Wednesday, November 23, 2011

~Jalan-Jalan Cari Makan : Cafe O La La~

Semalam makan malam yang ringan2 sahaja.....singgah kat sini nak try menu ala-ala Steam n Grill....mcm Steamboat le.....satu set utk 2-3 orang makan ni dalam RM19.90 je.....murah je....siap ada sumer benda....kerang, sosej, crab filet, daging, ayam, udang, sotong.....mmg berbaloi le kiranya....


Dalam raga tu lak ada sayur kangkung, kuey teow ngan meehoon.....sos lak kami mix2......ada 4 botol berisi kicap, perahan limau (kalu x silap), sambal lada ngan sos cili......mmg best....sup lak isi sendiri....siap bagi satu jug penuh utk sup.....kalu kering, tambah lagi sendiri.....puas....along sebenarnya pilih menu nasi goreng....pun sedap......kakak lak makan oblong daging......


Ni aiskrim roti....atasnya aiskrim, bawahnya ada roti...biasa je....tp rupanya syok gak makan.....siap order 4 bekas....


Snack for the night.....mmg best makan yang fresh baru masak.....rangup dan anak2 yg sebelum ni tak laju makan cendawan mmg malam tadi tolong menghabiskan sampai mama yg nak makan dpt makan sikit je.....

Monday, November 21, 2011

~Gulai Daging Berempah~



Gulai Daging Berempah ni nama saja2 letak....sbb saya campak2 je rempah yang ada stok dalam peti ais.....ala2 Gulai Kawah tapi sbb tak guna rempah gulai kawah ya, jadi dah jadi le resipi lain.....saja je ni menghabiskan baki daging korban yang dah membeku di dalam peti ais.....menu utk hari minggu yang simple2 sahaja.....

Meh tengok apa resipinya ya.....

~Gulai Daging Berempah~

500 gm daging - dipotong2 halus

Bahan Tumis
Sedikit kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang
Sedikit bunga cengkih
Sedikit buah pelaga
Bawang Merah - dihiris halus
Bawang Putih - dihiris halus
Halia - dihiris halus
1 sudu besar cili boh

Campuran Rempah:
4 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah gulai darat
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk ketumbar

Air secukupnya
Santan secukupnya
Garam/Gula secukupnya
Ubi Kentang - dipotong kecil

Lengkuas - diketuk

Panaskan periuk.  Masukkan minyak.  Tumiskan bahan tumis tadi hingga naik baunya.  Masukkan cili boh dan kacau sebati.  Masukkan rempah campuran tadi yang telah dijadikan pes.  Tumiskan lagi hingga pecah minyak.  Kemudian, masukkan daging tadi dan gaul2 sebati hingga keluar air daging tersebut.  Kemudian baru masukkan air biasa secukupnya.  Bila telah mendidih, masukkan ubi kentang, lengkuas yang telah diketuk, santan secukupnya dan biarkan hingga ia masak secukupnya.  Perasakan dengan garam/gula/perasa jika perlu.

~Tam, Tim, Tun~


Kenalkan....ini Tam, Tim, Tun.....anak2 Cik Bubu.....partner kucing kami, Cik Uteh....tapi en hubby tak percaya ni baka Cik Uteh....haha.....sbb Tam, Tim, Tun ni sumer hitam legam.....Cik Bubu lak coklat.....tup2 yang ni sumer legam2 le pulak.....Cik Uteh lak dah sahih2 le bulunya putih.....hahaha.....en hubby kata kena check DNA nih.....betul ke nih baka Cik Uteh.....hahahaha.....saya nak tergelak.....

Cik Bubu beranak atas siling umah.....last2 soh along panjat bawak turun anak2 Cik Bubu.....sbb lubang2 kat umah yang Cik Bubu dok panjat dah kena tutup, jadi anak2 dia asik mengiau kelaparan....tak sampai hati lak.....tak baik berbuat jahat pada binatang kan.....saya je yang malas nak pelihara, tp benci binatang tu idak sekali2 le ya.....tapi saya paling tak suka part sedih2 bila kucing kena gelek dek keta arwah abah masa kecik2 dulu sampai saya teriak2 sedih....sejak tu saya tak sanggup nak jaga, bila dah jaga, sayangnya yang terlebih.....dah sayang, tak sanggup le tengok kucing2 ni sakit ke mati ke....


