Friday, August 28, 2009

~Mini Strawberry Cheese Cake~



Cheesecake ni aku buat atas permintaan seorang kawan......memandangkan stok blueberry dah abis, aku buat pulak toppingnya menggunakan strawberry filling yang aku blend menjadi pes....katanya untuk neneknya.....cheesecake ni sesuai untuk orang yg 'sweet tooth'....dan selalunya orang tak makan banyak sebab penuh dengan rasa cheese.....kecuali mmg orang tu giler makan cheese.......aku sendiri kalu makan cheese cake pun sikit jer walaupun aku peberet benor ngan cheese cake.....takat 1 slice dah cukup untuk dapatkan rasa 'puas' tu......aku lebih suka cheese cake yg macam ni yang padat, bukan yang gebu sbb yang itu cheese yang diguna pun sikit jer.....

Yang ini kecik jer, cuma separuh dari kebiasaan aku buat.....permintaan yg aku buat khas untuk rakan2 opis aku ajer.....



p.s : Hari ni aku tak masak.....en hubby dah pesan katanya nak bawak makan kat luar....kat mana dia tak bagitau, jadi nanti2 aku citer menu bukak pose untuk hari ni tu apa ya.....yeay..yeay....

~Order From Nur~





Cuppies ni order dr Nur untuk besday ibunya....cuppies dengan hiasan buttercream dan bunga dari royal icing......designnya Nur serah sahaja kepada aku asal kata Nur sesuai untuk seorang ibu.....aku harap menepati kehendak Nur.....Cuppiesnya dah selamat diserahkan pada ibu Nur......Selamat Ulangtahun......


~Menu Buka Puasa 6~








Tentu korang heran tengok kualiti gambar aku ari ni pasal apa ler teruk bebenor......apa nak buat, aku tertinggal lak kamera kat opis.....jadi aku snap aje ngan hp.....blur giler2 ler pulak jadinya.....tp buat tak endah dah ler ya.....janji aku dpt gak update gambor kelabu asap tu sbg bukti aku memasak gak untuk hari ke 6 berpuasa.....hehe.....

Kat opis kebetulan lak ada orang jual cendawan, jadi lauk aku smlm berasaskan cendawan jer le.....sumer aku guna sekali pakai jer....hehe.....aku buat masak lemak, pastu along lak kata dia nak yang goreng.....ikan lak aku lumur ngan sambal pastu aku tutup ngan foil, aku bakar jer atas dapur.....air asam lak buat cicah ikan tu.....

Cendawan dan Sayur Masak Lemak

Cendawan
Putik Jagung
Karot
Ubi Kentang
Kacang Buncis
Cili Merah

Serai - dititik
Santan secukupnya
Garam
Gula

Bahan kisar
Bawang Merah
Bawang Putih
Sedikit cili padi
Kunyit/Serbuk Kunyit

Campurkan bahan kisar dengan santan secukupnya. Bila hampir mendidih, masukkan semua sayuran tadi, perasakan dengan garam dan gula. Bila masak, angkat.

Cendawan Celup Tepung

Cendawan
Putih Telur
Tepung Serbaguna KFC

Celupkan cendawan ke dalam putih telur, salutkan dengan tepung dan goreng.


Ikan Bakar

Dikisar
Bawang merah
Bawang putih
Daun kunyit
Serai
Kunyit
Halia
Lengkuas
Udang kering
Serbuk lada/cili boh

Air Asam Jawa
Garam dan Gula

Tumiskan bahan kisar, masukkan air asam jawa, garam dan gula. Biar ia menjadi pekat. Lumurkan pada ikan. Ikan ditutup dengan foil dan bolehlah dibakar. Cicah dengan air asam atau boleh juga dicicah dengan kicap yang dicampur dengan sambal belacan.

Thursday, August 27, 2009

~Baby's Video~


video

Saja testing nak upload video ni......terjumpa short video baby masa dia masih kecik......punya ler lama nak upload.....

