Wednesday, January 7, 2009

Wholemeal Bread



Bahan A

300 gm high protein flour
200 gm wholemeal flour
40 gm brown sugar
1 tsp salt
3 tsp instant yeast

Bahan B

300 ml iced water

Bahan C

40 gm shortening

For Glaze

1 egg

For topping

Cheddar Cheese
White Sesame Seed

Adunkan A hingga bercampur. Masukkan B sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Tambahkan C dan pukul atau uli lagi hingga doh menjadi elastik. Biarkan ia mengembang selama 30 minit atau sehingga saiznya menjadi 2 kali ganda. Bahagikan doh 60g tiap satu/45 gm tiap satu dan susun dlm bekas - biarkan ia mengembang sekali lagi. Selepas 30 minit keluarkan, sapu telur dan topping, kemudian proffing sekali lagi. Kemudian baru dibakar selama 20-30 minit atau sehingga masak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...