~Cheezy Wedges~


Bukan KFC punya, bukan aku create gak.....kentangnya beli yang dah siap....malas punya pasal.....jalapeno cheese powdernya aku tempah ngan zura so yang tu kalu korang nak buat sendiri leh le order jcp nyer dari beliau.....korang nak reka sendiri sosnya tu pun boleh kot tp aku tak tahu caranya.....takat nak makan sekali sekala malas le nak ambik tahu cara buatnya pun.....tp sedap sungguh makan sampai tak sampai sehari abis sumer kentang yang aku beli....kena restock kentang lagi le nampaknya.....nak potong2 sendiri mcm tak kick yg dibeli.....hehe...

However, aku came across recipe Cheddar Cheese Sauce ni dan nak take note mana tahu one day tiba2 kerajinan datang untuk try sendiri......maybe rasanya tak sama tp meh tengok resipinya....

~Cheddar Cheese Sauce~
Source : about.com

4 sudu besar butter
1/4 cawan tepung gandum

Kacau di atas api yang sederhana selama 5 minit.

1/2 cawan susu sejuk**
+ 1 1/2 cawan susu (menjadikan 2 cawan keseluruhan)
Secubit serbuk buah pala
Sedikit serbuk cayenne (sejenis serbuk cili, setengah orang subsitute ngan lada hitam)

Masukkan susu ke dalam adunan pertama tadi.  Kacau perlahan2 kemudian tambahkan susu selebihnya dan kacau hingga sebati.  Masukkan secubit serbuk buah pala dan serbuk cayenne.  Masak adunan ini dengan api yang kecil dan kacau hingga pekat.

8 oz grated/shredded cheddar cheese
Garam secukup rasa

Tutup api.  Kemudian baru masukkan shredded cheddar cheese  secara berperingkat sambil dikacau  hingga semuanya hancur dan sebati.  Masukkan garam dan sedia untuk dimakan sebagai sos.

~Mee Goreng Versi 2~

Salam.....bekpas apa korang pagi2 minggu ni.....tak dak idea nak masak actually....en hubby sibuk ngan mesyuarat perwakilan jadi dia tak sempat bekpas.....agaknya bekpas kat tempat mesyuarat le kot kan.....aku di umah ngan anak2.....teringat dlm peti ais ada mee yg dibeli 2-3 hari lepas.....jadi buat mee goreng je le....campak2 apa je benda yang ada dlm peti ais.....rajin snap satu satu so meh le kita makan mee goreng.....



~Mee Goreng Versi 2~

500 gm mee kuning
4 ulas bawang putih - ditumbuk
1 ulas bawang besar - dipotong2
1 sudu kecil pes cili
Daging - dipotong nipis2....
Udang tanpa kulit
Sayur kobis - dihiris
2 biji telur
5 biji tomato cherry
Kicap
Sedikit sos tomato/sos cili
Garam/Gula/Perasa jika perlu

Step: Tumiskan bawang putih dan bawang besar.  Masukkan pes cili dan goreng sebentar.  Kemudian, masukkan udang, goreng beberapa minit.  Masukkan daging dan goreng hingga masak.  Masukkan tomato cherry, telur dan kubis tadi.  Gaul sebati.  Kemudian akhir sekali masukkan mee kuning tadi dan gaul rata.  Masukkan kicap, sos yang diperlukan, garam, gula dan perasa jika perlu.  Boleh dihidangkan.  Taburkan dengan daun sup jika mahu.



~Audio Car Show @ Putra Palace~








Pameran Audio Car ni perginya tanpa planning.....kebetulan lalu di depan Putra Palace mlm tadi nih....tengok lak ada show ni.....best gak cuci2 mata....tapi takat tengok je le.....sistem audio ni tak sesuai untuk orang yang dah berkeluarga...maklum le.....dengar je audio dia orang ni rasa nak gugur jantung aku.....jantung pun berdegup selaju bunyi lagu tu.....kalu ari2 dengar mau leh lemah jantung dak pun kena serangan jantung terus.....terkejut.....hehe....

Meh le....cuci2 mata je.....

~Go get a punch bag~


A pink punch bag looks cute though....

