A lovely cupcake from Zura

A sweet gift from my lovely friend cum my lovely sis........Zura.....thanks zura.......



Love In Green




Another cake deco.....just yang ini ikut contoh tp ngan tema hijau and cream.....but looks like the flower is becoming into peach color.....hehehe.....

The Most Challenging......





Should i say this is the most challenging one for me? It is and YES......huhuhu.......it took me nearly 5 hours to finish just this cake!! This cake weights almost 5 kg.......I almost surrender but this is a responsibility which i choose to do so i have to make it done.....looks easy ahhh??? Fuuuhhh.......trust me, it's not as easy as you can see.....being just an amatur is really a challenge....i have no particular training and yet, i am eager to explore into something new......but to a professional, this is rather very easy....huhuhu.......whatsoever ler......rock it baby!!!

My Fotopages - In Memory

Terasa sayu pulak to know that i am still in the 99 most popular fotopages.......sudah lama tak drop by......hari ni saja jer google nak tengok apa kabar fp kita tu.....rupanya masih ada yang sudi singgah2 kat fp kita walaupun kita dah tutup rumah kat situ dah........walaupun tamu2nya saya tidak kenal dan tidak pula memperkenalkan diri, saya tetap hargai sokongan dari anda semua.....harap teruskan sokongan anda buat saya di sini pula....


27th November 2008

Saya nak ambik kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih yang tak terhingga buat rakan2 yang mengenali atau yang tidak mengenali yang sentiasa sudi 'menghadirkan' diri menjengah fp atau blog kita yang tak seberapa ini.

As a token of appreciation to all of you out there, I will try my best to keep everybody update on my activity day by day......i would be glad to share it with everybody.....

Serawa Labu

Ini sebenornya permintaan hubby......dah beberapa hari hubby belikan buah labu.....katanya teringin nak makan Serawa Labu......tapi asik-asik kita tangguh jer nak membuatnya...(malas ler tu..)..tp smlm kata hubby "alahai....labu makin kecut......sian papa tak leh nak makan"......adus......macam orang mengidam ler pulak.....kata orang kalu mengidam kena ler bagi.......tu yang kita pun terkocoh2 di dapur nak membuatnya......mujur ler dia mintak serawa jer......kalu dia mintak yg kita tak reti, haiii......jenuh ler kita nanti.......hahaha......

Serawa Labu

Beberapa potongan labu

Sedikit gula pasir
Sedikit gula melaka
Daun Pandan - disiat dan diikat
Santan
Bunga Cengkih

Campur semua bahan bersama di dalam periuk dan panaskan hingga labu lembut dengan api yg perlahan.

.::AWARD.::

Award datang dr kacip, toche ekk kacip....long time pren dr cari dulu.....lama tak jenguk cari dah, luckily kawan2 ada yg masih ingat kat kita......

Syarat award ni seperti berikut yer :-

1. Sape yang dapat award ni leh letak kat blog memasing.

2. Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang.

3. Bagi award ni kat 7 orang bertuah.

4. Tinggalkan ia mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kt orang tu.

**adeiih.....nak pass kat sapa ekk......nanti kita pk baru kita upload lain sapa yg kena.....hehehe.....ari ni tak sempat nak pk.......w/pun bos ku udah terbang ke negara matahari terbit (oppsss.....boss.....jangan lupa bawak balik baju kimono tau) tp tetap ku 'menyibukkan' diri......hahaha.....


A Bouquet of Roses


Bouquet of roses, request from my regular customer......this time the order came in a bit late......luckily i was available last night.....mula baking kul 7.30.....tu pun sbb nak thaw butter dulu.....coz my customer ni suka guna golden churn butter untuk butter kek dia......by 8.30 baru my cake masak......lepas kemas2 dapur sikit, chatting kejap ngan Zura, nak tunggu kek sejuk dulu.......kul 10.30 baru start deco.....sambil chat sambil menganyam tikar kat kek......hehehe........ini request customer gak.....nak kek ala2 bakul.....kita seronok sangat nak buat sbb jarang2 benor merasa dpt menganyam tikar......satu round menganyam mmg penat tangan tp puas hati......sbb dpt gak betul2 praktik deco ala gini......

