~Disney Princess Cake~



Disney Princess Cake ni tempahan dari Sha untuk besday anaknya yang pertama.....ooo so cute tau her daughter......putih melepak cam mamanya......berat kek ni dlm 1.8 kg.....kat dalam kek choc moist......ngan saiz loyang 9 in x 11 in.....




TQ ya Sha....akak harap sangat Sha puas hati......

~100 pcs Mini Bite Fruit Tart N Blueberry Cheese Tart~



Order dari Izleen nak 50 pcs fruit tart mini bite ngan 50 pcs blueberry cheese tart.....sebetulnya 50 pcs mix keduanya nak boh dlm kotak special.....alamak.....aku silap estimate saiz kotak lak....sekali bila boh tak lepas lak 50 pcs.....jadi aku boh dlm 40 pcs je.....harap ok ya Izleen......sori tak dpt jumpa sbb aku 'tertidur' hehe.....kes telan ubat punya pasal, aku tak dpt nak bukak mata.....sangat2 sleepy.....

 



Apa pun tima kasih bnyk2 ya Izleen.....harap2 Izleen suka.....

~Special Order Cuppies~



Cuppies tempahan special dari K Tun untuk dibawa ke Langkawi.....K Tun nak bagi hadiah kat someone di sana.....sempat le jumpa K Tun kat jeti pagi2 buta lagi.....sbb feri K Tun kul 7 pagi.....tak sempat nak chat panjang sbb kalut nak antar anak2 ke sekolah pulak....tapi lepas rindu dpt jumpa kawan lama....dr Tanjung Malim jumpa di Kuala Perlis...hehe.....dulu buat date kat Hentian Rehat time nak ke Shah Alam.....pestime kami jumpa sekitar tahun 2006 dulu rasanya...tu pun buat date kat BWY Chow Kit sekali ngan K Ida.....masa tu kita sedang dlm proses hendak bermula dengan dunia baking kan....by the way, aku siap dpt souvenir lak dr K Tun.....thanks ekkk K Tun....so cute....semoga selamat perjalanan nanti.....



~Simple Cuppies~



Simple cuppies order dari student uitm.....design ada diberi tp aku 'switch' tempat duduk, selain warna customer mintak tukar.....takut lak satgi kata aku copy sepenuhnya design orang walaupun itu pilihan customer.....



Anyway, tima kasih banyak2 sebab order.....

~Squash Cupcake~



Squash cucpake tempahan dr nur.....nothing fancy2 le sbb nur kata simple2 je.....lagipun squash tak de apa nak letak sangat......warna2 pilihan nur.....mmg dah set 3 kaler nih.....aku ikut je......sori le sbb kena pick up lewat sikit sbb kat taman perumahan aku ada kes denggi, so petang tu jabatan kesihatan datang fogging le pulak.....

~Cake For Ihsan~



Kek besday untuk Ihsan.....anak opismate aku.....dah siap pesan kalu boleh lukis gambar lori ngan backhoe....mula2 mmg aku nak lukis....pastu aku pk nak buat miniature.....tapi aku ubah fikiran lagi.....sbbnya si Ihsan ni suka benar ngan mainan backhoe dan lori.....jadi masa ke kedai aku terjumpa set construction site ni....apa lagi, dr buat miniature dia tak leh nak buat main, baik aku beli set mainan tu, lepas makan kek leh terus dia guna untuk main2.....(tapi aku tak boh lori sbb tak muat.....ingat nak bagi asing, sekali masa antar terlupa pulak nak bawak.....hehe....nanti mcik nina bagi ya).....




Epi besday Ihsan!!!!

~CT's Blue Theme Cuppies~



Kata CT, soh tiru cuppies yang pernah aku buat dulu....warna sebijik tapi rupa cik dan encik yang dok bertenggek tu tak sama le....maklum le....macam orang tak de yang sama hehe....jadi bila buat kali ke dua dah jadi orang lain le pulak....punya le siksa nak siap benda sekecik ni, tangan cik asik jatuh2 tak mau lekat....huhu....last2 kena letak lidi le....hehe......mulut merah ngah....pastu seksi sikit...kain tak cukup....hahaha.....