Went to see my personal doctor.....and she told me to get a punch bag......haru je kan....am I that stressed sampai kena telan ubat, sampai kena tumbuk punch bag tu sekuat-kuatnya.......there are times bila hati tiba2 menjadi sangat lemah......never been like this before......even when I lose someone special in my life, I have never cried.....but this time, it's different......betul bak kata doktor, kita tak akan diuji dengan ujian yang tidak mampu untuk kita tangani.....tidak boleh lari, harus berdepan......tp at the moment, I chose to run away....I have to......but my big tq to my lovely friends....u know who u are who have always been there to comfort me......being a good listener, for handing over ur shoulder for me to lean on.....to dear hubby, tq for being such a supportive companion to me.....

Why do we get stressed?  and how do we handle it?  if x de sapa2 who you think could really understand u, first go get a punch bag and punch it as hard as u can to release your emo.....my doctor said it is good....i said i don't have any so i guess that won't help me for the time being......so, what do i do? well, i turn to my hobby as my stress reliever....as i used to say before, my hobby is my stress reliever.....it helps me a lot.....it does.....


Yes, i cried.....cried because i have to.....then only i knew......thing happens because it is written that way....as a human being, i was chosen to experience it, to rectify and to move on......what ever the reason was for, i thank You God for choosing me.....i am blessed.....i forgot that i have gone through something far more bigger than this one.....i really have forgotten how to calm down.....now i realize....and i am more happy to move on with my life......there are ups and downs in life, there are times when u are written to be at the bottom, but later u could be at the top....just be thankful for everthing that you have......

Let me leave u with a view that could express u how my heart feels at the moment.....full of calmness, full of colours.....it makes me happy......well...life is short......my doctor said, don't care about others.....as the only one who knows ur sincerity is Allah......not any of the person who has the power over u right now......let them use it......u just move on....

~Ayam Masak Kuzi~



Ayam Masak Kuzi.....menu tak dak idea sebenarnya......asik2 kari....asik2 kari...ala...lama2 tengok kari pun dah tak lalu nak makan.....tekak aku dah tak bape teringin dah la ni......pastu mula le godek2 dlm peti ais....tengok2 stok rempah2 bawak balik kg dulu masih ada lagi ke tak....hehe...sumer rempah aku simpan peti ais....sbb sumer tu rempah bawak balik dr kampung....kena le bertahan lama sikit....sbb nak simpan lama....rempah kuzi masih ada, rempah asyura pun ada aku simpan...buat jer yang tidak...hahaha......so, aku rasa baik buat kuzi je le......lama tak makan....oleh sebab stok santan tak dak, jadi sesuai benar le buat kuzi nih sbb nak masak kuzi kita gunakan susu cair.....

Meh le buat......

~Ayam Masak Kuzi~

Ayam secukupnya - dilumur garam dan digoreng separuh masak
(biasa lumur ngan zat param tp aku pun tak pernah tengok apa tu zat param kiki)
4 sudu besar rempah kuzi (campur air panas dan jadikan pes)
1 tin susu cair
1/2 cawan sos tomato
2 ulas bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
2 sudu besar kismis kuning
Sedikit gajus
Garam/Gula/Perasa - jika perlu

Masukkan minyak di dalam periuk, tumiskan rempah kuzi hingga pecah minyak.  Masukkan susu cair tadi, biar sedikit menggelegak.  Kemudian masukkan sos tomato.  Kacau. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama dengan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris.  Masukkan kismis dan gajus.  Perasakan masakan dengan garam dan perasa jika perlu.

~Nurul : 3 Tier - Cake + 100 pcs Cupcake~


TQ Nurul....sbb bagi kepercayaan pada aku sekali lagi menyiapkan order on behalf dirinya.....sbb aku tahu Nurul more than capable siapkan kek tu sendiri....apa daya Nurul tengah expecting lak ya....tak dapat nak balik.....kali ni aku siapkan untuk majlis sepupu Nurul.....temanya biru dan putih....cuppiesnya Nurul mintak buat swirl sahaja....untuk hiasan tepi styrofoam tu Nurul request nak yg ada pokka dot.....jenuh gak aku cari.....tak jumpa satin pokka dot tu tp jumpa riben kain ngan pokka dot silver.....so aku alas double le....bawah riben pokka dot tu ada riben satin biru....terpaksa buat sbb yg pokka dot tu jarang, nanti nampak lak styrofoam tu.....


