~The Cars~




Actually customer tak mintak pun gambar The Cars ni.....dia nak gambar keta jer....tp sbb masa customer order, aku masih kat kampung lagi.....jadi aku tak sempat nak godek2 cari gambar keta lain....yg ada ngan aku pun cuma gambar keta Sally....yang patutnya warna biru blur gitu.....tp sbb bagi aku tak bangkit, aku letak ler warna merah......

~Fondant Cake~



Kek ni order dari kawan adik aku dekat Kelantan untuk majlis perkahwinannya......keknya aku bakar kat kampung, benda2 untuk fondant aku usung dari rumah siap2......


~Stoberi Shortcake~





Kek Stoberi shortcake ni order dari Eliza di Alor Setar.......

Yang kat bawah ni sebahagian kek coklat yang customer order sehari sebelum hari raya.....




~The Number One Naruto~



Ini sebetulnya projek sebelum raya yang tak sempat aku nak update......jamu2 mata ler ya....



~Jalan-Jalan Cari Makan : Restoran Selera Tepi Sungai, Tanah Merah~




Ini ler tempat makan peberet aku ngan en hubby tiap kali balik kampung.....dari masa bulan puasa hari tu en hubby dah siap tanya bila kedai nak bukak....jadi sebelum kami bertolak balik dari kampung ke Perlis, kami singgah kat sini makan2 dulu.......dulu2 kedai ni biasa2 jer, sekarang dah makin gah dah......rega pun sedap ler gak.....jadi nak makan tu spare duit ler sikit takut karang masa nak bayar terkejut....hehe....kena lak kalu makan berhidang.....



Ini ler hidangan kami.....semua serba sedikit jer....sebab semua nak rasa, semua nak makan.....semuanya terliur....maklum ler....semua lauk pauk kegemaran aku ada.....rega mmg kaw2 ler tapi makanan memang sedap ler.....tiap kali nak makan kat situ hari biasa mmg aku target kena sampai dalam pukul 11.30 pagi sebab masa tu lauk2 baru siap masak, orang pun belum berpusu2 lagi....lepas kul 12 mmg timing yang crowded, jadi elakkan ler....



Ini ler antara menu2 yang boleh dipilih, sebahagian daripadanya.....semuanya menyelerakan....





Ini kaunter kuih muih dan segala mak nenek bubur ada......pilih jer nak yang mana....



Ini pulak kedai menjual aneka makanan ringan sebelah jer ngan kedai makan tu...









Kat bawah ni kemudahan yang ada dekat restoran tu, surau yang selesa....


Restoran ni pun turut menyajikan makanan lain selain dari nasi putih dengan lauk pauk yang dah siap....

~EasyBoxy : Before & After~



Rasanya ada yg pernah dengar pasal easyboxy ni.....dah 2 tahun sebenarnya aku dok teringin nak dapatkan kotak ni.....asik tertangguh2 jer.....sebelum raya aritu, aku paksa gak diri kena dapatkan gak kotak ni untuk sesi mengemas kasut2 aku yang dah bertimbun kat bilik tu.....lama gak aku tunggu nak dapatkan kotak ni......ada kesilapan teknikal apa ntah ngan order online sbb katanya tak diterima.....pastu aku fax pulak......ntah sapa yg dapat fax tu pun aku tak tahu tapi aku dah guna no fax yang tertera pada web dia lagi......

So nak dijadikan cerita, tunggu punya tunggu, order tak sampai2 jugak.....maka aku terpaksa telefon nak tanya apa ceritanya dengan kotak2 yang aku order tu......payment dah siap buat.....bukannya murah......tak sampai beberapa jam, aku dapat email confirm order tu siap dengan nombor parcel lagi.......bila trace, aku heran nape lak no siri tu parcelnya dah sampai dah tp bukan ke alamat aku, tapi dah terbang ke kota kinabalu, sabah......jauh giler lak tu.....kena ler aku tepon sekali lagi.....lepas diteliti, katanya pusat penghantaran ekspres silap buat delivery.......uih....jenuh gak aku menunggu......6 hari lepas tu baru ler kotak2 yang aku tunggu2 tu sampai.......kiranya dari hari aku buat payment, dekat 2 minggu gak aku tunggu kotak2 tu.....tapi x pe ler sbb benda sampai gak akhirnya ke tangan aku......



