Friday, February 27, 2009

Elmo



Elmo ni request dr customer nak kaler merah ngan biru.....ini 2nd order.....tq sharina.....hopefully kita dapat bekerjasama lagi.....Happy Birthday utk Marissa gak....harap2 besday girl suka.....

Feedback:

"Thanks kak....She loves it sampai x terkata apa"

Wednesday, February 25, 2009

TIPS : TANGANI STRESS


Stress adalah hakikat hidup yang tidak dapat dielakkan.

Ia boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu tekanan positif dan tekanan negatif.


TIPS TANGANI STRESS


1. Bertenang

2. Bernafas dengan dalam

3. Berkata "Relakslah...", "Saya Boleh...."

4. Beribadat

5. Bercakap Dengan Seseorang

6. Berurut

7. Berehat dan Mendengar Muzik

8. Bersenam

9. Berfikiran Positif

**Ada satu lagi.....dah wrote down tp baru notice ia benda yang sama....

Tips dari Ceramah "Pengurusan Stress Wanita" oleh Kaunselor LPPKN Perlis

Red and White Theme Cuppies




Order ni Aida dah siap bagi tema dan contoh mengikut cuppies yg pernah kita buat dulu....cuma kita ubah sikit2 design supaya tak de ler copycat sangat....apa pun masih berdasarkan design contoh yang diberikan...so Aida....harap aida suka ya......


Tuesday, February 24, 2009

Cempedak Goreng

"Buah Cempedak Di Luar Pagar
Ambil Galah Tolong Jolokkan
Saya Budak Baru Belajar
Kalau Salah Tolong Tunjukkan"


Eh...eh...kena ajer ngan gambarnya....hahaha.......sebenarnya ini menu malam tadi.....semua pakat malas nak makan nasi....kebetulan kita beli buah cempedak dkt pasar malam mlm sebelum tu.....jadi dari dibiarkan lama takut karang tak jadi apa2 lak......so kita buat cempedak goreng.....sebiji dah dkt RM7......tp isi dalam rasanya ada ler dlm 50 ulas ++.......tak sure.....lebih kurang ler tu......

Malam2 makan cempedak goreng.....buang tabiat betul....hahaha......tp syok makan panas panas ni.....sedappp......



Cempedak Goreng

Penyediaan bater

2 sudu makan penuh tepung beras
1 sudu makan penuh tepung gandum
1/4 sudu teh gula
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit air kapur
Sedikit air

Campurkan tepung beras, tepung gandum, gula garam dan serbuk kunyit. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga jadi bater yg pekat. Masukkan air kapur dan kacau rata. Boleh ler mula menggoreng.



Monday, February 23, 2009

Di Sebalik Pembikinan Fruit Tart


Mmg lawak bila ingat balik pasal proses nak siapkan fruit tart ni......bukan buat banyak, sikit ajer.....ini tempahan dari customer.......tapi hendak dijadikan cerita, benda yang mudah dah jadi mcm tunggang terbalik......hehehe......


Gini......hari Jumaat tu sedikit sibuk ngan tempahan......salah sorang customer akan ambil cuppies beliau petang tu.....so terpaksa serah kat hubby sbb kita ada hal sedikit.......kita terpaksa ke alor setar sbb nak hadir demo ngan sorang chef ni.......usung along sekali buat teman......sepanjang sesi demo mmg kita mengantuk giler sbb kita mmg tak suka attend benda ala2 demo ni.....dah ler kena dok belakang x leh langsung nak jenguk ke depan......so kita tengok pun ala2 mata sepet gitu....tak bape nak nampak......tp info yg dapat kira ok ler.....buat pengetahuan......sian along dkt 3 jam dok menunggu tp dah janji ngan dia, lepas abis demo mama bawak pi beli Bdaman......betul ke eja tak tahu ler.....tp dia mmg mengumpul koleksi patung BDaman tu....

Demo abis kul 6 lebih......lepas tu singgah Giant jap beli brg yang along nak tu......terlupa lak nak beli buah2an sekali masa dkt situ......heheeh......dah elok on the way nak balik baru teringat.....sib baik belum terlepas Pekan Changloon.....jadi singgah pulak dkt C Mart Changloon tu......dah beli buah tu dah dkt malam dah.....

