Monday, June 10, 2013

~Cake In Jar di Batriesyiahomemade~



Tambahan produk kat kedai online saya je....Baked Rich Blueberry Cheese Cake......nyum....nyum....leh check it out dkt website kedai saya ya....under Cake In Jar....



~Rendang Simple~



Rendang simple......menu hari minggu aje sebenarnya.....saya letak nama rendang simple sebab bab buat rendang ni sumer main campak2 sekali harung aje.....tak susah pun.....cuma saya buat kali ni tak guna rempah....just bahan2 kisar aje....kena buat tak pedas sebab anak2 pun nak makan.....oleh sebab rendang ni kena masak lama sikit, jadi ayamnya pun lembut aje nak makan......since nak makan ngan nasi, saya lebihkan le kuahnya....tak keringkan sangat.....



~Rendang Simple~

Ayam - anggaran 300 gm dipotong2

Bahan Kisar:
2 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 hiris lengkuas
2 batang serai
5-6 biji cili kering
1 sudu teh serbuk kunyit

Kisar bahan di atas dengan sedikit air untuk dijadikan pes.

Daun Kunyit - dihiris halus
Daun Limau Purut - carikkan
1/2 ketul manisan (saiz besar)
2 sudu besar kerisek
1 keping asam keping

1 cawan santan pekat
Air secukupnya
Garam secukupnya

Campurkan ayam, pes, air dan santan secukupnya.  Kacau2 selalu, masukkan daun kunyit, daun limau purut, manisan, asam keping dan garam secukupnya.  Bila hampir masak, masukkan kerisek dan biarkan hingga kering jika mahu, jika hendak berkuah, tak payah masak terlalu lama.
 

Tuesday, June 4, 2013

~Cuti Blogging n Menjahit~

Lama betul saya cuti dari berblogging......antara mood ada ngan tak ada.....ada gak hajat nak tutup aje blog n private untuk tatapan saya sahaja...tp tak sampai seminggu tutup ada lak yg tanya2..tak sangka ada jugak rupanya yang follow n mintak saya bukak balik blog saya.....tak jadi pulak hajat nak lari dari dunia blogging.....citer2 banyak tapi dah malas nak citer2 sangat.....sekali sekala je le saya update sekadar ikut mood blogging aje le....

Saya masih sibuk hari2 ngan macam2 urusan.....ngan urusan kerja, ngan urusan baking ngan urusan rumah...sumer sama sibuk.....lately ni pun selalu tak sihat jadi banyak aktiviti slow down sikit.....agaknya dah overdose ngan mcm2 kerja.....stress di opis, stress baking lagi, stress di umah lagi.....biasa le, mana2 pun ada stress....cuma kekurangan jadi orang mcm saya, stress ada banyak cabang sbb bukan surirumah semata2.....jadi banyak benda nak kena fikir.....x pe le.....sebahagian hidup.....dah ini jalan yang dipilih, jadi kita redha aje le....

Baiklah.....stop pasal baking sekejap......saya nak citer pasal hobi lama saya yang dah lama saya tak ambil kisah....sayang betul ilmu lama terpendam gitu sahaja...apa yang cikgu ajar pun saya dah ingat ingat lupa....lately ni mood menjahit saya datang balik.....biasa setakat rajin jahit langsir di umah aje le....sekadar untuk freshen up.....untuk dapatkan mood balik, saya grab 2 biji mesin jahit baru....mood nak jahit tudung sebenarnya yang datang....dah tabiat saya kalu nak buat apa2, mesti ada complete untuk mudahkan kerja saya.....jadi lepas survey2, saya dapatkan satu coverstitch ngan satu overlock.....overlock ni mesin ke dua saya....sblm ni yang lama bila dah hantar serivis, boleh le guna slow n steady gitu.....hajat nak dapatkan mesin industri, tp tunggu le bagi rajin kayuh yang ni dulu.....



Projek tudung untuk anak2....1 meter kain lycra dapat le 2 helai tudung....mahal gak kain tu....RM28 semeter kot masa beli.....tu pasal design nak sama, satu untuk kakak, satu untuk adik....sehari dapat le jahit 4 pasang....senang jahit lycra sbb tak mudah kedut n senang nak jaga.....berbanding tudung berawning....saya mmg tak suka tudung awning....sumer tudung saya tudung syria saja....bab jahit tudung ni saya tak pergi kelas, saya buat dari pemerhatian ngan nota pada buku sahaja.....ngan terkial2, saya dapat siapkan gak le.....

Bab belajar menjahit mmg saya suka pergi kelas.....saya boleh je redah ngan nota tapi rasa tak puas tak dapat berguru.....buat kek tak sama, menjahit lebih complicated bagi saya.....tp buat kek pun saya tetap berguru untuk dapatkan basic......supaya yakin ngan diri sendiri aje, selebihnya saya redah sahaja.....ada masa free mmg saya suka pergi belajar menjahit.....tak kisah kat mana pun.....tak perlu ada orang tahu bila n di mana sbb saya bab2 belajar tak suka le pulak nak pakat2 ngan orang, sorang2 pun saya sanggup redah....malu saya tolak tepi.....lagipun kalu nak tunggu pakat ngan kawan, ntah bila saya boleh belajar....kadang2 walaupun dah tahu nak jahit baju kurung pun, saya tetap redah belajar lagi sbb seronok belajar dan mengorek ilmu nih....kdg2 ngan anak2 pun saya heret....sib baik cikgu2 yang pernah mengajar jenis baik2.....ini penting bagi saya sbb saya tak suka pergi kelas yang restricted tak bagi anak2 ikut sekali....takut agaknya ilmu bocor pada anak2 ke apa ntah le....

Lepas servis mesin lama, reiki harga ngan tokey kedai.....dpt le harga bodek....


Mesin Overlock Brother
**lepas bodek punya bodek, saya dapat pada harga RM1150.00 (asal RM1299)


Mesin CoverStitch Brother
**bodek lagi....dapat le RM1550.00 (Harga asal RM1699....ada gak yg jual murah dr harga asal)


Barisan mesin2 yang dok bertapa di sudut bilik.....ada 2 mesin jahit biasa, ada 2 overlock n satu coversttich.....mesin industri ada kat tingkat bawah.....


Sini je le saya stock up barang2 menjahit saya.....ada sedikit lagi kain langsir untuk next project.....pasni nak mula projek jahit baju raya anak2 pulak....anak2 dah sebut nak baju peplum.....entah jadi ke dak tak tahu le.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...