Friday, October 30, 2009

~White & Red Fondant~



Kek fondant ni temanya putih dan merah......bila dah habis deco, baru perasan terlupa nak boh nama....alamak....ruang lak yg tak ada.....nak tak nak, terpaksa le boh dalam bentuk stiker.....


~Puding Nenas~



Puding ni request dari customer.....memandangkan customer kata buat je apa2 puding yang sedap, maka aku fikir nak lari dari kebiasaan ler pulak.....kdg2 muak jugak asik buat yang sepesen jer kan......



Thursday, October 29, 2009

~Chocolate Cheese Cake~



Chocolate Cheese Cake ni order dari opismate......opismate jauh.....selama2 kerja baru ni ler kenal.....hahaha.....besor tak besor opis aku ni.....ngan jarak tak sampai 3-4 km pun, rupanya tenet gak ler yang 'memperkenalkan' kami......dasat ni penangan tenet.......time biasa2 kalu jumpa pun dah tak kenal, maka tak bertegur sapa le......


Jalan Jalan Cari Makan : Darul Aman Golf & Resort

Semalam kami dinner di Darul Aman Golf & Resort.....en hubby belanja makan kat situ, malam sebelum tu aku belanja en hubby ngan anak2 makan2 kat Mai Cafe....memandangkan en hubby dah biasa makan kat situ ngan geng2 politik dia.....so dia nak aku try sharkfin soup kat situ lak......katanya best......tapi rancangan ke situ adhoc je....so kamera cam biasa aku tak bawak......jadi, snap ngan hp nyer camera je.....hampeh ler sikit kualitinya....tp janji dpt tengok jadi le....



Dari Kiri : Kasturi Asam Boi Juice, Watermelon Juice, Corn Ice Blended



Mushroom Soup untuk kakak dan baby......mmg sedappp soup ni....creamy dan cukup rasanya.....x ingat bape RM satu mangkuk tu....dlm RM5 kot...



Oriental Chicken Curry With Rice ni untuk en hubby......walaupun tak de lauk2 sampingan, tp en hubby cakap sedappp......satu pinggan dalam RM6 rasanya.....



Garlic Bread ni buat makan ngan mushroom soup....tp budak2 x mau makan....sudahnya yg tukang perabih orang lain ler pulak....



Shark Fin Soup - RM10.50 satu mangkuk kecil ni.....sedap....



Classic Fried Rice ni untuk sapa lagi kalu bukan along.....dia mana2 pun suka nasi goreng je.....



Haaaa.....yg ini sapa punya lagi kalu bukan aku ler.....aku kan kaki western je......tapi mak aiii....kenyang giler aku nak perabih yg ni kali ni......dalam satu pinggan ada telur, ada lamb chop, ada sirloin, ada hot dog, ada cheesy potatoes dan sayur2......satu pinggan RM28.



Yang ini coffee untuk en hubby.....mmg pekat giler.....en hubby kena minum sampai 3 cawan baru abis.....

Kos sumer sekali makan dlm RM91++.....semua kos makan kena campur 10% tax.....

Yang penting mmg puas makan.....balik umah sumer lena terus....tapi aku kena langsung ke dapur dulu siapkan order customer.....hehe.....

Wednesday, October 28, 2009

~Last Minute Order....Mesti Ler Simple~



Ordernya masuk petang lepas aku dah balik opis...nak ambik lak hari ni....oleh sebab ini regular customer, maka aku terima walau udah last minute dan katanya designnya bebas, jadi lebih mudah kerja aku sebenarnya.....pilihan yang ada buat aku hanya le swirl sahaja.....bila dah last minute tak sempat nak pk2 nak design yang pelbagai......

Ini ler last stok papercup yang ada.....nanti aku nak cari lagi....buat masa ni susah nak dpt saiz yang boleh masuk aku punya aluminium foil, dah puas cari tapi tak jumpa lagi....


~Swirl Cheese Tart, Kejutan Dari Ireland~



Satu lagi order dari Ireland untuk ibu tersayang.....semoga ibunya gembira menerima ingatan dari Alya yg berada nun jah di Ireland...

