Wednesday, August 25, 2010

~Menu Buka Puasa 13~

BABY ASPARAGUS GORENG UDANG



SAYUR BAYAM MASAK AIR



IKAN BAKAR



MASAK LEMAK TELUR ITIK



AIR ASAM



AYAM THAI



Baru nak update menu hari ke 13.......tak dak mood lak nak update.......smlm nyer tak dak menu, skip ler ekk.....sbb makan kat RFC je.......en hubby bagi can buat kuih balik bukak pose tu......sempat le ting tong ting tong siapkan 500 pcs dulu......baru bakar, dah sejuk kena celup coklat lak.....nanti le dulu....buat hari cuti le.....mlm nanti kena siapkan cupcake dulu....

Tuesday, August 24, 2010

~Kek Coklat Baju Merah~


Kek ni order dari Lisa untuk besday seseorang.....tima kasih Lisa sbb sudi order ngan akak......harap2 orang yang menerima lebih gembira......kek ni kek coklat, di dalam layer ngan ganache + buah stoberi......kat luar ganache lagi + buah stoberi lagi.......as requested......

Monday, August 23, 2010

~Kuih Akok~


Dah lama aku berhajat nak buat sendiri kuih akok ni (akok kedut.....aku panggil akok gula merah sbb tak syok aa boh nama kedut2 nih hihi.....yg penting ini AKOK)......yg penting mula2 kena cari acuan dulu......acuan antik nih.....dpt dr mak.....siap ngan tutup utk letak bara api/arang......dulu mak bakar guna dapur arang je......tp jenuh le berasap dlm umah kalu guna arang......tukar teknik, dah le berat giler bekas dia, tapak lak tak sama rata.....penat betul nak menyiapkan akok ni pun.....

Tapi itu le....kuih2 tradisional ni kalu ikut bahan2 tu jauh lebih mudah dr nak buat biskut.....tp belum tentu jadi pun kalu buat......kepakaran orang2 tua mmg nak kena ambik tahu gak, part ni ralat le sbb tak pernah berminat nak belajar buat jala emas ngan buah tanjung, dua lagi kuih kegemaran aku.....

Tak pe le.....meh tengok bahan2 nak buat.....

6 biji telur Itik


170 gm gula nise / gula manisan


50-60 gm tepung gandum


200 ml santan pekat (aku guna 150 ml santan pekat + 50 ml air - balance santan dr memasak je hehe)


Daun Pandan
120 ml air
Minyak - utk melumur acuan

Cara membuatnya:

Panaskan air dengan gula nise bersama daun pandan.  Kacau hingga gula hancur, biarkan suam, ketepikan daun pandan.  Kemudian sediakan blender, masukkan telur itik, santan dan adunan gula nise tadi.  Blend hingga sebati.  Tapis adunan sebelum digunakan.


Panaskan acuan akok tadi.  Kemudian lumurkan minyak, panaskan lagi.  Barulah dituangkan adunan tadi dan bakar sehingga masak.  Adunan akan kembang dan kemudian mengecut bila dikeluarkan/sejuk.  Gunakan api atas sahaja untuk membakar kuih akok ni.


Baby ngan sesi ngap, first round buat mmg baby ngap sumer sekali......sebab aku guna gula yg jenis serbuk, jadi akok tak de le manis sangat.....sedappp......hubby pun setuju mmg sedap.....puas hati dpt buat sendiri.....lenkali kena upgrade lagi.....


~Menu Buka Puasa 12~

Dah masuk 13 hari dah puasa ya.....kejap je masa jalan.....dah masuk setengah ni baru terasa bnyk benda aku tak siapkan lagi.....perasan mcm superwoman boleh buat dalam masa singkat, mau tak kelam kabut lepas ni gamaknya....

Ok le.....menu hari ke 11 x de, berbuka dekat luar saja....terpaksa ke kedai bakeri cari stok barang......jadi terus je le berbuka di luar......

Ini menu hari ke 12 ya....

SOLOK LADA


SAYUR CAMPUR



ASAM PEDAS IKAN PATIN



AYAM MADU
Ini bukan le aku yang buat, beli kat pasar ramadhan.....hehe



KETAM PANGGANG DENGAN SOS KACANG


Resipinya nanti le tayang ya....