“Seorang wanita masuk neraka kerana kucing. Ia menahannya hingga mati. Ia masuk neraka kerananya, kerana ia tidak memberinya makan sebab ia menahannya, dan tidak membiarkannya makan serangga-serangga tanah.”
Hadith riwayat Bukhari.


Hadith Riwayat Bukhari, Muslim dan Ahmad.Sesungguhnya tidak ada yang berhak menyiksa dengan api selain Rabb (Tuhan) pemilik api.”
Hadith Riwayat Abu Dawud, hadih shahih.

Jangan juga jadikan burung, atau apa sahaja binatang sebagai sasaran kita untuk memanah atau menembak untuk suka-suka. Selain tujuan untuk berburu untuk mendapatkan makanan. “Allah mengutuk orang yang menjadikan sesuatu yang bernyawa sebagai sasaran.”

****************************************************************************************************

Dalam suatu peristiwa, tatkala seorang sahabat nabi bernama Abdul Rahman bin Sakhr menemui seekor anak kucing yang sedang mengiau kerana kehilangan ibunya. Beliau yang dalam perjalanannya menuju ke Masjid Nabawi, berasa kasihan kepada anak kucing itu, lalu mengambil dan meletaknya dalam baju besar beliau.
Apabila sampainya di masjid, baginda bertanya Abdul Rahman, apa dalam bajunya? Ia menjawab anak kucing yang kehilangan ibu, aku mengambilnya kerana kasihan padanya. Lalu baginda menggelarkan Abdul Rahman dengan Abu Hurairah (bapa kucing kecil).
Gelaran bapa kucing tidak sedikit pun menjejaskan maruah dan reputasi Abdul Rahman, malah inilah gelaran yang paling disukai tatkala namanya disebut, kerana nabi sendiri yang memberi gelaran itu. Selain itu juga, gelaran Abu Hurairah mengingatkan beliau kepada suatu amal soleh yang pernah dilakukannya menerusi pembelaan seekor anak kucing.
Dan Abu Hurairah ialah seorang penghafal hadith2 nabi yang terbanyak dan dia telah dikenali juga sebagai GUDANG ILMU.  Dia adalah sahabat yang paling suka bergaul dengan Rasulullah S.a.w. Dia tidakmempunyai tanah dan perniagaan dan seorang yang miskin harta tetapi kaya jiwa, maka masanya paling banyak diluangkan dengan nabi. Dengan kerana itu juga dia telah mempunyai banyak peluang meriwayatkan hadith2 nabi.
Banyak hikmah dari riwayat hidup Abu Hurairah ini dan antaranya beliau telah mencontohi kepada kita betapa bagusnya dan satu amalan yang sangat disukai oleh nabi sendiri iaitu berbuat baik kepada kucing.

~Tahniah Kakak.....~

Alhamdulillah.....tiap2 tahun dapat le peluang tengok kakak naik pentas terima hadiah kecemerlangan......cumanya tengah tahun je le dpt tengok rampas takhta No 1....asal ujung tahun je, turun takhta lak asik dpt No 2 lak....hehe.....tak pe....yang penting sumer 9 subjek dpt A.....Papa dah bagi hadiah, Mama belanja makan mcm biasa hehe......bawak kakak (of course kena angkut satu famili le...) makan2 kat Regency....sbb dah tahu Spaghetti tu mmg dia makan banyak.....kalu belanja nasi, sudahnya yang banyak makan orang lain, bukan dia.....






Tahniah sayang.....usaha lagi ya tahun depan......