~Tart Buah Untuk Kejutan~



Tempahan kali ni agak spesel, sbb datangnya dari seberang laut.....nun dari seseorang di Ireland, khas buat keluarganya di Jitra. Walaupun ada sedikit kesulitan untuk urusan penghantaran wang dari Ireland ke Malaysia, Alhamdulillah.....rasanya sudah settle bagi pihak pelanggan tentang kod2 transaksi yang diperlukan......yg penting, aku melaksanakan impian pelanggan untuk kejutan ini.....jadi soal pembayaran boleh dikemudiankan dalam hal-hal tertentu.....



Yang penting aku harap pelanggan aku gembira....

~Untuk Si Kecil Peminat Ben 10~


Kek ni order dari orang sebelah umah aku.....ini lagi syok nyer urusniaga.....main pas2 kertas je kat anak aku.....gitu ler bila balik umah pun petang2 baru sampai.....neighbour aku tak sampai hati nak kacau aku, takut letih katanya, dia tak nak ganggu.....jadi dia pas je order dia tru nota.....

Keknya lak pagi2 lagi dia nak sbb nak antar ke tadika anak dia sebelum dia pergi mengajar.......masa dia nak kuar ke sekolah, aku lak belum kuar umah, masih sibuk2 dlm rumah lagi....jadi aku lak antar anak ngan en hubby untuk antar kek.....hehehe....lawak nooo berurusniaga gini.......gini le bila masing2 sibuk......so kira main lebih kurang je.....





Kek : Coklat
Berat Kek : 2 kg

~Untuk Fanatik MU~

Tiba-tiba hari ni aku terfikirkan kata-kata en hubby.....katanya "buat baik biar berpada-pada"......tak tahu ler kenapa aku merasakan kata-kata dia hari ni ada betulnya......mungkin aku patut belajar berlebih kurang walaupun dengan sesiapa sahaja mulai hari ni....ada masa terlalu baik hati tak membawa manfaat.......rupanya orang pijak pula kepala kita......

Ok le.....back to my cuppies....coretan di atas tak de kaitan ngan entry ni ya....hehe....

Cuppies kali ni order dr seseorang di Alor Setar.....khusus untuk suami tersayang yang sangat fanatik dengan team bola MU......bukan kata dia je, hubby aku pun minat MU gak.....dlm keta aku pun aku selit gak item2 MU....hehe....so normal ler tu......



Masa tengah deco kek malam tu, customer sms kata tak sabar nak tengok cuppies suprise utk en hubby dia.....dan aku lebih ler happy bila tengok dia happy sangat2 bila cuppies tu akhirnya sampai ke tangan dia.....

Her feedback :

"Thanks a lot nina. Nice deal with you. Cuppies ni cute sgt.
Love it. Cute mcm tuan dia ni...hehe"

Tuesday, October 27, 2009

~2 Tier Cake, A Gift To Bride and Groom~




Kek ni tempahan dari Nurul untuk dihadiahkan kepada sepupunya yang berada di Kg Serdang, Perlis.....Nurul pun tokey kek gak.....tapi sebab Nurul dok jauh....jadi Nurul mintak aku buatkan kek untuk sepupunya.....selalu buat untuk mak ayah Nurul je.....apa pun aku berterima kasih sangat2 pada Nurul kerana memberi kepercayaan......

Masa Nurul order mintak kek ngan warna choco gold....aku langsung tak terfikir pasal warna tu sama sekali sehingga ler sampai masa nak deco.....pastu bila review sekali lagi order Nurul, baru ler aku perasan....aku tak tahu apa itu color choco gold.....kikiki......sengkek betul aku ni......en hubby siap jadi mangsa aku soh tolong fikir warna tu mcm mana ler rupanya......tp bila en hubby tunjuk, rasa mcm impossible jer aku nak dptkan warna tu.....mcm mana ya......pening aku pk.....

Last2....aku main campur2 kaler je.....boh sikit brown, boh sikit kuning gold....bawah kek warnanya sedikit kuning, yg melingkar2 atas tu more kepada warna light brown......tp dlm gambar tak ketara sangat warnanya.....nampak semacam je.....