25 pcs cuppies saiz M ni order CT kali ke dua....first dulu masa CT kawin kalu tak silap....tq very much ya CT.....harap2 suka.....

~Doh Pizza~

Sebelum perap

Selepas perap 30 minit

Dah bakar separuh masak..

Sambil tunggu AJL semalam, sempat le uli2 doh pizza.....bukan apa, semasa belek2 Mingguan Wanita minggu lepas ada lak resipi, jadi nak cuba le versi yang ni pulak....kebetulan ada kawan lak yg nak makan pizza, jadi aku ambik peluang cuba resipi ni le....

Nama je nak cuba resipi ni, tapi aku dah olah sana sini sampai dah x jadi resipi yang sama.....of course tak leh sama, sbb aku tak pakai tepung high protein.....satu hal lak nak beli tau sbb tepung ni pun mahal gak, orang request nak satu je, mana le nak balik modal kan......belum nak kena beli cendawan le, itu le ini le......bukan aku leh mintak kat kedai nak 2-3 biji je.....kena beli satu tin, last2 aku yang kena makan baki2 sbb kalu biar lama2 terus rosak....

Ok le.....ini resipinya......yang aku dah olah aku condongkan teksnya ya.....

~Doh Pizza~

250 gm tepung high protein
100 gm tepung gandum } aku guna 350 gm tepung gandum sahaja, x guna high protein
8 gm yis (aku guna 11 gm)
50 ml minyak masak (aku guna dlm 75 ml)
150 ml air
3 sudu besar mentega
1 sudu kecil bread improver
Sedikit garam

Campurkan tepung gandum dengan yis.  Gaulkan sekejap.  Masukkan garam + bread improver.  Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit, seterusnya masukkan minyak masak.  (Aku tambah mentega sbb adunan tak bape lembut, kering je...part ni kena soh mesin uli, tak larat ooo nak tenyeh doh)....ok....dah nampak adunan lembut, kuarkan then uli2 le sikit ngan tangan....dah bulat2kan masukkan dlm bekas dan tutup ngan plastic wrap.  Biarkan dalam 30 minit.....(aku boh dlm oven, oven tak on pun......30 minit je dah kembung).....

Then tumbuk2 adunan, bahagi dua.....uli2 le jadi bulat....dapat le 2 biji base pizza......bakar kejap dlm 10 minit.....kuarkan, then leh le simpan dlm peti beku sehingga nak guna ya....lembut je rotinya nih.....nanti korang prepare je le pizza saucenya ya.....topping tu leh je korang campak2 sesuka hati dan selera.....kikiki.....

~Nasi Lemak lagi dan hari minggu~


Menu hari minggu....mcm biasa masak nasi lemak le sebab senang nak buat....hehe.....tak payah kalut2 nak pk nak masak yang pelik2.....ye le....hari minggu bnyk lagi kerja lain yang nak disiapkan.....itu pun tak sempat nak siapkan jugak......jam berjalan laju sangat.....atau aku yang buat kerja slow sangat??? hehe.....tak kisah le....






Arini sibuk citer2 pasal AJL.....ada yang suka, ada yang tak puas hati.....whatsoever le kan.....tak sumer orang leh terima keputusan2 mcm ni.....masing2 nak ikut selera masing2......pakat2 nak pilih sapa yang diorang suka padahal hakikat AJL bukan pertandingan siapa yg paling popular atau siapa yang paling korang suka tp mengenai gandingan lirik dan melodi lagu.....aku tak suka sapa2 pun tapi bab keputusan ni takde le nak aku pertikaikan.....personally aku setuju Ana Raffali menang.....satu dah rezeki dia, dua sbb bagi aku lagu tu mmg ada gandingan melodi dan lirik yang sangat puitis kalau nak dibandingkan lagu2 lain.....ada le nilai2 bahasa yang lain dari yang lain bila diperhatikan.....but please, no offense k......sian je kat Ana x pasal2 ada orang create fb tak sukakan dia......



