Friday, September 28, 2012

~Sup Ala Thai~



Nama menu saya boh ikut sedap saya je ya....bukan le ni spesifik menu dari Thai ke apa.....sbb kalu boh nama sup tulang lembu macam dah biasa dok post kat blog dah pun....kali ni saya campak (ooopsss....istilah campak lagi ya....sbb mmg saya campak je rempah2 yang saya nak) sumer yang saya rasa menyedapkan menu nih.....x de langsung plan dlm kepala mcm mana nak masak sup ni sebenarnya.....memandangkan sup ni ala2 kemasaman sikit, jadi saya boh nama ala2 thai gitu....penggemar masakan thai le katakan walaupun idok le pandai nak masak2 sumer jenis tu.......so tak de le sia2 jadi cucu orang siam kan hehe...hampeh... (my arwah grandpa belah mak org thai islam berasal dari Narathiwat....i still have pakcik2 n sepupu2 kat sana tp most of them tak pernah kenal....kalu belah arwah grandpa hubby lak orang jakarta dong.....jumpa je tak pernah....eh...multi asian kami hehe).....

Secara kebetulan saya dalam perancangan nak 'clear out' stok dalam peti ais dan nanti nak tambah stok baru....(en hubby nanti shopping grocerries yaaa....hehe)....jadi masih ada stok ekor lembu nih.....memandangkan menu malam tadi tak de kuah, jadi saya cari yang mudah2 aje dan cepat nak buat.....buat sup le.....



~SUP ALA THAI~

4-5 ketul potongan ekor lembu
Air secukupnya
3-4 hiris lengkuas
1-2 hiris halia
3-4 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar

Semua gahan diketuk/dipotong/dihiris dan direneh atas dapur hingga daging pada tulang empuk.

1 kiub pati ayam
5-6 biji cili api
1 biji tomato - dibelah2
2-3 ikat daun ketumbar
1 biji ubi kentang - potong dadu (x perlu boh if x suka, saya saja je letak)
Garam/Gula
1 biji limau nipis - perah utk airnya

Bila semua bahan tadi telah mendidih, masukkan ubi kentang.  Biarkan lagi sebentar.  Kemudian masukkan kiub pati ayam, cili api, tomato, ketumbar (permulaan masukkan batang ketumbar sahaja), garam dan gula secukupnya.  Renehkan lagi hingga air sedikit kering.  Kemudian, tutupkan api.  Masukkan air limau nipis tadi dan taburkan dengan daun ketumbar.

Thursday, September 27, 2012

~Tomyam Udang Galah~


Tomyam mmg menu kesukaan saya ngan en suami.....kalu makan kat kedai, mmg suka order tomyam.....tp smlm since dalam peti ais ada stok udang galah....besar2 gitu, dalam kepala dah ada perancangan nak buat tomyam.....tak de perencah tomyam kat umah....jadi buat je guna apa yang ada....kurang pedas dan kurang kick le compare ngan kedai sbb buat kali ni tak leh le nak pedas2 sbb anak2 nak makan sekali......lagipun takde pes tomyam.....jadi mana yang rasa menyedapkan tu main letak aje le......tapi habis gak makan, kira ok le tu kan....next time kena buat pes sendiri.....so leh adjust mana nak lebih, mana nak kurang.....


~TOMYAM UDANG GALAH~

1/2 kg udang galah
5-6 keping cendawan - dikoyak2 kecil2
Bunga Kobis secukupnya
1 biji tomato - dipotong2
3 cawan air
1 ulas bawang besar - potong panjang/besar
5-6 hiris lengkuas - ketuk2
1 hiris halia - ketuk2
1 batang serai - diketuk2
7-8 helai daun limau purut
2 sudu besar cili giling
2 sudu besar gula merah
1 kiub pati ayam
Santan secukupnya
Daun Ketumbar
5 biji limau nipis - diperah dan ambil airnya.
Cili api - jika mahu pedas

Masukkan air ke dalam periuk.  Masukkan lengkuas, halia, bawang besar, serai dan daun limau purut.  Masak hingga mendidih.  Kemudian masukkan cili giling dan pati ayam.  Bila mendidih, masukkan udang tadi.  Kemudian, masukkan gula merah, garam dan gula secukupnya diikuti dengan cendawan, bunga kobis dan tomato.  Masukkan santan (ini bergantung kepada citarasa sendiri) secukupnya bersama dengan daun ketumbar.  Bila telah masak, tutup api dan masukkan perahan air limau nipis tadi, kemasaman bergantung selera masing2. 


~Ayam Masak Kicap~



Our dinner last night......baby suka makan kicap...kadang2 tak de lauk lain pun dia tak apa.....risau gak ngan budak2 ni....dah le sayuran sumer tak mau telan....jadi semalam buat le menu ala2 boh kicap....jadi leh le halang dia dari heret botol kicap tu ke hulu ke hilir....sbb dia asal soh makan nasi je, dia cari botol kicap dulu......haru...haru....

