~Kek Marble 3 Rasa~

Cuti sekolah telahpun bermula.....anak2 tentu seronok kerana dapat berehat dari belajar selama 2 minggu ni.....kita mak2 budak cuma harap jangan le anak2 ni menyelerakkan rumah sementara kita bekerja....hehe....yang paling best cuma tak perlu berkejar2 menghantar mereka ke sekolah untuk 2 minggu ni......jadi leh le kuar kerja lewat2 sikit......sementara tu belikan anak2 buku2 latihan dengan harapan rajin2 le dia orang buat ulangkaji kat umah, jangan asik tengok channel 611 je ari2....

Sementara tu, meh le layan kek buatan saya nih......



Kek Marble 3 Rasa.....saja2 je bagi nama.....basicnya hanya butter cake ngan teknik berlainan daripada biasa dibuat.....just suka teknik ni sbb menghasilkan kek butter yang tinggi untuk 8 in nyer loyang....compare buat guna teknik biasa, rasa mcm tak bape puas hati walaupun beratnya sama lebih kurang 1 kg ++ ngan resipi yang ini....

Kek ni a bit sweet sikit, so sapa yang rasa tak suka manis, kurangkan je gulanya ya....

~Kek Marble 3 Rasa~

250 gm Butter
100 gm Gula Castor (leh kurangkan ke 80 gm)
1 sudu teh esen vanila
3 biji Kuning Telur (Gred A)
200 gm Tepung Gandum
1 sudu teh serbuk penaik

5 biji Putih Telur (Gred A)
100 gm Gula Castor (leh kurangkan ke 80 gm)

Pewarna Merah + Perasa Strawberi
Pewarna Coklat + Perasa Chocolate Emulco

Putar butter dengan gula dan esen vanila hingga gebu.  Kemudian masukkan kuning telur satu persatu dan putar hingga sebati.  Masukkan tepung gandum bersama serbuk penaik.  Kaup balikkan biar sebati.  Putih telur tadi diputar bersama dengan gula castor hingga soft peak dan gaulkan ke dalam adunan butter tadi. 

Bahagikan kepada 3 bahagian, dengan 2 bahagian diwarna merah dan diberikan perasa strawberi manakala satu bahagian lagi diwarnakan coklat dan diberikan perasa chocolate emulco.  Bahagian satu lagi dibiarkan asal.  Kemudian, tompok2kan sahaja adunan tadi berselang seli hingga adunan habis.....bakar selama 1 jam atau sehingga adunan betul2 masak bergantung oven masing2.  Jangan lupa alaskan loyang kek dengan baking paper yang dialas minyak.  Bakar pada suhu 160'C dalam loyang 8 in.



~Chocolate Moist Cake~



Ada someone request nak resipi kek coklat.....cuma ni baru berkesempatan nak update entry.....so harap yang tanya2 tu dah puas hati le ya....sori le ya, saya bukan pro yang pandai2 create resipi, kebanyakannya yang saya cari online and tru buku2 dan saya tested....mana yang ok saya kekalkan dalam senarai menu pilihan saya....kecuali menu lauk pauk tu kadang2 mmg hentam saja.....kek2 tak berani le saya.....so bagi resipi yang tak ok, saya diam saja le letak tepi.....yg ni antara peberet saya le sbb rasanya sangat moist.....

~Chocolate Moist Cake~
Sumber asal : HaSue

100 gm serbuk koko
180 gm gula pasir
1 tin susu sejat (saya guna full cream milk dutch lady)
200 minyak sayuran (saya guna minyak jagung)
250 gm susu pekat manis
4 biji telur (saya guna telur Gred A)
150 gm tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Campur serbuk koko, gula pasir, susu pekat, susu sejat, minyak jagung dan masak atas api perlahan hingga gula cair.  Tidak perlu menggelegak. Telur tadi dipukul sekejap dan campur sekali dengan bahan tadi. Masukkan bahan kering iaitu tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat dan gaul sebati.  Bakar selama 30-40 minit bergantung oven anda hingga betul2 masak.




~Sup Gear Box~



Semasa ronda-ronda ke Mydin hari minggu aritu, terjumpa le potongan2 gear box ni....bukan le exactly mcm gear box yang seketul2 siap leh hirup2 lemak dia tuh...yang ni dah siap potong2.....walaupun kat kampung di kelantan sup gear box ni sangat le popular, tapi tak pernah sekali pun saya cuba untuk menikmati hidangan tersebut.....takut terlebih lemak ke apa ntah le....tp mmg selalu teringin nak merasa keenakan gear box nih....so, since dah 'terserempak' tu, saya kena cuba le....harga pun cuma bawah RM5.....cukup le utk saya ngan en hubby yang makan....