Sampai umah kenduri dlm kul 11.30 pagi.....mak Nurul yang sambut hehe......siap jadi 'guard' lak tau Nurul jaga kek takut budak2 langgar....sian dia jenuh le menjaga kek sampai majlis potong kek.....aku susun2 kek ngan cupcake.....pastu mak Nurul jemput lak kami makan.....alamak....kebetulan tak makan lagi pagi tu hehe.....maka makan le kami....sedapnya lauk daging tu Nurul.....en hubby siap puji2 lagi.....kerabu tu pun sedap.......anak2 siap tambah le pulak maklum le tak ramai lagi yang ada awal2 tengahari tu....sedap layan lauk le jadinya.....




TQ Nurul....hope u like it......oh ya.....bunga2 fresh ada kat tier antara cupcake tu......tp bunga tu tak jumpa yang kembang2....sumer kuncup2 je.....

~Kek Sempena Pelancaran Persatuan Alumni UiTM (Perlis)



Kek seberat 3 kg ni sempena majlis potong kek oleh siapa ya....aku pun tak pasti samada oleh DYMM Raja Perlis atau oleh Raja Muda.....well....sapa2 pun tak kisah le kan....janji tanggungjawab menyediakan kek terlaksana sudah....4 jam aku bersengkang mata nak menyiapkan hiasan pada kek ni sahaja.....kul 3 pagi baru aku boleh melelapkan mata.....bila dah siap baru rasa lega....bab logo2 alumni tu mmg pening kepala nak buat sbb tak de contoh logo yang jelas untuk aku tengok....nasib baik snap je sample gambar kat banner konvo yang ada untuk tengok warna2 dengan jelas.....


~Wan Zailan : Colourful Elmo Cuppies~



Very d kalerful buat cuppies nih.....biru ijau merah ada.....tp yg heran anak2 aku tak kenal elmo nih....kikiki....nampak sangat asik tengok Geng Bas Sekolah je.....kartun2 tak berapa dah dia orang nih....waktu nak delivery melilau gak le mencari umah.....nama lorong dok tempat lain, umahnya belah ke belakang......sib baik anak2 tolong carikan.....ngan nak drive lagi mau aku ke tempat lain lak....hehe.....



Anyway, tq ya Wan.....rasanya ni dia bagi present kat anak sedara le kot nih.....

~Kek Sempena Keputeraan Raja Perlis Ke 68~



Aku ditugaskan menyediakan kek ni atas permintaan jabatan.....designnya dah dia orang sketch dah....so just buat as simple je kata dia orang.....untuk first kek aku buat simple sahaja, yang 2nd nyer aku gatal tangan sikit nak deco lebih2 sikit.... kat bawah ni gambar sebelum aku tulis2....utk yg ni aku guna teknik royal icing.....renda2 tu.....yg nampak bersarang tu guna royal icing le......tp still simple sahaja......sumer jabatan bergabung bagi sumbangan utk kek2 nih sempena nak masuk guiness book of record kalu tak silap.....aku pun tak tahu sangat apa citer tu.....bos korporat yang bawak ke politeknik utk display tu....tak tanya dah apa citer selanjutnya.....aku tolong buatkan je.......



~Sha : Mini Blueberry Cheese Tart N Mini Choc Tart~



Mini blueberry cheese tart Sha yang order.....regular customer.....rakan lama en hubby gak.....kali ni aku delivery ke umah Sha....skrg Sha dah pindah ke Jitra....pestime tu cari umah Sha kat taman tu sampai tak jumpa2.....haha....sampai Sha yg ke Penang siap leh balik sampai umah dah.....mujur le Sha ada.....


Yg ni choc tart.....base dia aku tak buat coklat, guna base biasa gak....

TQ Sha.....sayang Sha....hehe.....