~Menu Buka Puasa 10~

Menu simple je.....makin lama puasa makin malas lak rasa nak masak.....hehe.....kira cincai je le.....resipinya nanti aku update ya.....

TERUNG BAKAR BERLADA



SAYUR CAMPUR



AYAM PERCIK



PAPRIK CAMPUR


~Theme Bola~



Order dari Yani untuk besday hubbynya....tima kasih ya Yani......sbb datang pick up....patutnya aku kena delivery tp sbb Yani nak ambik awal, tak dapat le nak deliver......I hope u like it....


Friday, August 20, 2010

~Menu Buka Puasa 9~

Menu buka puasa hari ke 9......nothing fancy le.....as usual menunya harus yang campak2 sahaja sebab tiap2 hari mengejar masa......

Kalu nak dikira, semalam hari yang sangat hectic.......ngan en hubby kelas sampai lewat petang, ngan along ada tuition petang dan malam........memasak tetap mula seawal jam 5.30 setiap hari.....lepas ambik along dr tuition, terus mula memasak le......tp memasak ngan cool je le sebab dalam kepala dah set apa nak masak......by 6.30 ptg aku masih lewa2 lagi nak siapkan final menu......suruh along masak nasi.....along bagitau ada 2 cwn je nasi.....alamak......terlupa beras dah dkt nak abis semalam......tak teringat langsung nak beli.......sekali dapat call dr en hubby bagitau tayar keta pancit dkt opis......alahai.....ayam x sempat siapkan.....tengah digoreng, terus terpaksa tutup api dapur dulu.....berkejar pulak ke opis bawak pam......dr opis, ikut hubby ke kedai tayar.....tp tak tunggu le.....aku berkejar beli beras kemudian terus balik umah.....uish...aku racing giler2 smlm.......sampai umah dah 7.05 minit......boleh tahan gak aku speeding.....kikiki.....

Balik2 nak sambung le goreng ayam, sekali tengok dalam kuali dah licin.....aik.....mana pergi lak ayam2 tadi......along kata 'tengok atas meja le ma'.....oooohhh......bagus lak anak mama arini......tolong sambung masak......hehe.....camtu le......senang kerja mama.....then aku terus cedukkan nasi yg dah masak tadi ke dalam bekas lain dan tanak nasi baru pulak.......aaahhh.....lega......sempat jugak......

10 minit sebelum berbuka hubby sampai.......sempat le sama2 berbuka.....

Meh tengok apa menunya:-

DAGING MASAK LADA HITAM
*anak-anak puji tak abis2 daging masak lada hitam nih.....siap tolong pelicin sekali ngan kuah2nya.....tak pedas.....mmg menambahkan selera



Daging - dipotong halus

Bahan Tumis
Bawang Putih (dlm kuantiti yg banyak) - dicincang halus
Bawang Besar - dihiris bulat
Sos Lada Hitam
Sos Tiram
Kicap secukupnya
Minyak utk menumis
Lada Hitam (ditumbuk) - pstt....aku guna McD nye black pepper....hehe
Daun Ketumbar
Daun Bawang

Tumiskan bawang putih hingga naik bau.  Masukkan daging tadi dan goreng hingga masak.  Masukkan sos2 tadi bersama kicap dan lada hitam.  Biar hingga sebati, akhir sekali baru masukkan daun ketumbar dan daun bawang.

IKAN PEKASAM GORENG



MASAK ACAR JANTUNG PISANG
*Menu ni sebenarnya menu yang biasa mak buat.....aku ingat2 lupa apa bahan diguna, tp guna rasional akal je le main agak2......dah lama teringin nak makan.....



Jantung Pisang - dibelah 2, direbus/celur dan diperah airnya

Bahan Kisar
Lada Kering - anggaran dlm 20 biji
Bawang Merah (dlm 2 biji - saiz sedang)
Bawang Putih (dlm 4 biji)
Halia (dlm 1 inci)

Santan secukupnya
Cuka Masak - dlm 5 sudu besar
Gula (dlm 2 sudu besar)
Garam (agak2 le)

Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.  Kemudian masukkan santan.  Kacau2 sekejap.  Masukkan cuka, bersama gula dan garam.  Bila dah menggelegak, masukkan jantung pisang.  Biar hingga masak.