Teknik memasak saya buat lain dari biasa.....and mmg sedap sangat makan ngan nasi putih yang masih panas2.....terlupa pulak ngan lauk2 lain yang ada sbb asik makan lemak gear box nih hehe....apa2 pun satu hari harus saya mencuba the real gear box nih....saya nak gak hirup ngan straw lemak2 tu hehe....

~SUP GEAR BOX~

4 ketul gear box - direbus terlebih dahulu hingga isinya lembut, simpan air rebusan untuk digunakan nanti
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan Campuran:
2 sudu kecil Serbuk Ketumbar
2 sudu kecil Serbuk Jintan Putih
2 sudu kecil Serbuk Jintan Manis
1 sudu kecil Serbuk Lada Hitam

Mix bahan di atas dengan air panas untuk dijadikan pes.

Air secukupnya
1 batang serai - diketuk
1 biji asam limau nipis
Daun Ketumbar
Daun Bawang
Ubi Kentang - dipotong ikut selera
Garam/Gula secukup rasa

Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk lumat.  Kemudian, masukkan bahan campuran pes tadi dan tumis hingga naik minyak.  Kemudian, masukkan air rebusan gear box tadi dan tambah dengan air biasa secukupnya jika air rebusan tidak cukup untuk menenggelamkan gear box di dalam periuk.  Masukkan serai yang diketuk tadi.  Bila sudah menggelegak, masukkan gear box dan ubi kentang dan biarkan direneh di atas api sederhana.  Perasakan secukup rasa.  Masukkan air asam limau nipis secukupnya.  Taburkan daun ketumbar dan daun bawang dan siap untuk dihidangkan.

~Mee Goreng Mudah~



Menu yang asyik ulang tayang je ya sbb peberet menu hari minggu biasanya mmg Mee Goreng....request dari along yang tak bape laju nak makan meehoon atau kueteow....sayang betul sbb saya nak sangat masak menu lain tp kalu dah tak de yang nak makan buat apa lak nak masak kan....anak2 saya bukan kaki makan sangat....sumer memilih....tu yang nak masak pun kena tengok gak le menunya.....macam kalu masak ketam pun tak pandai nak makan, kalu saya tak korek2 isi tu mmg membazir saja kalu order kat kedai....mmg sudahnya saya sorang yang kena habiskan...

Disebabkan dah terlalu biasa masak, saya buat ikut suka saya je le nak campur apa pun.....kdg2 ikut versi kegemaran saya, kadang2 saya tak kisah sangat kalau nak cepat2.....janji makan dah le...


~Mee Goreng Mudah~

1 kg Mee Kuning
4 ulas bawang putih + 1 ulas bawang merah + sedikit halia (tumbuk halus)
2 sudu besar pes cili
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap pekat
4 ekor sotong sederhana besar - dipotong2 bulat
300 gm isi ayam - dihiris2 persegi
Taugeh
Cili Merah - dihiris serong
Daun Ketumbar
Daun Bawang
Bawang Goreng - untuk taburan

Tumiskan bahan tumbuk tadi hingga naik baunya, masukkan pes cili dan masak hingga sedikit garing.  Kemudian masukkan sotong dan isi ayam, gaul hingga masak.  Masukkan sos cili dan kicap pekat diikuti dengan mee kuning (yg telah dibasuh terlebih dahulu dan tapis).  Gaul2 sebati, masukkan taugeh, daun ketumbar, daun bawang dan cili merah bersama perasa (garam/gula) secukupnya.  Angkat dan taburkan bawang goreng juga sedikit daun ketumbar.



~Roti Bantal Dengan Kari Daging Cincang~



Best kan petang2 dapat makan roti bantal cicah ngan kari daging cincang ni....ni sumer gara2 en suami tiba2 teringin ngan roti bantal ni le, masih panas2 baru sampai kedai...jadi terus dibelinya satu bungkus masa dia singgah nak beli suratkhabar....balik2 je dari kerja Jumaat aritu terus en suami cakap tentu sedapnya dapat makan roti bantal cicah ngan kuah kari....faham le tu hehe....so saya cakap boleh le....nanti saya buat kuah kari buat cicah....kejap je pun.....en suami cadangkan buat gulai ikan, saya pun kata ok le....balik check peti ais dulu le...

