Monday, January 25, 2010

~The Simple Red Mirror Cake~



Nape ya aku panggil kek ni kek red mirror? Hehe.....sebenarnya sbb seluruh kek aku salut ngan piping jelly warna merah.....sakit lak mata aku tengok warna merah nan menyala ni....aku rasa secara automatik anak mata aku mengecut bila tengok warna semerah itu.....hehe.....tapi dek sbb nak buat kek ala simple rasa cam biasa sangat aku buat.....so lepas layer ngan buttercream, aku rasa nak ubah pesen le pulak...aku boh piping jelly..pastu aku boh ceri untuk bagi complete rupa kek.....satgi nampak dogol sangat pulak....hehe.....

Kek ni request dr sorang makcik yang kerja dkt ngan opis aku.....lupa lak nak tanya kek besday hubby dia ke atau bos dia....hehe.....

~The Roses Are Pink~



Cuppies ni order dari Nadia yang menginginkan roses berwarna pink pada setiap cuppies.....tak sempat nak jumpa sebab aku ada temujanji nak kena servis keta le pulak....maklum le....hari lain hari kerja, kena le buat servis hari cuti.....sib baik kedai servis bukak.....seperti biasa along le jadi orang tengahnya.....

Kata Nadia:
"Dh ambk kek....tq cntek!"

TQ Nadia.....


~Menu 4 Holiday~

I was still caught in flu......sok sek sok sek......what a terrible day to go thru......kali ni diheret sekali ngan gatal2 mata le, hidung le, tekak le.....adeih.....kena resdung ke pulak aku ni.....tak tahan lak asik tenyeh2 hidung hehehe......ever since dok sini, flu dah jadi best friend aku le pulak.....aku mmg dah tak bape nak tahan ngan debu or whatsoever yang berkaitan.....kena lak sekarang musim bakar tebu le pulak.....lagi le menjadi2 alahan aku sampai sumer karpet2 aku tengok dah jadi alergic le pulak.....abis sumer aku gulung2.....tak mau tengok dah dalam rumah......bila projek kemas umah jalan, maka sesi bersin aku pun berjalan sama le gak........

Wokay le......close that chapter.....kita citer benda lain le......pasal masak2.....eh...eh....lama betul aku tak buat projek masak2......kalu ada buat pun, ala2 cincai ala2 orang malas ada le.....buat malu le pulak nak menayang.....takat ikan sardin dlm tin satgi kena cebik kat orang le pulak.....hahaha.....

Ok....ni menu lunch time aku masa hari minggu je......



Menu pertama aku, of course kegemaran aku.....Ayam Percik......senang je la ni pakai dapur gas ngan magic pan dr Sykt Menang tu je......resipi? Rasanya mcm pernah tayang.....tapi tak ingat lak dok kat mana.....hehe.....malas lak aku nak cari......x pe2.....meh aku tulis semula......resipi mudah utk orang yang emergency cam aku je hehe....

AYAM PERCIK

Ayam
Sedikit halia
Sedikit bawang merah
Garam

Tumbuk halia dengan bawang merah hingga lumat. Masukkan sedikit air dlm periuk bersama dengan ayam tadi. Masukkan bahan tumbuk dan rebus. Masukkan garam. Bila air makin kering, tutupkan api. Ambil ayam dan panggang di atas api. Kemudian curahkan kuah ke atas ayam, panggang semula. Ulang hingga masak.

Bahan Kuah

Santan secukupnya
Halia }
Bawang Merah } tumbuk hingga lumat
Lada Kering }
Garam
Gula
Sedikit Perasa

Masak bahan ini sehingga pekat. Curahkan ke atas ayam berulang kali hingga masak.





Udang, peberet anak dara aku.....abis sumer dia yang ratah.....dia kata sedap.....uih....masak campak2 pun bisa jalan dehh.....hehehe.....



Ikan bilis goreng santai buat pembuka selera en hubby.....

