~Salam Tahun Baru 2010~


Hari ni hari terakhir 2009.....bermakna esok kita akan melangkah ke tahun 2010......tahun baru.....dengan semangat baru......

Alhamdulillah.....tahun ini berjalan seperti biasa tapi di pengakhiran, meninggalkan sesuatu yang sangat manis untuk diingati.....alhamdulilah....alhamdulillah......syukur di atas semua rezeki yang telah diberi.....walaupun tidak le semewah orang lain, tapi alhamdulilah sekali lagi, kerana masih diberi peluang untuk berdiri di sini menikmati kurniaan dr Ilahi.....

Sesekali didatangani dugaan, namun itu semua sangat2 bermakna dalam melayari bahtera hidup yang seterusnya.....hidup kalau tak diduga tidak akan membantu mematangkan kita.....terima kasih atas semuanya......hidup sudah cukup sempurna.....bersama suami, bersama anak2 yang keletah, pekerjaaan yang terjamin dan menyenangkan hati.....apa lagi ya yg tidak cukup.....memadai le apa yang ada......tak boleh le nak tamak2.....tak elok.....rezeki yang datang walaupun sedikit, sudah lebih dari cukup buat aku......sekurang2nya aku masih ada pendapatan tetap setiap bulan.....jadi tidak perlu risau dengan benda2 lain.....buat le yang lain tu sebagai satu cara untuk menghiburkan hati sahaja......

Dan perkhabaran gembira yang diterima di hari2 terakhir tahun baru ini sesungguhnya tersangat le menggembirakan.....syukur kerana akhirnya apa yang ditunggu2 selama ini sudah tiba di depan mata......tak terhingga rasa syukur.....

Tahun ini banyak memberikan memori manis.....

Azam tahun baru? Hmmm.....tak ada le kot.....cuma nak perbaiki apa yang kurang daripada tahun 2009......aku masih tetap aku seperti dahulu.....begitu juga dengan dunia baking yang akhirnya akan menjengah ke angka 6 tahun.....mcm tu ler dunia aku......aku masih tetap pelan2 mendayung perahu.....tak ada istilah tergesa2 menjadi superwoman......biar aku tetap di bawah, tetap berkongsi dan sentiasa memberi semangat buat rakan2 yang masih memerlukan dorongan.....semoga ilmu yang kita kongsi bersama dapat memberi manfaat kepada semua.....aku bukan cikgu, bukan le guru yg tinggi ilmu.....tapi tetap masih belajar macam korang semua.....semakin jauh berjalan, makin banyak rasanya yang aku juga tidak tahu......pesan aku, teruskan dengan cita2 sekiranya ada yang masih merasa tidak yakin pada diri.....suatu hari pasti anda akan berjaya.....

Akhir kata, SELAMAT TAHUN BARU 2010.......semoga kita semua terus maju.....

~Happy Birthday Aliff~




Cuppies order dari nadiah untuk seseorang yang istimewa di Kg Telok Malek, Jitra.....hendak dijadikan citer, tersesat le pulak.....waaa.....jenuh gak aku mencari rumah.....sib baik en hubby aku biasa ngan kawasan situ....tu pun sesat gak le.....3-4 kali terpaksa telefon yang tuan punya badan yg bakal menerima kek kat mana le umah.....sbb kalu tak dak alamat no rumah, mmg tak dpt ler nak cari umahnya.....terpaksa mintak tuan penerima tunggu kat tepi jalan....soh dia lambai2 kalu nampak keta aku....hehe.....taktik terpaksa.....x jadi nak buat surprise sbb dah tak tahu mana nak cari....sib baik masa aku melintas ikut simpang yg salah, terpandang lak si penerima baru nak naik motor ngan adiknya kot dkt simpang yang satu lagi, sempat dia lambai2......kalu tak, terlajak lagi le.....

Kalu terperasan le, 2-3 entry kali ni ngan warna yg lebih kurang sama je.....sbb sample yang diberi oleh customer kebetulan dr koleksi aku yang sama pulak tu.....citarasa mereka sama rupanya....cuma aku ubah sikit2 aturannya supaya tak sepesen sangat....



Thanks ya Nadiah....harap2 si dia gembira menerimanya.....malu2 lak dia dpt cupcake tu...

~3 COUPON TO GIVE AWAY~



Ini bukan kupon utk beli kek....hehe......ini ada kupon dr Kinokuniya KLCC.....aku nak give-away untuk sapa2 yang kaki buku yg nak shopping2 kat Kinokuniya KLCC dr Jan hingga Mac 2010 ni......to be fair, sorang aku hadiahkan satu kupon.....jadi le kan.....so dpt ler bagi 3 orang kupon percuma.....

