~Strawberry Cheese Tart~



Balance strawberry masih ada......kebetulan masa belek2 majalah Sedap, jumpa le pulak resipi ni.....tapi aku tak ikut le exactly mcm dlm resipi, sukat pun tak kecuali utk adunan doh.....pemalas punya pasal.....sumer main hentam aje tengok bahan2.....sukatan tak ada...tapi di sini aku bagi sukatannya....jangan ikut cara aku le pulak....

Resipi aku sharing kat sini, kalau2 ada yang x ada majalah tu, so ambik resipi kat sini je le....tapi ini versi yang aku dah olah, bukan sedikit tp bnyk le gak....nak resipi yang original kena belek majalah ya....hehe....

STRAWBERRY CHEESE TART
Loyang : 10 in

**Sedikit perubahan

Untuk Doh Pastri

75 gm butter
25 gm gula icing**
1 biji kuning telur
150 gm tepung gandum

Butter, gula icing dan kuning telur digaul sekali. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Letakkan di atas loyang dan bakar selama 20 minit.

Untuk Adunan Cheese

250 gm cream cheese
115 gm gula castor**
1 biji telur
100 gm non dairy whipping cream
2 sudu besar tepung gandum

Putar cream cheese dan gula castor hingga sebati. Masukkan telur dan kacau rata. Jangan terlalu lama. Masukkan whipping cream dan tepung gandum. Gaul rata. Tuangkan ke atas base tadi. Bakar selama 40 minit pada suhu 150'C atau hingga bahagian tepi adunan cheese nampak sudah masak. Biar di dalam oven dalam sejam sebelum dikeluarkan dan disejukkan di dalam peti sejuk.

Topping

Strawberry - dibelah dua
Jem Strawberry secukupnya
Air

Masak jem dan air hingga jem cair. Gaulkan buah strawberry di dalamnya. Hiaskan di atas tart tadi.


~Happy Birthday NINA~



Hehe......cuppies ni utk besday someone ngan nama Nina.....tp bukan le untuk aku ekk walaupun kebetulan singkatan nama tu sama mcm aku......order ni datang dari Ija semalam......nak ambik petang ni.....banyak kali gak Ija telefon tapi aku tak dpt nak angkat......satu tu of course sbb aku dok kat opis.....aku mmg tak jawab call time opis.....tu pasal aku prefer via sms atau email je.....kdg2 kalu malam pun boleh ter'miss' call gak sbb aku sibuk kat dapur atau tepon tak de kat sebelah.....jadi kalu sms boleh le aku check....kalu tak berjawab tu maybe sms-nya aku tak terima.....

Ija pilih cuppies dari koleksi yang pernah aku buat, aku ubah sikit cara duduknya je....warna merah tak dpt jadi merah terang, cuma lebih terang dr pink je....ntah pasal apa susah betul dpt warna merah....Ija mintak tambah warna hijau untuk dijadikan daun.....


TQ ya Ija....

~Jeruk Mangga~


Mangga muda memang peberet aku sejak kecik lagi.....apa nak buat.....masa kecik2 dulu keliling rumah penuh ngan pokok mangga ni.....orang panggil Mangga Telur.....tapi aku panggil buah pauh je.....buat cicah garam belacan......alamak...yum...yum.....makan tak ingat diri sampai sengal gigi2 jadinya.......dah sengal baru berenti makan.......hehe...


Kebetulan masa balik kampung, sempat le aku cari2 buah pauh ni......dah puas makan garam belacan kat umah....hehe....ada lak balance lagi......tak larat lak nak makan sorang2 kat umah, jadi aku pk baik le aku buat jeruk je......nanti dibiar makin lama pauh makin tak rapuh.....lembik pulak.....uish....sedap2...

Jeruk Mangga

Mangga Muda - dipotong2

Garam secukupnya
Air
Gula

Rendam mangga dengan air dan garam secukupnya utk semalaman. Garam aku campurkan dengan air dan dimasak, sejukkan barulah direndam dengan buah tadi.

Dah dibiarkan semalaman, toskan. Sediakan air gula (gula secukupnya, dimasak dengan air, sejukkan). Campurkan air gula dengan buah tadi. Biarkan semalaman. Siap utk dimakan.

