Monday, May 31, 2010

~2 Tier Pink & Purple Theme~



2 tier cake ni order dari Shada untuk majlis pernikahannya.....tq ya Shada....do hope u like it....tema Shada pink dan purple.....masa delivery mmg dah tergamam tengok decoration kat umah Shada dengan fresh roses kat pelamin, bunga2 penuh kat meja pengantin dan meja rombongan.......semuanya bertema pink dan purple.....mmg grand giler.....cantik......

Selamat Pengantin Baru Shada.......




~Jalan Jalan Cari Makan : Old Village Restaurant~


Masa hubby cakap "bawak kamera", aku tahu dah mesti dia nak bawak kita orang makan2 kat tempat baru.......sebetulnya tempat ni dah lama hubby nak pergi....asik tengok dr highway je tiap kali nak ke KL atau nak balik kg.....akhirnya jumpa jugak cari tempatnya.......

Tempat ni ala2 resort dlm pekan gitu le.....ada bot untuk bawak keliling sungai yang ada dalam 1 jam round ngan bot gak le.....umah besar kat dalam village ni adalah homestay, mmg besar le jugak......kat dalamnya jugak ada restoran.....

Menu2 yang kami makan seperti di atas.....kira ok le.....memandangkan kami makan dah lewat malam, so makan pun ala2 sambil relax je le......perut pun dah masuk angin sebenarnya.....hehe......

Restoran : ////
Menu : ///
Layanan : ////

Menu still bagi aku kena upgrade lagi le.....compare ngan few places yang aku dah pernah pergi.....tapi tempatnya nice, luas dan santai.....sesuai untuk famili gather2......

Thursday, May 27, 2010

~Blueberry Cheese Cake~


Blueberry Cheese Cake ni order emergency dari opismate.....menu wajib tiap kali dia nak balik kampung......rasanya dah dkt 3 ke 4 kali dah cheese cake aku ni travel sampai ke Terengganu......tak kira le naik bas ke naik keta ke.....selamat gak sampai.....hehe.....

Hati2 wei bawak keta......

~Fruit Tart 4 Shada~



Fruit Tart ni order dari Shada untuk hantaran majlis perkahwinannya......next saturday will be the cake....tp tart ni kena sampai dulu sbb yang ini untuk hantaran.....untuk buahnya aku gunakan anggur merah dan hijau bersama dengan dried cranberries......if guna kiwi takut kiwi kecut lak nanti tak elok......

Tima kasih bnyk2 ya Shada sbb memberi kepercayaan pada akak untuk tart ni ngan keknya next saturday.....




Tuesday, May 25, 2010

~My Sewing Corner~


Minggu ni tak de entry kek ke cuppies ke.....kita beralih ke entry hobi lama aku sebelum aku mula serius ngan dunia baking.....menjahit.....hehe..

Untuk sewing corner ni, aku 'curi' sikit space dari bilik tempat aku tempatkan buku2 aku......ting tong sini  dapat le ruang untuk tempatkan semua kelengkapan menjahit.....x menarik pun tp compare sebelum ni asik tunggang langgang je letaknya......button2 kat mesin tu pun anak2 asik gatal tangan je tekan sbb dok kat laluan jalan ke dapur.....asal lalu je tekan....asal lalu je tekan.....ni bila dah dok dlm bilik, ada privacy le sikit.....kat bawah meja menjahit tu sumer buku2 pasal kraf dan jahitan.....begitu jugak yang atas kotak tepi meja sebelah mesin brother tu....walaupun tak de le classy mana pun, yang penting puas hati sbb target nak create sewing corner dah dapat...buat masa ni settle dah le.....tunggu lepas dah modified umah, aku nak dapatkan meja panjang lak senang utk kerja memotong nanti.....itupun kalu dpt space yang lebih sikit.....


Benang2 lak aku susun gini je.....senang nak cari......kalu boh dlm bekas, gerenti aku tak jumpa cari.....mesti open ataupun dok dlm clear box.....kotak2 drawer tepi mannequin tu le tempat aku boh sumer tools menjahit aku.....dari jarum ke segala mak nenek ada kat situ....yang besar2 seperti dip utk flower nyer aku boh dlm kotak plastic bertutup supaya tak bercampur ngan alatan jahitan....kain2 untuk dijahit ada dalam 2 kotak clear box tepi laptop tu.....

