~Macaron~



Macaron....akhirnya ya.....saya ni dah masuk tahap surrender dah nak buat....tp baby suka le pulak makan.....tahu dah....sbb benda ni manis sangat2....dia je yang boleh harap nak telan....orang lain sori le.....tak leh nak ngap pun.....saya buat jugak demi dia, ni pun dia suruh saya buatkan lagi....adus.....rasanya tunggu angin rajin datang le....saya dah masuk tahap tak nak tengok dah macaron ni hehe.....ni le baru ada rupa nak jadi.....bukan pertama kali saya buat, dah berkali2 n dah banyak kali saya rugikan serbuk almond saya ngan putih telur.....



Tapi minggu ni semangat nak buat datang.....tapi saya jenis suka derhaka pada resipi.....suka betul tak ikut step ya.....kiranya ni resipi yang menjadi utk percubaan yang entah ke berapa  kali ni ya....

Resipi kali ni saya dapat dari sini .....

~Macaron~

Bahan
Swiss Meringue Technique
80 gm putih telur
65 gm gula castor

80 gm badam kisar (saya blend sekali saja)
140 gm gula icing (ayak bersama)
1/2 tsp lemon juice (tak dak..saya ganti ngan cuka 2 titik je)

(Step ni saya copy paste dr penyumbang resipi..*yg merah saya ubah suai sendiri)
Alaskan loyang dengan kertas baking (saya buat 2 lapis), gunakan penerap biskut bentuk bulat dan tandakan di kertas baking tersebut dengan mencelup dlm tepung atau coklat dan tekap atas kertas baking. (step ni saya tak buat, saya terus paipkan je...main agak2)
Campurkan putih telur dengan gula kaster dan gaulkan dlm mangkuk dan di dalam bekas berisi air panas sampai gula larut (dan angkat) bahan ni panas suam2 kuku.
Masukkan dalam mangkuk pengadun campurkan lemon juice dan putar dengan kelajuan sederhana sampai medium peak (tak reti nak translate) tanduknye tak tinggi sangat gitula gamaknya kalau nak campur dgn pewarna serbuk boleh lah masa ni
Dah siap bab ni gunakan spatula gaulkan pula dengan serbuk badam dan gula icing sampai rata
jangan terlebih mengaul pulak. Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bulat. dan pamkan atas dulang tadi.  Selepas itu rehatkan dulu adunan ni 20-25 (saya tak rehatkan, terus bakar di dalam oven pada rak atas dan guna api bawah sahaja) Panaskan Oven dengan suhu 150C dan bakar selama 12-15 minit bergantung pd oven masing2

 




Ok le tu....kira bagi orang yang selalu fail, saya anggap diri saya dah lulus 20% je le kali ni hehe....nak buat lagi?? Ooo tak tahu le bila le tu.....

~Tam Dalam Kenangan~



Semalam in memory.....pagi2 semalam semasa sedang melipat kain, saya dikejutkan oleh baby memberitahu Tam dah mati.....masa tu saya tak ambil kisah sebab saya sendiri jarang menjaga Tam.....Tam biasanya diuruskan oleh en suami dan anak2.....maka, saya teruskan melipat kain yang berbakul2 banyaknya di tingkat atas rumah.....tak lama kemudian, baby datang lagi.....kali ni mintak saya turun sebab katanya Tam masih bergerak2.....

Saya turun.....terus menuju ke sangkar menempatkan Tam dan adik beradiknya.....Tam dah terbujur je....mulutnya penuh darah2.....kata en suami petang sebelum tu dia muntah2 dan mulutnya berbuih2.....bila tengok keadaan Tam, saya kesian.....terasa seperti melihat anak kecil yang tidak bermaya.....lantas saya ambil Tam, saya pangku dan bawa ke atas rumah.....saya lap2 darah pada Tam....Tam dah memang seperti sudah koma....tapi dia masih bernafas.....

Selepas dibersihkan, saya tidurkan dia di dalam sangkar......saya perhatikan sahaja dia.....dari pukul 10 pagi tu hingga ke pukul 3 petang, 3 kali Tam seperti diserang sawan.....dalam hati dah terdetik, Tam sangat tenat.....saya mintak en suami bawak ke klinik tp hari minggu, klinik pulak cuti.....hajatnya hendak bawa dia hari ni.....selepas kul 3 petang tu, sawan Tam berhenti dan dia saya tidurkan semula.....Tam nampak ok aje.....cuma dia tak bangun2......tak minum dan tak makan.....mmg dia dah koma....