~Farahiyah - From Amin With Love~


Fara order 16 pcs L.....waaa....aku main taram je membakar cuppies dok ingat ayat-ayat yang Fara nak letak je...pastu bila bilang2 ayat tu.....eh....baru teringat Fara kata nak boh huruf satu2 tiap cupcake....alahai....aku siap dah deco 25 pcs M nyer.....cuppiesnya perasa pandan.....

Bila Fara datang pick up aku bagitau siap2....sori2 silap bake sampai 25 biji hehe.....no extra charge sumer.....salah aku sendiri....


Ok Fara....tq....harap2 souvenir kat cikgu tu memuaskan hati....

~Butter Fried Mussel~



Nama menu omputih le pulak ekk.....haha....sebenarnya main campak2 je....ingat nak makan ala2 baked spaghetti ngan mussel pastu top up ngan cheese tp dok ingat aku sorang je le pulak nanti yg makan spaghetti tu.....jadi buat makan ngan nasi....leh le aku melantak mussel sorang2....orang lain tak minat sbb ala2 kerang versi besar2 ibu jari orang tua.....tp aku minat benda alah nih.....

~Butter Fried Mussel~

250 gm mussel (dibuang cengkerangnya ya)
5 biji bawang putih - dihiris halus2
1/2 sudu kecil hitam hitam (dikisar halus)
2 sudu besar butter untuk menggoreng
Garam/Gula untuk perasa

Panaskan pan, masukkan butter dan bawang putih.  Tumiskan hingga garing.  Masukkan mussel tadi bersama lada hitam, garam dan gula.  Angkat...

~Gulai Udang Masak Lemak~


Menu hari cuti....sempat lagi balik dari kerja overtime balik masak2 lak....saja nak menghabiskan stok yang ada di dalam peti ais.....nak kosongkan je dalam tu lepas ni.....belek2 dalam peti masih ada udang besar2.....hmm.....jenuh gak pk nak masak apa....yang pedas2 tak boleh sbb anak2 tak nak makan nanti......santan kotak pun dah tinggal sekotak je......stok pun dah abis.....nak tak nak kena pk nak buat lauk apa yang ada kuah.....adus...pening gak pk.....orang tunggu nak makan je, nampak mudah je tang tu.....kita yang haru biru pk nak masak nih....last2 teringin nak masak buat masak lemak cili padi sebenarnya....tp cili padi kena campak le dari senarai bahan sbb nanti anak2 tak makan gak.....maka jadi le menu nih.....adus....sedap2.....anak2 pun sangat2 le suka...

~Gulai Udang Masak Lemak~

Udang sederhana besar - secukupnya
1 batang serai - diketuk2
1 kotak santan kecil + 1 1/2 cawan air
2 ulas bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 keping asam keping
2 sudu besar serbuk kunyit
2 biji cili padi - sekadar ketuk sedikit, nak pedas tumbuk le beberapa biji dan campak dlm periuk
Garam/Gula/Perasa secukupnya

Masukkan santan bersama serai di dalam periuk.  Masukkan serbuk kunyit dan biarkan mendidih.  Kemudian masukkan udang, bawang merah, bawang putih, asam keping dan boleh le diperasakan.  Kacau2 selalu supaya tidak pecah minyak.

~Kek Anak2 Untuk Hari Guru~


Malas sungguh nak prepare kek untuk hari guru.....tp kakak nak gak katanya nak bagi gak hadiah kat cikgu.....ala.....mama buat kek span jadi le kakak ekk.....tu pun siap aku cakap "tak payah deco-deco eh kakak"....mama malas.....hahaha......eeeee......teruknya......hahaha.......jadi le rupa itu deconya.....punya le pemalas.......kek span je, aku buat ala2 zebra.......

Kat bawah kek untuk baby.....dia nampak buat kek untuk kakak, dia pun sibuk nak gak....."baby, kakak ada majlis.....baby tak dak"....aaaa dia kata nak gak....nak gak.....aiseh.....kena 'cabut' sikit dari kek kakak....buat le kek cinonet kat dia....dah nak gak bawak tak upaya....dengki aje kerja dia.....rupanya esok baru majlis hari guru kat sekolah dia.....aaa....tengok....silap2 kena buat sekali lagi kek kat dia.....

