Wednesday, July 27, 2011

~Renovation Progres Part 2~

Progress : 25 Julai 2011

Senang hati sikit tengok progress dalam 2 hari ni......harap2 continue mcm ni le seterusnya....




Dinding dapur perenggan ngan ruang tamu dah naik penuh.....



Ni tingkap dapur belakang.....

Progress : 26 Julai 2011

Hari ke 3 ngan tukang baru....kali ni nak tak nak, kena keep track progress umah ngan tukang.....dah tahu kontraktor tak dak masa nak jenguk sejak2 dpt khabar dr tukang dok sibuk jaga dua periuk lak sekarang.....ish....ngada2 betul dia orang ni....no wonder umah terbengkalai dlm tempoh tu....kalut ngan benda lain rupanya....mujur le tukang yang ni tahu manage kerja.....so progress terus jalan untuk hari ketiga nih....



Ni pandangan hadapan umah....belah depan yg belum naik tu suppose dia orang leh letak dah frame pintu....a'aa....frame pintu2 dah sampai....tp balik2 tengahari tu aku terpandang frame2 yang ada.....dan ada satu tu saiz dia sedikit mengelirukan....aku mmg ingat saiz2 pintu yang ada.....terus aku bagitau en hubby.....soh tanya frame tu utk pintu mana.....sbb rasanya tak de saiz tu dlm perbincangan ngan kontraktor.....

Mujur le aku perati, rupanya frame yang sampai tu salah.....jumlah frame dah betul, tp saiz frame utk pintu hadapan yg sampai ke umah saiz yg tak betul....lain benor ngan perbincangan ngan kontraktor......kami soh tukar lain.....soh bagitau kontraktor, mujur le aku ternampak.....kalu kami tak tengok betul2 ntah2 terus je guna frame yang ada.....mana boleh, rega setiap sen kontraktor berkira....maka kami nak particular gak tiap saiz dan bahan yang diguna as perbincangan sebelum ni.....



Frame pintu tu maksudnya pintu nak masuk ke bilik.....ini bilik belakang....yg bertimbun batu tu actually tandas.....



Ini dapur aku.....tu frame pintu dah pasang....saja buat in case apa2 emergency.....bukak2 je nampak bendang.....hehe....skrg ni tengah dok survey2 design kabinet lak.....apa yg praktikal nak letak nanti....


Dinding dapur kat belakang sekali ngan lopak tingkap dah siap susun bata......
 

Ini dinding tandas sebelah bilik yg belakang.....belah kiri tu lorong dapur....nanti dia orang tutup sambung sekali ngan dinding tandas tu......tiang yang aku tanda merah tu nanti dia orang akan buang.....ni dlm bilik, so tak de tiang ibu tiba2 dalam bilik lak....

~Ni...Cik Uteh~


Ni Cik Uteh.....kesayangan en hubby ngan anak-anak.....sangat2 manja ngan en hubby ni....en hubby layan Cik Uteh ni mcm baby je........lagi rajin en hubby mandikan Cik Uteh ni dr mandikan anak-anak dia masa kecik.....hehehe.....jangan mareee.....pegang kucing lagi mudah dr pegang anak katanya....anak2 kecik ni fragile.....hehe...whatever.....cuma aku je malas nak layan lebih2 sbb takut 'tersayang' kang jadi susah lak.....jadi layan ala kadar je.....hehehe.....lagipun dah ada yg dok over2 layan dia.......Cik Uteh ni bukan kucing betina, tp kucing jantan.....ala rugi le....tak leh beranak hehe.......Cik Uteh siap ada bantal bucuk, en hubby pun siap beli patung lagi buat dia main......rantai leher dia putus kalut je cari yang baru.....sayangnya dia kat Cik Uteh......

~Puding Laici~



Puding ni aku buat atas request customer......yg ni balance sbb buat banyak, dah tak muat bekas nak tuang sumer sekali.....ni resipi aku tepek sekali buat sapa yang nak try bulan2 pose nanti.....basic resipi puding ni ya....

