LEMPENG NYIOQ aka PEKNGA

Masa kecik2 dulu, makan lempeng itu adalah biasa sangat bagi kami sekeluarga. Satunya itu menu paling jimat untuk yang ramai anak2 kecil. Seingat saya, x pernah rasanya mak buat
lempeng letakkan kelapa... versi Kelantan gitu le...biasa cicah je ngan kelapa parut muda yg gaul ngan garam.

Bila dah duduk di utara, baru le kenal peknga ni...saya pula species suka sangat makan kelapa muda...kecik2 dulu bila mak sibuk parut kelapa tua ngan pengukur kelapa, saya duk depan tunggu serpih2 isi kelapa besar pastu ambik n ngap hehe...



Kebetulannya, pokok kelapa pandan depan rumah skrg ni asik berbuah tp asik gak x pernah sempat nak kait n makan....ari minggu tu buat projek kemas2 kebun, pastu kait sekali buah...memandangkan kelapa ada isi x lembut atau keras tp pemarut atau pengukur x ada, so buat je le Peknga...





PEKNGA

Isi kelapa (yg sedang2) yang dikisar dengan air secukupnya
Tepung Gandum
Garam
Gula

Sebatikan semua bahan dan boleh dimasak. Cicah ngan kuah kari....saya x de ikan, jadi kita buat ikut je apa yang ada dlm peti ais...saya guna isi udang...suka2 hati je kan...

posted from Bloggeroid

COMBO PROMO


OPEN UNTUK ORDER

Kalu sekali harung 5 box per order, kita leh buat bila2 masa.....tp if tak, kena tunggu kita open order le so tak de le buat sikit2....maklum le nak kena ready 5 jenis sekaligus....

Sapa2 berminat, leh le PM dkt page kita Batriesyia-Homemade atau whatsapp kita ya 0194242226

Kita cover dari Kangar - Kodiang - Jitra sahaja

Untuk waktu terdekat open order pada:-

27 Januari 2017 (Jumaat)
30 Januari 2017 (Isnin)

PAGI NI NYER MENU...

Berselera kita pagi ni bekpas kari ayam....biasa2 kat kedai kari2 ayam mmg kita tak ambik makan, kurang lalu....tp buat sendiri terasa mcm makan nasi berlauk kelantan lak....cuma tak complete tak de sambal lada tp since nak buat bekpas, tak perlu le pedas2...satgi jenuh ulang alik pi jamban lak kan....

Menu bekal pagi ni cuma kari ayam (kurang santan) ngan acar mentah kobis....berselera makan gituh....



MENU HARI MINGGU



Hari minggu tetap hari yg busy sbb masa tu le mcm2 benda nak buat...berkebun le, menjahit le, masa tu le nak kuar shopping, nak membasuh le dah mcm2 lagi...gitu le rutin ibu bekerja ya...

Untuk ari minggu tu terasa nak masak asam pedas...ikan x de, ada daging je...pun boleh le..saya ngan anak no 2 mmg minat sungguh asam pedas...dulu2 saya try buat seperti kurang 'kick' tp la ni janji asal boleh je, x de strict2 janji ada rasa...baru terasa x susah pun...

ASAM PEDAS DAGING SIMPLE

3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
Segenggam lada kering , digunting kecil2 dan direbus, buangkan bijinya
Air secukupnya

Kisar bahan bersama.

Daging - dihiris nipis
Daun Kesum - potong kecil2
Bunga Kantan - belah 4
Air Asam Jawa - saya guna pati asam jawa adabi dlm 1 sudu besar
Air secukupnya
Gula/Garam

Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan air, bila menggelegak masukkan daging, air asam jawa, kesum, kantan, garam dan gula. Rasa le sebelum diangkat.

posted from Bloggeroid

RAK BENANG IDAMAN

Rak benang ni idaman saya sejak lama dulu....kadang2 hanya sebab x dapat warna benang yang sama warna dengan kain, terpaksa le keluar membeli...agak mengambil masa....dkt Perlis ni tahu satu kedai je yg jual alatan menjahit tp x selesa sbb agak susah mencari parking...jadi tiap kali nak beli brg jahitan, saya selesa membeli di sebuah kedai di Pekan Lama Jitra....

Dulu2 sblm ada gst mmg kedai ni mudah betul kita nak tawar menawar...skrg x kuasa dah sbb sumer ada sistem...kdg2 tokey kaw tim le tolak sikit2 n key in rega tawar2 nih....

Rak ni 2 thn lepas harga RM550...masa beli ni RM600...masih murah dr mana2 kedai yg dah survey....tu pun kata tokey utk stok baru rega akan up 15% dah...sib baik cepat2 rembat....pilih kotak paling basic je...sbb kalu nak sumer kaler, ada lagi 4 kotak kena beli...erhh...x kuasa le....soon nak pasang roda kecil, dah beli dkt Mr DIY x sampai pun RM10..tunggu free2 baru buat keje bertukang...



posted from Bloggeroid

KITA ULANG BEKAL AYAM JE....