Monday, May 24, 2010

~Not in my wish list~

 
Ini gajet baru aku yang keempat dalam bab2 menjahit......uish....kalah tokey2 tukang jahit padahal aku bukan ambik upah menjahit pun sampai ada 4 biji mesin jahit kat umah (termasuk overlock machine le)......mesin ni bukan dalam wish list aku pun, tapi hati aku dah meronta2 nak dapatkan jugak gajet ni......pestime aku guna mesin ni masa aku mula belajar buat quilting ngan Epal lebih kurang 9 tahun yang lepas....dah lama tau......masa tu sbb aku dah ada mesin jahit baru so aku tak minat lagi nak beli2 pun.......

Aku mula belajar menjahit sekitar 12 tahun yang lepas secara serius le.....sebelum tu aku belajar ngan mak aje sbb mak pandai menjahit.....jadi setakat yang asas2 tu mmg aku dah tahu le.....kemudian hubby tolong carikan aku kelas untuk belajar personally ngan tukang jahit.....so dapat le aku timba ilmu serba sedikit.....seronok le sbb cuma aku sorang je anak muridnya.....belajar ngan tukang jahit ni lebih seronok sbb aku dapat tengok sendiri teknik2 tukang jahit ni menjahit.....compare kalu semata-mata belajar, mmg aku je le yang menjahit....

Baru2 ni buat survey lagi pasal mesin2 ni, terpandang sekali lagi mesin ni......emmm.....mmg x dapat nak tahan......antara dua pilihan sebenarnya.....salah satunya mesin sulam yang harganya by Jun nanti cecah RM6000++......pk punya pk......mesin tu fully automatic.......pakai memory card.....hmmm....aku takut pakai benda2 fully auto ni takut rosak dek tangan2 kecik yang ada.....haaa....mau teriak aku......lagipun aku bukan nak buat biz so aku pk aku nak ambik yang boleh buat free hand je sulam2 ni.....mesin high speed dah ada tp mesin tu tunggu aku betul2 mahir menyulam dan mengayak dulu le.....yg tu tangan pun kena laju.......tp dah dalam aim nak mahirkan diri jugak nanti.....buat masa ni mesin high speed tu utk tugasan jahit langsir je.....

Mesin lama aku jenama Brother aku beli kat Juki di Kota Bharu sekitar 12 tahun yang lepas.....masih elok, masih tahan lama.....buat masa ni untuk yang lasak2 mmg bagi kat Brother dulu le.....hehe.....hubby aku pun dah pandai alter2 baju guna mesin tu.....tak susah ajar hubby sbb dia suka godek2.....sekali dua je bagitau itu ini, lama2 dia pun dah pandai menjahit.....kalah aku.....hehe...
Sekarang tengah tanam mood biar tumbuh segar2 sbb nak mulakan projek jahit2 untuk baju anak2.....hubby x dak masalah bila nak tambah mesin walaupun dia ada cakap bila masa le nak menjahit tu....tapi dia beli gak kain kat anak2 nak soh aku jahit......hehe.....buat masa ni aku tengah kemas2 bilik kecik kat umah utk jadi galeri jahitan aku.....hehe (bilik buku aku sebenarnya......ubah satu sudut utk buat sudut menjahit aku supaya anak2 tak lalu lalang masa buat kerja)......

Semangat baru ni.....hmm......hehe.....

Friday, May 21, 2010

~Edible Spongebob~



Suka betul bila dapat boh edible kat cuppies.....pertama, sbb aku tak perlu nak lukis2....hehe.....kedua, order last minute so ini mmg memudahkan kerja aku......cuppies ni order dari opismate untuk besday anaknya.....awal2 nak start deco otak aku dah blank....pk punya pk, teringat ada edible aku beli masa pi Shah Alam aritu.....so dok pk, guna je le.....lama2 tenung cuppies kang tak jadi kerja lain pulak......lagipun aku rasa budak2 mmg suka ngan spongebob......kan? ke ada gak yang tak suka???

Epi besday ayshea sofea.....tersasul2 nak eja.....siap telek satu2 kat nota aku takut silap eja nama......

~Nutella Cake~

Satu lagi recap dari fotopages lama aku.....setelah dibelek2 rasanya belum update kat sini pun lagi......yang ni pun aku buat step by step gak.....meh tengok apa bahan2 nak buat kek ni.....

