak praktis skill2 gini dengan terperinci.....

Kita ada cuba beberapa jenis bunga, tp bunganya masih belum kering betul lagi.....ada gak yg patah2 sbb tak sabar nak tengok hasilnya......hehehe.......kita ni tak penyabar tu pasal susah sikit....

Monday, December 22, 2008

Sepan Bob......


Cupcake sepan bob buat customer.....sakit pinggang cheq melukis cik sepan ni.......ntah pasai apa lambat lak melukis budak ni kali ni......hehehe.....tapi tak pe ler......bukan selalu pun......customer cheq pun bukan ramai.....takat leh bilang ngan jari.....sekali sekala sakit pinggang pun x dak hal ler.....hehe......kira alhamdulillah ler ada yg nak order gak ngan kita ni...........


XTVT Hujung Minggu.....

Hari minggu ni relax2 jer......lepas antarkan kek, jalan2 ke pasar tani....beli sayur sikit buat masak nanti......tp tengahari tu papa ajak bawak budak2 mandi mandi di Bukit Ayer......tak bape nak menarik sangat tmpt tu sekarang tp dah yang paling dekat itu jer le yang ada.....bantai ajer ler.....kita masak kelam kabut sbb last minute nyer info nak ke situ.....biasa ler.....selalu tak plan jer......


Anak-anak demand nak makan burger.....kat taman tu pulak ada yg bukak gerai jual burger....tp jimatkan belanja.....hahaha.......roti burger dah ada....sumer dah ada.....jadi buat sendiri jer......along nak pulak boh telur.....ahaaa.....buat sendiri jer......kena pulak malam tu hubby tak ada sbb menghadiri majlis tahlil bapa saudaranya meninggal di Mekah semasa mengerjakan ibadah haji......Al Fatihah.......kita ni kalu hubby tak de malas jer nak masak.....takat mulut budak2 ni mmg tak padan nak masak mcm2.....





Sotong Masak Halia

Halia sebesar ibu jari
2 ulas bawang putih - hiris halus keduanya



Sotong dipotong bulat/atau suka hati
Sedikit Kicap
Sedikit Garam/Perasa
Lobak Merah - dihiris bulat
Daun Bawang - dipotong2
Bawang Besar - dihiris bulat

Tumiskan halia dengan bawang putih hingga wangi. Masukkan sotong yang telah dipotong bulat tadi. Masukkan lobak merah, daun bawang dan bawang besar. Masukkan kicap dan garam/perasa. Alahai....mudahnya.....pejam mata pun boleh buat.....hehehe.....


Ini tak dak kerja ler ni.....saja ler tengok siaran langsung majlis akad nikah mawi & ekin.....tp kita mmg ler tak minat mawi ni.....sori ler......hmmm punya ler mengalahkan anak raja majlis nyer.....apa2 ler asal dia orang bahagia.....tak de kena mengena ngan kita pun.....saja jer nak tengok cincin platinum tu.....hantaran sumer tu.....sori ler.....gambor kat tv jer.....ini kan liputan eksklusif.....mana leh masuk tengok....





Cheesecake....yummy....


Cheesecake with ganache topping.....order dari Amalina of Politeknik.....thanks sbb selalu order.....kali ni Amalina buat makan2 sempena farewell to 2008 and welcoming 2009 dengan kawan2nya....semoga enjoy ngan cheesecakenya....kita topped ngan stoberi kebetulan ada dlm stok.....foc untuk loyal customer....


Saturday, December 20, 2008

Ayam Goreng Berempah



Ini untuk hidangan tengahari....cuma kita makan ngan anak2.....sekali sekala tukar cara masak, selalu main goreng ajer.....kali ni kita buat ala2 berempah tapi still anak2 boleh makan......sapa yg nak cuba boleh tengok resipinya yg kita sertakan di sini.....mudah jer...

Ini rempah yang digunakan......ketumbar, jintan putih dan jintan manis




Ayam Goreng Berempah

1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Tumbuk semua bahan di atas dan gaul dengan ayam yg telah dipotong kecil2....

2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Halia
Kunyit Hidup

Daun Kari (hiris halus dan digaul bersama ayam)
1 biji telur
Garam

Tumbuk semua bahan ini hingga lumat dan gaul dengan ayam tadi. Masukkan garam dan sebiji telur dan gaul rata. Perap selama 1 jam.


Goreng perapan tadi hingga ia masak.


