Friday, July 31, 2009

~Blueberry Cheese Tart~



Blueberry Cheese Tart for Awin from UniMap.......happy eating dear.......


Wednesday, July 29, 2009

~Simple Cakes~





One mini bite consists of 36 pcs mini cupcake and one box of medium size cupcake ordered from E'da......she asked for just a simple decoration with lite purple in color....so i did nothing fancy....it's really a very simple deco, with the mini bite has an extra ganache on it as requested.



Simple chocolate cake....with only wordings on it.....this time i did not spread the ganache as usual, i let the ganache cool and harden a bit and then only i use spatula to cover the cake......really....really simple.....

~Paper Cutting - The Course~



My mom is still searching......ghee.....she don't know which one is me....hehe...hubby got me the paper cutting......

Tuesday, July 28, 2009

~An Investment In Knowledge Part II~


Samples of what i did during the previous course......my camera memory card is already full, so i cannot snap more photos until i finished deleting what should be deleted.

Most enjoyed moment, of course, while making the mini-tiny fruit to fill the cake basket.....so much fun creating those little things......

~An Investment In Knowledge~



This time it is not about teaching, but i am learning.......it's my hubby who sent me to this course......since it's his treat, i thought why not.........hubby said, go....just go.....you like it, you do it.....do not limit yourself.....it's ok to keep on gaining knowledge.......you would loose nothing.....everyday is always a learning process for me.......



It was a tiring day actually.....class started at 9 am until 7 pm.....but the knowledge is priceless.....the beginning of knowledge is the discovery of something we do not understand, as a quote from someone i have once read. I have to admit everyday is still a learning process for me but knowing is not enough, we must apply it.......

However, remember this quote from Albert Einstein :

"Imagination is more important than knowledge.
For knowledge is limited to all what we now know and understand,
while imagination embraces the entire world, and all there
ever will be to know and understand
"

Most importantly;

"The only source of knowledge is EXPERIENCE"

But I love this one better;

"A book is a gift you can open and open again"

"I know quite certainly that I myself have no special talent;
curiosity, obsession, and dogged endurance, combined with
self critisicm, have brought me to my ideas
"

"Knowledge is of no value until you put everything into practice"

~'Black' Cake~



As referred to my customer, the cake is black.....supposed to actually fill the cake with strawberries, not cherries.....but i had none in my stock that day so i suggested cherry would be ok.....i used about a bottle and half of cherries......could you imagine....i thought i could fill the cake with all the cherries.....but a bottle cost about RM20++ of cherries are all being used just to fill the centre of the cake.....for those who used to buy this kind of cherry, you do know right... this type of cherry is just as expensive as strawberry....

Monday, July 27, 2009

~Hello Kitty~





*Today is silence day....hehehe

~Ben 10~




Friday, July 24, 2009

~RockMan~





Happy Birthday for this little fan of RockMan.....when his mum told me to draw this cartoon....i was like 'uhh...never heard one....' what cartoon is that.....hehehe.....so when i got home, the only person that i can actually ask about this, of course, my boy....along.......i asked him to double check whether this cartoon is what my fren meant or did i mistaken it for the mega man......

Luckily we have nowadays all the technologies.....so along checked for me and then buzz me via yahoo messenger.......he was at home....while i was in the office......so....presenting Happy Birthday Azim The RockMan.......hehe....

Thursday, July 23, 2009

~The Pink White Theme~



Sorry aaa......i forgot to bring back my camera during today's lunch time....since customer will come over to my house to pick up the cake before i got home this evening, so i had to snap the picture earlier during lunch time using my phone camera (coz that's the only time i am available and will be at home during that hectic working hours)....that's why the picture is of a very poor quality.....however, enjoy the pics....

Ops.....forgot to mention, this is for Linda from UniMap once again......tq Linda.....

~Bila Aku Bergelar - - - - - Ahakksss~

Aku tak mau citer lebih2 pasal gambar2 kat bawah ini.....statement kat atas tu menggambarkan apa yang telah berlaku....hehe.....tengok ajer ler ya......tp sesungguhnya ini pengalaman paling berharga buat aku yang tidak pernah berpengalaman mengendalikan sebegitu ramai manusia sekaligus.....mujur ler semuanya sangat komited dan rajin belajar......