Macam biasa le menu sbb yang ada stok ayam je...rasa2 ada le terselit daging yang cari x jumpa2 hehe....kot2 esok tukar menu daging lak..... arini nyer bekal ayam goreng halia je ngan sup telur untuk bagi x tersedak makan nasi kering2.....

Baby nyer kali ni kita bungkus mcm kat kedai...sebetulnya esok dia request nasi lemak tp stok ikan bilis nan hado le pulak...

posted from Bloggeroid

JOM BAWAK BEKAL TIAP2 HARI


Breakfast pack for today....kita prepare ayam mazak kuzi ala2 redah aje...hehe...meaning no exact recipe, bahan utama kita guna rempah kuzi, bahan2 selebihnya tak perlu le strict sangat kita ikut resipi asal....so nak letak nama apa suka hati le.....yang penting makanan yang masuk ke perut dan kita yang nak makan.....tak payah claim ni resipi ori atau tidak.....tu pasal tak de nama menunya.....asasnya je rempah kuzi, nak letak ubi ke, nak letak sayur ke suka hati kita le....

Yang penting bila dah terbiasa bawa bekal ni, terasa seronok pulak bangun pagi2 masak....tak perlu lama memadai 1/2 jam pun dah cukup dr mula turun dapur, letak nasi, standby dr malam kuarkan lauk2 yang beku, pagi ni just buat je apa terlintas di kepala.....

AYAM MASAK REMPAH KUZI ALA2 REDAH


Ayam - potong kecil2 untuk mudah pack masuk bekas
Lumurkan dengan garam dan sedikit kunyit, goreng separuh masak

2 sudu besar rempah kuzi - jadikan pes
Sos Tomato (anggaran mengikut rasa)
3 sudu besar kismis besar
Susu Cair (anggaran, tidak perlu berkuah sangat so senang nak pack dlm bekas)
Gula/Garam
Ubi Kentang - potong dadu
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Kisar halus bawang dan halia

Tumiskan bawang hingga wangi dan kering.  Masukkan rempah kuzi, masak hingga agak kering.  Masukkan sesudu gula.  Kacau.  Masukkan air, sos tomato dan ayam.  Kacau2 biar sebati.  Masukkan susu cair secukupnya.  Masukkan kismis dan ubi kentang.  Masak lagi hingga masak dan rempah sedikit kering.  Jangan lupa perisakan dengan garam dan gula.  Siap untuk dimakan dengan nasi panas.

TESTING BOXY BOX


Bila stress sebenarnya lagi semangat nak menggodek...mlm ni kita suka2 testing boxy box lak...huru hara jahit haha tp yg penting kena ambik kain, kita guna perca2 kain je pastu potong n cuba jahit....ok not bad le tara main redah je...benang x tukar kaler, tapak zip malas tukar jugak...serba serbi malas tp nak gak menjahit... janji dpt le idea guane nak belasah lain kali....dah..sleep time...off mesin....

posted from Bloggeroid

MENU BEKAL LAGI...

Stok ayam dah kehabisan...x de masa lagi nak kuar beli brg basah....ada seketul bahagi2 utk 4 orang ni je....jadi tambah je kentang bagi lauk sikit hehe....tambah sikit telur dadar... alhamdulillah dah kenyang pagi ni....



Sambal Kentang dengan Ayam dan Telur Dadar

posted from Bloggeroid

HAPPY BIRTHDAY IHSAN

Kek carot ni request dr my fren untuk anak bongsunya.....siapkan kek ni ngan frosting cream cheese...seronok besday boy dpt potong kek....



posted from Bloggeroid

TELEKUNG KANAK-KANAK

Telekung ni tempahan untuk anak2 umur 3 dan 5 thn...ukuran ni ukuran standard so harap2 sesuai le dipakai...kali ni saya pilih untuk buat ropol sesuai untuk anak2 kecil bawah umur lagi....






posted from Bloggeroid

MENU BEKAL - NASI GORENG KAMPUNG


Untuk bekal hari ni, kita siapkan yang mudah2 sahaja....cuma Nasi Goreng Kampung, untuk mama ngan papa...tambah sikit timun jepun ngan pisang....

NASI GORENG KAMPUNG

5 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis - dua bahan ini ditumbuk
1 sudu besar cili boh

Isi ayam - hiris dadu kecil2
Ikan bilis segenggam - digoreng garing terlebih dahulu
3 biji telur
2 urat kacang panjang - hiris kecil2
2 btg sayur sawi

3 pot cawan beras - dimasak terlebih awal, sejukkan.

Tumis bawang putih yang ditumbuh dengan ikan bilis hingga naik bau dengan sedikit minyak.  Masukkan cili boh, tumis garing.  Masukkan ayam dan biar hingga ayam masak.  Ketepikan di dalam kuali, dan masukkan telur.  Kacau2 sebati semuanya.  Masukkan nasi putih dan kacau lagi.  Masukkan sayuran, ikan bilis goreng,  Perasakan dengan garam dan gula jika perlu.