NUTELLA CAKE


250 gm butter
200 gm gula perang
4 biji telur, dipukul sedikit
300 gm tepung naik sendiri, di ayak
5 sudu teh susu segar

Untuk inti
Nutella

Untuk topping
Hazelnut - dicincang kasar

Semua bahan dicampur bersama dan diputar hingga gebu. Masukkan 2/3 bahagian adunan ke dalam acuan. Ratakan. Letakkan nutella dan lorek2 utk jadikan marble effect. Tuangkan 1/3 adunan lebihan tadi. Taburkan hazelnut ke atasnya dan bakar selama 45 minit suhu 170'C atau sehingga masak. 

Langkah demi langkah :-

~Mexican Bun~


Ini recap dari fotopages aku......saja dok ronda2 tadi nak meninjau2 apa yang masih belum aku update kat blog.....salah satu yang jadi hobi giler2 aku masa mula2 baking adalah buat roti......ish...pendek kata pantang ada masa free mmg kerja aku buat rotiiiiiii je memanjang......sampai last2 aku sorang yang kena perabih sbb masa tu anak2 kecik tak larat nak mamam roti aje tiap hari......hehe......

Memandangkan rasanya yang ni aku belum update kat blog, so aku ambik kesempatan untuk letak kat blog untuk sapa2 yang nak tengok balik......harap2 dapat dimanfaatkan bersama....dulu2 aku rajin le buat step by step untuk rujukan.....oleh kerana aku pun dah lama tak buat, aku sendiri dah tak bape mahir dah pun sekarang ni hehe.....

Sweet Bun Dough

A
500 gm tepung high protein
1 sudu teh bread improver - optional
50 gm susu tepung
1 sudu kecil garam
10 gm instant yeast
100 gm gula castor
1 biji telur
220 ml air

B
75 gm butter

Bahan A dicampur bersama dan diputar hingga sebati kemudian baru masukkan air sedikit demi sedikit. Uli selama beberapa minit hingga semua sebati.

Kemudian masukkan butter dan putar lagi atau uli hingga doh menjadi elastik bila ditarik. Bulatkan doh dan diperam di dalam tempat tertutup sehingga ia naik 2 kali ganda. Doh yg elok adalah bila ditekan dengan jari, ia tidak turun (ia meninggalkan lubang yg kekal bila ditekan - gambar 9).

Doh yg telah diperam tadi dikeluarkan ditumbuk2 sedikit utk mengeluarkan angin. Kemudian boleh dibentuk2 mengikut sesuka hati. Setelah dibentuk, sebaiknya peram lagi sehingga ia naik sekali ganda dari bentuk asal. Kemudian, barulah boleh dibakar pada suhu 180'C selama 20 minit - 30 minit.

Topping utk mexican buns

110 gm butter
110 gm gula castor
2 biji telur
110 gm tepung gandum - diayak
1 sudu teh serbuk kopi/nescafe
1 sudu teh air suam
1 sudu teh coffee paste

Semua bahan dicampur dan digaul hingga menjadi pes. Paipkan ke atas bun setelah dibentuk dan kemudian bun diperam sehingga ia naik sekali ganda.



Tuesday, May 18, 2010

~Rehatkan Minda~



Aku off sekejap jenguk2 mak kat umah adik.....sedikit gambar buat kenangan.....ini tiba2 kuar gambar monyet kat Bukit Melawati di Kuala Selangor.....singgah sekejap kat sini sbb nak singgah beli barang kat Sungai Besar ngan Mannequin kat Sabak Bernam.....

Yang lain2 aku lepak kat KLCC kat kino le tempat peberet aku.....just layan gambar je le...




Makan2 di D'Hentian Batu Lapan on d way bertolak balik dr KL......fuuhhh.....sedap giler masakan dia.....walaupun tengah kekenyangan, en hubby order gak tp cuma lauk2 saja.....nasi kita orang tak makan.....buat ala2 omputih makan lauk je......





Udang Masak 5 Rasa.....biasa nya 3 rasa.....kali ni 5 Rasa.....mmg sedapppp........



Sotong Goreng Tepung.....masakan biasa je.....2 ekor sotong tp penuh pinggan.....


Satu lagi yang best, Ikan Kerapu Goreng Serai.......nyum....nyum.....

3 lauk termasuk air (x de nasi ni) harga hampir RM100++...puas hati....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...