~Melayan tempahan minggu ini.....~

Cuci2 mata je saya melayan order untuk hari minggu aritu......dah update kat fb.....saja boh sini sbb lama sungguh tak citer2 kat sini pasal tempahan kek saya.....selalu update kat fb fan page je sekarang......kat website kek pun setakat info2 produk ngan maklumat lain.....untuk update gambar mmg kena check kat fb.....kat situ je selalu update......sekarang ni ada masa tempahan pun limitkan sahaja sbb penat + tak larat.....terima kasih buat yang sudi menempah dan sentiasa mudah berurusan dengan saya.....mudahan2 semua berpuas hati......Alhamdulillah......terima kasih sumer ya.....minggu hadapan sambung ngan order2 lagi.....pastu saya nak relaxkan diri tutup kedai kejap 2-3 hari....sbb mau spend masa ngan anak2 pulak.....pastu sambung lagi.....yup....insyaAllah....selagi diberi rezeki oleh Allah SWT dan diberi kepercayaan, saya tetap di sini......

Sila ke laman web saya di http://www.batriesyia-homemade.com atau email saya di batriesyiahomemade@gmail.com untuk sebarang pertanyaan.....tq.....

   

 
 
  
 


Monday, November 14, 2011

~Ayam Masak Kicap Manis~

Salam pagi semua....moga ceria2 selalu.....sori le ya saya sekarang ni tak bape dalam mood untuk update blog.....bnyk citer tapi malas dah nak stori mori.....mungkin lepas ni saya open to invited readers sahaja le ya....hmmm......

Update terkini macam biasa sahaja.....order kek alhamdulillah.....tidak mengejar kuantiti, hanya kualiti.....tahu2 le kan saya ni bekerja sepenuh masa dan masa yang ada sangat2 terhad....ada masa saya letih2 teramat sangat sampai nak cari mood baking pun susah......jadi saya kena limitkan order dan buat gab sedikit antara tempahan sbb saya pun perlu berehat.....as saya terbaca dalam satu artikel pasal Pizza Pah....pengasasnya ada berkata dalam mencari rezeki, jangan le tamak mengejar berbagai kerja sampai sumer nak dibuat, rezeki kita takat mana terima aje....ye tak ya gak, ada betul kata2 dia....saya cuba berprinsip begini saja le.....sbb saya bukan mengejar tempahan pun, hanya sekadar memenuhi hobi dan kesukaan saya sahaja....

Update rumah lak alhamdulillah gak......progress lancar.....setakat ni dah siap plaster sumer.....tinggal kerja2 paip, tiling dan cat.....kira2 dalam 80% dah hampir siap.....boleh puji orang siam ni buat kerja, dah soh kontraktor sub kat siam untuk plaster, dari kul 8 pagi sampai kul 9 malam tak berhenti.....saya ngan en hubby sangat2 puas hati......tak sabar rasanya nak pindah masuk....sbb dah penat berlaga punggung kaki kepala dok dalam umah sewa sekarang......hehe.....

Tayangan menu sebentar ya.....yang mudah dan simple sahaja.....


~Ayam Masak Kicap Manis~

2 dada ayam (dipotong kecil2)

Hiris halus
2 inci halia
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Sedikit air
Kicap Manis
Sos Tiram
Karot - dipotong panjang
Lada Benggala - potong dadu

Ayam diperap dengan sedikit garam dan digoreng sebentar hingga hampir masak.  Kemudian masukkan bahan hirisan tadi.  Kemudian masukkan air.  Masukkan kicap dan sos tiram secukupnya.  Masukkan karot dan lada benggala dan biarkan hingga masak.  Angkat.

Monday, November 7, 2011

~Give Away - Jom rembat sampai abis~


Give Away kali ni tak dak kaitan ngan buku kek atau seumpamanya seperti biasa.....kali ni saya nak give away produk yg masih belum diguna dan juga ampoule yang ada 1-2 botol saya dah guna dan masih banyak lagi berbaki.....

Sapa yang nak leh email saya di batriesyiahomemade@gmail.com, khusus untuk yang benar2 nak sahaja ya sbb saya tak mahu soalan2 pasal produk2 ni dan nape saya nak give away.....semua ni masih baru lagi sebenarnya....so kalu sapa yang dah biasa pakai produk ni boleh terus email saya utk book ya.....free sahaja saya bagi......