AYAM GORENG KUNYIT DENGAN SAYURAN
Ini le yang along sambung masak......skrg ni rajin turun dapur nak selit2 tolong aku....dapat tuang bancuhan telur dlm kuali pun jadi le.....nak jugak dia buat.....


Nota : tiada dalam gambar - telur dadar....hehe......

Thursday, August 19, 2010

~Kek Choc Emergency~


Kek choc ni order emergency dari Ila (eh....ke lia.....terlupa pulak....)......tak sampai hati nak hampakan......walaupun dah janji ngan en hubby nak bawak anak2 makan kat luar, sempat lagi ronda2 kedai buku dulu lepas bukak pose......padahal kek tak buat pun lagi.....hehe....giler nyer kerja le ni.....saja je tak kabor kat en hubby ada orang order kek takut dia soh balik awal......hahaha.......masuk kedai buku buat ralit le pulak dok tengok buku2 jahit......asik semangat beli buku, jahit baju raya tak jalan2 pun lagi......ngan biskut raya lagi......eee.....mencari nahas je tak start2 lagi nih......

Ok le....berbalik kepada kek ni.....balik dr bukak pose dah kul 10.30......baru le nak start bakar kek......mula2 nak try kek kawan bagi resipi tp turn out jadi ala2 brownies lak....walaupun sedap giler tp sbb tak naik tinggi, aku bakar le kek biasa aku dok buat......kul 1 pagi baru masak.....sib baik en hubby kejutkan sbb landing2 nyer pasal terus aku zzzzzzzzz......kalu idok rentung kek kahkahkah......dah angkat sumer, bagi sejuk dulu le.....tunggu sahur nanti le aku boh ganache ngan deco bunga tu (customer request 4 kuntum bunga je)......sib baik leh bangun sahur......kalu hari biasa mau nyer tak ter'siap' le kek tu.....tp sbb putar buttercream dah lepas waktu subuh, jadi tak leh nak rasa le pulak.....sib baik bunga sikit je.....manis ke tawar tak tahu le......


Apa pun tima kasih bnyk2 sbb sudi order.......


Da ambil.  Tqvm! Cantik sgt...;p



~Menu Buka Puasa 8~

Menu buka puasa hari ke 7 x de, sbb berbuka kat luar......so terus je le ke menu hari ke 8 .......amacam pose? ada baik? hehe......so kita terus ke menu yang disajikan untuk hidangan berbuka puasa smlm......

KERUTUB BURUNG PUYUH


Ni kira masuk kategori malas sungguh nak masak sbb langsung tak ikut cara betul buat kerutub......hehe.....janji ada rasa dan leh ngapp!!......resipi aku bukan resipi tradisi buat kerutub ya.....so jgn le ada yg kutuk2 lak kata tak sama resipi orang2 tua......aku nyer ni versi malas nak pk step yang betul.....masak ni ikut suka hati le nak boh apa pun......salah ke tak salah ke, janji sedap pada yg nak makan......hehe....

Bahan:
Buruh Puyuh (of course le kan....dah nama kerutub burung puyuh hehe)
Garam

Puyuh dibersihkan dan dilumur dengan garam.  Goreng sehingga separuh masak.  Terlebih garing kang isi keras lak sbb puyuh yg ini isinya pun kurus je......

Bahan Tumbuk :
Bawang Merah
Halia
Bawang Putih

Buah Pelaga
Rempah Kerutub - beli kat kedai FAMA Shoppe.... stok rempah dr kg dah abis
(dijadikan pes)
Santan secukupnya
Garam dan Gula untuk perasa

Tumis bahan tumbuk bersama buah pelaga.  Masukkan pes rempah kerutub dan tumiskan hingga pecah minyak.  Masukkan santan secukupnya bersama sedikit air jika mahu sedikit kuah.  Masukkan garam dan gula sebagai perasa.  Kemudian masukkan burung puyuh tadi dan kacau2 hingga sebati.  Biar sebentar, barulah diangkat.

SUP SAYUR DENGAN TOFU TELUR


UDANG MENTEGA NESTUM


Bahan A

Udang yang besar (nak guna kecik pun tak dak hal tp kurang kick le)
Garam
Lada Sulah
Serbuk Kari

Perap bahan2 ni ngan udang pastu goreng kejap.