By kul 12 baru siap deco kek......lambat pasal bnyk berenti dlm perjalanan nak siapkan kek.....kejap kejap baby nak susu ler, kejap2 datang mengadu ler.......hehehe......pastu melayan along bersembang ler......pastu mcm2 lagi ler.......

Skrg ni tengah dok pk, mana lak nak letak wording ni.......hahaha.....seronok bebenor gubah bunga sampai lupa ada wording nak letak......nanti ler pk......petang nanti baru nak deliver kek.......kikiki.....

Pizza anyone?


Buatkan pizza ni untuk my bro-in-law sefamili, kebetulan dia orang ada urusan di luar ngan hubby.....so dinner mlm tu malas nak masak nasi, so buat pizza dua, satu utk kita orang, satu utk dia orang......bila makan sendiri gitu ler rupanya......selambak lauk atas pizza......hehehe......cuma malam tu doh pizza tak buat sendiri, guna yg ready made sahaja sbb nak cepat.....semuanya campak2 jer.....versi paling mudah....

Bahan Sos Pizza

Sedikit bawang putih - cincang
Daging Cincang
1 botol kecil pes tomato
Sedikit oregano
Sedikit mixed herbs/rempah pizza
Buah Tomato - dicincang2 lumat
Sedikit garam

Tumis bawang putih, kemudian masukkan daging cincang dan biar hingga masak. Masukkan pes tomato bersama tomato cincang. Masukkan rempah dan garam. Biarkan masak.

Untuk topping

Sosej ayam/daging
Button Mushroom
Tomato (potong)
Lada Benggala Merah/Hijau/Kuning
Bawang Besar - hiris halus
Mozarella Cheese
Cheddar Cheese
Rempah Pizza

Bakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 15 - 20 minit.

Yen? Dollar? Riyal?


Request dari customer lain dari kebiasaan.....my regular customer......katanya nak letak world currency symbol atas cuppies......aiseh........main letak jer currency symbol tu......jangan ler tanya each symbol tu represent which countries........hahahaha.......yg common2 tu tahu ler......yg berbelit2 tu entah negara apa kita pun tak tahu........bila tengok cam sepesen jer.......kira tibai jer le......

A birthday cake for the little girl!!

Order ni actually from my regular customer.......selalu tak pernah lupa event penting dalam famili kakaknya (if not mistaken......bukan adik kan....hehehe)......just kali ni zarina lupa nak confirm order, so petang smlm baru diberitahu......siap bagi sample utk kek so memudahkan kerja kita sebenarnya ......a bit like this cuma bunga2 tepi2 sample tu sumer pakai fondant/sugar paste.....tp oleh sbb dah lewat, fondant tak sempat nak keras.....better pakai sugar paste....so kita adun bunga dr fondant (small ones only) plus bunga ciput2 dr buttercream......ada balance stoberi letak sekali buat penyeri.....mcm mana zarina? ok dak.......kira mencapai sasaran u tak? hehehe.....



From Moscow With Love


This is a special order from someone in Moscow for someone special here......cuppies dihias berdasarkan sample yang telah diberikan oleh customer......except saya pandai2 suka menambah mana yg kosong.....whatsoever, harapnya the decoration is up to customer's satisfaction.....personally i like this simple decorations......but stilll looks sweet and trendy......not too much in the deco.....

My Useful Gadget......A Sharing Thought Part 2

Sambungan ke dua, dari siri semalam....hehehe......

Next item, my industry oven...