~Puding Laici~

1500 ml air biasa
20 gm serbuk agar-agar
1 tin susu cair
1 1/2 tin buah laici (dlm tin)
1 1/2 cawan gula castor

Tuangkan air ke dalam periuk bersama serbuk agar-agar dan gula castor....masak sehingga agar-agar dan gula castor hancur.    1 tin buah laici diblend dengan sedikit susu cair dan tuang ke dalam adunan tadi bersama baki susu cair.  Baki buah laici disusun di dalam loyang dan perlahan-lahan tuangkan adunan agar-agar tadi ke dalam loyang.  Sejukkan di dalam peti ais sebelum dipotong.



Yg ni customer punya.....

Ok le....jemput makan......

Tuesday, July 26, 2011

~Renovation in progress 1~

Dah masuk 3 bulan.....ntah mana silap kontraktor ni buat kat tukang2 pun aku tak tahu le.....last ini le rupa bila en2 tukang tu cabut kes tak dapat duit gaji.....kontraktor kata A, si mandur kata B.....la ni tak tahu citer sapa boleh percaya dah.....lega gak dia orang cabut, sakit kepala sebenarnya tengok progress dlm masa 3 bulan ni.....mmg buat tekanan mental je....lagipun takan dia orang nak continue buat kalu tak dapat duit gaji...kesian dia orang....apa pun kami masih keep in contact ngan tukang-tukang indon ni.....dia orang rajin tp konraktor ngan mandur buat onar masing-masing, tu yg jadi camni.....





Selepas 2 minggu tukang cabut, kami pun dah hilang sabar.....tiap kali soh kontraktor mai umah nak bincang, mcm2 alasan diberi.....tp minggu lepas dah tak tahan dah....aku cakap kat en hubby, kita panggil bincang....kalu tak dak progress gak, kita off deal.....senang citer......mujur le sms kat kontraktor, baru dia mention nak antar tukang baru....selepas 2 minggu??? ooo.....tu nasib baik sms....kalu tak, agaknya dia dok diam2 je kot sampai le lepas raya.....

Elok2 je en kontraktor sampai umah hari minggu aritu, terus en hubby sembur en kontraktor ngan segala mcm yg boleh sembur....hahaha.....padan muka dia.....apa ke jadah janji lain jadi lain....bila time bincang spek balik baru aku masuk campur.....kalu sembur dia orang sekali kang jadi citer lain lak kan....hehehe.....kami bincang panjang lebar kali ni....part ni tak dak nak tolerate dah, kalu kontraktor berkira, kami pun nak buat cerewet gak....mau ikut hati nak buang je, tp beria-ia lak dia orang nak continue gak buat.....mau idoknya, malu dah le buat onar mcm2....bukannya kami tak kenal dia.....dah le sekampung je ngan en hubby.....dah le menjenguk pun tidak, main lepas tangan je.....cuma kali ni cakap direct, payment lepas siap umah 100%...tak nak gunapakai dah payment yg dia mintak sblm ni......duit raya je kami bagi sikit...tu pun tengok progress camne, selain dr tu, payment kami tak nak buat sehingga leh cuci kaki ngan tangan....lambat pun lambat le, takut dah bagi duit, umah tak jalan...buat sakit kepala je....

As promised, tukang datang.....hmmm.....kalu dari awal mcm ni kan dah siap pun umah.....ini hari pertama buat kerja, abis dah 5 pallette bata dia orang susun.....bukan makan masa lama pun.....tunggu plywood sampai untuk tuang slab lantai......yg tu akan makan masa nak buang.....aku harap tukang2 tau isi masa ngan buat mana yg patut.....tu pun terpaksa gak kami monitor dan tegur sbb main redah2 je buat......si kontraktor tak explain le pulak tang saiz tingkap.....mujur le aku tengok dan siap pi tegur.....kalu dak jenuh kena ketuk balik....