Sapa2 yang berminat, leh email aku di batriesy@batriesyiahomemade.com, tak perlu citer apa2, just letakkan nama dan alamat untuk diposkan kupon tersebut.....3 orang pertama yang antar, akan dapat kupon di atas......First Come, First Serve la ya.....

Terima kasih....

~Choc Moist Cuppies With Strawberries~


*Buah stoberi dtg jauh dr Pulau Pinang....hehe.....

Sian lak Zila nak tengok rupa cuppiesnya.....agak sibuk sikit sekarang ni kat opis, kena pulak tenet sangat slow....kat umah tak sempat nak ngadap laptop.....tapi tengahari tadi sempat balik umah ambik kamera nak upload gambar yg ada.....so dpt ler update cuppies yang zila nak tengok tu......zila pilih sample dr koleksi cuppies yang pernah aku buat....



Zila dari minggu lepas lagi nak order cuppies....tp sbb zila nak stoberi, maka aku mintak tangguh slps aku balik outstation dulu sbb pernah survey kat Tesco buah strawberry tu tak ada....takut kena time2 nak menjengah, buahnya takde....kesian lak.....sib baik zila kata ok, dia boleh tunggu......so, dah dpt buah baru aku buatkan cuppiesnya.....so sapa2 yg nak order buah stoberi, make sure order 2 minggu awal le ya.....hehe....senang aku nak check up kat kedai......just in case stoknya tak dpt nak dicari...sib baik dpt jumpa strawberry tu tapi mahal le sikit sbb bukan dr cameron, ni buah dr New Zealand....

Thanks ya zila.....kata zila "nazri cakap cantik sgt, pastu sedap, dia lupa nak snap pic, len kali nak order lagikkk, untuk diri sendiri lak"....cuppies tu pun dah abis dimakan katanya.....

Tima kasih.....

~3 Tier Blue & White Theme~




Designnya tak complicated.....tp oleh sbb aku terpaksa delivery sehari awal, so aku ambik keputusan untuk menggunakan bunga ready made.....sbb kek ni besar, takut tak leh nak simpan dlm peti ais customer......jadi bila letak kat luar, tak de ler masalah sangat.....keknya aku bakar siap2 malam sebelum tu bersaiz 14 in, 10 in dan 7 in.....untuk delivery terpaksa cari kotak bersaiz 17 in sbb papan kek sekitar 16 in......nasib baik jumpa......esoknya aku start deco dari pukul 3 petang sampai le pukul 10 malam......hmm.....simple2 cam ni pun lama gak nak siapkan......lenguh jugak tangan nak menyudahkan semua sekali.....majlis diadakan di dewan so aku terpaksa fikirkan design yang nampak elegant, tak mau serabut2......temanya biru dan putih dan design diserahkan bulat2 kepada aku.....so, aku bebas le untuk berkarya......



~Happy Birthday BAPAK~



Order dr regular customer aku yang sangat baik hati dan pemurah......tiap kali dtg pick up mesti ada je sumbangan dari k ida buat anak2 aku.....tima kasih k ida atas support yang tak pernah putus2 ni.....k ida mmg peminat fanatik kek coklat......

~Epi Besday Megat~




Epi Besday buat Megat yang ke 2 tahun.....makcik yang sangat sayangkannya menghadiahkan upin dan ipin sekali lagi sempena besdaynya kali ni.....



~Hepy Besday ADAM~



Order dari adyani......ntah apa2 rupa thomas.....mata dok mamai le.....



~Selamat Bertunang Shada & Zaidi~



Order dari Lili untuk majlis pertunangan sepupunya kalu tak silap le....thanks ya Lili.....aku cuma mengikut pilihan Lili untuk design sama seperti yang pernah aku buat dulu.....

~GoLd & White Theme~



Cuppies ni order dr Zariza untuk majlis pertunangannya......kek butter berperisa oren as requested......saiz L 16 pcs.....atas cuppies tu za mintak letakkan logo Yahoo Messenger sebagai tanda di situ mulanya perkenalan beliau dengan buah hati yang akan menjadi tunangnya....mula2 ingat nak potong fondant je....tp itu leh letak bentuk Y je......pastu dok pk nanti tak jadi le rupa YM tu......so aku decide untuk lukis je guna pen khas utk fondant ni.....harap2 menepati citarasa....