Balik2 umah belek2 rupanya ikan x de pun, ingatkan ada dalam stok....pastu dok fikir makan ngan daging cincang pun ok, sbb roti bantal senang nak kaup nanti isinya....maka jadi le kuah kari daging cincang.....





Hidangan petang siap, sekali ngan teh ais....tak cukup pulak roti bantal tu....seronok en suami dan anak2 makan walaupun kuah kari tu rempahnya sedikit pedas....

~Cameron lagiii.....~



Untuk kat Cameron ni x de apa2 gambar sangat le.....dah selalu sangat ke sini sampai malas dah nak snap gambar pun.....banyak gambar2 baby yang dok sibuk nak snap....ni pun gambar2 pokok ni dia le yang sibuk snap.....kamera dslr kehabisan bateri tiba2 je, agaknya beku masa masuk snowalk kat i-city aritu....nasib baik bawak kamera kecik, jadi baby le yang concur snap gambar.....ntah apa2 yang diambilnya pun tak tahu le...bagi can je le kat dia.....kita snap le gambar mama ke, papa ke, along ke, kakak ke....ini dak....abis ngan akar2 pokok pun sibuk dia snap....





Trip 4 hari 3 malam selesai sudah.....sebelum bertolak balik singgah di Kea Farm borong stoberi dulu....cumanya kempunan sbb tak dpt nak makan nasi lemak kat ladang teh kesnya terlalu ramai orang, maklum le cuti hari pekerja.....nasi lemak abis huhu.....hubby kata maknanya ni kena pergi lagi le....hehehe.....

~Ke Puncak Genting~

Sungguh lama betul saya tak menjejakkan kaki ke tanah tinggi genting ini.....seingat saya rasanya sudah lebih 25 tahun.....lama tu........sebab tu dalam edisi jalan2 baru2 ni, saya beritahu anak2 nak bawa dia orang jalan2 ke situ pulak....tapi untuk stay di situ tidak le kot sbb saya rasa tak banyak yang menarik di genting melainkan hanya untuk bersuka ria sahaja.....not a place untuk merehatkan fikiran bagi saya.....

Kami sampai terlewat sikit ke genting sbb tersesat jalan le pulak.....mula2 nak ambik karak kononnya, pastu entah mcm mana tak percayakan gps, jadi pandai2 je kami naik ikut jalan lain....mmg lambat le pulak jadinya sampai....

Apa yang berbeza after 25 years???....

Hmm...entah....kenapa ya saya rasa mcm tak banyak beza sangat....yg nampak cuma bangunan tinggi n jalan yang sempit2 dan sehala.....cuaca dah tak mcm dulu.....tak senyaman berada di cameron rupanya......tapi since dah berjanji dengan anak2, saya bawa juga mereka main2 di outdoor park......tak boleh lama2 sbb nak terus off ke cameron pula, bermalam di sana......tiba2 je rasa sesak tengok bangunan tinggi2 di sini.....walaupun di cameron lebih crowded, tp lain pulak suasananya.....cameron tetap the best place untuk rehat2 dengan famili.....









 







Well, anak2 ralit hendak main macam2 permainan.....dari plan asal nak chow dr situ kul 3 petang, terus berlanjutan sampai pukul 6 petang......terpaksa call hotel di cameron bagitau lambat check in.....kami sampai di cameron sekitar kul 9 malam.....lepas je check in, singgah pasar malam brinchang jap, cari makan2 then terus zzzzzzz...........penat giler2 gitu.....

~Makan2 Di Restoran Tasik Indah (Floating Seafood)~

Malam selepas abis ronda2 i-city, kami terus balik hotel zzzz.....penat sangat2....sbb sampai2 je ke Shah Alam tu, malam tu terus kuar meronda......

Esoknya, saya dah buat planning akan ke KLCC ngan IKEA and Pesta Buku Antarabangsa di PWTC......port wajib kena singgah sbb anak2 suka ke kedai buku.....sama gak ngan saya yang kaki buku....tapi novel2 ni sori le saya tak bape minat, saya terjah seksyen food and beverage ngan craft je.....yang lain maybe english novel tp lebih kepada citer reality.....novel romantik pun saya lebih suka english novel.....novel melayu saya tak leh nak baca, bahasa puitis2 ni rasa geli geleman le pulak.....along terjah seksyen majalah basikal dia.....kakak ngan adik as usual terjah buku2 budak2.....n en hubby, cuma mengekor je.....seksyen peberet dia of course politik le....tp dia tak suka beli buku hehe....