Sampai jer rumah udah penat.......tp nak kena pi deliver cuppies ngan kek ke rumah customer dulu......karang terlewat.....ajak hubby temankan.......dah selesai deliver, dok tengok tv dulu.....cakap kat hubby jap2 lagi kita buat tart tu.......hehehe.........haaa......kena......dok ralit2 tu siap terlena......tiba2 "mama.....bangun.....kata nak buat kuih...........dah kul 6 ni" kejut hubby.........alamak.....terkezut......dah kul 6 pagi.......cepat2 kita bangun.....sib baik customer nak ambik tengahari........apa lagi......selesai2 apa yg patut, terus ke dapur mengerjakan tart yang belum siap tu.....hehehe.....

Mula2 siapkan pastri.......dah bakar2 sumer......sementara tunggu pastri siap, kita prepare kastardnya pulak.....tunggu sejuk dulu.....then pastri dah siap bakar......tunggu sejuk pulak......kemudian baru kita keluarkan dr acuan.......lepas 1/2 jam baru kita isikan kastardnya.......fuuuhh.....by 8 am....sumer siap.......lega rasanya......ini baru ler betul2 fresh......3 jam sblm ambik baru siap buat......hahaha.....



Tart yang ini dikerjakan oleh kakak.....katanya dia tak nak buah2 lain atas tart......(kita mmg selalu buat lebih untuk emergency case...hehe)....so dia isi penuh tart dia tu ngan buah anggur hijau jer.......kiwi tu kita yang letak.....

Feedback from my customer:
just got back from a.star. The tarts were yummilicious! Dad's bday n he loves it. Looking forward for future order. Thanks ye!

Strawberry Cheese Cake


Strawberry cheesecake ni pun order dari orang yang sama yang order cupcake untuk entry sebelum ni.....on top cheesecake kali ni adalah strawberry filling yang kita dah set ngan jelly untuk bagi layer yang cantik bila dah dipotong nanti......this is a rich cheesecake, oleh sbb itu keknya tidak tinggi sbb menggunakan 100% cheese sahaja, no egg white technique yang menjadikan kek seperti kek span atau untuk membuat kek kelihatan tinggi.......just untuk info....hehe.....

Di dalamnya kita layer ngan strawberry filling jugak......ditepinya dihias dengan sedikit krim dan red cherry tip......





Al Fatihah

Al Fatihan buat 2 orang pelajar UiTM Arau yang meninggal dunia pagi semalam kerana kemalangan jalan raya di Tambun Tulang, Perlis.......2 orang lagi cedera parah.....


"Norhafiza Zafarullah, 20, pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Arau yang maut bersama seorang lagi rakannya manakala dua lagi cedera parah setelah kereta yang dinaiki terhumban ke dalam Terusan Arau di Kampung Belat Batu, Tambun Tulang di sini. Turut terbunuh dalam kemalangan pukul 7.50 pagi itu ialah pemandu kereta Proton Wira, Azmir Syazwan Suhaimi, 21, manakala dua rakan mereka iaitu Mohamad Faiq Roslan, 20, dan Norshazarwani Ainie Ahmad, 20, cedera parah"


Untuk pengetahun, jalan Tambun Tulang ni mmg jalan maut.......ramai jugak student UiTM yang terkorban di situ......jalannya sebenarnya sangat lengang......jalan itu kalu dari Arau mmg tak banyak kereta......sebelah kanan jalan adalah terusan.......kebanyakan kemalangan yang berlaku di kawasan terusan.....kalau nak ikut, jalan tu kelihatannya tak merbahaya pun......tp sudah kerap kejadian di kawasan tersebut.......apa pun, berhati2lah di jalan raya......elakkan memandu di dalam keaadan mengantuk.....kejadian berlaku sekitar awal pagi.....mungkin disebabkan terlalu mengantuk.....

Saya sendiri lebih suka menggunakan jalan ini untuk 'short cut' ke Alor Setar berbanding mengambil jalan highway kerana jalan ini lengang dan pokok2 di tepi jalan mmg menyejukkan perjalanan......tp itu ler, malang tak berbau......

Setakat ini maklumat yang kita tahu, pelajar2 dari Fakulti Sains Geomatik.....

Al Fatihah.....

Red, Orange & Yellow Cuppies


Ini ler deconya kalu customer tak beri tema untuk tempahan mereka......tak menjadi kesalahan cuma untuk kita yang menjadi orang yang kureng imaginatif ni mmg adeiiihhh.......idea tak kuor......perah punya perah.......berjam-jam.....alahai....yang kuor simple sahaja rupanya......dan deconya pun kira ala2 tangkap muat......mcm2 pesen tertera di atas cuppies sbb mcm2 yang hendak dicuba......cuma warnanya sahaja yang diberi tetapi designnya pula diserah bulat2 untuk kita coretkan di atas cuppies......ini my regular customer so of course dia tak kisah......