Tapi semalam dia makan nasi bertambah tiga kali.....pecah rekod le sbb selalunya bagi nasi sejemput, sejemput tu tak tentu le habis dia makan....dari mula kita start makan sampai le kita dah habis makan, nasi dia dok banyak tu gak le.....tapi kali ni dia kata sedap....sampai berkali2 bertambah nasi....



~AYAM MASAK KICAP~

2 paha ayam - dipotong kecil2, digaul garam dan digoreng sebentar.....nak garing sikit pun tak pe

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sebatang serai diketuk2
Buah Pelaga
Kulit Kayu Manis
Bunga Lawang
Kicap Lemak Manis secukupnya
Kicap Pekat secukupnya
Sedikit air
Bawang besar - dihiris nipis
Daun Ketumbar
Sedikit air asam jawa
Garam/Gula jika perlu

Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.  Tumiskan bersama halia, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang.  Kemudian masukkan air.  Masukkan kicap2 tadi bersama dengan air asam jawa.  Masukkan ayam dan gaul rata/sebati.  Masukkan bawang besar, daun ketumbar dan masak hingga kuah sedikit pekat/kering.

Monday, September 24, 2012

~Tempahan Kek~

Sedikit preview gambar2 kek.....tak de apa nak citer sangat.....banyak aktiviti tapi tak sumer leh nak citer kat blog kan.....simpan untuk diri sendiri sahaja le......untuk itu, ini je ada untuk tatapan.....









Tuesday, September 18, 2012

~Novel untuk anak2~



Novel ni rembat 6 buah untuk anak2 dara....3 buah untuk kakak, lagi 3 buah untuk baby.....tp restricted mama yang kena pilih......hahaha.....bukan per, kang dirembatnya novel romantik2 kang mau berbulu mama tengok.....si kakak ni imaginasinya terlebih sedikit.....sbb dia kaki melayan citer2 indonesia......citer2 remaja tu......citer Nada Cinta yang diulang tengok dah bape kali dah....ntah bila le citer tu nak abis tayangannya.....dah beratus episod sampai saya pun dah tumpang sekaki tengok......tp lagi seminggu dah tak payah berebut tengok tv dah sbb saya rembat 2 decoder pulak....leh le saya mengadap tv kat bawah pulak ngan siaran berbeza sambil2 tengok kek lak....kalu dak sebelum ni guna wifi, jadi apa citer bebudak ni tengok kat tingkat atas, saya pun terpaksa le tengok jugak.......walaupun terpaksa le saya kuarkan lagi extra bulan2 at least lega le sebab tv pun mmg dah ada kat bawah, rugi le lepas offer dari astro kalu asik share citer sama ngan tv atas....dapat le saya concur tv sendiri lepas ni dari berebut tengok bola ngan kartun hehe....

Berbalik kepada citer novel tadi, saya tak suka baca novel melayu.....kena lak citer2 romantik.....takut terlebih mengelamun le pulak.....pilihan saya lebih kepada novel inggeris atau citer2 true story atau family story....tp untuk kakak, saya tahu dia suka citer2 mcm ala2 citer Nada Cinta....tp since masih kecik, tak sesuai le ya.....since dia suka mengarang, mereka2 cerita dalam karangan, saya tawarkan untuk membeli koleksi2 novel untuk simpanan dia dan baby......tp kena jaga betul2 supaya buku2 tu tahan lama.....sebelum ni dia pilih2 novel2 muslimah.....tp untuk meluaskan pengetahuan, saya izinkan kepada skop lain yang lebih luas tetapi tidak terlalu jiwang sangat......jadi, buku2 tu saya yang kena approve.....if dia leh jaga buku tu baik2, saya janji akan belikan lagi tiap2 bulan.....supaya boleh jadi koleksi tetap kakak dan baby.....maklum le, beli kat kakak, kat baby kena ada le jugak.....tak boleh beli salah sorang.....

Friday, September 14, 2012

~Muslimah Cake~



Customer tak request pun kek ala2 muslimah.....cuma tempahannya agak last minute gak nih.....mintak kek lukis girl naik basikal sebenarnya.....rasanya dia pernah tengok kek yang saya pernah buat dulu nih......tp since kek ni kecik je, saya lak mata rabun sikit la ni malam2, jadi bila kek kecik, kena lukis lagi kecik le pulak....tak nak le ambik risk merabunkan mata lagi....lepas discuss ngan customer, dia kata ok asal ada gambar girl atas kek ngan pink theme sesuai untuk girl umur 16 thn.....orait....saya pun google2 cari girl ala2 muslimah yang sweet2 gitu....dapat le pic nih.....harap2 besday girl nih bertudung le ya....kang nanti kata saya pandai2 je letak karakter nih atas kek.....hehe.....