~It's TIRAMISU~



Tiramisu, ada orang yg nak makan....so aku buatkan.....biasa2 dok buat main sumbat je dlm tub kecik...so senang main ceduk2.....tapi cam tak bape presentable nak bagi kat orang, so ini versi ala togel.....takde pakai coating ngan krim ke apa, coating ala kadar je ngan lebihan cheese hasil layering.....so itu le rupanya....kecik je ni, ala testing le kiranya sbb tak biasa buat jual pun.....untuk yang ni pakai base kek, leceh le gak bagi aku sbb kecik sangat nak buat....rugi letrik je sebenarnya nak bakar kek.....tp x pe le....aku pun nak testing.....ingat nak pakai sponge fingers, tapi tak sumer orang paham benda tu nak kena beli le pulak.....nak buat sendiri pun dah mcm buat kek gak, sama je le jadinya....



Of course yang ni pakai cream cheese, bukan mascarpone....kalu mascarpone kena siap sedia ngan rega yang 2x lipat hehe.....jadi ini versi jimat sahaja.....jimat2 pun costly gak bahan mentahnya sbb aku guna separuh sbb request nak kecik.....separuh lagi ntah bila nak guna....cream cheese kalu dah potong, tahan seminggu je, lepas tu mudah je berkulat....whipping cream pun sama.....so aku ambik risk kerugian separuh bahan....sbb aku tak rajin nak bereksperimen ni huhu.....tp skrg kena belajar berminat, jadi kena pk apa nak guna lebihan yg ada nih....sayang le pulak....

~Pizza....Pizza~



Pizza ni actually order dari Nurul gak, juga utk hadiah harijadi buat ibunya......2 biji sekali Nurul order.....tq ya Nurul......

~Simple Choc Cupcake 4 Nurul~



Lagi extra order dari Nurul untuk besday ibunya.....meriah dijamu ngan makan2 oleh anakanda tersayang ibunya kali nih.....simple cupcake aku letak swirl ganache......tq sekali lagi Nurul.....

~Big Fruit Tart 4 Nurul~



Fruit Tart saiz besar ni order dari Nurul untuk besday ibunya......tokey kek gak nih hehe....Nurul dok jauh, kalu dak dah tentu Nurul buatkan je.....anyway, Nurul order fruit tart ni nak saiz besar, buat ganti kek katanya......mulanya aku ingat nak boh stoberi, tp stoberi abis stok looorrr kat Tesco.....sebijik pun tak dak......jadi kena le tukar Plan B.....hehe......



TQ ya Nurul.....sbb selalu order utk mak ayah di kampung nih....

~Hello Kitty Cake~



Hello Kitty cake ni satu lagi tambahan order di samping cupcake hello kitty......request nak boh muka hello kitty je......letak rupa je bnyk le warna putih kan.....hehe.....tu yg aku bagi nampak gak baju dia jadi leh gak le tepek kaler pink......

~Hello Kitty Theme~



Cuppies ngan tema hello kitty.....oleh sbb cuppies ni ala2 bajet je so nak bagi meriah aku letak stiker2 hello kitty.....ye le.....budak2 kan....tentu suka.....kalu simple2 sangat pun budak2 paham apa.....

~Golf N Shopping Theme~



Cuppies ni customer order untuk besday Mamanya......delivery ke Alor Setar......time delivery lak tak bertembung ngan time customer......masa dah set, tiba2 customer bagitau kena ke PP....alamak....kebetulan lak malam ngan keesokkannya tak leh nak buat delivery jadi kena antar gak.....aku harap selamat le kek tu sampai Sa ambik......




Blueberry Cheese Tart side order dari Sa......

~Upin N Ipin N Cuppies 4 Rohana~



Kek Upin dan Ipin ni order dari Rohana bersama ngan 50 pcs S cuppies simple deco nak combination warna oren, koko dan putih........TQ ya Rohana sbb sudi dtg pick up kat Pekan Simpang Empat sbb cari2 jalan ke umah Rohana tak pasti lak tang mana.....



~Choc Cupcake 4 Diana~



Cuppies nih Diana order untuk kawannya....untuk yg datang ambik tu ka atau untuk sapa ka tak sure lak....gambar tak bape cantik le pulak....ini je yang ada yg sedap sikit mata memandang hehe....boleh le ya...Diana kata tak sempat nak snap gambar, jadi Diana nak tengok cuppies.....orait je.....ni gambarnya ya.....and TQ sbb masih order ngan akak.....hehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...