~Order For Aida~




Fondant cake ni tempahan dari Mas Ayu untuk sahabatnya Aida...agaknya ler ya....sbb yg order org lain, yg dpt orang lain...mujur ler rumah Aida mudah nak cari.....Pilihan warna putih dan oren.....kata Mas Ayu, basenya nak putih sahaja....


Kali ni guna resipi yang pergi belajar sebelum ni....selepas lama kelas ditinggal, baru ler nak praktik resipinya......oleh sbb dah siapkan fondant awal2 nak biar ia rest, bila hari nak guna...tekan2...aik....keras jer...haaaa.....masa ni ler Microwave yang ada penyelamat kepada segala kekusutan.....sememangnya sangat berguna......letak jer dlm microwave dlm beberapa saat.....gerenti fondant pun jadi elok jer.....bila buat drape pun elok jer tak patah....w/pun kita ni asik dok ulang melipat jer.....

Nasib baik tak buang fondant tu.....dah ler uli bukan main bnyk sebelum tu.....rupanya mmg masih selamat.....

~Order From Emi~



Order dari Emi ni datang sekali ngan kotak hantaran yang Emi dah siapkan....tapi lupa lak nak snap kotak hantarannya....semuanya warna pink...Emi dah pesan suruh siapkan warnanya mengikut mana yang kita rasa sesuai....jadi ini ler pilihan kita....





Bunga2 dari royal icing ni kita siapkan awal2 supaya tak kelam kabut..ye ler....bakers yang dok rumah no problem ngan masa...tp kita ni mengejar masa yang ada pada sebelah malam sahaja....kalu tak planning betul2 mmg leh kantoi tengah jalan.....kali ni lega sbb tak perlu ber'air cond' ngan bunga2 tu....paip tak sampai 1 jam, sumer bunga2 dah keras elok...sbb konsistensi adunan tak lembut....jadi mudah sikit nak buat bunga.....

~Order From Sheila~


Order dari Sheila ni datang betul2 last minute......Sheila tepon semalam bagitau nak hari ni.......Sheila lak place 200 pcs cuppies.....well....pk...pk....rasanya I think I can manage that....slot in antara jadual yang ada.....lagipun dah bagitau, tak boleh deco2 lain selain swirl sahaja.....sbb tu kita bakar cuppies biar tinggi.....if nak hiasan mcm biasa tak leh tinggi2 gitu coz tak cantik kemasan hiasan....tp memandangkan yang ni nak swirl sahaja so not a problem......swirl pun kena ler adjust tak leh ke tepi sangat takut nanti kena tepi casing lak...

Masa pick up sempat sembang2 ngan Sheila dan suami.....rupanya dah kahwin.....cuma kenduri jer baru buat.......kena lak suami Sheila kerja under satu trademark....ehehe......cuma lain cawangan jer....

Apa pun sheila, tq for your order.....


~3rd Order From Shuhada~



Last but not least, order ketiga dari Shuhada......kek untuk hantaran.....eh..eh...bila dah ambik gambar baru perasan, ada sekelompok bunga yang terang sedikit warnanya.....itu ler bila bancuh 2 kali......ada lak yang terlebih menyerlah.....

~2nd Order From Shuhada~



Yang ini actually 2 tier nyer cake......kakinya belum stack lagi sbb kek bawahnya baru keluar dari fridge, jadi kalau terus tekan tier, kek akan crack.......so kena defrost dulu kejap, petang sblm delivery baru kita letakkan......

Warna pilihan Shuhada untuk kek 2 tier ni adalah putih dan purple.....mengikut contoh yang pernah kita buat gak dulu......tp bahagian atasnya kita ubah designnya sikit sbb Shuhada nak letak tulisan atas tu.....


~Order From Shuhada~


Cuppies ni order dr Shuhada untuk majlis perkahwinannya......ini salah satu dari tempahan beliau....mcm2 tema warna yg ada......mudah kerja sbb kita cuma ikut sample yang telah Shuhada pilih dari blog kita.....cuma kita ubah sikit2 supaya tak nampak sama sangat.....


~Order From Aya~


Cuppies ni order dr Aya......kata Aya nak bawak ke Penang nanti.....tq ya Aya....deco ni idea dr Aya....kita cuma ikut jer.....cuma kata Aya nak colorful......so mcm2 kaler ler yg ada......


Malam semalam Fizah dari Politeknik order Puding.....Fizah dtg pick up sendiri.....tq ya Fizah.....akak lupa nak snap gambar......

~For A Fanatic Fan~



Cuppies ni order dr Nurul untuk sahabat baiknya yang akan melanjutkan pelajaran ke luar negara tak lama lagi......oleh sebab sahabatnya ni peminat fanatik Liverpool terutama si Michael Torres....maka Nurul minta kita lukis muka Torres ni....tp Nurul place order last minute jadi x dpt nak dipenuhi sbb tak sempat nak print out muka Torres ni.....cuma berpeluang cari apa yang ada sahaja....

Nurul kena pick up kek kat rumah kawan sbb masa nak deliver tu Nurul belum habis kelas berenang dia lagi....jadi memandangkan ada temujanji di luar, terpaksa tinggalkan kek tu kat rumah kawan untuk Nurul pick up......

Apapun....tq Nurul....kata Nurul "really satisfied"...

~Farewell Cake UiTM & UMSKAL~



Kek ni untuk majlis perpisahan program pelajar Lambaian De Desa antara UiTM dan UMSKAL....a 2 kg cake....simple deco only ngan logo...

Fancy Cookies Sempena Hari Guru



Kita menyambut Hari Guru pada 16 Mei 2009.....Salam Hari Guru buat semua guru2 di Malaysia khususnya.....

Fancy cookies ni tempahan dr seorang guru untuk sambutan hari guru di sekolahnya.....and she is my regular customer actually.....