Bahan B
Telur secukupnya (dlm 2 biji saiz besar)
Mentega dlm beberapa sudu
susu cair sedikit

Kacau bahan ini bersama.

Bahan C
Daun Kari
Bawang Putih - potong halus
Bawang Merah - potong halus

Bahan D
Nestum
Garam/Gula

Tumiskan bawang putih ngan bawang merah bersama daun kari hingga naik bau.  Masukkan udang tadi dan gaul rata.  Kemudian masukkan bahan B tadi, kacau2 hingga kering.  Masukkan garam/gula jika perlu.  Akhir sekali masukkan nestum.  Gaul rata.

TELUR BUNGKUS


Tuesday, August 17, 2010

~Menu Buka Puasa 6~

Pada awalnya rancangan nak makan kat luar, tp disebabkan beberapa hal maka tak jadi le pulak.....kelam kabut le gak aku sbb tak sempat thaw makanan dari fridge tengahari tu.......memandangkan nak cepat, aku terpaksa kukus ayam ngan daging dlm microwave dulu.....hehe......jalan pintas......kalu dak, jenuh nak tunggu ayam ngan daging tu lembut......

Oleh sebab x de perancangan, maka semua menu express sahaja yang boleh aku fikir.....janji ada lauk udah le....hehe......so ari ni tak payah le letak resipi, sbb menu2 ni very the cincai le kiranya.....just tengok apa menunya je le ya....







Monday, August 16, 2010

~Abuk-Abuk~



Kuih abuk-abuk bukan le nak kata kegemaran aku, compare ngan sagu dimasak dimakan dengan santan dan manisan (sira gula merah) tp as long benda tu sagu, aku suka le makan......memandangkan hari minggu, so aku cari2 idea le nak masak kuih apa sendiri.....sekarang ni aku tak bape rajin macam dulu.......dulu2 suka betul buat mcm2......

Kebetulan menjenguk dalam peti ais, daun pisang masih ada.....bimbang lak dibiar lama2 daun tu makin kecut.....so aku pun apa lagi, terus cari2 sagu....rasa macam pernah beli.....oo....ada2....dok menyorok dlm plastik lagi....hehe....time nak buat ni baru le cari2 mana dok bahan2 ni hehe......kelapa parut dah beli masa pergi Nat.......ok le...bahan simple....boleh le buat......buat projek ngan along......lawak....lawak.....mcm2 pesen ada.....along ngan isi yg togel kat dalam......penuh ngan manisan le pulak.....tp buat sendiri mmg aku boh bnyk gula melaka tu (dlm bentuk serbuk) sbb aku suka.....beli kat kedai tak tahu mcm mana lagi.....


ABUK-ABUK

Sagu Biji (dibasuh dan ditoskan)
Kelapa Parut
Garam secukupnya
Daun Pisang secukupnya
Gula Manisan (serbuk)

Sagu biji yang telah ditoskan tadi digaul dengan kelapa parut dan garam.  Siapkan kelongsong pisang berbentuk kon, masukkan sagu tadi separuh, masukkan serbuk gula melaka, dan tutup dengan sagu lagi.  Tutup kelongsong dengan lidi biar kemas.

Kukus selama 20-25 minit atau sehingga masak.



Macam-macam pesen ada......lidi main suka hati je cucuk2 janji tak terburai isi....hahaha.....

~Menu Buka Puasa 5~

Menu bukak puasa hari ke 4 tak de sbb bukak pose kat luar......sbbnya nak beli lauk2 basah buat stok seminggu......sekali makan kat luar sama mahal ngan kos beli lauk2 basah seminggu.....hmmm......

Ini menu hari ke 5.....bnyk le pulak lauk2 terhidang......hehe.....terlebih rajin sbb hari minggu kan.....bukan nak buat apa sangat.....meh tengok apa menunya ya.....hehe

IKAN MASAK TIGA RASA

Yang ni tak payah menu le ya.....mudah giler nih.....goreng je ikan, pastu utk sos cuma guna sos cili, sos tomato dan sos tiram campur ngan air.  Sayuran pulak selera sendiri.