Ini pandangan dari depan umah.....tingkap ruang tamu dah naik separuh......memandangkan banjir dulu ada air bertakung dkt porch, kali ni up 1 kaki porch dr asal.....dlm umah kami naikkan sampai 2 kaki.....keta tak leh nak masuk park kat porch sbb tersekat ngan tiang letrik + kami umah hujung jadi sumer end ada depan umah....termasuk lubang tangki + bomba....jadi sumer park kat luar je le nampaknya....umah kami buat total reno.....sumer dinding roboh, cuma gunapakai tapak yang ada je....kecik je umah pun, tp home sweet home gak walau sekecik mana pun.....anak-anak pun dah makin membesar, jadi bilik untuk tiap2 sorang le kena ada.....



Ni lorong nak ke dapur....kecik je dapur kali ni.....tp sbb en hubby izinkan utk asingkan bilik dapur ngan bilik baking, jadi no problem.....aku dpt 2 bilik kali ni......yabedabedoooo.....bilik utk baking dinding belum down lagi....tunggu yg bahagian ni siap dulu baru dia orang nak robohkan katanya....





Ni dinding ruang tamu dengan dapur untuk progress hari pertama selepas 3 bulan terbengkalai.....nanti update lagi le progress seterusnya.....mmg lambat lagi le umah nak siap tp at least senang sikit hati tengok ada perkembangan......

Monday, July 25, 2011

~Semangat Menjahit Dengan EpalStore~


Yeahhh.....shopping lagi nih.....saja untuk menaikkan semangat nak jahit baju anak2 nanti.....kali ni beli online sahaja dekat sini .....online store kendalian syarikat Epal.....pestime aku menjahit ngan Epal, kalu tak silap aku sekitar 8 tahun yang lepas.....rajin aku time tu....siap usung2 anak lagi atas riba sambil menjahit.....masa tu drive sorang2 dari umah ke Alor Setar......ehh....tak sangka lak bila pk rupanya aku setegar itu hehe.....masa tu mesin jahit dah ada, so tak beli le yg Epal punya.....aku join kursus sahaja.....la ni baru tambah satu lagi yang Epal punya......tapi sayang lagi nak pakai.....simpan dulu....guna yg lama dulu le....


Ini trial.....testing pestime beli ngan Epal....perfecto le.....berurusan dlm masa 3 hari je, brg sampai kat umah terus.....senang kerja.....la ni kursus2 tak sempat nak join dah tp tengok le camne kalu tiba2 ada kelapangan masa, tentu aku join gak....

Aku giler2 tengok cute items dia.....tu pun dlm kepala ada lagi yg aku berkenan....tunggu start jahit dulu le.....baru dok kemas2 meja nak kuarkan kain2 yang kena potong......petang semalam dah kuar beli benang2, kertas gam dan mana yang patut buat topup stok hehe.... semangat...semangat.......

~Pulut Kuning 35~



Pulut Kuning ngan no 35 ni tempahan opismate untuk satu majlis.....tak de deco fancy2 sbb sebenarnya aku ikut exactly as sample yang diberi.....kat dalam ada serunding daging.....




Yang ini aku buat lebih bagi anak2 makan......tak makan ngan serunding, makan ngan telur dadar.....memori zaman2 kecik dulu, Mok (panggilan utk nenek aku) yang selalu buat.....

~Rosya Punya....~

Ini tempahan Rosya yang punya......3 tier cake kata Rosya buat simple sahaja cuma ada theme garden gitu.....untuk kek mmg aku buat simple sahaja, tp atas idea dr en hubby, aku hiaskan bawah tiap2 kek ngan bunga yang sarat......mmg at no extra charge sbb Rosya dan hubbynya mmg customer yang sangat2 sempoi dan mudah bekerjasama....jadi aku siapkan bunga tu special utk mereka.....mmg cantik display masa kat umah Rosya, sesuai ngan theme garden cuma aku tak sempat nak snap gambar masa kat umah Rosya....



Yang atas ni lak door gift bersama-sama ngan kek.....simple sahaja, aku buat tulisan LOVE ikut kaler yang Rosya nak je....tak sempat nak menjamu selera kat kenduri umah Rosya sbb rushing kena balik ambik kakak abis saturday school lak.....