Sblm ke KLCC ngan IKEA, singgah dulu di Pesta Buku di PWTC.....aiyaaa.....giler nyer crowded manusia....sampai tenggelam anak2 saya, nak tengok buku pun tak boleh.....tp tak bape best, sbb banyak novel2 biasa dan buku2 ilmiah pun tak bape menarik sangat.....saya cari2 jika ada international booth, tapi tak ada le pulak....yang jumpa cuma dari Brunei....so saya grab je le 2 buah buku.....buat kenangan.....lepas tu terjah Butik Ariani yang telah buat sale.....pergi pesta buku tapi beli tudung le pulak hehe.....lepas tu terus ajak en hubby cabut ke KLCC.....tak seronok di PWTC nih.....

Dah ke KLCC, terus ke IKEA....dah ronda2, malam kul 8 malam baru le selesai.....terus balik Shah Alam....en hubby nak bawak makan2 lak....

Restoran ini adalah restoran feberet saya tiap kali turun ke Shah Alam....sumer menunya sedap2, servisnya pun tip top.....harga makanan pun tip top le gak....tp berbaloi ngan apa yang ditelan masuk perut hehe.....



Shark Fin Soup yang sangat best....sorang semangkuk, untuk saya ngan en hubby le....anak2 rasa le sikit tp sumer tak bape suka.....semangkuk RM25.....tak mahal sangat....



Antara menu yang en hubby order.....lemon chicken, ikan kerapu masuk tiga rasa, butter prawn ngan brocoli goreng....


Ushh....sedap betul butter prawn nih.....untuk menu2 ni sekali ngan air le, total dalam RM198.....hmm.....tp sedap punya pasal, kira ok le.....dah tahu kat sini mmg a bit pricy, lagi mahal dr biasa makan kat hotel.....

~Cuti2 Bersama Famili~


Bercuti-cuti bersama famili selama 4 hari bersempena sewaktu cuti hari pekerja baru2 ini.....ambil kesempatan masa yang ada untuk berehat bersama2.....rasanya dah lama tak betul2 bercuti....kali ni mmg istilah bercuti bagi anak2 semata2.....sbb saya tak sempat nak shopping barang2 kek langsung kali ni.....sejarah le pulak tu....bukan per, rasanya cukup le apa yang ada....rasanya dah tak berminat dah nak tambah2 stok di rumah, yang ada sekarang pun masih belum fully utilise lagi.....

Untuk bercuti2 kali ni saya dah set timing siap ngan itinerary lagi bentang kat en hubby......dah cakap dah sini situ tempat saya dah susun nak pergi.....jadi kena ikut jadual yang ada.....so boleh abis jalan2 sumer tempat yang nak tu dalam masa 4 hari yang terhad tu.....memandangkan travel by car, jadi perjalanan dengan kereta dah memakan masa yang panjang.....

Ok le....bercuti-cuti ke mana?

Ke i-city sahaja......sbb tak pernah sampai walaupun dulu asik berulang alik ke Shah Alam setiap masa.....ini le pertama kali sampai....mmg targetnya nak bawak anak2 masuk Snowalk.....luckily baby lepas ketinggian yang diperlukan tu....kalu tidak, tak dapat le nak masuk.....berseronok-seronok gitu....mula2 masuk kira ok le lagi, boleh le tahan kesejukkannya....tp dah mcm dok dalam peti sejuk bila masuk 10 minit selepas tu....along le paling tak tahan.....sampai dia mintak keluar dari situ sbb tak tahan kesejukan.....3 kali berulang alik kami keluar masuk hehe....last2 saya pun dah tak tahan, sbb pakai kasut 'open air' hehe....sudahnya kaki saya pun dah cramp.....anak2 lagi le.....bayar tiket punya le mahal sampai beratus2, sudahnya dok situ paling lama cuma 30 minit je kot......








First time kena 'keluar' dr bilik salji....kamera pun udah blur.....basah lencun dah....baby pun dah terketar2....tak tahan katanya.....





Wah....en hubby pun ikut sama main gelongsor...hehe....

 


Bagi can tuan tanah nak selit sekali....hehe...

Sekali sakala snap berdua.....

Overall, kami cuma ambik masa 3 jam sahaja di sekitar kawasan ni.....30 minit sahaja di dalam rumah salji, selebihnya pusing2, makan2.....ambik2 gambar di kawasan sekitar sahaja.....yang penting anak2 gembira.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...