Namanya jer industry oven, tp idok ler besar sangat, tak ingat apa ukurannya.....oven ni pakai gas and letrik, pada pandangan saya sangat sesuai untuk baking cookies.......hubby yg hadiahkan saya oven ni (sbb dia nak suruh saya jimatkan letrik.....hehehe.....tp mmg jimat ler......) tp saya tak suka pakai oven ni utk bakar cuppies.....kalu kek tak apa.....tak tahu kenapa sbb kalu baking guna oven ni, cuppies nanti jadi lekang......walaupun kalu guna oven europa utk cupcake yg sama cupcake jadi elok jer tak lekang....so kesimpulannya ikut suka masing2 ler ya.....secubit pandangan saya sahaja.....nanti nak kena tempah kaki beroda utk letak oven ni sbb terlalu berat nak alih2....

My Convection Oven
Ini ler oven yg sangat 'rare' guna......gambar kat atas contoh mcm kat rumah.....oven tu oven dr cosway.....konon beli nak buat bakar ayam......angan2 ler tu tp tak buat2 pun......malas + tak rajin....hahaha.....jadi pameran je kat dapur......

Pasta Maker

Masa tu orang tengah kemaruk buat mee, so beli gak.....lagipun murah jer....skrg kita gelek2 fondant jer.....hehehe

Then, pasta master....



Beli dr chef bahtiar....gambar pun cilok dr blog chef bahtiar.....mula rasa malas nak mengayuh secara manual, kita beli pasta master ni......tp ini mmg kesayangan kita, guna utk buat mee sahaja......multi purpose sebenarnya, leh guna buat tart dan mcm2 lagi tp kita sayang nak guna lebih2.....cukup ler kita guna dia utk buat mee jer....

Haaa......my high speed sewing machine

Haii....ini bukan gadget memasak....ni actually sebijik mesin jahit kita.....high speed sewing machine namanya sbb jahitnya laju bebenor......mesin kita ni ada sekali ngan kakinya..... boleh guna untuk sulam tp kita tak pernah ler menyulam ngan mesin ni sbb tak belajar.....gunanya utk kita jahit2 benda yg tebal2.....

Mesin Jahit Tepi



Nak semacam ngan kita punya, tp bukan rupa ni ler....brand kita brand Konwa.....biasa ler gambar dr tenet sbb malas nak ambik gambar yg kat rumah.....dah lama usianya, cecah 10 tahun dah tp masih berfungsi dengan baik dan tak pernah rosak lagi.....

Mesin Jahit Brother


Mesin kita pattern dah lama, ini lebih kurang rupanya ler.....skrg hubby pun dah pandai guna mesin jahit ni.....kiranya dia dari zero knowledge ler sbb mana pernah pegang2 mesin jahit.....jangan lak kata kita dera dia....hehehe.....dia sendiri yg nak guna sbb suka sangat alter baju ke seluar dia.....kita takut nak tolong nanti rosak seluar dia.....so dia buat ler sendiri.....sbb bila dia suruh kita selalu cakap, antor ler kedai....sbb silap2 alter seluar karang senget sebelah....dia nak perfect, so kita tak jamin.....takut kita lak yg kena marah nanti.....heheheh......kalu kedai silap, leh marah tukang jahit kat kedai......haahah.....bab menjahit baju sendiri boleh ler ala2 cincai tu......lebih konfiden buat baju kebaya dari buat baju kurung......w/pun dulu mmg belajar menjahit baju ni......kikiki.....terbalik lak....

My Useful Gadget....A Sharing Thought.....

First, i have to mention this, NO intention of showing off.....as i noted on my left para, this blog is meant for sharing with friends, so that is the main purpose......saya suka bertukar2 idea, pendapat mengenai cerita ceriti di dapur.....atau berkaitan soal2 menjahit, berkraftangan, rasanya mulut saya lebih laju bercerita tentang hobi2 saya ini.....so, today nak tunjukkan item2 yang jadi 'big helper' kat dapur saya selama ini......saya pernah sharing this in my fp but since saya dah close my fp, i guess i need to open a new book here......so newcomers would know me much better.....if ada ler.....hehe....so kita leh kongsi idea tentang gadget2 yg berguna untuk dapur kita......