Sha janji nak datang pickup malam......so petang tu kita ada kena buat delivery ke alor setar......on the way balik, tengok kereta banyak yang berhenti di highway changlun......ingatkan ada kemalangan.....rupanya highway ditenggelami air......masa tu dah kul 6 lebih.....on the way pergi 3 jam sebelum tu ok jer......sekali ada banjir kilat ler pulak......dekat 1 jam tersangkut di highway......takde sapa berani nak melintasi air tu sbb ada ler sorang dua yang berani bawak keta mengharung air, akhirnya enjin mati di tengah2 air banjir tu......yg boleh lepas hanya lori dengan bas jer......kalu takat ekzos2 keta2 ni tak payah eksen ler nak redah air tu.....gerenti kena tarik nanti......

Hampir kul 7 baru ler berani mengharung air.....air yang melintas dah menyeberang ke seberang yang lebih rendah......sib baik sempat kejar janji ngan sha.....

Buat fancy cookies ni mmg penat ooo......nak menunggu icing tu kering dulu satu hal sbb nak tulis atasnya, pastu dah kering nak menulis pulak....alamak.....cramp tangan menulis satu2......lepas tu nak biarkan kering lagi......makan masa dkt 3 jam gak.....punya ler takut nanti biskut jadi lemau......harap2 ok ler sbb mmg dah bakar biar dia garing sikit.....

Satu incident jadi masa tngh tunggu cookies kering......my baby ler.....spoil betul.....dah ler cookies tu cukup2 jer (silap tak buat lebih tp adunan dah mmg set cukup2....).....sekali baby tengok jer mama....dia kata "mama.....adik leh makan dak?"....selamba jer cakap...."tak leh dik....ni orang punya".....huhuhu.....tak sedar rupanya sblm tanya tu dia dah ngap satu.....uwaaaa.......sib baik cookies tu mmg berbaki 1.....kalu idok jenuh ler nak kena bakar sebiji jer sbb tak cukup.....hehehe....

Tapi ini feedback dr sha......fuuhhh lega jer dengar.....

"Thanks 4 the cookies kak nina. Semua member suka!! Semlm pun kami dh ngap dulu b4 sampai kodiang...Looking forward 4 next order"

~The Disney Princess Cake~



Butter cake di dalamnya.....keknya request customer untuk dilukis dengan karakter disney princess atau barbie.....nothing fancy....simple sahaja....

~Simple Cuppies II~


Cuppies tempahan ni juga designnya diserahkan bulat2 pada kita......lagi ler blank otak mikir apa nak deco......ini sumer main ikut tangan jer, ikut jer apa idea kuar time tu.....



~Simple Cuppies~



Selalunya gini ler deco2 bila customer kata buat design biasa2 saja.....so deco pun dah skema jer.....sbb hilang idea betul bila diberitahu design biasa2 atau suka hati....hehe...

Belated Mother's Day Wish From Alisa



Luckily Alisa balas email....luckily gak Alisa very sporting.....berasa jauh nun di Manchester, sepatutnya tempahan sampai pada mama Alisa semasa hari ibu ari tu.....patut ler silap cari rumah sbb taman umah Alisa sebenarnya bersebelahan taman lain tp nama taman yang biasa jumpa ada di jalan utama yang lain.....bila dah ada detail, tak perlu pusing2, terus jumpa jer.....hehe....thanks Alisa and so sorry sbb jadi belated wish pulak.....

Sejambak Bunga Di Taman Yang Suci II


Lagi satu kek iringan sbb katanya mcm tak adil lak kalu belah pihak lelaki tak dapat makan kek gak.....so ditempahnya satu lagi untuk makan2......nak sama gak katanya tapi biasa ler.....kita buat lain2 sikit patennya.....nanti pilih ler nak serahkan yang mana utk pihak perempuannya....


Sejambak Bunga Di Taman Yang Suci





Waduh....tema ni bukan pun customer bagi....saja jer letak temanya gitu.....idea ni diserah bulat2 jer nak buat mcm mana.....so memandangkan tak tahu tema warna maka putih ler asas yang paling ideal untuk dibuat.....jadi boleh ler matching ngan sumer kaler yang ada....bunga pun ada macam2 warna..... ni deco masa ketandusan idea.....tu pasal tak main ngan banyak warna utk base kek....

Chocolate Cream Cheese Chiffon Cake



Chocolate Cream Cheese Chiffon Cake
Source : Chinese Magazine

Bahan A
50 gm butter
120 gm cream cheese
20 gm susu segar

Bahan B
5 biji telur merah
30 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh esen vanila

Bahan C
5 biji putih telur
80 gm gula castor
1/4 sudu teh cream of tartar @ boleh gunakan sedikit garam/perahan limau nipis

Cara menyediakannya

Bahan-bahan A dimasak secara double boiler. Kacau hingga sebati dan sejukkan. Ketepikan sebentar. Kemudian masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga ia sebati. Ketepikan. Bahan C diputar hingga menjadi meringue. Ambil sedikit dr meringue tadi dan gaulkan dengan adunan di atas. Kemudian baru campurkan adunan ini ke dalam meringue dan gaulkan hingga ia sebati.

Tuangkan ke dalam acuan chiffon berukuran 20 cm (tidak perlu griskan) dan bakar kek selama 35-40 minit pada suhu 170-180'C. Angkat acuan dan terbalikkan acuan dan biarkan ia begitu sehingga kek benar2 sejuk. (Saya biarkan hingga keesokan paginya baru dikeluarkan kek dr acuan, waktu ini just renggangkan tepinya dengan pisau). Ini untuk mengelakkan kek chiffon dr jatuh atau mendap.


Proses penyejukan kek chiffon**
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...