~Blueberry Cheese Cake~



Bulan2 pose pun masih ada yang dok teringin nak makan kek......yang ini untuk opismate....munir.....en munir ni dulu ex pembantu peribadi ex mb perlis......eh...ya ke....ke SU sulit....ke SU politik.....atau SU akhbar......hehehe....alamak.....lupa ler yg mana satu......lepas naik mb baru, en munir pun masuk ler opis balik sbb dia cuma dipinjamkan.......tp apa pun, rumah beliau cuma dkt kg seberang jalan dari rumah aku jer.....dekat sangat2......aku hantar ke rumah dia sebelum bukak pose......Masa mula2 dia nak order aku ingat dia main2.....aku leh siap tanya serius ke ni......munir pun tarik muka serius......SERIUS NI......hahaha......dan aku angkat tangan, syyyhhhh.....jangan bising2....karang bos dengar......mana taknya kan, dia kat opis kuat menyakat.....

Esoknya munir masuk opis ngan muka tersengih2.....hehehe......katanya kek makan lepas bukak pose tu dah abis separuh, entah2 dah abis sumer dah kena ngap rasanya, kata dia lagi.....sedapppp......kahkahkah.....munir....munir......dari jauh dia bersuara nak bagi statement kat aku, tengah2 opismate lain sibuk nak punch out........aku kata, alhamdulillah ler.......


~Menu Buka Puasa 5~



Pelempung Goreng Lada - ke u all panggil apa? Aku panggil pelempung jer hehe.....hentam ajer ler labu......janji aku suka makan.....goreng kunyit pun sedap, goreng lada lagi ler sedap......



Pajeri Air Nenas - teringat lak dalam peti masih ada sebelah lagi nenas, baki dari buat pajeri nanas awal pose ari tu......so sebab hari tu dah buat masak kari, kali ni buat masak air jer......tetap sedap gak.....



Ikan Masak Sweet Sour - masa tengah masak, kepala rasa hoyong hayang ajer....pening ler pulak......selsema masih belum hilang, sore pun masih serak2 basah mcm sore ella.....ahaks.....takan ler sakit2 badan nak datang balik lak......hmm....nak tidur tak boleh sbb nak kena siapkan bunga2 royal icing utk cuppies customer esok......pagi ni check masih belum keras.....memandangkan minggu ni selalu hujan, jarang ler pulak ber'air-cond' malam2.....jadi bunga tu lambat lak keras.....


Ayam Goreng buat anak2 nak makan.......dia orang tak makan pelik2.....janji tak pedas....

Sayur Goreng - lupa lak nak snap.....en hubby yang beli sayur tu, masa nak potong, aku tengok pelik jer sayurnya.....tebal semacam daun dia....tak pernah lak aku tengok.....aku tanya ni buat ulam ke boleh goreng atau boleh buat gulai jer? Hahaha.....pelik lak soalan aku.......dia kata sumer boleh.....aiseh....camne leh tak kenal sayur apa tu......aku pun apa lagi, goreng jer le.....sbb tengah sakit kepala....malas nak bersolek2 masak ehh.......masa berbuka, makan sayur tu....eh....sedap ler pulak......hehe...tu ler....belum cuba belum tahu.....



Burger Mini Malaysia - tak beli, tak buat.....ini dapat pree sumbangan kawan kat opis....thanks aaa bang lid......dia memang baik hati.....mudahan biz makin maju....

~Kuih Sagu @ Beronok~


(alamak....merahnya ngahhh...ops...bukan silap warna, silap flash kamera aku tu....)

Kuih sagu atau Kuih Beronok (org ganu panggil gitu) adalah antara kuih kegemaran aku. Bukannya susah nak buat pun tapi malas yang lebih, tu pasal asik tak jalan jer rancangan nak membuatnya. Kena pulak kalu yang suka makan cuma aku sorang, lagi ler liat aku nak membuatnya. Tapi kali ni aku curi2 gak buat masa balik rehat tengahari......petang balik opis baru aku gaul2 ngan kelapa parut.



Kuih Sagu @ Beronok

Sagu kecil (anggaran satu cawan metrik)
3 sudu besar gula pasir
Air secukupnya (agak2 ya, jgn terlalu bnyk, nak keras kurangkan air)

Kelapa parut putih
Garam

Panaskan semua sehingga sagu kembang dan adunan sudah kental. Biarkan ia sejuk di dalam bekas dan mengeras. Kemudian, potong dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam.

