Roti Blueberry

Recap From My FP




Resipi roti ni actually diadaptasi.... LOL from a chinese cook book.....jgn le tanya betul ke tidak resipi sebab mmg x tahu sepatah habuk pun apa makna dlm buku tu.....tp setakat ni ada 3-4 buah buku yg totally in chinese.....semuanya gara-gara buku tersebut ada step by step yg memang worth it buying.....hmm....tak kisah le.....janji boleh dpt idea from that book.....walau apa pun, roti tetap jadi cantik.....gebu dan putih je.....

Roti Blueberry

500 gm tepung high protein
90 gm gula castor
1 biji telur
10 gm yis segera
5 gm garam
20 gm mentega
220 ml air

Semua bahan diadun sekali kecuali air dan mentega. Setelah bercampur rata, masukkan air sedikit demi sedikit - banyak atau sedikit air bergantung kepada tepung......jgn tuang sekaligus air. Setelah adunan bercampur sebati, masukkan mentega dan uli hingga doh menjadi lembut. Kemudian biarkan sebentar dalam 10 minit sebelum dibahagikan sebanyak 50 gm tiap doh dan biarkan sebentar. Uli doh mengikut bentuk kesukaan sendiri.

Inti Blueberry

Pie Filing
Telur - untuk disapu di atas roti

Setelah adunan dibentuk dan dibiarkan naik 2x ganda, barulah disapukan telur di atas roti baru paipkan inti di atasnya....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...