Wadus....deco kek ala pemalas nih....hahaha.....

~Syaima' : Cheese Cake buat ibu2~



Sori sangat2 to Syaima'......aku terlupa nak update kat blog....kat fb aku dah tepek.....baru terperasan lak kat dlm folder....rupa-rupanya belum tepek dalam blog.....

Cheese cake satu utk mak syaima' dan satu lagi untuk mertua......tp tang tulis2 kat kek bawah tu silap le pulak pi boh ma/mak sekaligus.....eh...eh....tak perasan lak soh pilih salah satu.....yang atas tu lak tak muat nak tulis apa yang syaima' nak.....tak lepas sbb boh buah mcm2....



TQ ya syaima'....sori sbb tak update kat blog awal2....

~K Hamidah - Blueberry Cheese Cake~



K Hamidah punya order....dia pun buat kek....kek lapis katanya.....baru je dia kata lepas siapkan kek lapis untuk program hari keputeraan tu.....kek ni anak K Hamidah  yang order....tp K Hamidah yang kena bayar hahaha.......kek hari ibu sebenarnya.....aku terlupa nak snap gambar lepas tulis tu....ini sebelumnya.....anyway, tq ya K Hamidah sudi datang pick up.....aku pun time tu tengah bergelumang ngan cik fondant prepare kek untuk keputeraan tu......buat simple2 saja.....walaupun ada yg tanya sampai nak order berpuluh biji kek untuk majlis tu tp tak dapat le aku nak tunaikan sbb harga yang diminta tak berpatutan sangat2.....bagi aku tak buat kek untuk majlis besar2 pun tak pe le....belum teringin nak cari glamer atau cari nama.....aku lebih suka tak dikenali......dan belum lagi sampai tahap terpaksa kena cari customer......tp nak mintak murah2 pun biar padan2 le kan.....aku rasa kat kedai bakeri pun tak dapat....bukan aku badan welfare.....setakat hari ni cukup le apa yang ada......orang kata kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.....tak leh kaya pun biz cara aku......tp ini le hobi masa lapang untuk stress free otak, cara aku melupakan duka dan sunyi jiwa yang ada.....yaaa....no wonder aku tak leh kaya2 cam orang lain......huhu.....

~Meh Makan Pulut~


Sekarang ni musim mempelam harum manis kat Perlis nih.....pemes le kalu sebut buah ni musim2 sekarang ni......time ni le kaya raya tokey buah mempelam ni.....cikgu kat umah aku pun yang ada pokok berderet2 belakang umah leh dpt RM25k youuuu.....hasil jual pelam ni saja...tu pun baru2 ni siap ada orang tolong 'tapau' buah2 dari pokok dia dalam 3 guni cikgu tu kata....kejar2 tak dapat lak....sapa le yang beli buah curi tu ya......tp sian aku, tak dak tanah nak tanam....apa le daya......tanah sekangkang kera pun tak dak nak buat tanam.....la ni tumpang tanam sepokok mempelam harum manis ni depan umah je, tu pun seberang jalan hehe......dpt le sepohon je pokoknya......idup segan mati tak mau pokok tu....tp tahun ni alhamdulillah.....berbuahnya lebat walaupun pokoknya kecik aje.....dibaja pun tak pernah sbb tak pandai nak jaga pokok2 buah ni.....ahaks.....

Apa pun, hasil dari pokok tu dapat le kami makan hasil kami sendiri.....best....maklum le....pokok ni berbuah setahun sekali sahaja......itu pun dari bulan Mei hingga Jun je.....lepas tu tak leh jumpa dah buah nih......rata-rata jual buah ni dlm RM12 sekilo.....kalu leh beli terus ngan tokey pokok dpt le dlm RM8 sekilo....tapi tengok gred buah le gak....kalu yg besar tu kira super A le tu....yg tu mau le dpt sebijik je utk sekilo.....jadi le....tahun ni tak payah beli.....makan je dari pokok sendiri.....

Cara buat tak payah le bagitau noooo.....sumer orang reti takat nak masak pulut, nak sedia santan....itu je....kalu masa kecik2 dulu aku mesti ada gula manisan (nesan) makan sekali ngan pulut.....sbb itu yang arwah abah suka....tp sekarang malas nak prepare mcm2.....