First, the one i love so much.....My Kenwood Major
Let me tell you something.......mixer ni bnyk berjasa bila masa 'malas' saya datang......kalu tak, saya depend so much ngan Pensonic Stand Mixer sahaja (atau mixer cosway....tp dah rosak) untuk mengadun apa2 adunan......dek kerana terlalu lasak, besi whisk balloonnya dah tercabut, rongak dah rupanya.....so order a new one, harganya aduhai.....lebih mahal dr beli mixer pensonic baru......tp apa nak buat, dah ada mixer tu so kena ada spare tyre dia......then plastic bowl extra untuk kerja2 mengadun yg terpaksa dibeli berasingan.....apa pun, kalu apa2 jadi pada my kenwood ni, mmg susah hati ler......

Kedua, my Heavy Duty Mixer


Bnyk jasanya terutama di saat terpaksa menguli adunan yang berat2 seperti doh2 fondant, doh biskut atau nak buat roti.....saya serahkan pada mixer ini sahaja.....mmg tak serah pada mixer lain dah.....

Ketiga, my Europa Oven


Banyak gak jasa oven ni sblm saya tukar guna industry nyer oven.....tp setakat nak buat sikit2 saya masih prefer guna oven europa......tak pernah menyusahkan saya, cuma sekali bulb terbakar tp tak de hal, spare part nya saya beli kat kedai yang saya beli oven ni gak.....tokey kedai baik hati cabut bulb kat oven baru kat kedai dia jer bagi kat saya.....hahaah..

Keempat, my Pensonic mixer.....
Yang ini wajib ada setakat nak adun sikit2 atau sekejap2 jer saya guna stand mixer ini ajer.....2 masih boleh diguna, 2 mixer lagi sudah rosak motornya......dah tak tahan buat kerja agaknya.....

Kelima, my Kenwood Mini Processor
Ini untuk kerja2 kecik kat dapur jer.....tak kena mengena ngan nak buat kek....hehehe.....tp berguna gak untuk saya chop2 item kecik2 sikit2 seperti kekacang dan sebagainya...

Keenam, my Kenwood Multi Food Processor





Yang ini banyak membantu waktu saya malas nak guna stand mixer untuk mix cheese cake....so bila buat cheese cake saya mix ngan mixer ini sahaja.......sumer campak2 zrrrrr jer.....

Ketujuh, my Pensonic Oven

My first oven sblm ada europa.......sekali sekali sahaja guna oven ni untuk badge kecik2.....

Last one for today, my microwave.....

Ini sample jer.....gambar betulnya dah lama dah.....gadget yang paling lama berjasa di dapur saya.....umurnya dah 10 tahun.....tp masih sihat walafiat.....hehehe....bodynya masih maintain cantik, mcm baru lagi.....itu first gadget yang saya beli, bukan oven......selain dr peti sejuk......penting untuk memudahkan kerja......utk melt chocolate terutamanya......

5 Langkah Jika Si Kecil Sering Menangis dan Mengamuk



Temper Tantrum, itulah istilah yang sering digunakan untuk menggambarkan tingkah laku si kecil yang menangis dan berteriak di tempat awam kerana tidak mendapat apa yang diingininya. Perbuatan ini disusuli dengan menendang atau memukul si ayah atau ibu sambil menangis teresak-esak. Ia dilakukan secara berturutan mulai dari 30 saat pertama hingga dua minit terakhir. Temper Tantrum ini biasanya terjadi kepada anak-anak yang berusia satu hingga tiga tahun. Tingkah laku anak-anak ada pelbagai, ada anak2 yang sering melakukan Temper Tantrum, dan ada juga yang tidak. Terdapat beberapa perkara yang perlu diketahui jika anda ingin menangani masalah ini.

Menganggapnya Sebagai Perkara Biasa

PERLU diketahui bahawa anak yang berkelakuan baik sekalipun pernah melakukan temper tantrum kerana perbuatan tersebut adalah sebahagian dari perkembangan seorang kanak-kanak yang tidak seharusnya dipandang negatif. Ditambah pula anak yang belum pandai untuk mengawal emosi mereka seperti orang dewasa. Jadi fahamilah bahawa ini adalah perkara yang biasa tetapi anda harus berusaha untuk mengendalikan situasi ini agar tidak keterlaluan.