Yang ini lak mmg last minute nyer order......datang dari customer yang sama......masa tu baru jer siap bakar tempahan sebelumnya.....tiba2 dpt sms lak......kata customer nak tambah lagi order.......cuma yang ini nak buat makan2 ajer......jadi.....deconya pun bukan kata tangkap muat, udah blurrr sebenornya.......dek kerana tak tahu apa nak buat, makanya deco kek pun siap lewat bebenor......sbb tak tahu apa nak buat......hehehe.....


Friday, February 20, 2009

DIBO - The Gift Dragon





Waktu mula2 dengar customer kata nak suruh lukis DIBO....kita tanya balik, DIBO??? Kartun apa tu ekkk??? Hehehe......sebenornya kat rumah tak de saluran disney chanel.....jadi idok pernah ler kita tengok menda alah ni........jadi kita ni cam tikus tengok besi jer jadinya.......

Ampunkan ler rupa DIBO yg ntah apa2......dah ler kartun tu besar......kita cuma leh sumbat muka dia yang bulat tu jer.......tak reti nak lukis kecik2.....kalu leh buat besor2 baru ler syok.....hehehe....anak2 lak bila kita tanya tahu dak kartun DIBO? Kata dia orang "mana nak tahu, dah mama tak boh disney channel"......ooo mana leh boh......la ni pun tengok tv non stop.....boh disney channel lak jadi "mummy" ler depa depan tv......alamak makin merudum ler....

Hari ni dah mengantuk sbb smlm prepare bnyk order emergency.....nak tak nak terpaksa ler 'menongkat' mata takut lak tiba2 lena.......hehehe......bnyk agenda lak ari ni...... gambar lain kita upload lain kali sbb tak sempat nak snap lagi.......oleh sebab dia orang sumer customer berulang, tak sampai hati hendak menolak....maka dengan gembira dan besar hati kita terima untuk menyediakannya.......mereka ler supporter terbaik yang kita ada selama ini.....meyakini dan mempercayai kemampuan kita.........


**abaikan ler muka2 DIBO yang mcm2 ada......hahaha....anggap sahaja itu aksi DIBO dalam pelbagai sudut.......kikikiki........pandai jer nak cover line........pasai baru perasan ada lak yg tak dak pipi.....kahkahkah.......balik nanti kena alter lain ler pulak......

Wednesday, February 18, 2009

Coconut Crunchy Cookies


Coconut Crunchy Cookies

300 gm tepung gandum
50 gm tepung kentang
60 gm tepung sagu
50 gm tepung jagung
80 gm serbuk hazelnut
40 gm kelapa kering
200 gm mentega
100 gm shortening/crisco
140 gm gula halus

Hiasan
2 biji kuning telur + sedikit pewarna kuning
3 sudu besar susu segar (telur + susu + pewarna dicampur biar sebati)
Hirisan badam

Cara

Putar mentega + shortening/crisco + gula hingga kembang. Masukkan semua tepung dan gaul rata hingga jadi doh. Gelek adunan dan gunakan penggelek bergerigi, digelek secara bersilang, terap, letakkan badam utk hiasan dan sapukan telur. Bakar selama 160'c selama 20 minit.

Orange Nutty Collatta Cookies


Orange Nutty Colatta Cookies

A

130 gm mentega
60 gm gula icing
2 sudu besar orange emulco

B

180 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
20 gm tepung kentang
10 gm tepung kastard
1/2 sudu teh baking powder
25 gm serbuk badam

Untuk Hiasan

Kacang Hazel, Orange Flavoured Royal Icing, Telur Kuning

Putar A hingga ia sebati dan kembang. Tambah bahan B, putar perlahan-lahan hingga ia jadi doh. Rehatkan doh sekejap dalam 15-20 minit. Kemudian gelek dan terap dengan penerap acuan yang disukai. Susun di atas dulang. Sapu di atasnya dengan telur kuning dan letakkan kacang hazel. Bakar selama 20 minit pada suhu 160'C. Sejukkan. Bila sejuk, hiaskan dengan royal icing tadi.

Sweet Sesame Cookies


SWEET SESAME COOKIES

A

100 gm mentega
80 gm marjerin
80 gm gula castor
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh butter emulco

B

230 gm tepung gandum
1/8 sudu teh baking powder
40 gm tepung jagung
30 gm tepung kastard
80 gm cornflakes - dikisar halus
2 sudu besar bijan

Royal Icing
170 gm gula icing
30 gm telur putih
Sedikit cream of tartar

Utk Hiasan
Telur Kuning, Bijan, Chocolate Chip, Royal Icing

Putar butter, marjerin, gula castor, telur kuning dan butter emulco hingga ia kembang. Campurkan bahan B dan gaulkan dengan bahan A tadi hingga sebati. Rehatkan doh sebentar. Gelek doh dan terap dengan acuan kegemaran. Sapu atasnya dengan telur kuning dan tabur bijan serta chocolate chip tadi. Bakar pada suhu 160'C selama 15-20 minit atau hingga masak. Bila sejuk, hiaskan dengan royal icing.