Friday, January 22, 2010

~Suatu Petang Yang Sunyi~

Aku meronda2 mencari sesuatu di internet di petang sunyi ini......mencari2 ayat2 Al Quran dan tafsirannya untuk renungan......dan aku terjumpa laman ini yang sangat2 berguna......jadi, aku rasa perlu berkongsi untuk semua......Ayuhlah mengisi masa membaca dan menghayati tafsiran Al Quran ini......semoga kita semua mendapat manfaat berguna daripadanya....

Tuesday, January 19, 2010

~From Along To Abas~



Hanya 6 biji cuppies.....special request dr anak teruna di rumah untuk meraikan besday sahabat baiknya, Abas......cuppies tu kira untuk geng sahabat baik along di sekolah untuk celebrate besday Abas nanti.....Abas ni best student kat sekolah.....kira orang harapan le nanti untuk UPSR.....harap2 along dapat le tempias rajian Abas ni nanti....hehe.....

Kata along, buat swirl tu je.....sbb kawan2 dia suka makan krim tu.....aku lak tambah buah stoberi yang kebetulan ada dlm stok....eh...rasa tak cukup lak....aku tambah lagi cherry tip tu lak ngan walnut, tabur sikit ngan manik2 halus warna warni tu bagi lebih meriah......ala....budak2 nak makan apa salahnya....

~World's Greatest Hubby N Dad~



Cuppies bajet n simple ni request dr opismate berlainan sektor.....Thanks ya Pn Mahani....

Customer ni hanya sebahagian yg tahu biz aku kat sini le.....tak ramai yg tahu walaupun dah lama aku di sini......tu pun yang berjalan dari mulut ke mulut je.....betapa aku ni menjauhi promosi di tempat sendiri ahaks.........well.....aku kat sini lebih reserved le sikit.....tak bape suka orang kenal....very weird aku ni....nak buat biz tapi tak mau dikenali.....hehe....ini cara aku sbb aku ada prinsip, di opis aku tak mau orang bising2 siapa aku atau apa yang aku buat slps masa opis.......nak citer pasal apa yang aku buat pun mmg aku tak bape suka sangat....sahih2 le aku mengelak dan tak mau mengaku.....sbb tu calling2 pasal nak order masa opis ada masa aku tak bape nak layan.....sori ya....kalu time betul dan nasib baik, aku angkat le....sebolehnya please le sms kat aku atau email......yg tu aku boleh terima.....



Monday, January 18, 2010

~Sexy Pink Hen's Party~



Mmm.....sexy pink hen's party? apa tu ya? hehe.....ntah le.....aku ni dah tua, tak tahu benda2 orang muda ni.....hehe....buat je le ikut apa yang customer nak.....order dari Elli, regular customer aku actually......hope you like it.....

Happy celebrating ngan kawan2 sumer tu.....Thanks....


~Various Cuppies~



Cuppies ni order dari Iza (kalu x silap nama le.....lupa nak jot down).....janji jumpa kat StarCity Hotel.....awal2 pagi lagi aku dah kuar umah....Iza bagi sample mcm dlm blog aku.....aku rasa lebih kurang tu le rupa designnya....ada various kaler and pesen......harap2 Iza suka....

Thank you ya......


~Pink, White & Red Theme~



Cuppies ni order dr Wan di UUM......wan nak something simple.....cuppies with limited budget.....well, thanks ya Wan.....i am happier bila tengok Wan happy masa dpt cuppies tu.....thanks ya Wan.....

~Blue White Cuppies With Marshmallow~



Cuppies ni untuk opismate untuk besday si kecik dekat tadika.....something simple buat anak2 di tadika....happy belated besday Irfan....


~Koleksi CT 4~



Waduuhhh....upin ngan ipin le pulak.....buat2 tak nampak le ekkk muka upin ngan ipin tu.....nak tilik tu tilik sebelah mata cukup le.....bnyk benor kedut2 muka upin ipin ni.....kahkahkah....yang penting, CT puas hati......aku pun happy walaupun kena bnyk improve lagi......


Lastly, to CT from Alor Setar.....love doing business with you......and thank you so much for trusting me.....