Hehe....tengah kusyuk ni.....memperkenalkan diri dan memberi sedikit info




Tabik spring pada yg sangat rajin memerhati










Siap sesi gelak ketawa lagi.....pastu tak sabar2 nak balik tayang kek kat anak....




Ini group lain pula.....



Gembiranya akhirnya semua selesai.....



Hasil dekorasi mereka yang tidak pernah kenal apa itu krinwell, apa itu shortening, apa itu nozzle.....tabik pada mereka......datang dengan zero knowledge.....

p/s jangan tanya aku ya pasal kelas2 ni......buat masa ni aku tak buat private classes....ini cuma special request dr seseorang yang aku cuba tunaikan di samping ingin menambah ilmu.....

~Ice Cream Strawberry~

Finally, I made the ice cream. I used my kenwood ice cream maker.......there are few recipes that i actually wanted to try.....but you know what....i don't have that urge at the moment to actually put myself into a situation where i would adventure into new recipes....

So, i stumbled upon the recipe from Mat Gebu.....but I found the recipe in other's blog using Mat Gebu's recipe.....well i thought, hmm why not give it a try.....my kids have been asking me when am i going to start making the ice cream.....i think the recipe is quite easy, so i pick it for my experiment.

However, here is the result....the ice cream is tremendously delicious.....very sweet but it is supposed to be that way.....it's ice cream right? hehe.....

For those who don't have any ice cream maker, don't worry....ice cream maker is actually meant for someone lazy like me.....hahaha......you can use you ordinary mixer to make it......

Ice Cream Strawberry

270 gm coffeemate
500 ml fresh milk
120 gm gula castor
150 gm strawberry (patutnya 300 gm ya....mine tak cukup, kalu nak cuba, cukupkan 300 gm)

Blend strawberry ngan sedikit fresh milk. Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati. Tuangkan ke dalam ice cream maker dan biarkan ia berputar sehingga ia mengeras.

If you all nak guna mixer:

Putar semua bahan dengan mixer hingga sebati. Masukkan dlm bekas dan simpan dlm fridge hingga hampir beku. Keluarkan, putar lagi dengan mixer hingga ia gebu. Simpan semula dlm bekas.

Tuesday, July 21, 2009

~Weekend Menu~



Seafood Tomyam

Udang
Kepah
Filet Ketam

1 1/2 cawan air limau nipis
Daun Limau Purut
Daun Ketumbar

Bahan Kisar Halus
Lengkuas
Halia
Cili Merah
Cili Padi
Bawang Putih
Bawang Merah
Cili Kering

Isikan air ke dalam periuk. Masukkan bahan kisar tadi dan biarkan hingga ia mendidih. Masukkan pula makanan laut tadi bersama air asam limau tadi. Biar mendidih lagi dan masukkan daun limau purut. Perasakan jika perlu dengan garam dan gula. Akhir sekali masukkan daun ketumbar.






Sup Ayam

Ayam dipotong2 kecil
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kayu Manis
Pelaga

Serbuk Sup Faiza
Ubi Kentang
Bawang Besar - dipotong
Daun Sup
Daun Bawang
Tomato

Bahan Digoreng Berasingan dengan Sedikit Minyak

Bawang Merah
Bawang Putih
Halia

Masukkan ayam ke dalam periuk yang berisi air. Biar mendidih sebentar. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan pelaga. Masukkan bahan yang digoreng tadi ke dalam periuk berisi ayam. Masukkan serbuk sup, ubi kentang dan bawang besar. Akhir sekali masukkan tomato, daun sup, daun bawang dan perasakan dengan garam @ gula mengikut citarasa.

~Cupcakes With Shopaholic Theme~



These cupcakes were made for Linda from UniMap.....there was something missing actually....i forgot to write down the happy birthday message as per requested.......so the actual cake differs from the cake shown here......coz Linda dropped by to my place after I had delivered the cake and I made few alterations due to my own mistake.....my....my......what on earth had happened to me that night aa?? hehe....what a stupid mistake......

Friday, July 17, 2009

~A Special Request From A Special Friend~



The simplest deco ever crossed my mind.....i was thinking of doing something simple yet quite unique, something that maybe i have never attempted to do so.....but what happened was i had no idea at all of what i am going to do......afted finished the baking, i went to sleep....wasn't feeling that well last night.....however i changed my mind....went back to the kicthen.....and started mixing the buttercream.....i am not very satisfied with the result from the kitchenaid mixer....surely it cannot compete my kenwood at all when it comes to the energy and power. It took time, a longer mixing time with the kitchenaid.