Ketahui Penyebabnya

LANGKAH selanjutnya ialah mengenalpasti mengapa si kecil bersikap demikian. Dengan mengetahui penyebabnya anda akan tahu apa yang harus dilakukan. Pada dasarnya ada beberapa sebab mengapa si kecil bersikap demikian. Pada anak-anak yang berusia kurang satu tahun perkara ini biasanya terjadi kerana mereka merasa tidak selesa, lapar dan takut. Sementara apabila terjadi pada kanak-kanak yang berusia dua tahun hingga tiga tahun bermakna mereka tidak mendapat apa yang mereka hajati atau melakukan sesuatu yang ingin mereka lakukan. Misalnya, mereka gagal menyelesaikan mainan puzzle atau kerana anda menyuruhnya tidur sedangkan dia masih mahu bermain lagi. Akibatnya dia meresa kecewa dan menangis lalu berteriak. Pastinya ini akan membuatkan anda naik darah dan hilang sabar dengan kerenah si kecil.

Anak kecil melakukan temper tantrum ini untuk menguji kasih sayang anda kerana usia antara dua hingga empat tahun mereka biasanya ingin bebas tetapi pada masa yang sama mereka masih memerlukan orang tua mereka. Keadaan inilah yang akan menjadi kecoh antara anda dan anak anda. Apabila anda menyuruh si kecil memakai kasut comelnya ketika bermain tetapi dia enggan berbuat demikian lalu satu-satunya cara untuk menunjukkan kekesalan adalah dengan membuang dirinya ke lantai dan menangis keras sambil menendang -nendang kerana tidak mampu membantah secara verbal.

Jangan Terlalu Menurut Kemahuannya

JIKA si kecil melakukan itu semua kerana ingin mendapatkan sesuatu jangan sesekali menurut kehendaknya semata-mata ingin dia berhenti menangis. Ini kerana jika anda menurut kemahuannya maka itulah satu-satunya cara untuk mendapatkan apa yang dihajatinya pada masa lain. Akibatnya si kecil akan semakin menjadi-jadi. Di sini ada beberapa langkah yang berkesan untuk menangani tingkah si kecil.

..Tetap Tenang

Bertenanglah ketika menghadapi tingkah anak anda. Berteriak memarahinya atau memukulnya tidak akan menyelesaikan masalah. Apabila keadaannya tenang sedikit peluklah tubuhnya dan sapulah wajahnya agar kemarahannya reda. Jika anak kecil membuat hal di tempat orang ramai, cubalah bawanya ke tempat lain agar tidak menggangu orang lain.

..Jangan Memberikan Perhatian

Anak-anak yang temper tantrum selalunya melakukan hal itu untuk menarik perhatian. Jika anda tidak memberikan perhatian seperti yang anak anda inginkan maka dia akan berhenti dari melakukan perbuatannya itu. Tetapi bila ragamnya itu membahayakan dirinya atau orang lain, segeralah bertindak.

..Mengurung Anak Dalam Bilik

Ketika si kecil melakukan aksi temper tantrum, suruhlah dia masuk ke dalam biliknya. Langkah tersebut akan membantu mendinginkan hatinya. Selain itu, mereka juga akan tahu bahawa perbuatan mereka itu tidak baik.

..Tinggalkan Dia Sejenak

Cara ini memerlukan anda supaya lebih berhati-hati sekiranya berlaku di khalayak ramai. Tapi pastikan cara ini tidak akan membuatkannya terasa diabaikan dan berfikir yang anda tidak sayang kepadanya.

..Alihkan Perhatiannya

Cubalah alihkan perhatian si kecil dengan perkara lain yang akan membuatkannya berhenti menangis. Misalnya memberi mereka minum atau mengajaknya keluar untuk berjalan-jalan.
Petikan dari Perempuan Jan'06

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...