Mmg penat sikit nak siapkan kek nih....sbb tempahannya sangat last minute.....makan masa gak nak siap sbb balik opis baru leh bakar kek.....sementara nak tunggu kek sejuk, dah dkt pukul 11 malam.....saya bertapa dalam bilik kek dari kul 8 malam, tunggu kek sejuk sambil putar2 adunan krim dulu.....kul 1.30 pagi baru siap deco....naik2 bilik tengok sms dr customer cakap soh tunda lak delivery, tak jadi esoknya....huhu.....penat saya bersengkang mata....malam2 ni kalu ada tempahan mmg saya tak entertain le any calls atau sms ni ya.....jadi jangan hairan kalu esoknya atau pagi2 buta baru saya reply.....tp bila time tengok sms, kek pun mmg dah siap.....jadi bertapa dulu le kek dalam peti ais.....esoknya saya touch up le lagi mana yang perlu.....





Final touch up....kurang le sikit juling karakter tu...hehe....


Wednesday, September 12, 2012

~Eclairs~



Eclairs....just adik beradik cream puff....just this one bentuknya panjang2 gitu....tak de apa yang special pun pasal eclairs, sepesen lagipun ngan cream puff.....except bagi saya lebih best kalu berintikan fresh cream compare ngan kastard sbb eclairs ni besar sikit compare ngan cream puff, kalu pakai fresh cream tak de le muak sangat nak makan.....tp since smlm cuma ada inti kastard, guna yang tu aje le....selalu buat cream puff je, sesekali tukar pesen jadi eclairs.....



Untuk resipi ni guna version dari MyResipi....

~ECLAIRS~

100ml air
45gm butter
60gm tepung gandum + 1 sudu besar baking powder
2 biji telur

Cara membuatnya:

Masukkan air dengan butter ke dalam periuk. Masak dengan api yang sederhana hingga mendidih. Bila dah mendidih, tutupkan api. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga adunan tak melekat di periuk.  Kemudian alihkan ke dalam bekas lain dan putar adunan dengan hand mixer sebentar supaya wapnya keluar.  Kemudian, baru masukkan telur satu persatu, kacau cepat-cepat. Lepas tu boleh le paip mengikut saiz yang kita mahu.  Saya bakar dalam oven dengan suhu kepanasan 160'c atas bawah selama 50 minit. (Saya tak alaskan loyang dengan kertas atau spray ngan butter.....untuk tahu masak atau tak, eclairs akan mudah tertanggal dari loyang....if masih melekat, maknanya isi dalam belum masak)....jadi if belum masak dan eclairs pun dah keperangan, turunkan suhu dan tambah masa memasak ya....








Monday, September 10, 2012

~Cucur Jagung~



Cucur jagung buat makan petang.....eh...dak le....ni menu buat hari minggu aritu......kebetulan along ada sekolah ganti....en hubby lak sibuk ngan meeting pemuda dia kat IPDA.....jadi tinggal saya ngan anak2 dara je di umah.....tak tahu nak makan apa sebenarnya.....belek2 peti ais ada 4 tongkol jagung......2 tongkol saya buat cucur.....lagi 2 tongkol saya buat bubur jagung.......saya buat gak kari daging buat cicah ngan roti bantal yang en hubby beli sehari sebelum tu......jadi le buat saya ngan anak2 dara tu.....nak boh ikan bilis anak2 dara saya tak suka makan....jadi buat abis simple buat cicah ngan sos cili......

~Cucur Jagung~

2 tongkol jagung - ambil isinya
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis
Sedikit garam dan gula
1/4 ulas bawang besar - dihiris bulat
Air secukupnya

Semua bahan dicampur bersama dan dibiar sekejap dalam 10 minit...boleh le digoreng.....nyum2....

~Kek Turquoise emergency~



Kek tempahan opismate lagi....oleh sebab emergency (sbb tu jangan order emergency ekkk hehe.....deco pun ala2 rembat apa yang ada dlm stok aje).....maka deconya tidak le seberapa.....plannya nak le lukis2 sendiri tp masa tak sempat.....ari sama ada order lain nak siapkan....jadi tenggek je topper tu atas kek.....


~Upin & Ipin~



Kek ni tempahan dari opismate....2 kg nyer sponge kek.....soh lukis upin dan ipin....lama betul tak lukis2 jadi terketar2 le pulak nak siapkan.....sib baik upin ngan ipin ni rupa nak semacam, jadi mudah kerja hehe......



TQ

~Turquoise Theme Tempahan Dynie~



Semua kek ni tempahan Dynie.....tersesat gak nak buat delivery......sbb tak de nama jalan....ada nama kampung je....jadi redah aje jalan tu, sekali rupanya dah terlepas.....bila sampai, rupanya kenal le pulak ayah pengantin......ex opismate saya ngan hubby.....cuma saya tak kenal le sbb dia pencen sblm saya pindah ke opis nih......hubby mgkn masih ingat sbb dia ex student kat situ gak....

Kek tempahan Dynie sumernya kaler Turquoise....sumernya fondant kecuali utk cupcake tu je saya buat red velvet + buttercream.....buttercream as per requested, cupcake tu saya saja buat red velvet....






TQ very much Dynie....mudah berurusan sbb Dynie tak banyak kerenah.....alhamdulillah Dynie suka sangat2 ngan kek2 beliau....

"Salam...akak....terima kasih untuk kek yang cantik & sedap:)"

TQ Dynie!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...