~Koleksi CT 3~



Menambah koleksi CT yang belum abis lagi aku update kat sini.....lagi thomas si ketapi.....kali ni mukanya aje udah le....hehe...tima kasih sekali lagi yang terhingga buat CT....


Friday, January 15, 2010

~Koleksi CT 2~

Sementara ada masa aku update le dulu koleksi CT yang ke dua ni.....


Koleksi CT yang ke 2 ngan logo Malaysia Airlines lak.....CT tak suka fondant, dia lebih suka buttercream sebenarnya sbb CT dah biasa order ngan aku dulu, jadi sumer terpaksa aku lukis free hand je.....tu pasal ada yg senget2 ala2 nak terbalik pun ada.....hahaha.....kan senang mcm setengah bakers main tepek2 icing sheet je.....tapi tak mencabar le pulak kan.....pepandai je aku.....cuppies tu aku dah susun elok2 sebenarnya, tapi bila asik kuar masuk peti ais.....pakat lari2 le pulak.....



Sekali lagi, thanks CT.....

~Koleksi CT 1~

Pejam mata sebelah kalu nak tengok....hehe.....malu lak ntah apa2 rupa deco kali ni....


Cuppies ni order dari ct......nape lak aku cakap koleksi ct 1? hehe....sbb ni salah satu darinya.....ada lagi barisan2 yang nak muncul lepas ni.....cuma aku sedikit sibuk ngan mcm2 hal, tak sempat lak nak jenguk2 blog....sian blog aku.....minggu ni tak dak masa nak sapu2.....

Ct ni customer aku yang sangat baik hati.....peramah lak tu.....aku lak sebetulnya sangat2 berharap dapat memenuhi kehendak ct.....ye le.....ntah apa2 rupa thomas yang aku lukis....hehe.....sampai tak ingat mana satu yang betul warna dia......

Dah load sini baru aku perasan....rupanya ada satu ketapi tu tak dak mata.....aiseh!! hahaha.......camne leh tercabut.....rasanya sumer mata2 tu aku dah boh.....kahkahkah....

Koleksi lain nanti aku update slow2 le ekk......malas le pulak.....minggu ni mmg minggu yang sangat sibuk buat aku.....kat opis, kat umah......baking lagi......waaaa.......rasa nak tidur tepi pantai je ni.......erk.....

Maafkan le kalu rupanya ntah apa2.......hehe



Apa pun, thanks ya CT......seronok dpt berurusan ngan ct.....mula2 ct order 50 kot...pastu ct up jadi 70, pastu ct up lagi jadi 100 pcs......aku tak dak hal.....seronok sebenarnya nak membuat walaupun aku sebenarnya cuba mencabar diri sendiri yang tak bape nak pandai pun.....

Komen CT......hehe....mcm yg aku cakap kat hubby, kalu CT puas hati tentu CT sms kejap lagi....berdebar2 gak aku....mcm le baru smlm aku belajar deco kek......hehe..tik...tik....sms masuk lepas 15 minit aku deliver cuppies kat CT.....

"Awww, cute giler cuppies nh nina. So sweet. Thnk u so much nina. Tq tq"

I like it!!!!......Tq CT......

Monday, January 11, 2010

~Happy Birthday My Pharmacist~




Ini pun ngan tema pink and purple, cuma ada addition putih.....so jadi le tiga kaler, pink, purple and white......aku suka lak kombinasi tiga warna ni, apa lagi bila basenya cuma putih......order dr Akhyar untuk orang tersayang di Bahagian Farmasi, Hospital Kangar......mula2 nak delivery ke rumah penerima tp dpt sms dr Akhyar untuk tukar delivery ke sana.....



Terima kasih Akhyar for the order.....

~Pink Purple Theme~

Cuppies ngan tema pink and purple theme ni tempahan dari Myra.....untuk celebrate besday kawan di Penang......janji nak hantar rumah Myra tapi ada hal le pulak terlewat.....terpaksa janji ngan Myra jumpa kat tmpt lain.....sib baik sempat.....