Meanwhile, this is another design, part from the order.......the above is for hantaran, the one below is for her children at home.




~When Did I Start All This Cake Decorating~

Ari ni aku cakap malay pulak....suka hati aku ler kan....hehe
Actually aku terpanggil untuk bercerita pasal ini hari ni........kawan2 ingat aku baru jer berjinak2 dalam dunia cake decorating ni.....hehehe.......maybe sbb blog aku pun masih baru........tp blog ni aku baru create sbb dulu aku mmg active dlm fotopages. Selepas beberapa problem ngan fotopages, aku switch to blog. Kemudian aku tutup fotopages, selepas tu baru ler bermula agenda aku dalam dunia blogging pulak.

Aku mula terjun seriously dlm biz ni sekitar tahun 2005 kalau aku tak silap ler....mmg dah lama.....masa tu seingat aku, tak ada lagi orang yg seriously dlm cake decorating via dunia tenet ni sekitar utara. Kedai2 tu of course ler dah banyak, tp yg biz online ni ada beberapa kerat jer termasuk aku. Kemudian dari situ ramai yg suka reiki2 dari aku dan aku willingly share dengan mereka. Aku sempat aktif dkt forum Cari, kemudian menjadi moderator untuk satu forum masakan yg dikuasai geng2 singaporean. Tp sekarang aku dah tak aktif dengan forum2 ni sumer sbb terikat dengan masa. Sekarang mereka yg suka reiki2 ni dah pun jadi cikgu2 pulak, cuma aku jer yang masih berada di takuk yang sama sbb aku tak minat nak mengajar. Bukan tak suka kongsi ilmu tp aku tak suka mengajar. But soon aku terpaksa ler ubah statement tu.....(perhatian ya......still aku tak akan bukak kelas tp aku alukan apa2 pertanyaan via online hehe......)

Sapa yg kawan ngan aku tahu aku suka bimbing dia orang......dah ramai pun yg dah yakin untuk mula mengaktifkan diri di dapur. Aku ni tak kedekut ilmu tau......jangan lak ada yang siap query camne aku leh reti buat........ini sama kes mcm belajar dulu tau......nak jadikan citer, bidang kami ni mmg selalu kena praktis menaip.....tp aku ni salah sorang yang tak pernah turun praktis kat bilik menaip......tp bila aku score markah penuh dlm ujian, depa sumer heran......depa kata aku tak pernah turun praktis......mcm mana leh score.......skill ya.....ini skill....bagi aku first lesson is the main ingredient, x perlu ulang2 belajar..... dan yg paling utama sebenarnya aku tak suka menghabiskan ribbon typewriter aku utk latihan......masa tu duit bukan ler mudah dapat.......aku simpan ribbon untuk peperiksaan akhir....sbb tu aku tak turun berlatih.

Salah sorang teman aku yang suka baking adalah teman masa study aku si Tina. Dia mmg suka reiki mcm2 resipi, dah mmg reti tp tak berani nak ke depan.....dulu2 jenuh aku paksa, siap aku hadiahkan mcm2 nak soh dia belajar lagi advance. Pastu aku paksa dia soh belajar deco, mcm2 alasan dia bagi.... Penat tau paksa budak ni......dah bertahun......skrg jer baru dia berani......dan dah ada pelanggan sendiri dah pun. Dah siap advance dr aku lagi tu tempah stamp pad.....aku pun tak dak hahaha. Adakah aku kedekut ilmu atau takut dia curi pelanggan aku gitu? Hehe.....dok ya......dia dok tak jauh pun dari aku, kiranya patut aku bimbang kot kena cantas dek dia....tp aku percaya ngan rezeki. Buat kerja biar ikhlas dari hati......

Nampaknya yang dah berjaya sudah pun melupakan aku tapi itu tidak pernah membuat aku kecil hati. Sekarang pun kalu cuba2 reiki resipi ngan depa pun dah tentu2 tak mau share.....adat ler orang melayu kan.....takut satgi aku pintas jalan ler kot.......pastu yang lawak tu siap bagitau takut cikgu depa marah share2 resipi.....sampai tahap tu kedekut ilmu ya.....kalu nak tahu pun kena mai kelas dulu, kena bayar......hehe.....ini pun terjadi gak pada chef2 besar kat mesia ni......jangan ler tanya cara atau hal lain selain modul kat kelas, mmg tak mau citernya.......sbb sumer berbayar......tp bagi aku tak ada hal.....ilmu untuk dikongsi....orang tanya aku ajar....