Secara overall aku suka sangat ngan kotak ni, satu.....sebab lebih presentable.....kotaknya pun keras (alamak....mcm promo lak...tak dak percent pun kat aku...saja nak bagitau pendapat jer).....tahu je ler kalu pakai kotak2 kasut yang kertas tu saiznya ada macam2....kaler pun macam2......tak standardize gitu.....jadi nampak macam selerak jer.....5 kotak ni harganya RM45.......aku mmg borong banyak ler sbb kasut aku mmg banyak....yg tu untuk simpan koleksi, yang aku pakai hari2 yg santai2 yg tu tak perlu ler masuk kotak....hehe





Lebih kurang ini ler rupa kotak ngan kasut bila dah diisi ke dalam kotak.....ini belum susun letak elok2 lagi.....tapi bila dah kemaskan, mmg sejuk jer mata tengok sbb tersusun elok jer....senang jer nak tengok kasut mana ada dlm kotak.....

~Bersantai Di Pantai Bisikan Bayu, Pasir Puteh~






Hari Raya Kelima aku ajak en hubby ke Besut.....hajat hatinya nak makan otak2 dekat jeti kuala besut......frust betul sbb tiap kali pergi tak pernah bukak......tak kena timing betul.....jadi sbb nak lepaskan gian gak, aku soh en hubby singgah beli satar dekat depan balai polis besut tu......otak2 lak dah habis kena beli......takde yg tinggal.....x pe ler.....janji dapat gak lepas kempunan nak makan......on the way nak ke pantai, singgah beli keropok losong dulu.....semua nak buat makan2 kat tepi pantai nanti......

Teringat masa kecik2 tempat ni ler selalu arwah abah bawak aku ngan adik2 tiap hujung minggu......hari jumaat jer mesti abah suruh mak masak mihun nanti nak bawak untuk bekal ke pantai......kemudian kami mandi mandi sambil cari remis.......seronok betul masa tu.....pantai kat sini masih cantik macam dulu......nampaknya belum ler terhakis dek ombak laut.....berbanding dengan Pantai Cahaya Bulan.....



~Happy Birthday Baby~

Birthday baby jatuh pada hari raya ketiga....22 September.....oleh sebab aku sampai ke umah mak dah hampir pagi....maka tak sempat ler aku buat kek untuk dia.....baby dah sengih2 masa dia dapat pegang hadiah cabutan bertuah masa majlis reunion family en hubby.....mati2 dia ingat itu hadiah besday untuk dia.....hehehe



Jadi, aku ajak ler baby ke kedai kek dekat pekan....nak cari kek untuk dia makan2 ngan sepupu2 dia.....nasib baik ada kedai yang bukak....cari punya cari tak banyak pilihan kek yang ada......aku pilih kek yang ini sahaja......kata baby dia nak letak patung2 tu atas kek......jadi aku mintak tokey tambah aksesori tu......





Yg tegap dok belakang anak2 sedara aku ni adalah adik bawah aku yang kerja kat Langkawi.....yg dok dukung baby tu ipar aku ler....isteri adik aku.....ini ler pertama kali dia dapat balik beraya kat kampung sejak dia mula kerja.....sempat ler jumpa sblm dia balik raya ke 3 nak raya kat rumah mentua dia kat Banting pulak....

~Menu Pagi Raya 2009~

Menu pagi raya aku mesti ler nasi dagang.....selebihnya cuma sedikit lemang yang aku hidangkan bersama rendang daging.......lain2 tu cuma sedikit kuih2 kering buat mamam pagi raya....lagipun hari raya aku pun bukan ada kat umah.....jadi takat buat makan2 sendiri jer....





Nasi Dagang yang dihidangkan dengan dua jenis lauk, gulai udang dan gulai ayam.....aku tak bape suka makan ngan ikan.....jadi dua lauk ni dah lebih dari cukup untuk kami makan2....setengahnya tu untuk bawak balik umah biras....

Gulai Udang


Gulai Ayam


Acar Mentah


Telur Rebus

~Cerita Hari Raya 2009~

Lama betul aku tak jenguk blog.....kesibukan melanda diri menyebabkan aku asyik menangguhkan masa nak bukak blog dan mengemaskini......mood nak update blog masa raya mmg tak ada......beberapa entry sebelum raya pun terpaksa aku tangguh sehingga ke hari ini untuk diceritakan di sini....

Tak tahu mana nak mula sebenarnya, tapi memandangkan kita semua masih dalam mood raya, aku cerita pasal hari raya je le ya.....tak ada apa yang menarik sangat....citer biasa2 sahaja....Memandangkan beberapa hari sebelum raya aku ada citer pasal baju raya, aku nak sambung ler citer pasal baju raya anak2 aku tu.....baju raya anak2 kiranya baju raya bidan terjun ler....aku siapkan dalam masa sehari sebelum hari raya.....punya ler kelam kabut, apa lagi sehari sebelum raya aku sibuk menyiapkan kek2 tempahan customer untuk raya......nak tak nak, aku kena selitkan jugak acara menjahit baju raya anak2.....kalu tak, tak complete ler raya kali ni....itu pun yang aku tayang ni belum siap jahit lagi leher bajunya......



