Monday, October 29, 2012

~Menu Pagi Aidiladha~

Takde apa yang luar biasa ngan menu hari raya....as usual tetap ada nasi dagang.....menu dari bekpas sampai lunch sampai dinner....hahaha......makan je apa yang ada.....a bit bz musim hari raya ni pun.....dah banyak hari asik tidur 3-4 pagi.....udah putar alam dah kepala ni pun.....

Cuma tahun ni buat tambahan nasi impit makan ngan sambal kelapa.....abis simple aje pun menu....






Kali ni try beras nasi dagang Faiza.....sekali kukus 2 kg.....lama le pulak nak kukus kali ni sbb beras nasi dagang Faiza agak keras......
 


Lauknya gulai ayam ngan gulai udang.....lada hijau tak de, lada merah pun jadi le....

Monday, October 8, 2012

~Rainbow Cake~

     

Satu lagi projek tertangguh.....tapi kali ni ada request dari customer nak kek yang tinggi.....walaupun bukan permintaan customer, saya realisasikan hasrat saya sendiri dengan membuat kek pelangi ini....sebab saya tahu kek ni boleh dibuat tinggi.....adunan kuning sedikit tinggi sebab yang tu lebihan dari semua warna2 dan tak ditimbang....yang lain saya timbang.....saya tak potong sebab sayang walaupun tahu kalau tak potong, ada layer yang terlebih tinggi......yang penting keknya meriah warna warni....hopefully my customer suka....




TQ to my customer.....

~It's Pavlova~


Lama betul saya menangguhkan hasrat untuk membuat pavlova.....walaupun selalu ada lebihan putih telur di dalam simpanan, tapi saya mmg sengaja melambat2kan untuk membuat pavlova ini....ada banyak sebab menjadikannya tertangguh.....walaupun ini adalah sejenis dessert paling mudah yang saya tahu.....tapi dek kerana terlalu banyak pantang larang, saya jadi kurang berminat hendak membuatnya....sehingga seorang kawan urge saya untuk cuba membuatnya, siap menyerahkan sesalinan resipi untuk saya cuba.....demi beliau, saya gagahkan diri harus mencubanya juga......


Sekejap saja masa diambil untuk menyiapkannya, cuma masa nak membakar mmg memakan masa, tak padan dengan saiz pavlova yang kecik sahaja.....tapi saya tak ingkar proses nak membakarnya dengan menaikkan suhu atau sebagainya.....tetap slow n steady.....


Just some simple ingredients.....part resipi ada yang saya ingkar....mintak ampun.....tp mujur le menjadi....saya malas nak cukupkan sukatan putih telur, jadi saya guna apa yang ada saja.....

PAVLOVA
UPDATED
(10 Oktober 2012) by request

100 gm putih telur
180 gm gula castor
1/2 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh cuka buatan
1/2 sudu teh esen vanila

Mix putih telur dengan gula castor hingga kental.  Masukkan tepung jagung, cuka dan esen dan putar lagi hingga kental.  Bakar di dalam oven dengan suhu 120'C sahaja selama 1 jam.  Bila dah masak, tutup api dan biarkan pavlova di dalam oven selama 1 jam lagi sebelum dikeluarkan. 

Untuk topping boleh guna whipped cream dan buah2an yang masam sedikit so balance rasa manis pavlova tersebut.


It cracked.....hubby tanya "nape crack?".....well....namanya pavlova....so it is supposed to crack hehe....








Apa boleh cakap.....saya tak makan makanan manis2 mcm ni tp yang ini bila combine dengan topping n fruit (kebetulan ada stok stoberi n kiwi....itu yang saya cepat2 kayuh buat pavlova)...mmg kena sangat2....cumanya terbalik le pulak anak kecik saya tak suka part marshmallow tuh....dia lebih suka part yang crunchy tu sebab lebih manisnya.....

Monday, October 1, 2012

~Citer Tempahan~

Sedikit pasal tempahan minggu ni.....wrap sekali dalam satu entry saja....



First ni kek tempahan dari Syahida (Kg Abi).....tema biru laut, ikut sample kek saya terdahulu just tukar warna je.....tq ya Syahida....




Cupcake n kek kat atas ni order dari opismate aka my pren....cupcake utk celebrate besday si kakak, dan kek untuk 'rasuah' si adik jangan kacau kek kakak hehe.....kek ni mini je, balance kek ni le buat chocolate caramel cake entry sebelum ni tuh....



TQ Zauyah....yang ni 10 in x 10 in nyer chocolate cake....berat dkt 3 kg actually....tp saya kira per recipe n satu resipi dapat dlm 1.5 kg berat kek.....tinggi le pulak....kalu tak tentu saya buat rendah sikit ngan saiz lagi besar....



Last, tempahan tart Ruth.....blueberry cheese tart....saja je boh pink atasnya hehe....

~Chocolate Caramel Cake~



Chocolate Caramel Cake ni buat sebab nak menghabiskan baki kek mini tempahan opismate.....opismate tempah cupcake untuk besday anak dara beliau dan request mini kek untuk anak bongsu beliau....takut kang berebut kek ngan kakaknya lak....so balance kek tinggal sikit je, saya tak tahu nak buat apa.....tiba2 teringat boleh guna buat kek karamel.....jadi saya nak testing aje le.....buat kecik je......tp utk karamel tu saya buat tebal....kira satu resipi......tp part nak tunggu karamel keras saya tak sabar sbb nak kuar ke kedai, jadi kalut nak tutup oven.....patut tunggu karamel set dulu kejap, baru tuang adunan coklat....tp saya hentam je boh ngan karamel masih gendang gendut tu...mmg bercampur le ngan isi karamel..tp kira ok le....sbb bawah karamel dah set so ganggu separuh je le rupa karamel hehe.....




Untuk resipi kek coklat, leh refer sini

Untuk Puding Karamel, saya guna resipi ni:-

Karamel
60 gm gula castor
Sedikit air

Panaskan di dalam loyang kek, dan biar bertukar warna keperangan.  Biarkan keras.

Puding
3 biji kuning telur Gred A
1/2 tin susu cair
60 gm gula castor
2 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh esen vanila

Kacau sebentar semua bahan dengan whisk, tapis ke atas karamel yang telah siap dikeraskan tadi.  Bakar secara bain marie dalam 30 minit atau sehingga tengah dah set baru tuangkan adunan kek coklat sebab adunan kek coklat ni berat, so tak boleh buat mcm buat kek karamel guna adunan sponge yang ringan ya....lepas tu baru sambung bakar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...