Wednesday, August 26, 2009

~Menu Buka Puasa 4~

Menu kali ni tak banyak sangat ler.....tambahan kepada telur goreng dadar yang anak nak...ini ler antaranya....



Singgang Daging - alahai.....slurppp......mmg sedap betul menjamah singgang daging ni....

Singgang Daging

Tulang Daging - dengan isi sikit2
Cili kering - tumbuk
Ketumbar - ditumbuk
Asam keping (ikut suka)
Bawang Merah, Bawang Putih, Lengkuas (sumer hiris halus)
Sedikit manisan @ nisse @ gula melaka
Garam dan Gula secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara

Masukkan air, masukkan tulang tadi dan rebus dulu sampai daging yang ada empuk sikit. Kemudian masukkan sumer bahan2 lain.


Sayur Goreng Campur - cuma goreng udang kering, kacang ngan bunga kobis......tu ajer....



Ikan Goreng jer daaa....

~Kenangan Masa Lalu~



Gambar ni kenangan masa zaman belajar dahulu......kira2 16 tahun yang dulu.....dah lama tu.....seingat aku pernah aku citer kat fp dulu kisah2 masa zaman tu......dan gambar ni antara kenangan terindah semasa belajar dulu.....Gambar ni masa aku dinobatkan (cewah..skema ayat aku) sebagai penerima Anugerah Pelajar Cemerlang, tiap semester kan ada dinner untuk pelajar tahun akhir.....Oktober 1993 itu milik aku pulak......kalu dinner kolej mmg selalu aku naik pentas ambik sijil dekan......tapi sayang betul, satu2nya kenangan yang ada hanyalah trofi tu.....ngan gambar ni ajer......seterusnya dapat Anugerah Naib Canselor masa konvo Mac 1994 (tp masa tu Naib Canselor dipanggil Pengarah, Pengarah Kampus lak masa tu dipanggil Pengetua)....zaman tu zaman paling indah ler bagi aku....kalu ler boleh ulang, mmg aku treasure sangat2 memori masa tu....

Masa mengaji dulu, aku mmg aktif jadi OC atau Pembantu Minggu Wawasan...tiap2 semester rajin betul aku dtg awal ke kampus......praktikal kat SUK Kelantan masa tu pun takat 2 minggu jer....pasai sibuk nak masuk kampus awal.....hehe....ganaih gak aku dulu....kikiki......geng2 OC aku mesti ler si Ain (yg kerja kat hq bank rakyat la ni), si rozie (tisya keluarga booty skrg) ngan sam.

Zaman2 belajar dulu, peraturan mmg ketat.....seluar jeans mmg x boleh pakai samada di kampus atau pun di asrama.....baju pun tak boleh pakai yg t shirt....labuh tangan baju mesti at least tiga suku....tiap2 pagi aku ke dewan makan untuk sarapan seawal jam 6.30 pagi sbb kul 7 aku dah beratur nak naik bas ke kelas yg makan masa 1/2 jam gak untuk sampai.....berebut2 jer kalu lewat.....yg senior pakat tolak yg junior......yg sedikit samseng pakat tolak balik....hehehe...mcm2 ler masa tu......part makan kat dewan makan aku tak berkira sangat, makan je apa yg ada......cuma bila lapar sangat masa tengah2 malam, aku beli nasi lemak yg kat luar pagar asrama......kedai tu mmg sedap nasi lemak dia....teringat lagi aku.....kedai tu ler gak peberet pemain2 bola sepak pahang dok lepak petang2.....maklum ler...asrama tu lak sumer pompuan jer......seronok ler depa pun nak menyakat.......masa tu zaman fandi ahmad, dollah salleh main ngan team pahang, geng2 bola time tu seingat aku ler sumer pakai keta civic mayat tu......dok kat taman belakang asrama......