TQ ya Rosya.....

Saturday, July 23, 2011

~Dr Jamz : Black N White Theme~


Kek ni tempahan Dr Jamz untuk majlis perkahwinannya dengan Rosya...both person ni sangat2 mudah berurusan.....dan langsung tak ada kerenah......maka sangat2 menyenangkan bekerja dengan mereka......permintaan Rosya untuk kek black n white untuk hantaran bagi pihak lelaki......terima kasih banyak2 ya Dr Jamz and Rosya......u guys are great to deal with.....untuk kek belah pihak perempuan nanti ya aku update......


Thursday, July 21, 2011

~Order Update : Cheese Cake~

Nak update sikit order yang terlewat dah update nih......yang ni cheese cake....



Tima kasih nyer cheese cake ni order dari opismate.....



Ni order dari customer lama untuk ayahnya di kampung.....

~Belated Birthday Gift~

Belated birthday gift.....dari en hubby......walaupun dah lewat, tp so happy sbb dpt gak surprise present dari en hubby.....agaknya en hubby survey2 dulu le kot apa benda yg aku tak dak lagi ataupun apa benda yg udah makin mereput.....hahaha.....walaupun idok le branded giler2 ala2 chanel ke, dior ke....tak kisah le.....en hubby mmg cerewet compare ngan aku bab2 pilih barang ni....dia telek habis-habisan gitu baru dia beli....kalu baju abis ngan benang2 mana yang tertetas pun dia perati....line baju tak sama ngan line kat poket baju pun dia telek....haha....jangan mare pa.....jadi aku tahu bila dia beli barang kat aku, dia perati dulu2 part2 yg ada mesti kena spacious gitu sbb aku bnyk guna space hehe.....kebetulan beg lama dah lenyai gitu dikerjakan aku, jadi sesuai benar le dapat2 beg tu terus aku tukar yang baru....



Tima kasih papa.....nanti mama edit blog ya....hehe....kena simpan citer kat sini, mana tau tua2 esok leh baca2 balik kenangan2 yang ada....ye le kan...blog ni memori citer hidup aku.....

Wednesday, July 20, 2011

~Shopping lepas gian......~


En hubby punya netbook.....

Boleh ya....lepas gian ngan shopping....shopping mmg terapi minda aku paling berkesan gitu.....dan aku pulak kalau dah suka satu2 benda, aku tak ada tabiat balik pk dulu......takut kempunan balik umah dulu nak pk then by the time nak beli dah tak ada.......oooo.....(garu2 kepala yang gatal jap...)....aku mmg kurang cerewet bab memilih.....tak ada tabiat nak telek2 dulu kot2 ada mana2 cacat cela.....bagi aku takat sikit2 aku leh maafkan.....hehe....

Ni nak citer pasal sesi 'tangkap muat' kami satu famili......maklum le....sblm ni kat umah asik berebut je bila masing2 nak pakai laptop.....ye le....skrg sumer pandai nak blogging je......satu laptop mana cukup......along ngan blog dia, en hubby pun sibuk ngan idea politik dan isu semasa dia......mula2 en hubby yg tangkap netbook utk dia satu.....memadai le untuk en hubby sbb dia suka menulis dan tak bnyk pakai programming dan sebagainya.......rasanya tak banyak pakai memori......


Ni aku punya....

Then, aku lak.....grab Asus nyer laptop....aku tak leh pakai netbook sbb tak bape puas gitu nak menatap skrin netbook yg comel lote......tak bape suka.....jadi aku tetap cari yg skrin ala2 gedabak gitu.....15.6 in nyer wide screen.....grab kat PIKOM di Star Parade.....aku angkut sekali gak hard disk external.....500gb nyer.....yg lama masih ada.....yg ni buat spare sbb kena back up external hard disk lama yang berlambak gambar2 kat dalamnya tak pernah print out pun.....sayang ooo.....



Bila cakap pasal komputer, tak sah le kalu tak browse tenet kan.....ini le TP Link angkut sekali, jadi satu umah redah browse tenet serentak.....lagi best pakai ni sbb tak putus2 mcm biasa connect.....lagipun kawasan umah aku tak dak line tepon, connect tetap ngan broadband gak.....