UDANG MASAK ASAM


Udang secukupnya
Air asam jawa (sebolehnya pekat sedikit)
Bawang Putih
Bawang Merah
Lada Benggala (3 bahan di atas dipotong dadu)
Daun Ketumbar
Garam/Gula secukupnya
Sedikit air

Tumis bahan yang dipotong dadu tadi hignga naik baunya.  Masukkan air asam jawa, udang, garam dan gula bersama sedikit air.  Akhir  sekali masukkan daun ketumbar.

LALA TUMIS SERAI

Along syok pulak dapat makan lala siap buat cicah lak.....menu campak2 je...


Bahan Tumis
Bawang Putih - dihiris halus
Halia - dihiris halus

Serai - diketuk
Daun Limau Purut - dicarik2
Sedikit serbuk kunyit
Garam/Gula secukupnya
Air secukupnya

Tumiskan bahan tumis hingga naik bau.  Masukkan lala.  Gaulkan hingga separuh masak.  Masukkan serai, daun limau purut, bersama serbuk kunyit, garam, gula dan air secukupnya.

DALCA SAYURAN DENGAN HATI PEDAL


Bahan Tumis
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Buah Pelaga
Halia - ditumbuk
Bawang Putih - ditumbuk
Bawang Merah - ditumbuk

Bahan Sayuran
Kacang Panjang
Putik Jagung
Terung
Carrot

Santan secukupnya
Serbuk kari - dijadikan pes
Air secukupnya
Air Asam Jawa secukupnya
Ubi Kentang - dijadikan kiub2
Lada Hijau
Hati dan Pedal Ayam

Tumiskan bahan tumis tadi.  Masukkan serbuk kari dan kacau hingga sebati.  Masukkan santan dan air secukupnya bersama sedikit air asam jawa.  Masukkan ubi kentang bersama hati dan pedal.  Bila dah empuk, masukkan bahan sayuran lain.  Perasakan dengan garam dan gula.

AYAM GORENG KUNYIT

Menu wajib pembuka selera along sebenarnya.....


TELUR MASAK KURMA

Option untuk anak2 yang tak makan pedas....


Sunday, August 15, 2010

~Menu Buka Puasa 3~



Terlewat pulak nak meng'update' menu hari ketiga......sekarang ni rasa malas je nak bukak2 blog kat umah, kdg2 je rajin....malas je yg banyak....hehe......ni actually menu hari ke 3, menu Nasi Tomato ngan partner2 rekaan aku......hentam aje le labu....yang nak makan pun aku ngan famili aku je.....simple2 je buat pun......

PAJERI NENAS


Nenas secukupnya
Santan pekat secukupnya

Bahan Tumis
Bawang Putih
Bawang Merah
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Buah Pelaga

Serbuk kari daging/ayam - dijadikan pes
Garam/Gula
Air secukupnya

Cara
Tumiskan bahan tumis hingga naik bau.  Masukkan serbuk kari pes tadi.  Kacau hingga pecah minyak.  Masukkan santan pekat secukupnya, nenas tadi bersama garam dan gula.  Jika pekat, tambahkan sedikit air.






NASI TOMATO


Beras basmathi
susu segar secukupnya
Air secukupnya
Tomato puree dlm 1 sudu besar
Garam
Sehelai daun pandan
Kismis kuning
Marjerin dan minyak sapi utk menumis


Untuk menumis:
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawang
halia - dimayang halus
bawang merah - dimayang halus
bawang putih - dimayang halus


Cara Membuatnya:
Cuci beras seperti biasa. Toskan.Panaskan minyak sapi dan marjerin di dalam periuk nasi. Masukkan semua bahan tumis. Tumis sehingga naik bau. Masukkan beras kemudian masukkan air, susu, puri tomato, garam, kismis dan daun pandan. Masak seperti biasa.




Ayam Goreng Berempah


Telur (dlm sebiji)
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Lengkuas
Serbuk Jintan Manis
Serbuk Jintan Putih
Serbuk Ketumbar
Serbuk Kunyit
Daun Kari
Garam secukupnya


Perap semua bahan di atas selama 1 jam. Kemudian barulah digoreng.


Nota : Menu Hari 4 takde sbb makan kat luar....hehe......kebetulan out shopping lauk2 basah buat tambah stok......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...