Ayam Masak Cili Kering Bergajus

AYAM MASAK CILI KERING BERGAJUS

Bahan A

Ayam - dipotong kecil2

4 sudu teh Tepung Jagung
1 biji Telur
Lada Sulah Garam
Serbuk Perasa
Gula
Minyak Bijan

Semua bahan di atas digaul bersama dan diperap sebentar. Kemudian goreng dan toskan minyaknya.

Bahan B

Cili Kering - dipotong kecil2
Halia - dimayang
Bawang Besar - dipotong dadu

Bahan C

1 cawan air
2 sudu makan Sos Cili
2 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Cuka
1 sudu makan Kicap Cair
Gula/Garam/Perasa/Sedikit Stok Ayam/Lada Sulah
Daun Bawang - dipotong
Gajus - yang telah dipanggang

Cara

Tumis bahan B. Masukkan bahan C kecuali daun bawang dan gajus. Masukkan ayam dan gaul sebentar. Masukkan daun bawang dan gajus bila hampir untuk diangkat. Hidangkan

Nasi Hujan Panas

Recap from my fp

NASI HUJAN PANAS

4 cawan beras basmathi - dibasuh dan ditoskan

Bahan utk menumis:

Bunga lawang
Kulit kayu manis
Buah Pelaga
Bunga Cengkih
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar mentega/marjerin

1/2 tin susu cair
3 1/2 cawan air - atau anggaran
Sedikit buah gajus
1 helai daun pandan - dicarikkan
Pewarna merah, hijau, kuning
Sedikit garam

Cara

Panaskan periuk, masukkan minyak sapi dan mentega. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan semua rempah hingga naik bau. Masukkan air, susu cair, garam dan daun pandan. Masukkan beras dan tutup hingga beras hampir masak. Kemudian, titikkan pewarna berapa titik pada 3 bahagian nasi. Jangan kacau lagi. Biar sebentar, baru dikacau nasi tadi hingga serata. Taburkan juga buah gajus tadi. Tutup dan biarkan masak.

RENDANG UDANG

Recap from my fp

RENDANG UDANG

Bahan-bahan

1/2 kg udang besar
5 helai daun limau purut - dihiris halus
1 cawan santan pekat - dicampur dengan 1 cawan air
4 sudu besar kerisek
2 sudu besar serbuk cili kering
1 batang serai - diketuk
Minyak masak secukupnya
Garam/Perasa

Bahan Giling

4 ulas bawang merah
3 inci halia muda
2 in lengkuas
2 batang serai
2 sudu kecil kunyit serbuk
5-6 biji cili padi
2 helai daun kunyit

Cara

Panaskan minyak dan goreng bahan giling hingga naik baunya. Tambahkan serbuk cili dan tumis hingga sebati. Kemudian masukkan santan, serai yg diketuk serta kerisik. Biar menggelegak sebentar baru masukkan udang. Kemudian biarkan hingga ia pekat dan kuahnya terbit minyak.

Tuesday, February 17, 2009

Pizza lagi....mini lak....

Resipinya guna resipi biasa jer......



Monday, February 16, 2009

Jalan Jalan Cari Makan - Santai Cafe, Putra Palace



Roti 'J'



My menu ~ Sirloin Steak




Milo Ais, Mango Blended, Strawberry Shake









Lately ni sedikit sibuk.....kat opis pun sementara bos tak ada, kita sibuk update laman web opis sbb kita jadi webmaster......2 hari penuh dok buat, masih tak siap2 lagi.....uiiihhh mmg pening kepala nak mencantikkan web ngan Joomla ni.......sistem complicated tp tak leh nak canggih sangat......rasanya perlu lebih banyak masa nak betul2 siapkan.....dulu dah penat buat....sekali diberitahu server down....sumer info yang pernah kita letak dulu hilang.....uwaaaa.......penat cheq....

Ok ler....kita cakap pasal makan2 ler.....cakap pasal kerja buat tension jer.....

