~Cake To Welcome Baby Ayish~



Kek fondant ni order dari Wani di Alor Setar untuk majlis cukur jambul baby Ayish......hehe....bertuah betul baby Ayish sbb kecik2 dah dapat kek.....kek mengikut tema dan design yang Wani nak....Wani nak ada baby pakai romper ala2 bob the builder......tapi baby yang aku buat dah pandai duduk hehe....tak nak tidur.....

Anyway, tq ya Wani.....

~2 Tier Purple White Theme 4 Zariza~



2 Tier stacked cake ni order dari Zariza untuk majlis perkahwinannya.....terima kasih banyak2...Za nak kek ni stack mcm kek yang Za lihat aku buat untuk majlis kahwin kawannya awal bulan ni.....cuma designnya bebas Za serahkan kepada aku....

Oleh kerana kek ni cuma 2 tier, aku potong kedua2 kek menjadi 2 lapis supaya kek lebih tinggi......lama betul masa nak siapkan kek nih sbb aku frosting satu2...siap satu, keraskan dlm peti then siapkan lagi satu, keraskan dlm peti......then boh stick tengah2 kek, alas ngan papan kecik, baru letak kek kecik atas tu....pastu kena kemaskan lagi......




Apa pun, aku harap Za puas hati.....dan Selamat Pengantin Baru......

~BEN10 untuk Danish N Dayyan~



Happy Birthday untuk Danish dan Dayyan.......2 kg besday kek untuk opismate aku.....tiap2 tahun mmg ada keknya.....sori tak dapat nak pergi majlis harijadinya sbb kelam kabut kenduri merata2 tempat le pulak hari yang sama....dah le nak kena siap2kan kek customer, wani dtg ambik pun tak sempat nak jenguk dek dok 'berding dong' di dapur yang cinonet tuh.....muka pun ala2 udang kena bakar hehe.....

TQ ya Wani....next year order lagi....hehehe...



~Selamat Bertunang Syuk N Ruth~


Kek ni order dari Suhana......Suhana dari luar Perlis, dan kek ni untuk ahli famili Suhana yang nak datang meminang seseorang di Perlis nih.....aku deliver pagi ke tempat Suhana menginap.....

Design actually mengikut sample kek aku dulu tapi biasa le aku nih, mesti tak nak le sebijik pesen lama.....cuma bentuk bunga bertompok tu lebih kurang, just aku ubah pesen bunga dan warna2nya....yang kali nih bagi aku lebih ceria......kek ni tinggi giler.....elok2 tutup tudung kotak daun2 terkena tudung kotak le pulak.....sib baik tak jejas apa2....



Personally aku suka ngan idea mendeko kek nih.....ngan pesen bunga2 tuh.....makan masa lama gak nak siapkan walaupun nampak simple je pada mata orang yang memandang....tp susah bagi aku.....hampir2 melepek je aku rasanya nak siapkan satu kek nih.....ada2 je tangan aku nak menambah.....overall aku puas hati......dan aku harap yang order lebih puas hati.....



TQ ya Suhana sbb sudi order ngan aku.....moga lenkali kita leh bekerjasama lagi.......insyaAllah.....

~Selamat Pengantin Baru Aishah & Faizal~


Cuppies ni order dari Aishah di Changlun.....temanya hitam dan merah, tambah warna putih......pertama kali aku buat kiranya gandingan terang merah dan hitam.....mulanya ingat nak buat bunga ros sendiri tapi keadaan cuaca tidak mengizinkan dan aku tak mau ambik risiko buat bunga yang tak mau keras2 hehe....so aku cadangkan guna ready made gumpaste.....kecuali bunga2 gentel tu tak pe le....leh buat on d spot je....sori le tulisan tak bape clear dalam gambar kali ni sbb embossed je kat situ......kena tengok off record baru nampak clear hehe....

Untuk gambar yang Aishah request asalnya nak guna edible....tp since aku tak buat sendiri edible, so kena tempah.....tapi sbb masa pendek aku tak sempat nak tempah dah.....sekurang2 kena ambik masa seminggu nak tempah.....so aku suggest untuk print out je gambar dan stick kat cupcake.....aaa......not bad le gak kan....tu pun kena mintak opismate tolong print out sbb aku pakai laser printer tak leh print kaler hehe.....

TQ ya Aishah.....n Selamat Pengantin Baru dari akak ya....

~X`Mas Theme Cuppies~



Christmas theme cuppies ni order dari Helen.....actually Helen mulanya nak order cuppies untuk hari lain, sekali memandangkan krismas dah dekat, maka Helen tambah order lain ambik dulu......Helen sambut krismas so cuppies ni khas untuk celebrate krismas.....baik Helen ni.....Merry Christmas ya.....ops...belated dah.....hehe.....