Aku masih ingat juga setiap hujung minggu semua pakat berebut nak keluar outing ke bandar kuantan.....bas yang lalu cuma satu tiap jam.....bayangkan yang nak keluar berapa ramai.....sapa yang berduit mmg siap tepon teksi jer.....tp aku selalu jalan kaki ajer ngan bespren aku ke bandar......siap kena kejar ngan anjing lagi masa lalu depan perumahan polis tu......1 jam gak berjalan baru sampai.....tp tak rasa letih pun sbb jalan dari asrama nak ke kuantan masa tu tak de ler sibuk mana.....relax jer jalan.....bila jalan kaki, bnyk jalan short cut ler kita orang ambik....siap lalu depan stadium.....masuk pasar.....hehehe.....supermarket pun tak banyak masa tu, yg popular cuma kompleks teruntum jer......tmpt makan mesti ler kat benteng tepi sungai tu.......sempat ler gak aku naik bot ke kampung seberang masa tu.....pendek kata dulu jalan kat kuantan tu leh tahu ler ikut mana pun....tp sekarang, rasanya aku dah lupa......

Lecturer kesayangan aku of course ler Pn Maimunah Mohd Shah aka Pn Mona.....yg skrg kat shah alam.....pn mona mmg garanggg.....sumer org takut ngan dia......tp aku suka cara dia.....bagi aku teknik dia mengajar mmg bagus, terang dan sangat jelas.......acap kali masa buat test, pn Mona mesti panggil aku suruh ambik barang dia kat kafe ler, kat bilik ler....alasan dia carry mark aku dah lebih dari cukup...bagi orang lain jer ambik mark up test......uish.....geram gak aku masa tu.....balik2 jer semula ke kelas, test pun dah abis......x dpt ler peluang aku nak praktis.....sorang lagi, Pn Shereen....yang cantik......pastu, Pn Hazniriah yang kecik comel tu.....hmm sapa lagi ya, ala...lupa lak nama dia......yang ajar aku typing tu......kawan2 aku mesti gelak bila dengar arahan dia sblm mula kelas......

Kawan2 pun sekarang sumer sudah berkeluarga.....dengan kerjaya yang hebat-hebat....Dasat2 aa korang sumer...aku rasanya tak bercita2 tinggi sangat, cukup apa yg ada sekarang....tp korang.....aku salute aaaa....Kak Zue rasanya masih setia ngan DPMM Johor.....Fendi lak dah jadi pegawai gak kat JB.....Liza, geng lepak aku ngan tina ngan mek ros (pegawai kat uni terengganu) lak sejak jadi mak budak aku tak dengar citer ler pulak.......Sam lak aku tak tahu apa citer dia....kata kawan2 dia otak bisnes.....agaknya bukak bisnes ler kot.....zureen (yang glamer) yg dulu sebilik ngan aku pulak sentiasa maju ngan kerjaya dia dan sentiasa vogue, ada ler beberapa kali citer dia kuar magazine.....Liza sorang lagi lak, last citer aku dpt kabar dia jadi HR Manager kat hotel di sungai petani....skrg aku tak pasti.....pastu aku masih ingat ngan Salahwati, khabarnya lepas grad dia ikut hubby dia ke oberc.....Sharifah Azliliyani yang comel cantik tu.....khabarnya kerja kat kuantan....oleh sbb dia berhenti awal so tak tahu sangat perkembangan dia.....pastu...Sheeda budak JB....yg manja tu....alahai...sampai sekarang aku masih ingat sore dia.....mmg lentok ler budak2 lelaki yg dengar sore dia......dah ler cantik.....khabarnya kawin ngan bopren masa mengaji budak DPIM tu.....selanjutnya aku tak tahu apa citer.....dan ramai lagi ler yang setengahnya aku dah lupa pun nama (alamak....mmg short memory aaa aku).....

Apa pun.....kenangan hanya tinggal kenangan......tetap akan terlipat indah dalam memori aku sepanjang hampir 3 tahun berada di Kuantan, Pahang....

Tuesday, August 25, 2009

~Menu Buka Puasa 3~



Ayam Masak Lada Hitam - Resipi dapat dari buku sifu masak kita, k liza .....lama k liza tak tepon......sedap jer menelek buku resipi mana yang mudah2 nak buat, yg jarang2 aku buat.....so dpt ler resipi ni.....sukatan tak ingat, main campak2 jer, janji rupa nak sama.........