Dan along......along dapat laptop lama aku.....waaa.....bermaharajalela le dia......tak payah kena kacau lagi, tak payah berebut2......sbb kat pc fair tu en hubby angkut sekali gak CPU untuk desktop buat kakak ngan baby......skrin masih baru, jadi beli CPU je yang baru......skrg masing2 tak leh diganggu gugat lagi.....hehehe.....

~Bila Mood Tak Ada.....~

Not really in the mood le skrg nih.....mcm2 benda yang memeningkan kepala sampai effect giler2 le pulak kat akal fikiran yang tengah normal sekarang nih.....ngan umah yang ntah kurun bila nak siap....lagi menambahkan sakit kepala je.....ini le kadang2 jadahnya bila bagi kepercayaan kat kontraktor melayu....kita ni konon nak menyokong....tp kalu gini le, aku rela le dapat kontraktor bangsa lain....ini le melayu....berlagaknya yang terlebih, bawak keta besar konon nak menunjuk ke apa ntah.....bila gertak kata takat rega umah kita tu dia leh settle je.....tp kerjanya tak layak langsung nak jadi kontraktor......bila kita marah, pandai pulak menjawab.....rasanya kali ni dah hilang sabar......dari seorang yang mudah tolerate silap2 boleh hangin satu badan rasanya nih.....ari2 dok pk dah tak larat dah nak layan.....bila jadi camni, satu apa benda pun tak leh jalan......terbantut sumer perancangan aku ngan en hubby.....camni ke hasil seorang kontraktor melayu kita.....camne nak maju.....cakap tak serupa bikin....jangan salahkan kami le pulak bila kami lak yang bertegas.....sori le en kontraktor.....dah basi ngan alasan2 anda tu.....

Tengok le....sampai terbantut gak proses nak update blog pun.....kes tak dak mood punya pasal.....sampai lupa dah sapa yang order nih.....hehe.....tak pe le....janji update gak......cuppies ngan simple deco sahaja.....


Wednesday, July 13, 2011

~Agar-Agar Gula Merah~


Agar-agar lumut aka agar-agar gula merah aka agar-agar santan gula melaka....mana2 je le ya...sumer boleh diterima pakai......kalu kat kg aku panggil 'beldo' je walaupun 'beldo' ni merangkap agar2 kosong je......haha......sebenarnya saja nak menghabiskan stok agar2 ikat tu......dah lama beli tp since ada agar2 serbuk, mmg malas betul nak guna agar2 biasa ni......sudahnya terbiar je agar2 tu....sib baik dia reti kering haha....dah rendam tak jadi buat, keringkan balik.....opsss.....pemalas betul....hahaha......


Resipi cincai paling mudah je nih.....tp nyaman le buat santapan di petang2 yang panas dan kering.....resipi campak2 je.....eh....boleh eh campak2?.....hahaha.....sebenarnya lupa nak timbang berat agar2 tu.....jadi tak tahu exact bape banyak yang aku guna......yg aku tahu beli yang timbang tu aku bahagi 3 je....so aku tembak berat je le berat dia ya....resipi nanti aku tepek ya.....skrg ni tengok gambar dulu....resipi lama versi pandan ada kat sini

Tuesday, July 12, 2011

~My Besday N Cameron Highland!!~

By the time of this entry, my besday dah jadi belated dah pun.....since masa tu tengah holiday ngan famili, so malas nak interframe bukak2 laptop buat entry kan....bukan le holiday semata2 nak celebrate my besday pun, just coincidence my hubby nak resting kat tempat peberet dia....so i tumpang sekaki le holiday.....anyway, time kasih banyak buat rakan2 yang sms, tru fb dan yang wish me by phone on my besday....thank you so much......u guys are really great.....