Helen bagi two thumbs up untuk cuppies ni.....hehe.....thank you Helen.....glad sangat u like it so much....katanya sekejap je dah lenyap.....orait Helen.....your next cake this weekend k......coming soon.....and terima kasih banyak2 kerana trusting me buat kek for you nih......

~Sepak Takraw Theme~



Sepak Takraw theme?  Really? hehe.....part mana yg sepak takraw ehhh.....aku rasa rupa bola tu ada le rupa bola takraw hehe....part pmain ngan baju tak dak beza sangat ngan pemain bola ke rugby ke.....konon mula2 nak buat pemain berdiri tp dok pk kang camne lak nak tutup kotak kek...pemain lak besar nih, bukan cinonet.....tu pasal kaki bersilang2, kan orang main takraw kakinya melintang pukang....hehe....aku tau le.....arwah abah aku wakil bomba main sepak takraw walaupun dia actually cikgu....

Ini order dari Nurul nih kalu tak silap.....lambat betul nak update, maklum le....tuan tanah cuti ngan blog2 pun ikut cuti.....mmg malas nak update le pulak......ikutnya esok kena masuk opis tapi sekali en PM baik hati bagi cuti umum lak esok.....yeehaaa......sambung cuti lagi babe.....seronok betul.....berbaloi Malaysia menang secara keseluruhan walaupun kalah masa game ngan Indo semalam.....lain kali biar menang lagi....heheh.....dok umah sampai tak ingat nak kerja dah....best betul......

Actually cuppies ni Nurul nak sebijik ngan yg rugby seblum nih, berkenan katanya.....cuma tukar kepada sepak takraw......harap Nurul suka ya.....sapa yg terima nih hehe??

~Pink N White Theme For Syuhada~



Syuhada request cuppies nih untuk hari pertunangannya....design as cuppies yang pernah aku buat cuma ditukar kepada warna pink bersama putih dan silver......untuk silver aku guna silver dragees je...terima kasih buat Syuhada yang datang pick up cuppies....

Selamat bertunang dan terima kasih....

~Rugby Theme Cupcake~



Rugby theme cake......lama sungguh tak buat ala2 miniature gini......lately ni dapat le beberapa permintaan yang sebenarnya membuat hati aku berbunga2 untuk menyediakannya......di sebalik berita gembira orang lain dapat tetapi sebaliknya bagi aku, tapi ternyata dunia dekorasi ini menjadi pengubat jiwa yang sangat menggembirakan.....ia bukan untuk aku jadikan sumber pendapatan tetap seperti bakers lain, tapi bagi aku lebih kepada terapi jiwa dan minda aku setiap hari.....gaji tiap2 bulan dapat dah lebih dari cukup, jadi baking selain sebagai terapi, adalah sebagai memenuhi permintaan mereka yang senang dengan hasil kerja aku, harga yang aku kenakan pun setakat untuk cover kos bahan mentah, penat dan letrik, x de untung mana pun sebenarnya.....tp aku bukan setakat tangkap muat ya......walaupun tak lari dari dikutuk tapi tak pe le kan.....it's not so me to let others bring me down.....masa kecik2 aku tak kisah bila ketinggalan di belakang, tapi bila dah mula belajar ke peringkat lebih tinggi, aku dah tetapkan azam mesti berjaya dengan apa yang aku buat.....kdg2 aku terima teguran dan kritikan, aku cakap aku down, muka muncung depan orang hehe tp hakikatnya aku tak akan jadi begitu.....azam aku kuat dan aku jenis suka explore apa2 benda sendiri, berdikari senang cerita.....Alhamdulilah, Allah dah tentukan kepada setiap hambaNya habuan masing2......setakat ini aku bersyukur atas segala-galaya.....

Ok le....merepek apa lak aku pagi2 nih...berbalik kepada cerita cuppies nih.....order dari Hani untuk seseorang yang istimewa di Changlun......waktu Hani mula2 cakap nak tema rugby, aiseh......aku pun tak pasti sbb tak pernah main, tak pernah tengok pun pasal2 rugby nih.....so kena le buat study sikit.....buat draf sikit2 supaya senang kerja....merancang nih mmg menyenangkan kerja kan.....semuanya berjalan lancar kali nih.....idea masuk bertalu2 le pulak.....hehe.....tiang gol last sekali aku pacak sbb tunggu en hubby balik.....mula2 nak guna kayu salut ngan fondant tp aku pk buat apa lak kan.....tak leh nak makan......en hubby cadangkan guna wafer stick kegemaran anak2 aku sebagai tiang.....jadi dia tolong belikan.....boleh le nanti makan tiang2 tu sekali hehe.....





