~Hokkaido Chiffon Cupcakes~


Dah lama dengar sembang2 pasal cupcake ni.....saya pun dah lama tak bape rajin dari testing sebarang resipi....minggu ni angin rajin saya datang le pulak....jadi saya tekad nak buat gak eksperimen nih....bila datang seru, saya bergerak aje le ya....kang lari lak seru tu.....maka lambat lagi le nak mula balik.....

Hokkaido Chiffon Cupcake ni, as you all boleh tengok....is a version of chiffon cake je le.....very light nyer cake.....just yg ni ramai serve ngan inti kastard di tengahnya.....so sapa suka kek yang light n tak bape manis (except manis dari kastard) boleh le buat untuk makan2 petang.....

Untuk testing ni saya buat sikit sahaja....muat2 diisi dalam 6 biji square cup ni n sumer dah selamat dirembat anak2 malam tadi jugak.....sedap dia orang cakap.....bagi saya biasa2 sahaja, sbb saya bukan penggemar kek chiffon.....tp selera orang tak sama, jadi terserah masing2....janji anak2 ngap, saya pun suka hati nak buat eksperimen lagi lain kali....


~Hokkaido Chiffon Cupcakes~
Sumber asal : cornercafe
Olahan : babybatriesyia

2 biji kuning telur
25 gm gula castor
1 sudu teh ovalett
30 gm susu segar - pada suhu bilik
1/2 sudu teh esen vanila
55 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
30 gm minyak jagung
2 biji putih telur
Sedikit garam
30 gm gula castor

Filling
(yang ini resipi saya sendiri)

250 gm susu segar
50 gm gula castor
30 gm tepung kastard
1 biji kuning telur

Sebatikan bahan di atas dan kacau di atas api perlahan hingga adunan pekat.  Sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan.

Cara:-

Panaskan oven terlebih dahulu.  Saya set oven pada suhu 165'C atas, 165'c bawah....however yang ni tergantung oven masing2 ya....harus kenal function ur own oven....

Putar kuning telur, ovalett bersama dengan gula castor hingga pekat.  Masukkan susu segar dan putar lagi hingga ia agak kembang n lebih pekat.  Masukkan esen vanila bersama. 

Untuk next stage, saya masukkan tepung gandum bersama dengan baking powder dan gaul dengan spatula sahaja.  Kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit...Biar rata dan ketepikan.

Putarkan di dalam bekas lain 2 biji putih telur bersama garam.  Biar hingga ia berbuih dan kemudian sedikit demi sedikit masukkan gula yang 30 gm tadi hingga adunan jadi stiff peak.  Stiff Peak ya....means putih telur tu bila angkat whisk dia tegak je....tak lembik....

Gaulkan putih telur tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan kuning telur.  Biar sebati ya....

Tuangkan ke dalam acuan tersedia, make sure yang agak stabil mcm solo cup ya.....boleh tuang guna spatula, saya scoop ke dalam piping bag, senang nak agak isipadu bahan biar sama banyak....

Bakar selama 45-50 minit, tergantung oven...selalu le jenguk2 ya.....saya agak bila dah nampak brownish permukaan kek, saya angkat dan sejukkan sebelum saya paip ke tengah2 cupcake dengan filling.....

**InsyaAllah, jika buat dengan betul, kek dari resipi ni tak renggang atau mengecut dengan ketara.  If tak jadi, means something tak kena dengan cara buat.....sbb saya dah test resipi ni n puas hati....yang lain terpulang le ya....




~Daging Masak Merah~



Eee....merahnya ngah Daging Masak Merah nih....hehe....nama pun masak merah, kalu kuning tak le namanya masak merah kan....lagipun saya kalu ke kedai pesan menu ni n yg kuar tak kaler merah, rasa macam order paprik le pulak.....anyway, ni menu peberet anak2 kalu makan kat kedai, so saya redah buat sendiri je le kali ni....

Saya suruh along ambilkan serai kat luar rumah.....tiba2 along masuk bawak daun serai.....hahaha.....adeh.....nampak sangat tak biasa tu.....boleh dia gunting daun serai tu....saya ckp apa ke hal ambik daun serai, saya suruh ambik serai.....batang dia tu......ok le...dia kuar, sekali lagi masuk bawak serai tu.....kali ni dia potong batang serai....tp bukan potong dr bawah bahagian akar, dia potong terus batangnya aje.....alahai anak mak....



~Daging Masak Merah~

Daging (dlm anggaran 300 gm saja rasanya)
3 sudu besar sos tomato
Sedikit air
Sedikit pewarna merah
Sedikit garam

Rebus sekejap bahan2 ini, kemudian angkat dan daging boleh dipotong2 mengikut suka masing2).  Biarkan air rebusan tadi untuk digunakan nanti.

Bahan Tumis

4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 batang serai - dititik

Daun Limau Purut
Tomato - dibelah
Sos Tiram

Tumiskan bahan tumis yang dihiris halus bersama serai.  Masukkan daging tadi dan goreng sebentar.  Masukkan sos tiram bersama dengan air rebusan tadi.  Masukkan garam dan gula jika perlu.  Masukkan daun limau purut bersama tomato.  Kacau hingga masak.