Friday, December 19, 2008

Jalan Jalan Cari Makan - Restoran Moha Alor Setar



Makan lagi.....x abis2 asik makan jer kan.....mana ler tak makin tembun jadinya.....restoran ni letak tak jauh dari restoran peberet kita, restoran nurha....dekat jer ngan tempat jual keta Vimal......rasanya k amal pernah sebut pasal restoran ni dlm chat tak lama dulu......saja jer ler singgah nak rasa mana yg lebih sedap......well.....not bad ler.....kalu ada 5 bintang, kita bagi 4 bintang.......kira ok ler tu kan.....

Upin & Ipin kali ke tiga...

Ini kali ke tiga lukis upin ngan ipin ni.......ordernya datang last minute mcm biasa ler......order malam nak ambik esoknya.....mujur gak tak ada apa2 perkara.....dah 2-3 hari kita dok relax......badan pun lama2 stressed out gak kan.....kena rehat2.......sib baik dah dpt rehat......so kita ngan senang hati terima ordernya......hendak lak lukis upin dan ipin......mujur ler jugak ada contoh gambarnya.....kalu nak kena google tenet lagi alahai....malasnya nak bukak laptop......

Oleh sebab keknya tengah malam baru siap bakar, pagi tadi terpaksa ler bangun kul 5 pagi nak siapkan hiasan kek.....mamai2 jer rasa mata.....hehehe.......tp nasib baik on the dot dpt siapkan 1/2 jam sblm nak ke opis.....

Beef Steak




Boleh ler nak kata ini menu tengahari paling malas.....pertama sbb sosnya kita tak perlu buat, dpt preeee jer......hehehe....resipi kita bagi kat kawan, kita dapatkan dari tenet.....then dia yg buatkan sosnya.....kita lak dpt merasa hasil tangan dia......so.....memikirkan di dalam fridge ada stok daging yang dah elok2 bentuk boleh dibuat steak, apa lagi......tarik keluar jer kita punya grill then bakar daging tu yang dah kita marinade, goreng fries, bakar ubi kentang, celur sayur campur pastu campur mayonaise and last celur brocolli......prepare dua pinggan, satu kita share ngan anak2......jangan tak tahu, dagingnya 2x ganda besor dr kat kedai.....tu pasal kena share....satu kita simpan kat hubby......kenyang dia makan.....

Resipi utk sos barbeque tp mmg sedap jadi sos untuk marinade ngan kuah steak kita ni....

Sos Barbeque/Sos Steak

125 ml sos masam manis
125 ml sos cili
125 ml sos tomato
90 ml sos plam
125 ml sos blackpepper
60 ml sos Hoisin
60 ml sos tiram
30 ml madu
1 camb kicap manis
1 camb serbuk lada hitam
1 camt herba Itali, jika suka
Garam secukupnya

Cara membuat

Untuk sos: Jerang bahan perap dengan campuran tepung jagung. Kacau atas api sederhana hingga pekat. Hidangkan bersama bahan barbeque.

Monday, December 15, 2008

Door Gift Cuppies







Cuppies order from Linda of Kolej Komuniti......untuk door gift dinner.......thanks Linda......

Jalan Jalan Cari Makan - Kafe Old Delight, Alor Setar

One of the best ala-ala kopitiam nyer cafe, sbb di sini hidangan makanannya sangat banyak dan mmg superb sedap......kopitiam lain biasa ler, hidangannya stail roti2 bakar, stail mee2......not really my taste ler.....tp di sini mcm mcm ada......

Terletak bersebelahan sahaja dengan City Plaza Alor Setar, tak jauh dari semua kemudahan.

Nasi Goreng ni nama apa tak ingat lak....panjang sangat....peberet along.....mmg sedapppp.....

Ini biasa ler....mama nyer peberet.....uih....sedap sangat2.......lain dari kebiasaan kita makan......Baked Cheese Spaghetti With Mussels....alamak.....sedap sangat2.......cuma RM7++ sepinggan termasuk iced lemon tea.....

Ini lak pilihan hubby......White Rice with sweet sour chicken wing ke apa ntah nama.....hahaha....panjang benor namanya......chicken wing tu sedappp.....juga RM7++ bersama minuman.....

Sharkfin Soup......sedap gak......satu mangkuk RM6......kita orang bedal 2 mangkuk ari tu.....tamak betul......

Ooooo yang ini biasa ler.....sapa lagi yg nak sental kalu bukan budak debab yg kecik tu......hahaah......dia sorang jer tukang perabih.....tak sempat kita nak rasa pun.......


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...