~Chocolate Butter Cake~

Waaa sonoknya bila dengar berita pasal 39 perintis gomen untuk program bekerja dari rumah.....alahai.....kalau ler sumer tu possible tapi trust le.....benda tu tak leh digunapakai dkt tmpt aku ni......hehe.....lagikan yg dok punch card ari2 pun jenuh kena cari, asik ilang....ini lak yg tak leh nak tengok depan mata, yg ada depan mata pun bos tak percaya buat kerja ke dak hehe.....aku terpk gak, senang ke nak monitor waktu kerja 8 sampai 5 tu? secara online? Hehe....aku tak berniat mempertikaikan, mungkin utk jawatan tertentu tu ok le.......lagi pulak diutamakan ibu2 tunggal, yg ada anak ramai dan yang tinggal jauh.....so ada le manfaatnya tu.....semoga tempoh percubaan 3 bulan tu boleh dilaksanakan oleh perintis ini dengan sebaiknya sebagai tanda program tersebut boleh berjaya......so boleh le implement kat orang lain pulak.....

Aku lak tengah 'bengkek' nak kemaskini laman web opis.....alahai.....boring ya amat......tak suka betul dengan program menda alah tu......dah le tak bebas mcm blog.....layout pun boring je aku tengok.....lama2 nak boh input pun rasa blurr.....tak tahu apa nak update.....susah lak tu nak susun layout, nak edit sumer......taun depan aku tarik diri.....malas dah nak menyerabutkan otak.....jangan le salahkan aku bila tak de update sebab yg ajar aku kat makmal ari tu pun tak leh jawab soalan aku......bila soalan tak berjawab, lama2 aku pun buat tak heran dah......kesimpulan, buat je ala kadar....hehehe....at least aku buat gak.....jawatan pun tak bergaji, buat lebih2 pun bukan ada org appreciate pun....lagi cari salah ada le....ingat update web tu mcm main tembak sesuka hati ke....menembak betul pun susah....aku pernah menembak ngan M-16 dulu...berat nak mampus....tp semua sasaran jatuh aku tembak dr jarak 500 meter.....syok pun syok.....waa....rindu lak nak pegang M-16 sekali lagi.....ahaks.....



Ok le....berbalik pasal citer baking le pulak.....

Resipi ni saja untuk makan2.....buat sikit je sambil bakar kek untuk sorang kawan......memandangkan resipi ni aku dapat dr buku, so apa salah sharing2 kan......sama2 le kita cuba kalau ada yang teringin untuk buat makan2 waktu petang......aku suka resipi ni simple sahaja......



Chocolate Butter Cake
Source
: I Love Butter Cake, Kevin Chai

180 gm butter
180 gm gula castor
3 biji telur
60 gm chocolate (dicincang)
50 ml susu segar
1 sudu teh chocolate emulco
180 gm tepung gandum
1 1/2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bicarbonat

Cara

Putar butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil diputar hingga sebati semuanya. Cairkan chocolate dengan susu secara double boil. Masukkan adunan chocolate ke dalam adunan butter perlahan2 sambil dikacau. Masukkan tepung, serbuk koko, baking powder dan soda, kaup balikkan hingga rata. Bakar selama 25-30 minit pada suhu 170'C atau sehingga masak.

Boleh hiaskan mengikut kesukaan anda....

Nota : Kenapa cupcake tu tegak je? Hehe.....memandangkan casing aluminium dah kekurangan, maka aku gunakan solo cup saiz 3 1/4 oz, didalamnya aku letakkan papercup saiz 11......jadi bila dah siap, cuppies takde le mcm bentuk biasa aku buat yakni kecik bawah, besar atas.....yg ini naik tegak je le.....

So, selamat mencuba.....try at your own risk k......teknik kek ni mcm kek butter biasa......so kena ikut cara yang anda sudah biasa k.....
....

~Cheese Cake With Kiwi Topping~

3 hari dapat merehatkan diri di rumah.....aaa....rasa sangat menyeronokkan.....once hari isnin dah masuk, alahai.....rasa beratnya nak angkat kaki masuk pejabat......lebih seronok di rumah, mengemas2 rumah mana yang patut....buang2 apa yang tak perlu digunakan lagi.......simpan2 mana yang kena simpan.....masa tu le proses mcm2 berjalan.....walaupun penat, tapi tak ada tekanan......walaupun tak cantik mcm rumah orang lain, yg penting dpt buat untuk rumah sendiri rasa lebih menggembirakan.....

Cuma satu tempahan nak kena siapkan.....cheese cake ni.....simple aje.......kebetulan lak masa yg sama zura pun buat cheese cake gak.....waaa....excited akak zura dapat buat cheese cake yang cantik tu......berbaloi kita berbalas sms kan....hehe.....


