~Non Baked Durian Cheesecake~



Non Baked Durian Cheesecake ni buat untuk settle balance durian dalam stok peti ais.....malas nak bakar2 so saya reiki2 jenis kek yang ala bekukan saja.....mudah dan senang kerja.....tebal giler le pulak kek ni sampai terlebih melimpah loyang sbb sepatutnya pakai loyang 8 in jenis tapak loose tp cari punya cari, tapak loyang tu lak ilang ntah ke mana....terjumpa loyang 6 in je yang tapaknya loose.....mana ntah tercampak tapak loyang tu....adeih.....menyusahkan aje.....jadi sumer nampak tebal...abaikan je le ya.....patut kena nipis je pun base tu.....agak sememeh sbb saya  tak sabar nak rasa, tak sempat nak keras pun kek dah kalut2 saya bukak dari loyang.....hehe....

Resipi ni saya google online, dapat dari Wen yang dapat dari Bakericious...very rich nyer rasa kek.....saya modified sikit2 ikut apa yang ada.....sbb malas nak bazirkan durian yang dah thaw sebelum tu....




~Non Baked Durian Cheesecake~

150 gm biskut Marie (resipi asal digestive biscuit)
70 gm butter (cairkan - next time tambah lagi dalam 10 gm sbb berderai)

Filling
*400 gm durian flesh (asal 350 gm sahaja)
*1 sudu besar gula castor
(Masak sebentar kedua bahan ini di atas dapur dengan api kecil hingga panas)

350 gm cream cheese
60 gm gula castor
1 sudu besar gelatin*
3 sudu besar air*
(*campurkan kedua bahan dan biar 5 minit, kemudian double boil di atas dapur hingga jernih/gelatin hancur)
350 gm whipping cream
1 sudu teh esen vanila

Untuk base, mix biskut marie dalam blender n masukkan butter cair.  Tekan di dalam loyang 8 in dan sejukkan di dalam peti ais sehingga hendak digunakan.

Sediakan gelatin terlebih dahulu dan sejukkan.  Putar whipping cream hingga kental dan masukkan sebentar di dalam peti ais hingga hendak digunakan.  Putar cream cheese + gula castor, kemudian masukkan campuran gelatin tadi, gaul sebati.  Masukkan whipping cream yang telah diputar tadi bersama esen vanila.  Tuangkan ke dalam adunan base tadi.  Taburkan hiasan di atasnya ikut kemahuan.  Sejukkan terlebih dahulu di dalam peti ais selama 4 jam atau lebih lama lagi...


~Tart Nenas~



Tart Nenas ni biasa saya buat time raya.....hari2 biasa saya tak buat....tp sehari dua ni ada request lak dari regular customer nak order Tart Nenas ni.....kelam kabut jugak le ngan nak mencari inti nenas lagi.....tapi tahun ni saya tidak merancang untuk buat Tart Nenas ni lagi untuk jualan raya.....so sapa2 yang nak makan atau plan nak order tu boleh je buat sendiri ya lepas ni....saya tak buat dah sbb tak dpt untung sangat buat Tart Nenas ni....ngan penat, ngan jem susah nak buat lagi.....lagi pun saya jual cuma RM20 untuk satu box berbanding orang lain dah lama mark up harga lebih dari RM25.....so tak nak dah susah2kan diri sbb nak penuhi permintaan orang lain......gentel le sendiri ya lepas nih hehehe......

~Tart Nenas~

250 gm butter
50 gm gula icing
2 biji kuning telur
20 gm tepung jagung
375 gm tepung gandum - part ni boh sikit2 ya....sampai adunan lembut dan boleh tekan ngan acuan....kalu nak buat ala2 tekap leh habiskan tepung yang ada....

Gaul2 butter dengan gula icing hingga sebati, masukkan 2 biji kuning telur tadi dan gaul2 lagi.  Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga boleh ditekan dengan acuan.  Untuk inti, boleh buat sendiri atau beli yang dah siap.  Sapu atas cookies dengan putih telur + pewarna kuning.  Tp kalu yang dah siap yang jual kat kedai, satu bekas dah dkt RM10 cuma leh cover utk satu box cookies....so rugi le ya.....pandai2 le ya.....

Bakar pada suhu 150'c selama 40 minit api bawah sahaja.

~Durian Ball~



Durian Ball aka Jejemput Durian je pun......hehe.....kebetulan ada lagi balance durian, en hubby request suruh buatkan jemput2 ni untuk makan2....makan panas2 lagi sedap.....ni pun tengah pk nak buat apa lagi ngan durian yang ada.....kdg2 nak buat pun malas je memandangkan takde tukang makan dalam rumah ni.....



~Durian Ball~

250 gm isi durian
1/2 cawan gula castor
1/2 sudu teh baking powder
Tepung gandum secukupnya

Gaulkan semua bahan dan boleh digoreng dengan api perlahan hingga masak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...