Nurul bagi sample 3 tier yang pernah aku buat, yg bunganya meleret dari atas turun ke bawah dari tepi.....tp kata Nurul, tak perlu ler sama mcm tu, aku boleh buat ikut kreativiti aku.....jadi, aku dapat idea baru......tak mau buat sama bentuk.......so aku buat yg bawahnya 4 segi, yang atasnya bulat....bunganya aku leretkan kiri dan kanan...... bunganya aku kombinasikan warna burgundy ngan putih + light brown supaya lebih bangkit.....kalu bunganya choco dah tentu tak nampak menarik.....

Ada beberapa keping gambar lagi aku nak upload, tp tiba2 ada problem nak upload gambar......percaya ler.....aku dah hangin benor ngan tenet sejak seminggu dua ni......nanti bila tenet dah kembali waras, aku try update lagi.....





Monday, October 26, 2009

~Carrot Cheese Cupcakes~


Memenuhi permintaan pelanggan tetap, aku buatkan carrot cheese cupcakes ni.....utk satu adunan resipi kek yg biasa aku buat utk sebiji kek, untuk diletakkan di dalam solo cup saiz L ni dapat ler dlm 16 biji.......oleh sebab trademark carrot cheese cake ni tiada deco over expose....hehehe....maka deconya pun simple2 sahaja......kali ni aku grate carrot tu kasar2 sedikit supaya lebih terasa carrotnya......

Sejak dua menjak ni tenet bnyk problem....jadi aku tak dpt nak online mcm biasa......takat upload gambar boleh ler sambil2 menyelam.....sbb kejap2 putus je....pastu langsung tak leh online.....tu pun nak boh satu entry makan masa sehari suntuk....penat aku......bukan le tak leh buat kat umah....tp aku ni bab2 nak pegang komputer kat umah udah muak ler rasanya......dah berjam2 asik mengadap komputer, jadi kat umah masa utk aku release tension kat kepala......nak tengok tv, nak buat kerja lain ler pulak kan.....



Salam k nina, tq ya...sdp kek
2....my hb suka + puji + suh sy blaja wt kek 2, sy ckp kat hb if sy belaja wat
nnt akak x leh cari mkn la....nway tq ya....sdp sgt2x...superduper sdp.... -
Raina

Friday, October 23, 2009

~Tanda Kasih Seorang Isteri~


Order kali ni dari seorang isteri untuk celebrate besday suami tersayang......bersesuaian ler ngan kerja suami, jadi tema kali ni mengangkat benda2 yang berkaitan dengan suaminya yang sangat sayangkan pekerjaannya......dan diselit juga kasih isteri buat suaminya.....enjoyyyy.....


Tuesday, October 20, 2009

~Nasi Goreng Cina~



Meh makan nasi goreng.....menu orang malas pagi2 minggu sebenarnya......memandangkan balance nasi ada lagi, jadi yg paling mudah dan jimat goreng nasi je le.....nak kuar beli nasi bungkus malas ler pulak....

Nasi Goreng Cina

2 pinggan nasi putih
1 cawan udang basah
1 cawan isi ayam (direbus dan disiat)
1 cawan sayuran campur
3 biji telur (dipukul)
5 biji cili merah - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
1 batang lobak hijau - dihiris
1 pokok daun bawang - dihiris
Garam secukup rasa

Tumis bahan tumbuk, masukkan udang, isi ayam, goreng sebentar hingga masak. Masukkan sayuran campur, kemudian masukkan telur, diikuti lobak hijau. Masukkan nasi putih, cili merah, daun bawang.....kacau, perisakan dengan garam dan perasa jika perlu.

~Kek Coklat...Kek Coklat...Buat Pelanggan Setia~





Customer ni mmg loyal customer.....mmg minat giler makan kek coklat.....tak perlu deco lebih2.....dia prefer semuanya simple.....janji dia dpt makan kek coklat.....kali ni untuk besday anak teruna dia, pun mcm biasa kek coklat gak pilihan dia....selamat makan.....

~Asam Pedas Ikan Patin~



Aku mmg suka sangat makan asam pedas.....apa lagi kalu lauknya ikan patin......tapi aku tak bape nak lalu kalu gulainya campur ngan tempoyak.....mmg boleh mati selera aku tiba2......nak dijadikan citer, aku dpt ler beli ikan patin ni kat alor star mall......sedap ikan ni, tak mcm ikan yg biasa aku makan sedikit berderai dan lembut, yg ini rasanya mcm ikan2 biasa......tak muak ler makan.....tapi, tak ada dlm stok daun kesum atau pun bunga kantan lak......memandangkan aku dah teringin nak makan, maka proses tetap aku teruskan gak.....dengan cara aku yang simple aje....