Ayam Masak Lada Hitam

Ayam - dipotong kecil2

Dihiris
Bawang Besar
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia

Sedikit tepung Jagung
Sos Tiram
Kicap
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk halus
(campur sumer ngan air - agak2 jer)

Karot - dipotong kecil
Daun Bawang
Daun Ketumbar
Tomato - dibelah

Tumis semua bahan hiris. Masukkan ayam, kacau hingga hampir masak. Masukkan campuran tepung jagung, lada hitam, kicap dan sos tiram. Masukkan semua sayuran dan boleh diangkat.



Ikan Bakar - buat cicah ngan budu, ikan yang aku panggil ikan lolong....kat kg itu ler panggilan benda alah ni.....sbb mata dia besor benor....hehe...sumer ikan aku makan cuma tang ikan jaket aku tak lalu nak telan pasal dah muak makan ari2 masa dok kat itm dulu (rindunya..).....zaman dulu student tak de ler banyak songeh komplen makan benda sama ari2, tak macam sekarang.....banyak benor songeh dia orang.....bukan kata tak leh yg sama, siap bagi cadangan menu lagi....hmmm.....aku tahu ler....



Kailan Masak Udang Kering - Patutnya kailan ikan masin...tp sbb takdak ikan masin, udang kering pun jadi ler.....jadi ada masin2 tu.....hehehe



Sambal Kering Ikan Bilis Dengan Kacang - alahai.....kegemaran aku.....tak dak lauk lain pun x pe, masa sahur melantak ngan yang ni ajer pun ok.....kalu dak, telur goreng mata kerbau pun jadi ler.....laju jer aku makan....

~Tart Sekundang~

Tart Sekundang ni resipinya aku dpt dari majalah....sememangnya aku tak bape rajin nak buat sangat tp entah pasai apa ada lak mood rajin datang...sebenarnya bila ditilik2 resipinya semacam jer ngan resipi yg orang dok pi belajar, so aku tak bermaksud ler nak dedah resipi2 tokey2 yang ada....sbb ada kat majalah so itu hak sumer orang ler kan.....

Sebetulnya ari ni aku happy sikit bila dpt statement via email dr customer lama aku......sebab tu aku kata benda cantik atau sedap tu subjektif......uish.....what an astonishing statement.....love it...love it.....agaknya bape ramai bakers kat utara yang my customer dah cuba ya?? Hehehe.....

Tart Sekundang

130 gm butter
50 gm gula castor
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
30 gm susu tepung
150 gm tepung gandum

Kuning telur (untuk sapu)
Cherry Tip
Jem Nenas


Putar butter, gula, telur dan esen vanila sekadar sebati. Masukkan susu tepung dan tepung gandum. Ambil sedikit adunan leperkan dan masukkan jem nenas yang telah digentel bulat. Bulatkan adunan dan bentukkan. Sapu dengan kuning telur dan letakkan ceri tip di atasnya dan bakar selama 25-30 minit.

Monday, August 24, 2009

~Info Untuk Dikongsi~



1. Answer the phone by LEFT ear;
2. Do not drink coffee TWICE a day;



3. Do not take pills with COOL water;
4. Do not have HUGE meals after 5pm;



5. Reduce the amount of OILY food you consume;
6. Drink more WATER in the morning, less at night;



7. Keep your distance from hand phone CHARGERS;
8. Do not use headphone/earphone for LONG period of time;



9. Best sleeping time is from 10 pm at night to 6 am in the morning;
10. Do not lie down immediately after taking medicine before sleeping;



11. When battery is down to the LAST grid/bar, do not answer the phone as radiation is 1000 times;
12. You can forward this to those you CARE about!

~Menu Buka Puasa 2~



Kerabu Sare & Sambal Tumis - Makanan peberet tiap kali balik kg...kali ni buat sendiri sbb stok kering rumpai laut ni masih ada dlm stok.....so mcm biasa buat membuka selera masa berbuka. Makan masa yg lama nak buat benda ni.....




Ulam Bunga Betik dengan Budu - Uish.....satu lagi pembuka selera....hubby pun suka giler makan budu w/pun dulu dia tak reti nak makan.....aku mmg tak reti nak tolak.....peberet aku sejak dulu2. Bunga betik mintak ngan jiran dekat umah jer.....pokok betik aku masih cinonet lagi.....dok dkt taman yg masih ngan suasana kampung ni gitu ler, mcm2 leh mintak keliling jer, tanam sendiri pun tak dak hal.....