~Pink & White Theme~


Dari seorang jejaka buat si gadis yang sangat istimewa di matanya.....jauh panggilan dari Kuala Lumpur semata-mata untuk menghadiahkan sesuatu kepada seseorang yang sangat disayanginya di utara ini.....katanya tema putih dan pink, sesuai dengan jiwa si gadis....



Barisan strawberi sedang beratur ........


Arif, yang membuat pesanan, menginginkan buah strawberi berada di atas cuppies buat buah hatinya ni, sayangnya semasa ke Tesco minggu lepas pun, tak ada stok strawberi langsung.....bimbang pulak kalau ke sana belum tentu buahnya ada, walaupun dah biasa ulang alik ke alor setar pun, tapi jarak yg jauh dan semata2 nak cari strawberi saja tu rasanya tak berbaloi le pulak......jadi aku minta izin daripada Arif untuk membuat buah strawberi tersebut daripada gumpaste.....sekadar hiasan.....janji rupa strawberinya ada.....mujurlah Arif tak bnyk kerenah......katanya, "terserah akak mana yg elok"......


~Surprise Cake For Hubby~



How sweet kan bila pasangan yang duduk berjauhan kerana komitmen kerja sangat attached to each other mcm ni......kek surprise dari Mariam, untuk suaminya yang tersayang yang berada di sini.....Mariam kalu tak silap berada jauh di Bukit Mertajam......waktu delivery si hubby ni sebenarnya hairan menerima panggilan daripada aku.....rasanya benda unexpected.....masa tengok dia nak ambik kek pun, mukanya masih penuh kehairanan.....tertanya2 dia mana aku kenal ngan Mariam.....



Aku buat something a bit different dari kebiasaan yang aku buat.....jenuh mencari2 idea....walaupun agak 'sweet' untuk besday seorang suami, rasanya sebagai hadiah dari isteri, sepatutnya mmg begitu le kan.....



Apa pun, aku harap si penerima gembira dan begitu juga dengan yang menempahnya....thanks ya Mariam.....

~Green Doll Cake~



Special request daripada Mona untuk besday anak sedara kesayangan, Khairun Nisa.....anak kepada pemilik tokey Bomaq Cafe....rasanya betul le tu....kalu silap, betulkan ya Mona.....hehe....dulu2 selalu gak dok makan kat situ......tapi sejak kebelakangan ni dah asik busy tak sempat dah nak pergi makan2 kat situ......

Kek coklat 3 tingkat mini ni dilayer dengan buttercream, kek ni aku tak potong atau bentukkan menjadi gaun.....rasa mcm rugi je kalu main potong2.....dari kek tu terus disusun dan di'krim'kan menjadi skirt kepada kek ini.....teringat gaun2 omputih masa ala zaman2 perang dunia dulu hehe....

~Happy Birthday Hatta dr Ct Aishah~



Simple chocolate cake untuk birthday ke 36 Hatta, hubby kepada siti aishah, customer yang lama dah hilang sbb sibuk melanjutkan pelajaran.....aku delivery ke rumah mentua (kalu tak silap le) ct sbb nak bagi surprise kat hubby nya nanti....hehe.....pandai ct ya.....

Ok le ct, moga next time kita dpt jumpa.....

~Kesian Anak2 Mama~

Minggu ni mmg sedikit kelam kabut.....ngan anak2 yang tak berapa sihat.....hmm.....sebetulnya, hari sabtu tu dah booking untuk sunatkan along.....dah nak jadi anak teruna dah yg sorang ni......papanya dah siap ambik cuti untuk jaga along....maklum le....hehe....cuti aku dah tinggal sedikit.....

Nak dijadikan cerita lain pulak....jumaat malam tu, aku ngan hubby tengah dok relax2 tengok tv....sonok landing ni.....sekali gedebum!! Aku relax je lagi....tanya along apa dia....along kata baby main almari.....baby pun tak bunyi apa2....diam je.....agaknya takut orang marah.....sekali along teriak lak panggil "mama.....tengok ni, darah bnyk!".......aiseh.....aku apa lagi, terjah masuk.....tengok2 kaki baby dah berdarah.....bnyk pulak tu.....papanya sahih2 le x dpt nak bantu sbb dia mabuk darah.....tak tahu apa nak buat....terus angkat baby letak dlm tandas.....pastu kuar cari ubat ngan bandage.....haiiii....masa ni le nak cari ubat, nak cari bandage sumer tak jumpa.....darah tak henti2 keluar......luka kaki baby nampak dalam.....mcm nak putus lak aku tengok.....dah jumpa ubat, sapu2 sumer, balut kaki.....terus angkat dia letak atas kerusi.....tak henti2 dia menangis sbb sakit sangat agaknya.....memandangkan dah malam, aku tunggu nak tengok pagi esok mcm mana dulu.....