Buat Hani yang membuat tempahan, terima kasih ya......harap2 memenuhi permintaan......

~Dora The Cupcake~



Rasa2 cam gambar bila ambik dah ok.....siap pakai tripod lagi.....tapi mmg haru le ngan kamera kecik nih......kelabu asap gak....tak sharp langsung gambar pun.....ini je le yg berhasil di'snap'....yg lain lagi kelabu asap hehe.....

Ok le....ini order dari nonie.....untuk besday anak ke sapa tak tanya le pulak.....nak lukis gambar dora.....kali ni aku buat atas cupcake....dah lama tak guna teknik ni.....gambar kecik je aku lukis sbb cuppies cuma 16 pcs je.....apa pun kejap je nak siapkan sbb kali nih krim tak buat perangai, jadi start deco pun lewat le sbb nak tengok tv hehe.....




Tart 16 pcs nih order sampingan dari Nonie gak.....pagi sblm Nonie datang pick up baru aku buatkan.....



TQ ya Nonie.....

~Order From Salwa~



Satu lagi order dari Salwa, nak warna pink, putih ngan merah.......aku ada tunjuk sample kat Salwa dan Salwa kata ikut je le.....leh je katanya ikut sample yg aku bagi....tp tak syok le pulak design sama, oleh sbb Salwa serah je kat aku, so aku pk nak deco pesen lain sikit.....ini le rupanya.....

TQ ya Salwa.....next time order le lagi hehe......

~Red N White Cuppies~



Cuppies order dari Ain.....untuk hantaran.....cantik Ain nih.....masa aku antar Ain belum siap mekap lagi.....design cuppies aku yang pilih utk Ain, Ain cuma bagi tema nak kaler putih ngan merah untuk letak tulisan.....so aku came up ngan idea nih.....aku harap Ain suka, dan aku rasa Ain suka....hehe...pandai2 je aku.....sbb aku tengok pakat dok berebut ambik gambar cuppies hehe....Ain pun senyum je......

Apa pun, TQ ya Ain.....


~Flower in Pink~



2 set cuppies order dari Salwa untuk hadiah kepada adik angkatnya yang melangsungkan perkahwinan........adiknya terlupa nak datang pick up.....jangan sekeh kepala dia eh Salwa....hehe.....design actually Salwa serah kat aku, aku boh kaler sama just tukar design bunga.....

Thank you ya Salwa....nice dealing ngan Salwa sbb Salwa mmg jenis tak kisah.....

~Ala Tenis Cupcake~



Cuppies ni kira simple je, order dari fifa.....nampak simple je tp pening gak kepala aku mengikut arahan fifa.....hehehe.....sbb tiap biji lain arahan dia....8 biji soh letak fondant, lagi 8 biji soh boh buttercream.....oleh sbb ala bajet, jadi aku terpaksa lukis2 je le....baju2 yg aku buat pun design aku tak bape nak nampak, jadi main agak2 je nih.....apa pun tima kasih ya fifa....harap menepati kehendak....

~Cuppies With Blue Flowers~


25 pcs S cuppies order dari Yaty....ini le bunga yang aku buat sebelum nih......next time kalu korang buat bunga2 nih make sure buat lebih2 le ye.....to allow for breakage....hehe.....aku buat mmg cukup2 je.....x lebih, x kurang.....konon bagus sangat.....hehe....ada le sekuntum dua terpatah kelopak sbb cuai masa pegang.....tapi yang lain alhamdulillah selamat ditanam di atas cupcake....

Tulisan rasa cam pucat lesi le pulak.....nanti balik buat makeover le nanti.....sementara tu tayang dulu le......petang nanti baru Yaty nak ambik.....



Ok...ini selepas sedikit sesi editing.....


~Tutorial : Royal Icing Easter Lilies~

Semalam saya siapkan sedikit2 bunga2an untuk guna nak deco cuppies customer sehari dua lagi.....customer nak bunga royal icing......so, terasa cam nak snap step by step buat....tp tak sure le leh paham ke tak.....step ni versi ala aku je.....jangan susah2kan diri pk benda ni payah....mudah je nih......

Untuk resipi pun tak yah le susah2 mintak ngan orang resipi2 rahsia nih.....ini part yang saya paling boring bila ada bakers cakap resipi royal icing pun rahsia.....korang leh je guna resipi dr Wilton.....senang ya amat......kalu tak dak meringue powder, guna je putih telur.....tapi omit terus dari guna air.....itu je......letak sikit putih telur dan terus putar sampai jadi likat.....

