~Make Your Own Gumpaste Roses~

Saya nak bagi tutorial free.....at no charge.....saya tak pandai nak mengajar.....ini saya sharing sikit2 apa yang saya buat ikut cara n teknik saya.....tak payah komen cara saya betul ke tak ya sbb bagi saya apa2 teknik ni masing2 ada cara sendiri....so this is cara saya....betul ke tak betul tak kisah le....saya kira apa yang mudah untuk saya faham dan tak menyusahkan.....so saya harap ilmu yang saya kongsikan ni mudah difahami.....buat silap tu benda biasa......yang penting kita cuba dan cuba......kalu rasa cara saya tak betul, sila le pergi ke kelas2 yang berbayar ya.....saya belajar ni tanpa belajar ngan mana2 guru berbayar.....lebih kepada pemerhatian saya dari semasa ke semasa dari buku dan juga melalui internet....maybe sbb saya rasa tak berbaloi nak mengeluarkan duit bagai.....itu hak masing-masing le kan....ada macam2 teknik yang saya dah adventure, tapi tak semua saya boleh aplikasikan samada tak serasi ngan saya atau sebagainya....so if setakat nak buat simple2 hiasan pada kek n tak nak beli bunga ready made, leh je buat sendiri.....of course makan masa, tp puas hati bila dpt buat warna bunga ikut apa yang kita suka ya....

Sori le ngan step2 yang saya buat, harap mudah faham.....tak de cameraman, so saya terpaksa snap satu, berhenti, snap lagi n so on.....roses ni versi kecil, so if nak yang besar, guna cutter yang besar.....

Lupa nak snap cutter yang saya gunakan:-

Ini yang saya google dari internet ya....


Untuk resipi gumpaste, saya gunakan resipi dari Edna

~Gumpaste~

4 biji putih telur (gred A) - dalam 160 gm
1 kg gula icing (ayak)
12 sudu teh tylose powder

Putar putih telur sebentar dalam 10 saat kemudian, masukkan gula icing tadi sedikit demi sedikit (tinggalkan baki dalam 1 cawan utk tujuan menguli), putar hingga jadi soft peak dan kemudian masukkan tylose powder dan terus putar hingga ia tak melekit.  Keluarkan dan uli adunan tadi dengan lebihan gula icing hingga jadi adunan yang lembut.  Simpan di dalam peti ais di dalam 2 lapis beg plastik dan kuarkan dahulu sebelum hendak digunakan.

If tak nak buat sendiri, boleh je guna readymade fondant (250 gm fondant + 1 sudu kecil gum tragacanth @ tylose - uli hingga sebati)


My own roses......


1) Siapkan lidi kecil, boleh je guna wire tp yg ni saya suka sbb lebih mudah lekat.  Ambil sedikit doh dan bentukkan seperti di atas, celup hujung lidi ngan air dan cucuk doh tadi, elok keringkan 1/2 hari dahulu sebelum mula buat bunga ya.

2)  Kemudian, uli gumpaste nipis2 dan gunakan cutter dan tekap seberapa banyak kelopak yang boleh (tp if nak buat sikit je, tekap sikit je le ya).  Simpan kelopak tadi di bawah plastik cerah supaya tidak mengering.


3)  Siapkan foam seperti di atas dan letakkan kelopak tadi di atasnya.

4)  Gunakan ball tool (boleh je gunakan yang plastik, yg ni favourite saya, jenis besinya)


5)  Mulakan roll ball tool tu pada hujung2 kelopak pelan2 ya....jangan kasar2, nanti terkoyak....buat sampai dia nipis gitu....oh ya....utk first kelopak tu tak perlu curl sampai mcm ni ya....cukup nipis2 je then terus lekatkan pada bud tadi, n tak perlu ikut step kat bawah....yg no 4 dan seterusnya adalah untuk kelopak ke 2 dan seterusnya....


6)  Dah siap roll tu, ambil lidi kecik tu then gulung2 kelopak pada tiap corner.


7)  So, jadi camni...


8)  Ok, now, terbalikkan....slow2 ya....


9)  Gunakan ball tool tadi, tekan dr kelopak ke tengah2 tu supaya tak de le kelopak tu tebal sangat



10)  Nanti jadi camni le....


11)  Ambil berus, basahkan ngan air...then sapu pada kelopak tadi.....saya mulakan melipat bunga mcm ni ya:- 

Ambil lidi yang ada bud tadi, cucuk pada tengah2 kelopak then mulakan lipatan bertindih2....untuk layer pertama, make sure kelopak tu tutup bud tu sepenuhnya....rapat2 pun tak pe....

  

Jadi le mcm ni....biarkan kering kejap.....so sementara tunggu nak boh kelopak kedua dan seterusnya, buat le kelopak2 pertama tu dulu bagi selesai....

 


12)  Ini untuk layer ketiga dah ni.....adjust2 le susunan ikut cara masing2....




Ok le....dah siap.....


Kadang2 cuaca lembap waktu malam dan pagi mempengaruhi kelopak bunga....ada gak masa dia jatuh, so bila dah siap, terbalikkan je bunga2 tu di atas span (biar berdiri secara terbalik sehingga sampai masa nak guna).....kalu guna wire, leh je gantung kat mana2 ya....


~Tiramisu~

Dah lebih sebulan tidak menjengah blog.....not really in the mood to blog at the moment.....so kira takat sebulan sekali update kira ok le tu ya.....setakat untuk tatapan diri sendiri......

Baru2 ni dapat request dari kawan untuk buat Tiramisu.....so ambil kesempatan buat untuk diri sendiri jugak....sedap rupanya.....saya makan n makan tak ingat diri le pulak....anak2 pun suka makan....



~Tiramisu~

Sebiji kek span (saya buat sponge cake in sheet sbb saya nak buat banyak layer)

Bahan Cheese
400 gm cream cheese
130 ml plain yoghurt
250 gm whipping cream
60 gm gula icing
1 sudu besar serbuk gelatin
2 sudu besar air panas (larutkan gelatin bersama air panas, ketepikan)

4 sudu teh nescafe
4 sudu makan air panas (larutkan kedua bahan)

Serbuk koko

Putar cream cheese bersama gula icing hingga sebati.  Masukkan plain yoghurt dan whipping cream.  Putar hingga kembang.  Masukkan campuran gelatin tadi dan sebatikan lagi.

Cara susun : Mula2 letak lapisan kek yang pertama, sapukan dahulu dengan air nescafe tadi, sapukan campuran cream cheese tadi dan ayak serbuk koko, dan ulang melapis hingga selesai.  Simpan dahulu di dalam peti ais selama 4 jam atau lebih sebelum dipotong.

**abaikan rupa kek yang sememeh sbb saya layer kek dalam tupperware.....yang penting sedap....






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...