~Poppy Seed Butter Cake~



Kek ni saya siapkan actually untuk pot luck majlis tamat pra persekolahan baby Sabtu lepas.....resipi dapat dari kawan tapi saya ubahsuai sedikit cut sana sini dan tambah sana sini.....very buttery nyer cake, sedap je bau.....sori le ya skrg ni tak bape nak rajin buat eksperimen kek......dulu2 rajin gak saya boh resipi, tp sekarang ni busy saya teramat2 le sangat....saya tunggu angin rajin datang sbb ada bnyk resipi yang saya nak trial n tested.....once saya rajin, saya share lagi ya.....
 


Untuk kek ni saya buat adunan dua kali ganda ya...asal pakai 250 gm butter je.......so if nak sikit, kena cut resipi le ya....kek butter ni dia padat so tak naik tinggi sangat.....so kena ingat sukatan buat kek, if biasa buat kek bulat 8 in, utk kek 4 segi kena kurangkan 1 inci saiz loyang, iaitu pakai 7 in sahaja....or else lagi le kek nampak rendah je.....

~Poppy Seed Butter Cake~

500 gm butter
460 gm gula castor (nak kurang manis, cut down gula ya...)
500 gm tepung gandum
8 biji telur Gred A
2 sudu besar baking powder
2 sudu besar esen vanila
40 gm poppy seed

Putar butter dan gula hingga gebu dan ringan.  Masukkan telur sebiji demi sebji dan pastikan diputar hingga betul2 kembang.  Kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder (guna teknik kaup balik sahaja).  Akhir sekali baru masukkan esen vanila dan poppy seed tadi.  Gaul rata.  Saya guna loyang 10 x 10 in dan bakar selama 1 1/2 jam pada suhu 160'C.

~Baby's Convo~

Akhirnya baby akan menamatkan zaman pra sekolahnya dan memasuki Tahun 1 tahun hadapan.....sekejap sahaja masa berjalan kan.....sedar tak sedar baby yg masih saya ingat baby kecik saya sudah besar rupanya.....hmmm....tiba2 saya miss zaman dia masih baru nak bertatih2 dulu.....saya dah tak de baby kecik dah yg boleh saya dodoi2 dan main cikucak lagi......nak ada baby kecik lagi rasa cam dah tak larat.....nak tunggu cucu, ntah sempat ke tidak....ntah larat ke tak nak jaga.....ntah dpt jaga ke tak pun tak tahu lagi mcm mana.....



Since zaman pra sekolah tak kan berulang lagi selepas masuk sesi persekolahan nanti, baby saya belikan le baju baru untuk majlis hari tamat pra sekolahnya....jenuh kuar masuk kedai cari, susah nak cari saiz baby ni sbb dia kecik je....tudung pun nak yang lip lap lip lap je....budak2 sekarang ni hmm.....x pe le....sekali sekala kan....

Majlis berlangsung Sabtu lepas (29 Oktober 2011)....mmg meriah ngan anak2 yang mcm2 keletah....saya gelak terbahak2 semasa majlis tersebut.....seronok.....melihat mcm2 peel.....



Tahun 2012 baby sambung belajar satu sekolah ngan kakak.....sekolah pun tahun depan dah mula di bawah pentabiran baru....sebelum ni di bawah Yayasan Matri....nanti akan diuruskan di bawah Koperasi Ko Rahmah.....sekolah ni sekolah swasta dan sekolah agama sepenuhnya.....

Sebelum majlis berlangsung, ada sesi ceramah dibuat......ada beberapa petikan menarik yang saya petik untuk renungan kita bersama :


TEKNIK BERKOMUNIKASI DENGAN ANAK
  • Jangan perkecilkan kebolehan anak
  • Jangan sebut perkataan negatif dalam rumahtangga
  • Padam rekod lama
  • Banyakkan belaian positif
  • Selesaikan masalah secara bersama
  • Dengar dengan teliti dan aktif
  • Gunakan teknik penyampaian berkesan
  • Nyatakan 'tidak boleh' dengan berhikmah

    10 FAKTOR KENAPA GAGAL

    • Tiada kesedaran untuk berjaya
    • Tiada inisiatif dan disiplin diri....ikut arus
    • Tiada keyakinan diri
    • Tiada matlamat hidup untuk cemerlang
    • Tidak tahu jalan untuk cemerlang
    • Tidak tahu halangan kecemerlangan
    • Tidak mampu menyelesaikan masalah
    • Tiada kemahiran pengurusan hidup
    • Tidak tahu memilih hala tuju hidup
    • Tiada pembimbing yang baik|

      • A winner is NOT one who never fails, but one who NEVER QUITS;
      A school teacher once scolded a boy for not paying attention to his mathematics and for not being able to solve simple problems.  She told him that he will become nobody in life.
      The boy was ALBERT EINSTEIN.

      • When Thomas Edison invented the light bulb, he tried over 2000 experiments before he got it to work.  A young reporter asked him how it felt to fail so many times.
        He said "I never failed once.  I invented the light bulb.  It just happened to be a 2000-step process."



Ini le keletah baby sepanjang terlibat ngan nyanyian nasyid dalam persembahan kelasnya....seronok lak tengok anak2 ni kan....