Sewaktu aku mengikuti kursus ngan MARA, aku sudah pun aktif dengan biz aku. Jadi, nak kata dari situ pemangkin aku terjun ke dunia biz ni, tak ler jugak. Cuma masa tu aku tak kenal teknik2 biz ngan tenet ni lagi. Kiranya aku bermula dengan biz ini tanpa mengenal apa itu tenet. Boleh ler nak dikatakan bahawasanya aku bermula dengan zero knowledge, tanpa belajar dengan mana2 individu tetapi dek kerana minat yang sejak kecil telah aku ada, maka aku berdikit2 sendiri. Kalau hendak dikira gagal, rasanya sudah berkali2.....itu adat.

Walaupun pada perancangan asalnya aku akan melapor diri untuk menyambung pelajaran tetapi dengan pilihan yang diberi oleh suami, membuat aku berfikir berulang kali. Apa tujuannya aku hendak sambung belajar, kata suamiku sekiranya aku benar2 ingin menambah ilmu, dia cadangkan aku belajar sesuatu yang berkaitan dengan minatku. Aku terpaksa menolak tawaran yg ada dan menerima cadangan suami yang akhirnya membiayai kursus aku di ICCA. Itu pun setelah 4 tahun aku serius dalam dunia hiasan kek!! Aku pergi menambah ilmu kerana rata-rata orang luar memandang rendah pada keupayaan aku walaupun aku mempunyai pengalaman yang mungkin lebih lama dari tokey2 kek yang sedang rancak berniaga sekarang di samping sudah pun rancak buat kelas pulak. Orang lain sememangnya lebih jauh berilmu dari segi kutipan sijil kerana aku tidak berdaya hendak mengumpul sijil di dalam portfolio aku. Pertama, aku cuma berurusniaga secara sambilan sahaja, Kedua, anak2 aku yang 3 itu pun masih kecil dan amat memerlukan perhatian aku sepenuhnya, Ketiga....aku sendiri tidak ada masa yang berlebihan untuk 'mengulangkaji' apa yang aku telah belajar di kelas, jadi rujukan aku paling terdekat hanyalah buku - rugi gak aku pi kelas bila x dapat nak praktik. Keempat, itu semua memakan modal sedangkan aku perlukan modal itu untuk digunakan bagi pelbagai keinginan aku yang lain.



Bercerita tentang pengalaman, tempahan pertama yang aku terima adalah dari rakan sekerja @ sahabat baik aku, bermula sblm fp aku dilahirkan. Kemudia baru ler fotopages aku lahir yang aku namakan sempena nama anak aku yang bongsu iaitu http://babybatriesyia.fotopages.com/ , mmg seronok ya tatkala melihat fp aku sentiasa dikunjungi dan sentiasa berada di dalam senarai 99 most popular fp saat itu.....apa lagi dapat berkongsi pelbagai ilmu dengan rakan2 dunia siber......tp aku dah tinggalkan sumer tu......itu sumer dah jadi kenangan.

Pasal tempahan kek ni, rakan aku ler penggerak semangat sebenarnya. Tempahan pun tak ubah untuk membantu aku memahirkan diri. Waktu itu aku masih merangkak-rangkak, kalau bermain dengan buttercream pun, tidak pernah ada yang menjadi......walaupun tika itu ku rasakan buruknya hiasan aku, tapi tidak pernah sekali pun sahabat-sahabat ku ini mengutuk atau mematahkan semangat aku. Walaupun awal2 dulu hubby tak sokong sangat, tp skrg ni Alhamdulillah ler......kalu tak de dia, susah gak sbb dia ler jadi supir aku sekarang ke hulu ke hilir. Hehe....itu ayat hubby aku ler......dia kata dia jadi drebar aku.......tp apa pun tq aaa papa.....oven besar kat umah tu pun dia yang hadiahkan untuk aku.....



Ini ler antara first kek yang aku deco untuk kawan aku (aku lupa mana satu yg pertama kali buat...hehe) Masa tu aku tak ada tools atau kelengkapan yang cukup untuk deco ala2 extravaganza. Buat pun ala2 nak nampak mudah jer.