Malam hari raya aku sambung jahitkan leher baju sambil masak lauk nasi dagang untuk dimakan pada pagi hari raya tu......kiranya malam raya aku tak dapat tidur langsung sampai ler pukul 6 pagi.....bertongkat mata aku nak siapkan nasi ngan baju sekali harung.....alahai....haru...haru....tapi bila tengok anak2 pakai baju, rasa happy jer sebab akhirnya dapat gak aku siapkan sendiri untuk mereka....



Hari raya pertama aku sambut kat rumah ajer.....tahun ni aku balik kg hari raya kedua sebab ada majlis perjumpaan keluarga belah en hubby pada raya kedua tu.....petang lepas majlis baru kami balik.....Pagi hari raya selepas en hubby balik dari sembahyang raya, kami bertolak ke rumah abang ipar aka abang sulung en hubby......dekat jer......lepas tu ziarah kubur arwah pak mentua.....kemudian sambung jalan2 ke rumah abang ipar sorang lagi.......abis jalan2 dah petang.....aku sebenarnya dah mengantuk giler2......ye ler....malam raya tak tidur langsung.....petang tu acara aku melenakan diri.....hehehe......lepas tu baru ler sibuk aku siap2kan pakaian untuk bawak balik kampung esoknya selepas abis majlis reunion family en hubby tu.....

Aku sampai umah mak dalam pukul 2 pagi.....majlis abis lewat petang tu, pastu on the way sempat lagi singgah2 kat Pekan Rabu nak beli vcd untuk anak2 tengok citer atas keta nanti......adik aku yang kerja kat jpj dah bertolak balik mlm tu gak sbb esoknya dia kerja......aku tak sempat jumpa dia raya tu tapi nasib baik dia balik pulak selang beberapa hari selepas tu.....kira tahun ni sejarah ler sbb semua adik2 dapat balik beraya bersama walaupun sekejap saja.....

~Aqso dan Madina~



Zaskia Adya

Hehe.....nape lak ya tiba2 entry aku pasal Aqso dan Madina?...Sebenarnya aku suka tengok citer tu.....awal2 dulu ler....tp skrg citer tu dah meleret2 ngan jadi citer apa ntah....sat kena culik, sat jumpa, sat kena culik lagi, sat jumpa.....adeih....aku rasa citer tu sahih tak leh abis.....

Tapi, apa pun....aku suka tengok pelakon2 dalam citer2 tu....putih2 bersih rupa dia orang.....cantik2.....hensem2 lak tu.....tapi dalam ramai2 tu aku suka tengok Charissa Putri ngan Zaskia (nama pun dah cantik, secantik orangnya), yang pegang watak Iran, sebagai isteri Ikram tu......



Zaskia ni baru umur 22 tahun....muda tang tang tang lagi......beliau ni merupakan mahasiswa universiti dalam jurusan psikologi.....ngan adik bongsu aku pun dia lagi muda.....hehe....aku suka tengok dia bertudung walaupun pernah hangat satu kontroversi bila gambar dia diambil sewaktu sedang berehat semasa shooting sambil menghisap rokok.

Zaskia ni baru selamat mendirikan rumahtangga dengan pengarah filem Ayat-Ayat Cinta, Hanung Bramatyo pada 14 September 2009 yg lepas....lagu tema dia lagu Rossa yang popular tu......dalam citer tu pun Zaskia berlakon jugak di samping Charissa Putri dan Rianti.....memegang watak antagonis sedikit.....Zaskia mula dikenali selepas berlakon filem Kiamat Sudah Dekat....

~Menu Buka Puasa 26~








Menu hari ke 25 tak ada sbb aku main ilat, beli lauk siap kat pasar ramadhan....hehe....apa nak buat, kesuntukan masa selepas buat delivery kek.....untuk hari ke 26 ni baru sempat nak masak......sbb kek2nya customer pick up kat umah so aku tak de ler kelam kabut sangat.....tu pun lepas makan, terus aku kuar beli brg untuk hantaran tu.....

Lauk2 biasa sahaja....sbb dah dekat nak raya, stok barang banyak dah habis.....nak kuar beli malas le pulak sbb dok pk nanti lama nak tinggal umah jadi tak perlu ler beli2 lagi.....jadi aku guna jer apa yang masih ada dalam gobok simpanan......mlm ni pun agaknya aku hentam makan luar pulak....hehe....

Menunya cuma Udang Goreng Nestum, Sup Ayam, Kulat Sisir Masak Lemak ngan Sayur Goreng.....dalam masa sejam sumernya siap dimasak.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...