Tuesday, February 21, 2012

~Just My Mini Cake Room~



Ini le dia antara bahagian yang telah membuat saya menjadi sangat sibuk sejak seminggu dua ini.....ini pun baru 30% siap......my mini cake room.....yang luas cuma 20 kaki x 10 kaki......kecik aje....banyak lagi barang belum masuk seperti chiller, peti ais, oven, mixer.....sumer tu kena upah orang angkat sbb kudrat dah makin kurang dari sehari ke sehari......penat sangat2.....ini pun setup je dulu meja ni sbb nak kena clear kawasan ruang tamu, sangat berselerak kalau semua diletak di situ....ruang2 sumer masih kosong, dinding pun belum diletak apa2 hiasan lagi.....mencari kotak barang2 pun entah di mana letaknya....hmmm....

If notice betul2, bilik saya ni dicat dengan dua warna....hehe....berjimat sebenarnya, bukan pandai2 beli tong cat lain2 kaler.....saya guna je cat lebihan bilik untuk kakak ngan ruang tamu dan nasib baik, kedua2 cat tu cukup2 untuk cover dinding bilik mini saya nih....mula2 nak boh kaler lain tp saya ingat baik guna dua kaler tu sbb both kaler2 light.....jadi tak ketara sangat kelainannya.....tingkap masih togel lagi, langsir nak guna blind sahaja.....yg tu tempah aje le.....malas nak pk....




Ruang kerja saya kat area sini aje le.....meja stainless steel belum beli lagi....yg tu akan jadi tempat saya buat kerja sebenarnya....yg ni adalah area tools saya sahaja....oven2 akan dok di sebelah kanan ni nanti yg masih kosong....file2 yang bertimbun ni belum berangkat ke bilik sebelah lagi, tunggu angkut almari dari umah lama nanti baru leh clear file2 ni sumer.....nanti meja ni saya nak cover ngan skirting.....tunggu bajet dulu le.....buat masa ni biar dia dogol gitu je le.....barang2 mentah tu lak nanti akan dok bawah meja stainless steel, tempat saya akan buat kerja2.....jadi baru le tersusun sikit.....plannya di dinding nanti nak pasang rak2 utk letak acuan/loyang kek....buat masa ni sumer saya letak dlm almari dapur yang masih lapang....yang penting nak pindahkan sumer barang2 dr umah lama dulu baru leh pk nak bagi elok sumer sekali.....

Monday, February 20, 2012

~Sesi Update Kek & Cari Mood~

Konon2nya saya tutup order tempahan kek....sbb agak sibuk ngan urusan rumah dan proses nak pindah masuk.....tp bila regular customer request, tak sampai hati nak tolak.....maka tetap saya buatkan di sebalik ruang kecik di dalam umah yang disewa sekarang....dan barang pun separuh2 saya dah angkut masuk rumah baru....a bit hectic le separuh barang umah lama, separuh dah masuk umah baru kan.....terkejar2 saya....tapi untuk customer baru mmg saya terpaksa reject sbb saya tak mau buat kerja terkejar2, lagipun bulan ni saya agak kepenatan.....



Oreo Cheese Cake untuk kawan lama yang dah pindah opis lain.....asal2 tuan empunya kek yang pesan, last2 sekali orang lain lak yang tolong buat surprise dan tolong bayarkan hehe....tak jadi tuan punya nak bagi kek untuk diri sendiri....



Blueberry Cheese Tart (2 box L) order dari Nadiah......walaupun last minute order, order masuk kul 1 pagi lebih rasanya....kebetulan belum tidur, kata Nadiah nak order ambik malam esoknya....maka balik kerja baru le saya siapkan tart.....nasib baik sempat siap huhu.....

Anyway, Nadiah sangat suka....katanya tersangat le sedap, cayalah.....hehe....




Cuppies ngan kek tema hitam putih ni order dari Syahida.....yg ni sbb order masuk sebelum saya tutup order jadi saya selesaikan tanggungjawab.....untuk kek tu syahida soh ikut kreativiti sendiri tp syahida ada tunjuk sample fondant kek yang pernah saya buat.....tp since syahida nak yang murah sikit, saya kata saya cuba aplikasi kat kek buttercream teknik sama....of course lebih senang kerja ngan fondant....tp saya buat gak ikut permintaan syahida.....



Yg ni cuma simple kek....mmg tak sempat nak deco lebih2 sebab order last minute dari opismate.....saya buat takat yang mampu je le.....opismate pun tak dak idea nak soh deco camne, so saya tak mau le over2.....the simpler the better.....

Sori le blog ni asik ngan entri lama.....mood nak update tak bape nak ada.....mmg bz giler2 ngan umah sekarang.....ngan nak membasuh, mengelap, mengangkat barang, mengemas dan sumer benda nak buat....saya ni dah masuk kategori over exhausted....tp kena gagahkan diri gak le untuk siapkan apa yang patut ngan umah.....setakat ni barang2 besar2 mcm chiller, oven, peti ais lama sumer tu belum berangkat.....yg tu mmg dah tak larat nak buat, kena upah orang.....silap2 leh tercabut skru saya....skrg nak alih2 brg2 kecik je dulu....langsir pun tak sempat nak berjahit lagi.....separuh2 benda saya upah je jahit, dah tak larat nak pk dah untuk buat sendiri.....saya nak buat sendiri yang simple2 sahaja.....