Saya guna resipi Wilton je.....sangat mudah......

WILTON ROYAL ICING

4 cawan gula icing (ayak tp sori aa....saya tak pernah ayak hehe)
3 sudu besar Meringue Powder (if x dak, guna putih telur, boh sikit dan jangan boh air tp tambah Cream of Tartar + beberapa titik air lemon)
Air Suam (ini kena boh sikit2 je sampai adunan jadi putih dan kental)

Gula icing ngan meringue powder campur sekali, boh air sikit2 sambil putar.  Saya putar je terus ngan medium speed sampai adunan jadi putih dan bila angkat paddle tuh, adunan tegak tak jatuh....if nak guna untuk flowing, just tambah air je....dah siap adun tu make sure tutup ngan tuala lembap supaya royal icing tak kering.....jangan open air gitu je ya.....ambik sikit2 if nak boh pewarna.....ingat, guna pewarna paste je ya supaya tak merosakkan kepekatan adunan......senang je nak uji konsistensi adunan royal icing yg betul utk buat bunga, if masa bentukkan tu kelopak dia tak kekal bentuk, meaning adunan tu terlebih air le.....tambah je gula icing dan putar lagi....

1. Tools yang perlu ada....ops....ini dah campur2.....utk buat easter lilies terus ke next pic ya....


2.  Ini peralatan yg perlu ada untuk buat bunga nih.....selain aluminium foil yang dipotong2 4 segi dan nozzle daun.....


3.  Alat nih mesti berpasangan......satu utk place aluminium foil ngan nak bentukkan bunga dlm tu nanti, satu lagi utk tekan aluminium foil....so dapat le casing utk bunga tu.....


4.  Next, saya letak sedikit royal icing putih.....actually x payah letak, kena terus paip kelopak dalam tu tapi saya guna nozzle daun yg kecik so acuan tu jadi dalam sangat......jadi saya tambah royal icing dalam tu supaya kelopak tak terjulur panjang sangat.....


5.  ok....now leh start buat kelopak.....lebih cantik kalu korang cari nozzle daun yg lebih besar sikit.....masa nak picit bahagian bawah kelopak, kena press kuat sikit supaya bahagian bawah jadi lebar, baru slow2 release pressure dan tarik ke atas....


6.  Orait, then continue ngan kelopak yang ada....untuk practice hentam je le nak boh bape kelopak pun.....yang betul mesti 6 kelopak le....tapi saya nyer casing bunga tu kecik je....jadi boh 5 pun ok je le.....hehe....pandai2 je ngajar songsang.....dah siap tu, slow2 korang angkat aluminium foil tu dan 'release'kan dari tapak.....keringkan.....untuk mengeringkan dalam cuaca biasa leh ambik masa 2 hari......cari tempat yang korang rasa semut tak naik le ya.....if masa bentukkan bunga tu, hujung dia pecah, tak tajam....no worries, korang dip jari korang dlm air sikit, dan picit2 je ujung tu bentukkan dia jadi tajam.....

Eh lupa nak cakap.....dah siap buat kelopak tuh, korang picit le centre dia....sebetulnya tak payah buat centre tapi saya buat gak.....saja je le, then korang boh le inti bunga tu.....dak pun suka hati le nak boh apa pun.....yang betul tu korang kena guna brush licinkan tengah dia dan sumbat le inti bunga.....tapi saya.....biasa le....saya mmg suka buat ikut suka hati je.....kikiki....


7.  Ini bunga2 saya yang dah siap....roses tu pun dari royal icing.....bagi saya lebih senang buat roses guna buttercream daripada guna royal icing.....kena ingat royal icing ni adunan dia berat, jadi kalu tak buat centre ngan teguh, bunga leh tumbang.....jadi kena pandai2 adjust.....tapi to compare, bunga royal icing nampak lebih cantik sbb dia tak sememeh cam buttercream.....next time saya try snap step buat bunga rose dr royal icing, smlm dah kalut2 nak melenakan diri.....malas lak....

This is good for practice.....but if u all nak masuk pertandingan melibatkan penggunaan bunga2 gini korang kena hati2 le....kelopak mesti betul bilangan dia.....easter lilies ada 6 kelopak, roses ikut turutan dia iaitu centre, 3, 5, 7 dan seterusnya if ada.....kalu tak, itu mmg korang tanam bunga sendiri.....main bantai cam saya gak....hehe....


Orait....selamat mencuba.....bila dah pandai, korang cuba le buat cara yang betul ya.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...