~Pink Cuppies Birthday~



Cuppies ni untuk besday anak sedara Lynn yang katanya sukakan warna Pink.....Lynn nakkan roses jugak....tapi aku tambahkan beberapa kuntum bersama dengan strawberry untuk lebih yummy.....so ini le hasilnya......


~Cuppies For A Friend~


Temanya persahabatan......tetapi customer dah siap bagi sample, so aku combine sahaja sample2 yang ada sambil ubah2 sikit pattern yang diberi.....warna nak pink dan purple.....

Ada sedikit kekeliruan waktu nak delivery cuppies ni......aku ingat cuppies ni antar ke umah orang yang order.....sbb tak ada sebut nak buat surprise kat orang lain, pastu tak sebut pulak sapa yang nak terima.....sekali rupanya umah orang lain.....alamak.....susah hati pulak bila tuan rumah cakap tak kenal nama yang aku sebut.....kang silap umah lak aku antar.....rupanya no tepon kat dlm order bukan no tuan yang order.........harap2 x salah rumah le.....no dan alamat umah dah betul.....


~Cuppies Nisa~


Last entry untuk ari ni.....kira aku wrap up sekali harung je entry....hehe.....malas betul skrg ni nak buat entry panjang2.........

Cuppies ni untuk Nisa.....sebetulnya Nisa suruh aku antar ke opis teman specialnya ni (or hubby.....?)....tapi sbb aku cuma leh deliver lepas kul 6, so Nisa datang pick up kat umah.....along sedia stand by as usual....hehe.....so sori ya Nisa sebab x dpt nak hantar, maybe Nisa tak perasan kat blog aku ada sebut delivery hari kerja aku hanya buat selepas kul 6 petang je.....apa pun, aku harap Nisa gembira dengan cuppiesnya......



~Strawberrry bermaharajalela~


Hehehehe....ini le rupanya bila strawberry mula berkuasa.....hehe......sebetulnya untuk tempahan kali ni Nadia bertuah sbb buah strawberry sekarang tengah murah dek gara2 hari raya cina.....maka
disebabkan itu, kek Nadia kali ni aku biarkan sahaja strawberrynya bermaharajalela.....apalagi bila Nadia bagitau en hubbynya suka buah strawberry......bertuah2.......nasib Nadia le kali ni.......kalu orang lain order lepas ni tak dapek le nak bagi strawberry selambak itu lagi.....hehe...



Aku berterima kasih yang tak terhingga buat Nadia_Tomeichi atas order ini dan yang sebelumnya.....dlm 2 bulan ni dah 3x aku dapat order......terima kasih banyak2......

Aku cut and paste komen nadia untuk memori aku....hehe....

kak nina,tq so much..kitorang enjoy ur cake after maghrib semlm..sedap.my sis in law ckp,fuiyoo kek dia pure coklat,anak2 sedara mkn dgn penuh selera.

tq again ya kak...my hubby lpas dpt kek trus call gtau..hehe sonok dia..dia ckp sib baik laa i xpesan suh tiup lilin ke apa kat depan tu..hehe

~Puding untuk hantaran~


Puding ni tempahan dari opismate en hubby gak bersama2 dengan cuppies roses kuning tadi.....ntah pasal apa kaler tak bape nak terang......silap lak tak tambah kaler lebih lagi.....


Apa pun....teirma kasih banyak2 atas order tu.....

~Choc Cuppies With Strawberry~


Cuppies kali ni pulak order dari Nadia......aku gembira dapat menggembirakan Nadia dengan tempahan2nya......rasanya sudah 3 x Nadia membuat tempahan.....

Yang ini tempahan Nadia untuk adiknya.....sebetulnya dah siap2 deco baru aku perasan Nadia ada suruh tulis something atas cuppies....tu pasal aku terpaksa tulis di tepi2 cuppies......hehe

"Salam kak....tq ye.....kek coklat yang sgt sedap....sgt2lah suka....waiting for ur next marvellous cake...hehe"


TQ ya Nadia.....next time order lagi.....

~Simple Choc Cuppies With Choc Ganache~


Cuppies ni order dari customer tetap aku gak, Myra......terima kasih ya Myra.....belum pun sempat update entry ni, Myra dah order satu set lagi.....kali ni kata Myra kawannya dr Penang pulak yang dah terberkenan.......hehe......

Kali ni design simple sahaja.....aku ikut sample yang Myra dah sediakan......cuma aku buatkan cuppies kali ni ngan hiasan coklat ganache.......