Thanks for your order ya Myra......

~Baby Yang Ditunggu-tunggu~




Akhirnya, cahayamata yang ditunggu-tunggu tiba juga.....selamat dilahirkan pada jam 4 pagi tadi, pada tanggal 11 Januari 2010 (waa.....sama besday ngan dato' siti ni....hehe)......anak sulung kepada adik bongsu kesayangan ku......akhirnya.....

Baby boy lahir dengan berat 3.65 kg......di Hospital Putrajaya.......excitednya aku......kalau le dekat, dah tentu2 aku cium2 pipi montelnya tu.....



Selamat jugak akhirnya adik kecilku ini melahirkan cucu ke 8 buat mak.....tentu mak gembira sangat2 sekarang ni.....aku pun sama gembira......teringin sangat2 nak pegang....masih teringat lagi masa adik aku dilahirkan dahulu.....sekitar subuh hari Rabu seingat aku.......aku cuma sedar bila arwah abah kejutkan bagitau mak dah selamat bersalin masa tu.....masa tu aku dalam darjah 6, arwah abah kejut suruh bersiap pergi ke sekolah......masa kecik2 aku le yang jaga dia.....maklum le, aku anak sulung.....beza ngan dia pun 12 tahun.....sekejap je kan masa jalan.....skrg dia dah bagi anak sedara lak kat aku......

Semoga semuanya sihat2 sejahtera selalu......ada masa akak jenguk baby montel tu.....

Friday, January 8, 2010

~A Little Pooh On A Little Cake~



Little Pooh dok atas kek yang kecik tomei ni.....hehe.....opismate yg order untuk makan2.....katanya letak le lukisan apa2 pun.....jadi aku lukiskan pooh ni je le.....sbb aku suka tengok kartun pooh ni....kek ni pun kecik je.....jadi lukisan pun kecik gak le.....yang penting, kena tepek kekacang tepi2 kek seperti biasa......


~Buah Tangan Dari Jerman~





Cuppies kali ni tempahannya datang dr Jerman.....untuk seseorang di Alor Setar, Kedah.....eh...eh.....bertuahnya badan penerima ya.....dari jauh bersungguh2 membuat tempahan untuk orang tersayang di sini......walau siapapun penerima kepada En Abbas, aku terharu dengan ingatannya kepada orang2 yang disayanginya....



En Abbas yang berada di Jerman sekarang ini menyerahkan bulat2 kepada aku untuk menyediakan apa sahaja mengikut cara aku....katanya buat le apa yang menarik.....jadi, aku katakan kepada En Abbas....cuppies sudah cukup menarik untuk diberikan, tak perlu yang besar2 dan mahal2...ingatan En Abbas tu yang lebih mendalam bagi penerima.....

Lama jugak aku berfikir.....mahu lari dari kebiasaan dengan warna2 pink atau yang seangkatannya bagi hadiah kepada seorang gadis....apa yang perlu aku buat ya? Lain yang aku fikir, lain pulak yang jadi bila tangan dah mula menguli fondant dan gumpaste tu.....hehe......biasa le....tengah2 dok buat, idea lain lak yang datang.....tapi oleh kerana telah diberi kebebasan, jadi tak ada masalah le untuk membuat apa2 perubahan kepada design cuppies tu....

Terima kasih yang tak terhingga kepada En Abbas yang membuat tempahan......oleh sebab payment yang En Abbas buat dlm bentuk euro, maka ada lak lebihannya.....kata En Abbas.....yang lebih tu rezeki aku le......tapi aku tak sedap hati lak, jadi aku make sure cuppies En Abbas mesti special dan lain dari kebiasaan yang aku buat......

Semoga En Abbas puas hati dan si penerimanya nanti akan gembira.....



Riben ni sebenarnya disapu dengan silver dust.....