Santai Cafe ni actually kesinambungan dari Hotel Putra Palace Kangar....skrg diletakkan dlm konsep santai.....jadi cafe ni duduknya di luar hotel......hari yang kita orang pergi makan sewaktu tema cafe 'reggae'.......jadi sumer hiasan pun ala2 'reggae'......ala.....ala2 jamaican......bob marley tu......anak2 syok makan kat situ sibuk sibuk main permainan bola meja tu.....eh....apa orang panggil tu ekk....hahaha........

Kualiti gambar sori ler.....tahap blur giler sbb kita tak bawak kamera.....ini snap ngan handphone jer.......coz hubby cam biasa, tak pernah bagitau mana dia nak pergi........tak plan nak ambik gambar, sekali hubby pulak yang suruh ambik......

Main Main Manik Pulak....





Ini ler cerita ceritinya.....saja2 jer ni ubah angin......kita dah beberapa kali attend kelas sulaman manik, kali ini kelas lanjutan pulak......mengadap dari pagi sampai ler mata jadi mengantuk ler pulak......yang tak berapa nak syok kelas jadi lambat sbb ada yang tak pernah attend kelas asas pastu terus attend kelas lanjutan, disebabkan itu pengajar terpaksa lak mengajar ekstra benda2 basic kat dia orang menyebabkan silibus ada yang tak leh nak cover abis.....rugi masa jer rasanya.....tp tak kisah ler sangat sbb kita dah tahu cara2nya cuma sayang sbb silibus tak abis, yang hadir pun ramai yang dah biasa mengambil upah menyulam manik....rasanya dia orang pun sama, saja datang nak ambik sijil jer.......hehehe.....

Hasil kerjatangan kita cuma tang outline tu jer.....yang atas belah kiri tu tangan cikgu dok menyulam....hehehe...gambar yg kita sulam tak snap ler pulak......nanti2 ler bila baju2 kita dah siap, kita akan sulamkan sumer baju2 tu......waaa.....salah satu azam baru ni.......entah2 tahun depan baru siap......hahaha.....


Contoh sulaman ni hasil kerjatangan guru yang mengajar, bukan kita yang buat.....saja tertarik lihat baju yang dia gantung......ada antara baju tu harga dia mencecah RM500++....itu sbb pakai kain batik sutera.....cikgu ni anak murid cikgu rozita, yg menghasilkan bnyk buku2 rujukan pasal jahitan dan sulaman.....dan sumer buku2 dia kita mmg ada.....tak pernah miss beli......buku2 dia mmg rujukan kita untuk menjahit atau menyulam.....

Gold Cuppies





Cuppies ni order dr Fizah dr poli......kata fizah nak kaler gold....tp kita dah info awal2 dkt fizah, buttercream ni mmg susah nak dpt kaler gold.....kita add gold dragees utk emboss sikit kaler gold tu.....puding ni pun tempahan dari fizah.....

GENG & UPIN DAN IPIN : PENGEMBARAAN BERMULA




Sejak dari tahun lepas lagi sudah berjanji ngan anak2 untuk bawak dia orang tengok citer ni bila dah masuk pawagam......so bila dah mula ditayangkan, kita dah set akan bawak dia orang tengok pada hari minggu.....

Awal2 pagi anak2 dah prepare, siap cari baju upin dan ipin dia orang utk pakai....seronok dia orang........ini ler kali pertama nak bawak dia orang tengok wayang.....kita sendiri pun last tengok wayang maybe lebih 12 tahun lepas.....then tak pernah masuk panggung.....

Ulasan kita pasal citer ni......BESTTTTT......mmg best......sejak dari ditayangkan kat TV, jangan kata anak-anak.....mak budak pun seronok tengok......mmg tak miss ler.......sound effect citer mmg dasat.......watak upin dan ipin mmg seronok.....watak2 lain pun mmg real abis......setanding ngan citer2 luar negara.......kalu gini leh go international ni.....



Sekalung Tahniah buat geng 40 animator di Les' Copaque yang berjaya menghasilkan citer 3D yang pertama di Malaysia dan penuh humor.....dia orang mmg giler2 nyer kepala.....keep it up.....

Sapa2 nak beli merchandise geng upin ngan ipin leh singgah kat http://www.upindanipin.com.my/worldofgeng/index.html. Nanti kita pun nak beli baju upin ngan ipin ni kat anak2 lagi....

Ya tak ya....lupa nak citer.....part Oopet nak berpisah ngan Rajoo ngan Upin dan Ipin dan geng lain tu, tak pasal2 lak kita sedih jugak.......kahkahkah......muzik latar tu buat kita sedih......hampir2 nak kuar air mata......tp tahan...tahan.....buat malu kat anak2......hahahaha.......


Go....Go....Upin & Ipin & Geng.......
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...