 



Extra menu brokoli goreng bersama sotong, sayur air bayam ngan ayam goreng.....

~Asam Pedas Ikan Merah~

Sana sini orang bercakap pasal politik...tapi....saya tak suka cerita politik.....so jangan cakap pasal politik dengan saya.....negara kita negara bebas, so apa saja yang ada dalam pemikiran saya, itu hak diri sendiri le kan.....just sapa yang berpeluang balik mengundi, jom balik.....n laksanakan apa yang perlu.....as far as i am concerned, tak payah nak bising2 pot pet sana sini......you tengok, and you fikir sendiri nak pangkah siapa.....tak perlu terpengaruh dengan cakap sapa2 pun....jadi tak payah le nak membebel pasal politik kat telinga saya, alahai.....naik stress saya dibuatnya kiri kanan dengar orang bercakap....belum berita tv ngan suratkhabar penuh x dak cerita lain dah....sekarang berita kat tv pun dah tak minat nak tengok, suratkhabar pun dapat2 je terus saya selak tengah2 hehe....baik tengok iklan le pulak......naik menyampah pun ada rasanya.....no offense k.....

Ok le....lupakan le pasal politik2 ni.....meh citer pasal masak2.....lama saya cuti dari menjenguk dapur.....hari2 jadual agak ketat....maklum le, dengan kerja opis lagi, tempahan customer lagi.....tu belum nak uruskan rumah lagi....kebetulan pulak lately ni asik tak sihat.....jadi saya ambil peluang berehat sungguh2.....sekarang ni kesihatan dah nak kena selalu pantau.....maklumlah sudah makin berusia, macam2 penyakit yang nak singgah....

Kebetulan hari minggu aritu singgah ke Giant.....ternampak le kepingan2 ikan merah....tiba2 kempunan nak makan asam pedas le pulak.....hubby tak bagi saya beli sbb katanya hari kerja letih nanti nak masak2, tp payah nak cari asam pedas kat kedai....teringin le pulak nak makan.....saya cakap tak pe le....saya masak gak le.....lagipun tak susah mana pun.....sampai2 umah masak2, kul 6.30 dah boleh makan2 dah.....janji dalam kepala dah fikir apa nak masak.....jadi kerja pun kejap je....




~Asam Pedas Ikan Merah~

1 keping ikan merah (dipotong dua)

Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar serbuk kunyit

1 sudu kecil halba
3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar asam jawa (saya guna adabi)
Air secukupnya

Kacang Bendi
1 batang bunga kantan
1 biji buah tomato
Daun Kesum

Panaskan minyak, tumiskan halba.  Kemudian, masukkan bahan kisar tadi.  Tumiskan sebentar.  Masukkan cili kisar dan biarkan hingga pecah minyak.  Kemudian masukkan air asam jawa secukupnya, jika nampak terlalu pekat, tambahkan air lagi.  Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.  Kemudian, masukkan ikan, bendi, bunga kantan dan daun kesum.  Akhir sekali baru masukkan tomato yang telah dipotong tadi.


~Acar Buah~

Sambil2 chat tru whatsapp ngan kawan smlm, smpt lagi buatkan acar nih.....lagipun tak susah mana pun.....potong2 je mana2 yang patut.....ting tong kejap je siap.....lama tak buat, memikirkan ada banyak le pulak stok asam2 dalam peti ais, dari terbuang gitu je baik le perap buat acar je kan....ada gak leh guna2 nanti.....time2 selera makan ilang, leh gak rasanya ratah ngan acar aje.....buat acar tu dah biasa tp selalunya mcm2 versi resipi le....kali ni try yang ni pulak....



~Acar Buah~
Sumber Asal : TryMasak
Modifikasi oleh : ninabatriesyia

2 ulas bawang besar - hiris halus
5 ulas bawang putih - hiris halus
seulas halia ~ saya guna sekitar 7 cm panjang - hiris dan cincang halus
500 gm buah2 asam ~ saya dah mix mcm2 asam
Campuran Asal:
Buah Prune (1/2 cawan)
Buah Plum Jeruk (12 biji)
Kismis (1 cawan)
Aprikot Kering (1/2 cawan)
Asam Boi (7 biji)
1/2 cawan tomato puri
4 sudu besar cili boh ~ asal 1/2 cawan
2 sudu besar serbuk kari ~ asal 1 sudu kecil
2 senduk cuka ~ asal 2 sudu besar
2 senduk gula ~ asal 2 sudu besar
Minyak untuk menumis ~ asal 1/2 cawan (saya lebihkan sebab nak simpan lama)

Cara Membuatnya:

Panaskan minyak masak.  Tumiskan semua bahan2 hiris tadi hingga wangi.  Masukkan cili boh tadi dan tumis lagi hingga wangi.  Masukkan tomato puri dan gaul rata.  Masukkan semua buah2an tadi dan kacau lagi hingga sebati.  Masukkan cuka, gula dan serbuk kari - sila taste ikut citarasa sendiri nak rasa mcm mana ya.....masak sampai kering sedikit....siap....