NEW
Pores No More Pore Effect Refining Cream (Dr Brandt)
Update : DAH KENA REMBAT!!

Purifying Ampoule (Beautee)

Soothing Ampoule (Beautee)


Nano Scar Serum (Beautee)

Vitamin C Ampoule (Beautee)

Sunday, November 6, 2011

~Jalan-Jalan Cari Makan : Restoran Jeragan~



Lama sungguh tak ke sini, first time singgah sini masa masih belum ada anak2 lagi.....waktu baru2 kawin dulu....lepas tu kedai tu tutup....now dah bukak balik, so en hubby bawak lagi kami ke situ......of course le orang lain le yang uruskan sekarang....tp sib baik menu2nya sedap le gak....lokasi tak jauh dari Tesco Mergong, Alor Setar je.....ni singgah malam sebelum raya.....sori le gambar tak clear sbb pakai tepon je....unplanned, so kamera tak usung sekali le.....


Tomyam Campur


Ikan Gerut Masak 3 Rasa


Dari atas ke bawah : Sotong Goreng Tepung, Daging Masak Merah, Kailan Ikan Masin

Tiada dalam Gambar : Butter Prawn

 

Extra Menu : Small Pizza with Tuna + Veggie

~Salam Aidiladha & Nasi Dagang~

Salam Aidiladha.....saya ucapkan buat semua umat Islam yang sudi singgah di laman saya.....tiada apa pun sangat yang nak diceritakan pada hari raya ini.....tiap2 tahun pagi raya di rumah dah wajib ngan menu Nasi Dagang.....cuma kali ni kekurangan satu jenis lauk yang wajib ada iaitu Gulai Udang......kami redah ke Tesco dah lewat petang sblm raya, sekali ayam pun takde, udang pun tak de....licinnn......fuuuhhh.....mujur le kat dalam fridge masih ada setengah ekor ayam lagi.....jadi boleh le buat menu.....beras nasi dagang saya mmg borong siap2 dari kampung berkilo2 dan simpan dalam peti ais.....jadi tak perlu fikir pasal stok dah hehe.....

Masak kali ni sempoi sahaja....kat Tesco cari stok lengkuas pun tak de.....mujur le bila belek2 rupanya ada tersembunyi lak lengkuas dalam peti ais.....nampak sangat lama saya tak belek apa benda mak nenek ada dlm peti ais saya tu......

**Punya le malas...isi nasi dlm tupperware je hehe......sori le....pinggan besar sumer dlm kotak, malas nak cari.....

Dah banyak kali dah saya boh citer pasal Nasi Dagang dalam blog.....ada gak yang saya malas nak update.....tapi x pe le...saya citer lagi....jangan boring le ya....ini masakan cara saya mengikut cara mak saya biasa buat.....tu pun ada gak saya ikut sukatan2 saya sendiri....

**eh...eh.....kaki ayam nak jadi juara posing lak....hehe

~Gulai Nasi Dagang~

1/2 ekor ayam - dipotong kecil2 mengikut suka

Bahan Kisar
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
7 hirisan lengkuas (saiz lengkuas kecil)
1 tangkai cili kering (saiz besar, nak pedas lebihkan)

4 sudu besar rempah kari
Daun Pandan
Garam/Gula/Perasa secukupnya
1 kotak santan + 2 cawan air (secukupnya)

Panaskan periuk, masukkan minyak dan tumis bahan2 kisar tadi hingga naik bau (cara mak saya campurkan rempah kari bersama bahan kisar dan tumis hingga naik bau...mana2 pun boleh le).  Rempah kari dijadikan pes dan dimasukkan ke dalam periuk, tumis hingga pecah minyak.  Masukkan ayam dan gaul2 rata.  Kemudian masukkan air bersama dengan santan + daun pandan yg dicarik2.  Perasakan secukupnya dan biarkan hingga kuah sedikit pekat baru angkat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...