Sebenarnya semua yang aku buat ni mmg hobi2 aku......aku mmg suka baking2 ni sejak kecik lagi, dulu2 biskut raya pun aku ler tokey nya.....sbb aku sorang jer yg rajin membuat......adik2 aku sumer x minat nak tolong......buat pun yg dia orang nak makan jer.....tiap kali raya mesti makcik2 aku tunggu apa jenis cookies yang aku explore lak......sbb aku ni suka benor mencuba......paling kurang atas meja sampai 12 jenis aku buat tiap kali raya.......makcik2 aku mesti try satu2 tiap cookies tu......pastu aku mmg suka jahit2 ni, sbb sblm aku rajin baking2 seriously ni, aku mmg selalu attend kursus menjahit......personally pi belajar pun aku pernah, siap hubby aku pi reiki kedai jahit soh ambik aku jadi pelajar.....pernah aku usung anak kecik aku atas riba sbb nak belajar menjahit.....tiap2 minggu aku drive ngan baby masa tu.....kalu ikut aku boleh menjahit mcm2 tp skrg aku tak cukup masa jer rasanya......upah pun pernah aku ambik sejak aku dok kat kelantan lagi sekitar tahun 1997......aku pun pernah ambik upah buat cross stitch......aku ni suka sumer pasal seni dan kraf....dalam famili aku pun kebanyakan sepupu sepapat aku terjun dalam bidang2 gini, cousin aku Azliza yg dok kat Damansara mmg aktif ngan gubahan walaupun dia kerja tetap jadi cikgu, citer dia pun pernah masuk paper.......sepupu aku ni glamer sikit tak mcm aku, aku reserved jer.....lagi orang tak kenal lagi aku suka.......tp bukan ler aku sombong, dah mmg aku gitu.....masa kat itm pun tak dak org kenal pun......hmm ada gak famili aku yang mmg kreatif mencanting batik dan biz batik......cuma bidang seni tang menyanyi ni aku tak de ler reti sbb sore aku tak sedap, jadi aku nyanyi dalam jamban jer.....ahaks......tu pun kalu katak dengar mmg hujan ler......hahaha.....bab melukis lak, aku rasa aku mewarisi bakat arwah abah dalam soal2 melukis ni.....begitu jugak adik2 aku.....teringat lak kat arwah cikgu jefri yang selalu menggalakkan aku aktif melukis......tp sayang, aku kurang yakin waktu itu....

So, that's it for today......i'll stop right now talking nonsense about my hobby.....Just a bit story for someone who accidentally came across my blog so you could get to know me better.....

TQ

Thursday, July 16, 2009

~Thomas & Friends~

Should be Thomas and Friends.....not Thomas only, but the cake is not that big in size to fit all the friends.........ghee......pictures of thomas and friends are not really in my collection.....so I just managed to find Thomas only.....(when i found the picture, it does written thomas and friends.....but hey...there's only thomas in the picture hehehe)......hopefully the birthday boy don't really mind about that.....

~Hey There Little Teddies~




Made these cupcakes for a colleague.....it's supposed to be some kind of surprise for that best friend of hers, right? One of my customers who really trust my work and my creativity......but what i like the most, she never doubted me.....hehe.....she ordered a box of cupcake and a cake....and this one is meant for her best friend i think....

When she said she wants a bear on the cupcake, i suggested to her to do this miniature coz i have been longing to do it again.....you know what happen when you tend to leave the skill behind for so long.....I almost forgot all the steps!!

These two miniatures that i made was prepared just this morning. It's a case of letting things aside when you don't feel like doing it. That is what had happened to me last night. After finish decorating that cake and the cupcake, something inside telling me that the miniatures can be done later. So this is what happened.....i packed up few things coz i made those miniatures at my office!! hehe.....sorry boss......hahaha.....



p/s while finishing the cake, i noticed the wordings to be a bid weird....it is supposed to be like that or did i read it wrong via sms? when i checked, it is .mj not .my. Still not satisfied, i texted her.....is it .mj.....not .my? Yes...it's .mj.....oooo what a stupid question to ask hahaha......when the text already written that way, so just follow aaa....

My Customer said:
Semua puji kek u sedap n cantik. tq
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...