Gambar2 blur je...sori le....kamera cap ayam gini le.....hehe....

~A Sneak Peak at Genting Highland~

On d way balik dr Janda Baik, pass by Genting Highland le kan sbb nak lalu ikut Batang Kali.....hajatnya nak singgah beli stoberi je sbb ada order customer.....tp tup2 en hubby buat u-turn then terus masuk ke Genting Highland....alang2 katanya dah lalu, singgah main2 kejap....aritu dah singgah main outdoor games, kali ni nak main indoor games lak.....ok le...ikut aje.....walaupun dah keletihan tp demi anak2 redah aje le....




Yang bestnya kali ni cuaca sangat sejuk....aaa....lepas rindu nak pi Cameron......aritu datang sini cuaca biasa2 sahaja....tak sejuk sangat....



Muka seposen baby....tengah mencuka nih....sbb paksa dia naik bumper car tu gak.....kesnya dia tak cukup tinggi nak naik bumper car adult nyer....tak lepas lak...so along ngan akak tngh naik bumper car tingkat atas.....bawa dia lak ke bawah soh naik bumper car utk kanak2 ni...penakut le pulak nak naik sorang2.....dah le sebelum tu naik euro express pun tak leh sbb tak lepas tinggi.....saya ngan anak2 yang lain je yang naik, hubby ngan dia tunggu kat tepi....ehhh....surrender eh lenkali nak naik...sib baik tak semput....sbb saya ni tak confident tngk rail....mcm nak tercabut jantung bila dia lap.....mmg tak leh le benda2 camni....

Kali ke dua naik lak flying dragon....siap tanya en hubby ni laju ke tak nih.....hubby kata slow je nih....aaa.....selamba....naik je le....sekali 2 x 5 gak ngan euro express....aaaa....tipu2.....gila rasa cam nak semput.....

Then, balik tu baru singgah Garden Strawberry dkt Goh Tong Jaya.....tapi tengok2 stoberi mahal2 le pulak...dah le kecik2.....tak jadi beli....jadi singgah tengok2 aje le.....yang dirembat hanyalah cendawan sbb murah le pulak....






Stoberi end up beli kat Ipoh.....hehe....jauhnya beli buah pun hehe....

~Teratak Malaya, Janda Baik~

Nothing much to story sebenarnya.....just tayang2 gambar semasa cuti sekolah aritu....jalan kejap2 aje....ke Janda Baik....tak de apa2 aktiviti boleh buat kat sini....so untuk sapa2 nak tenangkan fikiran n jauh dari kesibukan kota, di sini mmg sangat sesuai le.....mmg tenang fikiran melihat sungai2 mengalir....lagipun istilah jalan2 bagi saya adalah bersama anak2.....saya bukan jenis manusia boleh spend masa ngan suami tanpa anak2 di sini....begitu juga suami.....biar le dekat asal anak2 tetap bersama....susah senang tak kan sekali2 saya kuar ke mana2 tinggalkan anak2 pada orang hanya untuk bergembira ngan suami.....mcm pentingkan diri sendiri sahaja kan.....









Maafkan le posing anak2.....mcm2 pesen dia orang ni beraksi.....rumah kat belakang tu le rumah saya dok anak beranak.....very back to 40 years back hubby kata hahaha......tengah2 mlm terjaga dek bunyi cengkerik yang teramat kuat.....hehe....ingatkan alarm tepon nak bangun pagi....tengok2 baru kul 1 pagi......huh....gile uh mmg macam rasa dok dlm hutan.....adventurous.....dah selalu terjah hotel2 kat bandar, jadi tukar angin kali ni.....anyway, mmg best gak.....mandi air sungai ngan anak2.....seronok sangat....

Rumah2 kat sini banyak sebenarnya.....ada jenis dorm, ada jenis satu rumah bnyk bilik....tp kami pergi pun main last minute....janji leh tidur dah ok dah.....tapi di sini tak de TV......so saya leh relax baca Novel sampai abis hehe.....sementara anak2 turun main air sungai.....tapi sebelum tu kami sekeluarga turun mandi sungai tempat lain......kat tempat yang sungainya air laju sikit....milik persendirian sebenarnya tp kami dibenarkan mandi manda di situ.....best.....

Cuaca panas, tapi tak seterik di negeri sendiri....nyaman sebenarnya....mlm pun tak panas, nyaman jugak....

Kebanyakan chalet2 kat sini terletak berdekatan dengan sungai.....so itu le trademark....di sini ramai yang jenis buat barbeque sendiri, kalu nak makan kena tempah dulu kat cafe teratak ni....takde makan2 secara buffet sumer.....

~My Cake~



Ini le rupa hasil dr tutorial yang saya share baru2 ni.....ini how saya display pada kek....tq pada customer yang sudi order....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...