Malam tu saya seperti biasa turun ke dapur kerana nak menyiapkan tempahan pelanggan.....sedang2 sibuk di dapur, kakak pulak turun bagitau Tam bangun.....terkejar2 saya ke tingkat atas.....mmg Tam bangun....tapi saya nampak dia lain macam.....bila saya lalukan tangan di depan matanya, dia tak memberi tindak balas....seperti dia buta dan tak nampak saya di depannya.....sekali sekala dia tersentak2.....hati saya dah tak sedap.....sbb dia bangkit dengan lemah longlai.....saya urut2 badan Tam dan lap2 sedikit dengan air.....saya tahu Tam dah tak berdaya.....tapi bila tengok dia tidur balik dan badannya masih bernyawa, saya turun semula menyelesaikan kerja di bilik bakeri......

Selesai kerja sekitar kul 1 pagi, bila saya naik, saya tanya en suami yang masih menonton televisyen keadaan Tam.....sebab saya nampak Tam tidur....en suami kata tadi Tam bangun gerak2kan kepalanya.....tapi bila saya hampiri, saya dapati Tam dah tak bernyawa.....saya cakap kat en suami, Tam dah tak de ni.....

Sedih.....tapi tak de air mata.....saya pun tak tahu nak gambarkan perasaan saya mcm mana....seperti terkejut dan tak sangka.....tiba2 sahaja Tam boleh pergi....cuma sempat 2 tahun sahaja dia dalam peliharaan kami.....saya cakap kat en suami, saya nak kapankan dia jugak.....tak nak tanam biasa2 sbb Tam dah besar dan dia dah lama kami jaga.....jadi mencari2 le saya kain putih....mujur le ada kain telekung lama saya yang dah tak diguna, saya gunting dan terus balut Tam sebelum badannya keras.....

Walaupun Tam cuma seekor kucing, Al Fatihah buat Tam tersayang....dia juga makhluk Allah yang tidak boleh kita zalimi dan patut disayangi.....wajarlah saya dan keluarga uruskan dia sebaik2nya.....

.

Tam....dalam kenangan....

~Nasi Lemak Kukus Pandan~


Tak ada menu lain asal hari minggu.....kalu tak nasi lemak.....mesti mee goreng....tak pun nasi goreng......hehe....biasa le kena ikut selera orang2 dalam rumah.....kalau ikutkan along mesti mee goreng, tp saya pulak dah jemu asik masak mee goreng.....kalau cakap nak buat kuey teow ke, mihun ke....sori le....tak de yang nak makan.....orang dalam rumah saya sumer cerewet bab makan.....tu pasal menu saya asik berulang sahaja.....so saya cakap minggu ni masak nasi lemak le.....cuma kali ni saya siapkan nasi lemak versi kukus......sbb tak nak merugikan beras2 saya kalu masak cara biasa.....selalu berkerak.......

Kalau ikutkan beras mesti direndam supaya nasinya elok masak tp tak pe....cara saya ekspress sahaja....no rendam2 bagai......bagi saya yang mana mudah dan cepat itu saya akan praktikkan.....dah le saya rugi lauk pauk dah semalam gara2 balik dari beli2 bahan basah, letak dalam sinki dulu konon nak basuh.....rupa2nya sampai pagi esoknya le saya letak dalam sinki....huhu.....abis ketam n ikan keli......saya terlupa terus barang2 basah dalam sinki sbb sibuk kemas2kan barang2 yang lain yang dibeli......oooohhh.....sungguh pelupa....melepas teringin nak makan ketam.....bila akhirnya berakhir ke dalam tong sampah.....

Ok le....berbalik kepada nasi lemak tadi......mudah sungguh nak buat n cepat sahaja.....kira2 sejam sumer siap le.....pagi tu baru saya siapkan2 sumer bahan......


~Nasi Lemak Kukus Pandan~

4 cawan beras basmathi - dibasuh dan ditoskan, masukkan ke dalam kukusan dan kukus separuh masak
3 inci halia - hiris2 halus
1 kotak santan segera
Sedikit bunga cengkih
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau
2 ikat daun pandan - dicarik2 dan diikat

Beras tadi dibasuh dan ditoskan, kemudian dimasukkan ke dalam kukusan.  Untuk permulaan, saya kukus sekitar 10 minit.  Kemudian saya angkat, sediakan air sejuk (dari paip) dan masukkan beras tadi.  Saya ulang 2-3 kali hingga nasi tadi sejuk.  Kemudian saya masukkan semula ke dalam kukusan.  Kukus lagi dalam 10 minit.  Kemudian, keluarkan dan masukkan santan yang telah digaul dengan garam, halia yang dihiris halus, bunga cengkih dan daun pandan.  Masak hingga beras menjadi lembut.  Bila dah angkat baru masukkan pewarna dan gaul2kan hingga sekata.