POKOK DUKUNG ANAK aka AMIN BUAH aka KEMAN JOLOK DAN POKOK DURIAN BELANDA


Pokok dukung anak atau pun dikenali sebagai Pokok Amin Buah sebenarnya antara pokok yang banyak tumbuh di dalam pasu dan kebun saya.  Saya tak tahu khasiatnya atau pun namanya sehingga seorang sahabat bertanya jika saya ada menanam pokok tersebut kerana dia ingin gunakan buat mengubati ulcer.  Balik sahaja ke rumah, terus saya geledah2 dalam pasu, banyak rupanya.  Masuk pulak ke kebun, rupanya ada sepasu tumbuh segar je sekelompok mereka.  Terus sahaja angkut pasu tersebut untuk diberikan kepada sahabat tadi.  Tak perlu dah nak cabut2.

Katanya keseluruhan pokok ini berkhasiat untuk digunakan dalam perubatan tradisional seperti mengubati aneamia dan asma.  Juga mampu merawat luka, kudis buta, demam kuning, cirit birit dan juga gigitan ular.  Walau bagaimanapun, pokok ini tidak berbahaya untuk dimakan dan selamat untuk diamalkan.  Wallahuallam.

Nampaknya lepas ni tak perlu le nak dibuang2 lagi pokok tu dari pasu.  Kita biarkan aje.



Anak pokok durian belanda ni antara beberapa pasu yang tumbuh sendiri dr buah yang jatuh ke tanah di kebun.  Kemudian, saya semai balik ke dalam pasu kecik2 untuk diberikan kepada rakan yang berkehendak.  Alhamdulillah, banyak betul pulak anak pokok yang tumbuh.

PROJEK MENGEMAS BILIK JAHIT


Mengemas bilik jahit penting untuk bagi mood menjahit tu datang....sebab tu rasanya selagi tak puas hati, selagi itu le saya tetap mengubah-ubah kedudukan.....tak tahu dah berapa kali saya ubah....

First di tahun 2017 ni, saya buat overall makeover dengan letak wallpaper....cari yang murah2 aje di Mr DIY....berbaloi le untuk buat2 sendiri.....cuma RM8.90 untuk 5 meter panjang.....setakat yang dah buat tu saya guna dalam 7 gulung wall paper.....untuk border pun cukup sekadar segulung 10 meter RM3.90 kot kalu tak silap....tu pun masih berbaki lagi....

Rak putih tu saya tempatkan sebahagian buku menjahit untuk rujukan....


Meja tempat saya potong kain dan stok2 kain untuk saya bereksperimen atau untuk tempahan....



Rak ni saya beli dari Lazada, untuk  rak guna abs steel putih ni dalam RM89.00 satu, saya beli 2....then dapat rebate 20% lepas redeem dari Maybank nyer putar dan menang kat M2U online....


Rak hardware je....beli dkt supermarket je...


Yang ni beli di Kedai RM5....sekarang dah jadi RM5.30.....


WELCOME 2017


Lama betul rasanya tinggalkan blog ni.....but now I am happy to move on.....hidup ni orang kata tak mati dek keji, tak hidup gak dek puji.....jangan difikir sangat kerenah manusia, x membantu pun....

Ok le...mulakan tahun baru ngan semangat baru....selepas down beberapa ketika, mcm rugi masa pula bila ingat balik.....skrg x mahu fikir sangat, kita fokus mencari yang lebih berkat dalam hidup....biar orang mengeji, jangan cepat melatah....

Nak citer psl tahun baru, atas request anak-anak....maka mula2 paksa le diri gak untuk buatkan mereka bekal....sekarang musim lauk2 basah mcm ikan pun sangat le mahal, ayam pun asik kehabisan di supermarket besar2 pun.....this is not type of bento le..anak2 dah besar dah pun, tak perlu fancy2 deco semata nak suh anak makan....ini menu berat untuk orang2 dewasa dah pun.....tiap2 hari tak de le perlu bangun seawal 4 pagi, memadai kul 5.30 atau kul 6, yg penting mana-mana lauk yang masih beku tu, sebelum tidur dan kuarkan untuk defrost.....nasi n sumer lauk mmg masak fresh2 bila bangun tuh....sempat aje...10-5 minit sebelum kul 7 pagi kami dah kuar rumah untuk antar anak-anak ke sekolah....

Peminat setia menu bekal tiap2 hari mmg le si kakak, katanya kelas jauh dari kantin sekolah...masa rehat x cukup untuk berkejar2 ke kantin....kesian le pulak kan....la ni bila masak ada lebih, terus le automatik mama n papa pun makan bekal dari rumah gak....mula2 makan kat opis, pastu en papa ajak bawak bekal makan kat cafe.....nampak gaya nya pasni kena pk menu2 gempak sikit sbb ni salah satu langkah berjimat cermat kan....



Mee Goreng ngan Muffin


Ayam Masak Kunyit Asam ngan Telur Dadar


Ayam Masak Merah ngan Taugeh Goreng
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...