Keseluruhannya aku puas hati, gumpaste aku uli sendiri sehari sebelum tu untuk biarkan dia matang sedikit.....aku sediakan khas untuk buat riben dan hiasan lain atas kek tu.....walaupun ngan cuaca lembap, gumpaste tu tak mengecewakan aku berbanding campuran sugarpaste/fondant ngan gumpaste yang pernah aku buat sebelum ni....mula2 aku dah tak yakin sbb masa tengah panaskan gelatin bersama ngan shortening tu, aku tertumpah dkt separuh jugak kandungan bahan tu....tapi baki yang tinggal aku adun gak ngan gula icing yang ada....sib baik jadi elok.....hehehe.......jadi lenkali, kena sukat lain le.....sbb resipi dah jadi lain.....ini kes nasib baik je le tuan-tuan dan puan-puan sekelian ya........


Gumpaste in the making.....

**NOTE : Gumpaste decorations are not meant to be eaten.....the purpose is just for decoration....so put everything aside before you eat the cake.....tadaaa!!!

Thursday, January 7, 2010

~Puding Marble Untuk Raina~


Sori aaa raina.....tenet ni selalu problem....berkurun tunggu nak upload satu2......sampai ilang mood nak update blog.....ym pun dah rosak le pulak....haii....mcm2 le pulak.....aku lak tak rajin nak mengadap laptop......jadi camne tu? hehe.......angin malas tu sesungguhnya lebih banyak dari angin rajin......wahai angin rajin....datang le segera....kikiki.....

Belang tak bape nak cantik kerana ada banyak gangguan....hehe......

Tuesday, January 5, 2010

~Kek Coklat Dari Eli~




Kek coklat ini Eli order untuk seseorang.....tapi tak sempat nak jumpa Eli sbb x dpt datang pick up......aku lak nak kena keluar menyelesaikan beberapa urusan di luar....jadi aku deliver ke rumah Emi, kawan Eli yang juga regular customer aku......Eli cuma nak wording tu sahaja di atas kek.....next time mmg kena remind, fondant x leh letak atas kek coklat atau something yg lembap mcm puding.....ini pun satu kes lagi bila pakai fondant, kek coklat tu lama2 kat luar dia lembap, terus hilang tulisan Love Always Eli yang aku buat....sbb tu aku draw lain tulisan tu ngan pewarna makanan......aku takut lak tulisan tu spread.....harap2 tak rosak le tulisan tu....


~Cheesecake With Strawberry Topping~



Silap pulak buat wording guna fondant.....next time mmg kena pakai buttercream sahaja....lebih selamat......walaupun topping tu aku dah set ngan jelly supaya keras, fondant nampak gayanya mmg tak leh 'hidup' ngan tmpt2 lembap ni......makin lama makin cair.....nasib baik gak customer sms bagitau cheesecakenya sedap....so tolak tepi le wording2 tu....hehe....main ilat lak....

~Cuppies with Ultraman~



Berputar2 jugak nak cari rumah, dkt setengah jam pusing tak jumpa2 no rumah.....taman yang satu ni mmg paling besar kat alor setar.....ntah mcm mana alamat yang diberi tak diletak apa lorongnya.....adus....mmg susah nak cari......yang betulnya alamat rumah tu mmg kena ada no lorongnya.....


Elok dapat cari no rumah, tak tahu pulak sapa penerimanya.....cuma tahu nama pengirim sahaja.....mati2 aku ingatkan si penerima ni budak kecik....ye le....sbb cuppies nak ultraman.....sekali yang tukang ambik kek cakap dia le tuan punya nama.....aiseh.....salah sangka lak.....hehe.....

Aku lukis simple sahaja.....wording dari royal icing, cuma aku line ngan buttercream.....

Sorry le lambat update.....hari ni baru line tenet ok sikit.....tu pun x pe le awal pagi.....buatnya petang2 sikit, line dah ko le pulak....

~Chocolate Cake Dari Jauh~



Kek coklat ni juga order dari Almin yang berada di luar negara untuk keluarganya di sini......something simple kata almin ngan sedikit deco......don't want to make it look too fancy, yang penting mesti nampak yummmyyy!!!......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...