Ikan Masak Kicap - kalu lauk ni ada tiap kali makan, mmg berselera jer aku makan.....bukan takat mudah nak buat, tp sedap betul menjamah.....ikan lepas digaul ngan garam, terus goreng garing. Pastu siapkan asing, kicap + bawang merah (hiris nipis) + cili (dipotong halus) + asam limau digaul2.....tuang jer atas ikan.....



Sup Sayur - lempar jer sumer sayuran yang ada......tambah ngan suhun.....hmmm



Kari Kepala Ikan - makanan wajib en hubby......ari2 ada kari pun tak pe.....selalu aku buat pakai santan, kali ni tukar buat ala mamak tak pakai santan.

Kari Kepala Ikan Ala Mamak

Kepala Ikan - dipotong dan dibersihkan

Bahan Tumis
Bawang Merah - ditumbuk
Bawang Putih - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Jintan Manis
Jintan Putih
Halba

Rempah Kari Ikan (jadikan pes)
Garam/Gula
Air Asam Jawa
Daun Kari
Air

Masukkan minyak, tumiskan bahan tumis tadi hingga naik bau. Masukkan daun kari. Masukkan rempah kari ikan yang telah dijadikan pes. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan air dan air asam jawa. Masukkan ikan. Perasakan dengan garam dan gula.

~Pengat Ubi Keladi~

Pejam mata pun boleh buat ni......mudah ajer.....kebetulan terjumpa ubi keladi masa ke pasar, teringin ler pulak nak makan yang manis-manis......buat makan2 sambil tengok tv lepas bukak pose....



Pengat Ubi Keladi

Seketul ubi keladi - saiz sederhana
Daun Pandan
3 ketul Gula Manisan
Air
Santan

Ubi dipotong2 kecil berbentuk kiub. Panaskan air di dalam periuk, masukkan ubi dan rebus ubi terlebih dahulu sehingga empuk. Kemudian, masukkan santan dan gula manisan serta daun pandan. Siap.

Sunday, August 23, 2009

~Puding Roti~




Puding ni untuk pencuci mulut semasa berbuka puasa......mulanya ingat nak buat Tepung Bunga atau pun Onde-Onde.....tp entah ler.....lenkali ler kot.....Puding ni aku reka2 jer resipinya......pada tekak aku ok jer, tp tekak orang aku tak tahu ler......aku buat ni sbb nak menghabiskan roti yang ada dlm stok....

Puding Roti

15 gm serbuk agar-agar
1200 ml air
300 ml susu cair
250 gm gula pasir
6 keping roti (aku guna lebihan roti yg aku buat sblm ni)
3 biji telur

Kisar roti dengan telur (boleh tambah sedikit air untuk memudahkan proses mengisar).

Panaskan serbuk agar-agar dengan gula, susu cair dan air. Biarkan hingga ia mendidih. Kemudian masukkan roti yang telah dikisar bersama telur tadi. Kacau hingga ia mendidih dan sedikit pekat. Masukkan ke dalam acuan dan biarkan ia mengeras, kemudian simpan di dalam peti ais sblm dipotong.

*Yang merah atas puding tu cuma pewarna, korang boleh bereksperimen ikut suka korang.....kalau korang nak makan dengan kuah pun boleh....tentu lebih lemak rasanya.....tapi yang aku buat ni takde kuah.....ini cadangan jer ya....

Cadangan Untuk Kuah

1 tin Susu Cair
Sedikit Gula
Sedikit Tepung Kastard (dlm 1 sudu shj)

Masakkan di atas api, tidak perlu terlalu lama....cukup hingga suam2 jer rasanya...

~Menu Buka Puasa 1~

Menu simple sahaja buat berbuka puasa untuk hari pertama.....Nasi Hujan Panas (yg terlebih kaler hehe), Pajeri Nenas (lupa snap gambar), Acar Mentah, Udang Masak Tomato ngan Ayam Goreng Rempah (jadi gelap sbb guna madu).....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...