~Sambal Tumis~
10 tangkai cili kering
Ikan bilis - yang telah digoreng garing
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 biji bawang besar kuning
1/2 biji bawang besar kuning - dipotong2
Sedikit air asam jawa
Sedikit gula/garam

Cili kering digunting tangkainya, dibuang biji, dibasuh dan direbus sebentar biar lembut.  Kemudian, kisarkan.  Bawang putih, bawang merah dan bawang besar dikisar berasingan.  Tumiskan bawang tadi hingga naik baunya, kemudian masukkan cili kering yang dikisar tadi.  Tumis hingga garing sedikit.  Kemudian, masukkan air asam jawa bersama garam dan gula secukupnya.  Jika terlalu pekat, tambahkan air.  Masukkan ikan bilis yang telah digoreng garing tadi bersama bawang besar yang dihiris.  Kemudian, boleh le diangkat.

Bahan Sampingan Lain
Kacang tanah digoreng garing - x buat sbb orang dalam rumah tak makan
Timun Batang
Telur Rebus
Ikan Bilis - digoreng garing


~Sambungan Penghujung 2012~

Sapa tak sayang anak-anak kan....??? Marah mcm mana pun, time dia orang buat perangai ugut tak nak bawak jalan2....tp bila tengok dia orang, rasa kesian pulak.....lagipun nak habiskan masa bila lagi ngan anak2....waktu lain sibuk ngan kerja, bila hari sekolah kadang2 tanya khabar pun tak sempat......duit boleh cari walaupun tak banyak mcm orang lain, berjalan pun takat dalam negara je le.....tp alhamdulillah le kan....rezeki takat tu je.....yang penting kualiti masa ngan keluarga......

Ini pemandangan di kawasan air terjun on d way balik dari Bukit Fraser.....seronok anak2 main air walaupun tak boleh mandi sbb saya tak izinkan.....bukan sebab apa, sbb dah berjalan2 ni harapkan tuala hotel aje le....tuala sendiri mmg tak bawak so leh jimat space dalam beg....









Kami menuju ke KL....sambil2 mencari baju sekolah anak....last2 minute baru nak cari....selalu cam tu le hehe.....sambil2 ronda2 sekitar mcm biasa......mcm tak biasa turun le pulak kan....tp snap gambar je malas sikit.....tp sekali sekala habiskan masa sekitar boleh le.....lagipun sini bukan tempat sesuai ngan jiwa utk tinggal atau cari rezeki huhu....takat pi shopping atau window shopping atau jalan2 mmg ok je or else apa yang saya nampak terlalu crowded agaknya.....sesak je tengok....dah le rasa mcm jadi pendatang dalam negara sendiri, ke hulu ke hilir jumpa mat2 minah2 indon...masuk kedai makan, pun sama gak.....mat2 bangla pun dah sama banyak.....africa lagi...ish....mengelirukan dah....




~Nasi Goreng Ala Kampung~

Rasanya belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013 buat sumer yang sudi bertandang.....semoga tahun baru ini memberikan lebih semangat dan semoga memandu kita semua ke arah yang lebih baik....

Awal2 tahun baru ni nak refresh semula semangat menghapdet nih.....mula2 start ngan something yang simple sahaja.....boleh le ya.....lenkali kena susun semula jadual untuk lebih rajin bereksperimen....



~Nasi Goreng Ala Kampung~

4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 biji lada merah
1 batang serai
1 sudu kecil udang kering

Semua bahan di atas ditumbuk lumat.

3 cawan nasi putih (yg telah sejuk)
Udang Kering (digoreng terlebih dahulu dan toskan)
Ikan bilis sederhana besar (digoreng terlebih dahulu dan toskan)
1/2 cawan mixed vegetables
Sedikit kobis - dipotong2 kecil
250 gm isi ayam
Daun bawang/Daun Ketumbar
Garam/Perasa
2 sudu besar sos manis/kicap
2 biji telur

Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.  Masukkan isi ayam tadi dan goreng hingga masak.  Pecahkan telur dan kacau hingga rata.  Masukkan sos manis/kicap bersama dengan mixed vegetable dan kobis.  Kemudian, masukkan nasi tadi dan gaulkan rata.  Masukkan daun bawang, ketumbar, garam dan perasa secukupnya.  Akhir sekali taburkan udang kering dan ikan bilis yan telah digoreng terlebih dahulu tadi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...