Setakat semalam bilik anak2 sumer dah siap berperabut.....esok trip ke 3 perabut akan sampai, jadi siap le sumer perabut dah masuk.....bilik bakeri dah siap kemas separuh.....baru saya perasan sumer hitam putih.....hehe.....ruang membakar kena pk lain sbb bilik kecik je, barang2 lak banyak....berselerak je saya boh dlm tray bawah meja banquet tu.....nak kena tutup ngan skirting le pulak.....huhu.....

Smlm en hubby dok sibuk cat2 perabot umah lama nak bawak masuk umah baru.....salah satu tu meja mini island ikea punya.....saja syorkan kat en hubby....so dia catkan le.....suka betul dpt tengok sumer tukar kaler jadi putih.....at least nampak rupa baru walaupun dah lama hehe....

Nanti le saya update pasal umah lagi ya....jangan boring dah le.....tak sempat nak snap2 gambar dlm proses.....tunggang langgang je rasanya skrg nih.....

Wednesday, February 15, 2012

~Butter Fruit Cupcake~


~Butter Fruit Cupcake
~

315 gm tepung naik sendiri
250 gm butter
250 gula castor
4 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 cawan mixed fruit
Sedikit air panas**

Cara menyediakannya:-

Putar butter dan gula hingga kembang.  Masukkan telur satu persatu dan gaul sebati dengan whisk sahaja, jangan overmixed ya....masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit hingga sebati.  Masukkan esen vanila.  Jika adunan terlalu pekat, boleh masukkan air panas sedikit demi sedikit.  Gaulkan mixed fruit dan bakar adunan selama 30-40 minit untuk cupcake atau sehingga masak.


Tuesday, February 14, 2012

~My Mini Island Table~



Dah lama actually orang perabut datang pasang island table saya nih, tp baru ada rasa mood nak update blog....untuk seminggu dua ni baru free sikit, tutup order kek buat sementara (walaupun ada gak yang nak selit2 sorang dua boleh le saya terima, bnyk2 saya terpaksa let go disebabkan sibuk ngan urusan rumah sekarang nih)....

Island table ni saya tempah khas ngan sorang cina dekat Tunjang....masa tu sebenarnya saya nak beli folding table aka banquet table untuk letak kat bilik bakeri saya, sekali terpandang lak meja yang dia buat untuk letak bermacam2 jenis lock pintu.....bila tanya2 dia kata dia boleh buatkan.....sedap le bersembang ngan en hubby sebab sama2 geng politik.....sebulan gak le ambik masa siap dr masa tempahan.....tp sbb dah lama tempah, so tunggu nak pasang saja le.....dr sebelum raya cina lagi dia dah nak datang pasang, tp saya cakap tunggu dulu sbb takut kotor....maklum le saya mintak dia catkan sumernya putih.....

Kabinet ni saya buat special sebagai ganti meja makan di dapur dan juga sebagai tempat simpanan buku2 masakan/kek saya.....lebar kabinet ni dalam 3 kaki x 5 kaki....ingat nak buat 6 kaki tp takut sempit lak dapur nanti.....belakang depan kabinet ni ada pintu jadi saya boleh isi buku both side....puas hati ngan hasil kerja dia walaupun kos untuk meja ni saja RM1800.....Top meja ni hanya kayu sahaja tapi saya dah tempah siap cermin kaca 6mm untuk diletakkan di atas meja ni supaya meja tak kotor nanti.....kos cermin kaca dengan lebar meja ni dalam RM110 sahaja...tempah pagi, petang cina dah datang antar.....

Gambar2 ni rupa dapur sekitar 2 minggu lepas, tunggu le nanti bila sumer dah complete saya tunjuk rupa keseluruhan dapur ya.....tunggu langsir siap sekali sbb saya belum pun mula menjahit lagi....sangat2 sibuk nak angkat barang lagi, nak kemas barang lagi.....sakit badan rasanya.....


Thursday, February 2, 2012

~Black n White Cake~


Black n white fondant cake utk hantaran ni tempahan dari return customer.....kali ni adiknya pulak yang bertunang, temanya hitam dan putih.....pilihan asal customer nak hitam grey, tp since customer kata saya boleh olah apa2 saja sendiri, maka saya pilih tema hitam putih jugak.....saya rasa lebih menyerlah.....saya seronok menghias kek ni sbb saya mmg nak sangat buat ala2 deco lace tepi kek gini....jadi saya aplikasikan pada kek yang ini.....

Buat ayu yang jauh di malaysia timur, terima kasih sebab sudi tempah lagi.....and terima kasih....






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...