~The Roses Are Yellow~


Yang ini order dari opismate en hubby......aku deliver ngan en hubby ke Alor Setar, umah ayahandanya.....

TQ ya....


~Pink & White Theme Cuppies~


Pilihannya nak ada putih dan pink.....designnya diserahkan sahaja kepada aku....as requested bunga dari royal icing permintaan customer aku sediakan.....


Selamat Pengantin Baru ya CT dari akak.....

~The Greenish Fondant Cake With Daisies~


Kek fondant ni tempahan dari customer tetap aku....customer aku yg paling tak cerewet......mudah sungguh buat kerja untuk beliau.....sekaligus memudahkan jugak aku untuk berkarya......

"Kek lawa sangat Kak Nina! Kami semua tengah duk teruja x abis lagi....too bad tak leh nak rasa. Wedidng hantaran 4 cousin :-{. Thanks so much!"

Terima kasih ya Sha......next time order lagi.....hehe......

~Balik Kampung & Kenduri Cukur Jambul~


Masa kaum lain sibuk balik beraya, aku pun tumpang sekaki balik kampung jugak......maklum le....sekali sekala baru dapat balik....tu pasal blog ke email ke aku tak dak mood nak jenguk......rasa nak relax je....seronok dapat balik kampung.....anak2 pun mcm tu jugak.....dari mula naik keta asik tanya2 bila le nak sampai....tak sabar betul nak tengok sepupu baru mereka tu....


Mak buat sedikit majlis cukur jambul untuk baby kecik adik aku......cuma panggil orang2 masjid je sedikit.....majlis buat awal2 pagi selepas jemaah balik dari masjid subuh tu....

Mak masak kuzi ayam ngan roti jala ngan roti untuk makan2......sedikit pulut kuning untuk tetamu bawak pulang bersama dengan bunga rampai.....


~Individual Cheese Cuppies~



Permintaan dari customer mahukan cupcake dr cheese dan dihiasi dengan hiasan yang simple dengan tema warna yang tertentu. oren dan hitam serta putih dan purple.........aku tak sempat nak snap gambar sebenarnya.....gambar2 tu sumer along yang ambikkan......punya le kesuntukan masa.....kira ok le kan dr tak de gambar buat kenangan.....hehe....

~Express Black Pepper Chicken Steak~


Waaa.....betul2 menu orang malas nyer ni.....express sesungguh....saja le nak tayang pagi2 jumaat ni......dari ayamnya, dari sosnya hahaha....sumer express je.....ayam beli yang dah siap marinade.....aku cuma panggang je.....sos aku pakai sos lada hitam.....express gak.....hehe......sayur je aku celur......ni menu kelam kabut utk aku ngan anak teruna yang tengah lapar......layannn.....


~Anak Penyambung Tradisi~



Itu le kan......beruntung sapa ada anak2 yang berminat menyambung warisan ibu bapanya.....dalam hal aku ni, aku tak de le memaksa......tapi seronok jugak bila anak2 tumpang menyibuk di dapur.....bising ngan pot pet pot pet masing2.......lalu kebetulan ada cuppies lebihan yang aku buat, jadi aku berikan piping bag untuk anak dara kecik aku tu mengasah bakat dia......tak dak bakat apa pun, takat main picit je......saja le tu dia menyibuk.......pantang diajar, bagi dia, dia ada cara dia.....kalu suruh buat mcm ni, dia pandai je menjawab.....jadi, hentam aje le....

Walau apa pun, bersyukur kerana tak de le aku sunyi di dapur.....anak dara kecik aku ni mmg suka menjadi teman......tiap2 hari mesti tanya....malam ni mama buat kek dak? Katanya nak tunggu aku sambil dia landing2 minum susu......kalu ada icing lebih, nanti dia pun tumpang sekaki......

Bagi aku, sapa lagi tempat aku nak curahkan ilmu dan segala yang aku ada melainkan pada anak2.......biarlah suatu hari nanti mereka menanam minat yang sama seperti aku sekarang, tapi biarlah hanya sekadar sampingan dan hobi sahaja, sama seperti aku jugak.......bagi aku, harus ada kerja tetap untuk hari tua.......masa larat tu, tak pe le bertungkus lumus buat kek......tapi bila dah tua, kena ada jaminan masa depan jugak.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...