Meh makan.....

~Resipi Cupcake~



Amboi....baik hati aku sharing resipi ni lak......hehe.....walaupun ada kawan aku cakap dia pernah tanya sorang tokey kek yang dok dekat ngan aku nih, tapi resipinya rahsia dong......jangan main2 tau....rahsia tuh.....resipi yang ni kawan aku yang bagi, dia pun sangat2 le baik hati sharing resipi nih.....dan aku mintak izin ngan dia nak share resipi ni gak kat sini.....sangat mudah dan sedap.....cuba le.....kalu kena cara buat, mmg tak lekang dari solo cup....dlm apa2 pun yang kita buat, jangan over doing it le orang kata ya.....

Untuk resipi ni aku tukar teknik sikit ngan guna perasa.....kalu tak mmg butter cake biasa le ya....tak manis dan sangat2 balance le bagi aku rasanya.....

~Cupcake Pandan~

250 gm butter (kawan aku syorkan guna butter sejuk dari peti ais tp aku guna butter biasa je at room temperature)
1 cawan gula castor
4 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri (aku guna tepung biasa)
1 sudu besar baking powder
Esen Pandan + Pewarna Hijau

Putar butter dan gula sampai gebu.  Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan esen pandan dan pewarna hijau.   Kemudian, stop mixer dan masukkan tepung gandum tadi, gaul dengan spatula sahaja hingga sebati ya.  Jangan overdo/overmix.  Isi separuh adunan sahaja, bakar selama 40 minit dengan suhu 150'c sahaja.  Ikut suhu oven masing2 ya....if cupcake naik jadi cam dome dan merekah itu maknanya suhu oven anda terlalu tinggi.  So next time, turunkan suhu.....apa-apa pun, try and test tiap resipi dulu.....tak semesti first time tak jadi salah resipi....kadang2 salah sendiri.....ini kali kedua saya buat ni ya.....first time saya rasa kurang gebu, silap teknik sendiri....kali kedua buat baru keknya naik cantik.....

~Resipi Kek Buah~

 

As promised.....lama janji ngan sorang pembaca yang nakkan resipi kek buah....asik2 aku terlupa le pulak.....sori ya.....tak sengaja......asik sibuk ngan mcm2 benda......ni resipinya yang aku pick up dari majalah.......cuma bab buah2 tu aku alter tak sukat satu2....malas dong.....
~Kek Buah~

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
3/4 cawan butter
1 cawan gula perang
3 biji telur

500 gm mixed fruits
1 sudu teh esen kek buah

Gaulkan mixed fruits dengan 3 sudu tepung gandum (dari sukatan bahan A).  Ketepikan.

Putar butter dengan gula perang hingga putih.  Masukkan telur sebiji demi sebiji.  Kemudian, dengan menggunakan spatula, masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat.  Gaul hingga sebati.  Masukkan mixed fruit bersama esen buah tadi dan gaul cepat2 biar sebati. 

Sediakan loyang 8 in, alas dasar dan griskan dengan minyak dan balut keliling loyang dengan kertas suratkhabar (ambil suratkhabar, bentangkan, letakkan tuala nipis yang telah dibasahkan, lipat setinggi loyang dan lilit keliling loyang).  Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.  Suhu oven saya dalam 160'c dan saya bakar dalam 1 jam 15 minit.  Kalau masih belum masak, tutup bahagian atas loyang kek dengan aluminium foil untuk elak kek hangus di atasnya dan teruskan bakar lagi dengan suhu yang direndahkan sedikit.


Ok....selamat mencuba ya.....jadi tak jadi at ur own risk ya.....lain tangan lain hasilnya walaupun resipinya sama....hehe

~Fadzli (HAFA) - Cuppies emergency~



Cuppies emergency order dari Fadzli.....lama tak order ya.....hehe......jadi ini je le deco2 ala emergency.....apa pun tq.....tak perasan customer lama until Fadzli datang pick up.....baru en hubby perasan customer lama rupanya....no tepon lain kot masa sms tu.....dak pun no customer dah ilang dlm simpanan....



TQ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...