Esok paginya, aku salin pembalut tu, tengok darah masih keluar.....ish.....tak leh jadi ni, risau jugak satgi jadi gangren ke atau luka tu patut kena jahit ke.....so aku sarankan kat en hubby, kena bawak ke klinik ni.....tengok mcm mana.....nasib baik kat klinik tak ada orang.....jadi tak perlu tunggu lama...kena le mengendong baby tu.....bila dr tengok, dr kata tak perlu jahit, sbb dekat sangat ngan kuku....so dia kata just balut je, nanti dia boh ubat ngan bandage baru....aku angkat baby masuk bilik rawatan.....kat situ doktor cuci luka baby.....kalu ikut masa doktor dok buat tu, dah x de darah yg keluar.....tp baby asik meraung2.....dlm proses tu, tiba2 aku rasa pening kepala....berpeluh2 pulak kat muka, rasa panas lak semacam.....alahai....nak pitam ke aku ni? Agaknya tak sampai hati tengok anak dok menangis2 padahal doktor lembut aje dok membalut luka baby, rasa kesian tu buat aku rasa nak pitam....padahal aku tak de le mabuk darah....siap cakap kat doktor "kejap eh doktor, saya kena duduk ni"......eee....buat malu je.....



So, itu le....berbalut le lagi kaki baby.....tak boleh nak jalan, asyik terhencut2 je.....

Pagi bawak baby ke klinik, malam tu giliran along pula untuk bersunat......en hubby awal2 dah surrender tak mau masuk, aku apa lagi.....tak mau jugak....bukan apa, takut kesian tengok anak satgi aku lak yang pitam.....so along masuk sorang2....ooo....hero tau anak aku relax je masuk sorang2......doktor kata lagi mudah kerja.....tak sampai 20 minit sumer siap.....kata doktor, ini le patient paling cepat dan paling mudah......hehe......selamat akhirnya......



Dua orang terlantar sakit, so kakak le yang kena ambik alih tugas tolong en hubby kat umah....hehe.....tapi buat kerja sumer nak kena ada upah......hehe....mcm2 le anak2 ni....

Green & White Theme Cuppies



Cuppies saiz L ni dengan tema hijau dan white dengan hiasan bunga dari royal icing....ada 2 warna hijau muda kat situ....saja je aku letak....sebetulnya nak buat lebih banyak tp entah le.....letak 2 je le....


~Swirl Turquoise Cuppies~





Aku ni ada sikit phobia bila customer mintak kaler yg tak 'natural'......maksud aku warnanya tu tak ada jual khas warna tu.......terpaksa main campur tu sikit, campur ni sikit......kalu terlebih campur, alamak....merana le jiwa.....abis le krim aku......pewarna bukan murah......

Untuk mendapatkan warna turquoise, aku campurkan warna sky blue ngan sedikit royal blue bersama dengan warna willow green......sedikit saja letak warna willow green, tiba2 dr warna biru terus jadi warna biru kehijauan ni......nasib baik tak letak banyak.....dan mujur le hasilnya menepati target aku....rasanya le....kikiki....



*hadui le tenet....nape le ko bengap sangat ari ni....

~A Good Bye Cuppies~



Cuppies simple ni as per requested by raina untuk majlis farewell rakan sekerjanya dkt hotel......



Thank you raina for the order....

~Puding Nenas~



Puding Nenas ni permintaan Zarina.....katanya berkenan sangat tengok kat entry dulu......nak dijadikan cerita, lepas siapkan kek, baru le nak siapkan puding.....elok je lepas aku letakkan kek dlm fridge......TAP!!.......tiba2 blackout......aisehman......masa tu dah pukul 1 pagi.....nak tak nak, kena buat gak puding dalam gelap......alahai....tergagai2 gak aku ngan berteman cahaya lilin......nasib baik tengah2 dok tunggu air menggelegak, letrik dah ada balik.......ooo lega.....en hubby siap pesan lain kali buat awal2.....hehe.....nasib baik tak guna letrik nak buat puding, mau idoknya kelam kabut le nanti......


~Mini Garden Theme~



Mini garden theme....order dari Zarina.....kali ni Zarina balik kampung.....dapat le jumpa......siap dapat makan2 kenduri lagi......mmg seronok berurusan ngan Zarina.....mmg tak banyak kerenah.....kali ni Zarina buat surprise lagi kat anak sedara dia......wow....sonoknya anak sedara dpt makcik baik gini.......



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...