Ok le....balik kepada citer holiday ke CH.....tak dak tempat lain ke nak pergi selain CH? asik2 entry CH.....biasa le....situ je le mampu nak pergi pun.....jauh2 mana larat kan....mak bapak kena campur lak ngan anak2 yang 3 orang tu.....kalu single lain le citer kan.....ini pergi CH pun paling2 extra money kena spare RM1k dah.....melayang dah duit tu pun.....tu tak masuk duit hotel lagi.....duit2 tu abis buat makan2 le selalunya, minyak keta lagi plus minus yg anak2 mintak ikut suka hati dia orang......yang penting dpt sama2 ngan famili, dekat2 pun tak pe....janji leh relax2 lepas tension dan anak2 happy.....


Malam sampai tu ronda2 kat night market, tp hari hujan le pulak, jadi tak dpt lama2 nak ronda2......so balik zzz dulu.....esoknya tempat dituju of course nak pekena nasi lemak kat Cameron Valley Tea House.....biasa le....menu wajib bekpas....


Lepas singgah kat situ, ajak en hubby untuk meneruskan perjalanan turun ke Tapah.....lama tak lalu kot situ....sekarang ni perjalanan mesti ikut Simpang Pulai....last lalu ikut Tapah kalu tak silap masa along masih baby lagi.....dah lama sangat......

On the way, terperasan sign board menuju ke Ladang Teh Boh ni....tak pernah pergi lagi selama dok berulang alik ke CH.....jadi terus singgah.....jauh gak nak menuju ke puncak ladang......tapi suasana kat situ lagi best compare tempat2 lain....ngan ketinggiannya, ngan kesejukkannya....aaahhh.....nyaman sungguh.....


Pemandangan ladang teh yang sangat luas dan indah dipandang.....







En Hubby ajak menaiki puncak bukit pada ketinggian 173 m.....laju je en hubby ngan kakak dan baby panjat tangga....aku ngan along dok lepak2 kat bawah dulu.....baru separuh tangga naik aku dah mengah giler2 dah....nampak sangat lama sungguh tak buat exercise....ni le bahananya.....



Kilang teh yang dibuka untuk lawatan dengan supervise dari kakitangan di situ....




Antara menu dijual di cafe ladang teh tersebut.....

Lepas dah relax2 kat situ, ajak hubby continue lagi perjalanan turun ke Tapah....aku nak pergi ke Lata Iskandar.....sbb dulu2 pun tak pernah singgah....jadi nak gak le rasa ke tempat tu....jauh gak le perjalanan nak ke sana tapi since kami pun mmg bertujuan nak ronda2 dan tak de agenda lain, jadi teruskan saja.....cuci2 mata sepanjang perjalanan....







Kat sini sempat le beli tampi.....emmm....buat apa le ngan tampi tu hehe.....saja je le....dah singgah kan....on d way balik ke Brinchang, singgah kat tempat orang2 asli dok menjual barang2 rotan ni....murah le RM5 compare yang jual dekat Lata Iskandar tu.....beli bekas isi bawang.....



Hari kedua kami dah nak balik....bekpas dekat Cameron Bharat lagi....hehe...tp kali ni bukan kat tempat biasa tu, terus lajak sikit ke depan.....kedai satu lagi....



Singgah kat Kea Farm, nak shopping sayur ngan buah.....susah sikit nak parking kali ni sebab minggu ni mmg manusia tersangat le ramai, mcm cuti sekolah le pulak.....tepi2 jalan tu sumer polis jaga jadi tak leh park merata2 sbb kat tangan dia orang dah siap kertas saman.....jadi terus le lajak parking kat port parking dkt Hotel Equatorial....RM3 per entry.....tak kisah le....janji jangan kena saman.....jalan kaki le sikit tp ngan cuaca sejuk tak jadi hal....

Dah abis shopping kat situ, kami teruskan perjalanan.....mcm biasa kami singgah last port kami kat Rich Flora.....kat situ mesti dah en hubby nak singgah makan whipped potato.....then, terus le kami balik.....sempat lagi aku ajak en hubby singgah Jakel kat Alor Setar nak singgah beli kain lak hehe.....


Orait....abis dah citer pasal CH ya....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...