Asam Pedas Ikan Patin

3 keping ikan patin (dah potong2 ni ya)

Dikisar bersama:
3 sudu besar serbuk lada kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kunyit
Air secukupnya utk mengisar

2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam/Gula/Perasa
Timun batang

Tumiskan bahan kisar tadi hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan tadi dan biar hingga masak. Kemudian baru masukkan timun batang, garam, gula dan perasa secukupnya.


~Ayam Goreng Serai~



Ayam Goreng Serai

Ayam - dipotong kecil2
Sedikit perahan air lemon
Sedikit serbuk lada putih
Sedikit garam

Semua bahan ini diperap sekitar 30 minit. Kemudian, ayam digoreng hingga masak.

4 batang serai - dipotong halus
4 helai daun limau purut - dihiris halus
3 inci halia - dihiris halus
3 ulas bawang merah - dihiris halus
2 ulas bawang putih - dihiris halus
1 biji lada hijau - dihiris halus

Panaskan minyak, dan tumis semua bahan yang dihiris tadi. Masukkan air perahan lemon sedikit, kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi.







Ikan keli cicah ngan air asam......sejak2 jadi org utara ni, aku pun dah mahir buat air asam....dulu2 mmg aku tak pernah pun nak makan.....hehe.....ikan keli tu kita bakar sambil lumur2 ngan minyak dan batang serai.....

~Segalanya Yang SIMPLE aje~



Yang ni buat untuk bagi kat biras.....tu pasal design simple2 je....untuk dia orang makan2 kat umah.....kebetulan abang ipar dtg ngan anak dia je....so kita kirim ler cuppies ni untuk biras yg tak datang.....



Cheesecake ni order dari Bai untuk besday hubby bai.....tokey kek pun order ngan kita ni.....bai mesti saja nak testing kek akak kan....hehehe....jangan mare.....apa pun harap bai suka ler.....

Monday, October 19, 2009

~Kek 1Malaysia~


Kek ni untuk dijadikan simbolik tema 1Malaysia masa jamuan raya untuk bahagian gerai opis kita orang.....no 1 nyer terpaksa aku lukis free hand je sbb terlupa nak print out.....jenuh aku soh en hubby ngan along cari dlm paper gambor tu sbb aku tak ingat warna2 dlm nombor tu.......penat gak ni aku tunggu nak upload gambar......very the troublesome ler.....





Yang ini lak untuk dijadikan hadiah buat bos2 yang ada.....

Friday, October 16, 2009

~Jamuan Hari Raya~











Adeihhh.....berasap kerusi ni deyyy menunggu nak update entry.....tenet mmg problem sejak seminggu dua ni.....ari ni baru dpt update sikit....aku bengang betul ler.....kat umah rasa malas lak nak mengadap laptop.....aku update dulu ler setakat yang boleh, lenkali aku tambah lain....

Syawal dah nak sampai penghujung......akhirnya hari ni sampai ler giliran opis aku buat jamuan hari raya pulak.....masing2 ngan tema masing2.....aku tak sempat nak merayap2 ke gerai lain....asik dok snap gambar gerai kita orang ngan kawan2 je.....ini semua untuk tatapan opismate aku yang sekarang ada kat London......cuci2 ler mata tengok ler geng2 kita tu beraya sakan......semua masa majlis belum mula....maklum ler...bila dah mula, semua kena serbu.....pegang kamera pun tak sempat dah.....al maklum le.....staf saja dah lebih 700 orang....mmg gempak ler....orang serbu gerai kita, kita serbu gerai orang.....balik je opis, terjelepuk aku lena.....punya le penat....penat apa pun aku tak tahu ler.....Add Image



Mak-mak dara tengah posing......jangan maree.....



Waa.....kita ada jelitawan yg didatangkan khas dari China.....hehe....



Tiga teruna segak bergaya.....ahaks...



Tumpang sekaki ler gak.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...