~Brownies~


Untuk cuci2 mata je ya.....cuma nak asah2 skil ambik gambor je....


~Meehoon Goreng~



Versi campak2 lagi....adus.....ni utk bekpas hari minggu....stok barang apa pun tak beli, jadi kena le buat sesi menggeledah almari cari apa yang ada untuk dimasak.....malas nak kuar cari bekpas kat luar.....belek2 mujur le jumpa sebungkus meehon tersorok dalam almari.....opss....kena belek2 peti ais lak, apa bahan basah yang ada.....ooo ok....udang ada, kubis ada....ala....boleh le....terpedas sedikit tapi bila makan lama2 hilang lak rasa pedas hehe...



~Meehoon Goreng~

Sebungkus meehoon - direndam sebentar di dalam air sejuk biar lembut
Segenggam udang basah
Kubis - dihiris secukupnya
Daun Kucai
Daun Bawang
2 sudu besar cili boh
Garam/Gula secukupnya

Bahan Tumbuk:
4 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Satu sudu besar udang kering

Tumbuk bahan2 di atas hingga lumat.

Panaskan kuali, masukkan minyak.  Tumis bahan2 tumbuk tadi hingga naik bau.  Kemudian masukkan cili boh tadi dan tumis lagi hingga garing.  Masukkan udang dan kubis dan kacau sebentar.  Masukkan meehon dan gaul2 hingga sebati.  Perasakan dengan garam, gula dan masukkan daun kucai dan daun bawang dan goreng hingga masak.

~Masak Lemak Ikan Keli~



Ikan Keli? Memang kegemaran saya....masak le apa pun....bakar ke, goreng ke, masak lemak ke, masak pedas ke, masak percik ke sumer saya suka.....mmg tak tolak nyer......lagi2 kalu Masak Lemak Cili Api....mmg best......tapi since anak2 nak makan gak, tak leh le pentingkan diri sendiri kan.....jadi saya campak je 3-4 biji cili padi ketuk2 last minute baru boh.....bagi ada rasa2 sikit je.....so yang ni anak2 mmg suka......saya suka masak cara ni sbb tak payah sibuk2 nak tumis, pastu sumer bahan saya boh ikut suka saya....saya yg nak makan kan....hehe....tp kalu versi mak saya masak mesti boh daun kesum....saya pun suka tp stok daun kesum tak dak lak....tp memasak ni tak dak pantang le bagi saya tak boleh boh itu tak boleh boh ini......pendek kata guna je apa yang ada dan campak je......janji saya, en hubby dan anak2 boleh makan....orang lain saya tak gerenti nak jamu le.....sbb saya bukan pandai masak pun....

~Masak Lemak Ikan Keli~

2 ekor ikan keli - dibersihkan dan dipotong 3
3/4 kotak santan (kotak kecik)
Air secukupnya
Cili Padi - ketuk2
Garam/Gula secukupnya
Sebatang serai - diketuk

Bahan tumbuk:-
2 sudu besar serbuk kunyit
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Masukkan santan, air dan bahan tumbuk ke dalam periuk.  Biarkan mendidih sebentar kemudian masukkan ikan keli tadi bersama dengan serai yang diketuk tadi.  Masukkan garam, gula dan perasa jika perlu.

~Cucur Bilis~

Cucur bilis buat kudapan petang2......sedap ya makan panas2.....kena pulak sekarang ni kat sini musim hujan.....yup....kejap panas, kejap hujan.....(adus....tak buat kerja lagi le en tukang nih...apa nak buat, tu sumer rezeki tuhan gak......)....ni cucur bilis ala2 orang pemalas je le ya....tp ni bukan le baru buat tadi.....dah lama terperap dlm hard disk saya......just sama cam cucur malas saya punya sebelum ni........dan rupa tak bulat montel2 cam orang lain buat, saya sebenarnya suka cucur saya ala2 banyak cabang2 gitu hahaha.....krup krup garing rasanya.......



Buatnya pun mudah yang amat.....takat campak2 je....saya ulang tayang je sekali lagi bahan2nya.....sukatan tak sama cam dulu tp bahan guna yang sama jugak....

~Cucur Bilis~

3 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
Segenggam ikan bilis - dibasuh bersih
Segenggam udang kering - dibasuh bersih
Sedikit garam
Sebiji telur
Seikat daun bawang (dipotong2)
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Campur semua bahan hingga rata dan boleh mula digoreng.


~Kitchen Drawings~

Ini actually elevation yang saya dapat dari saya nyer ID (interior designer-itu nama jawatan dia kat company KC tu le)....lupa nak update.....dan bnyk hari dpt drawings ni....very nice person dan sangat2 le tolerate ngan kehendak saya yang asik berubah2.....belum pun datang ukur concrete dah siap dia lukiskan roughly bentuk kitchen saya.....cuma dah tentu ada few things saya tak bape setuju ngan design yg ada but orangnya ok je, soh saya ubah2 dan info dia balik.....

Concrete buat masa ni masih belum siap so saya belum panggil dia lagi untuk masuk buat ukuran.....buat masa skrg kontraktor baru nak bawak masuk pekerja untuk pasang besi bumbung.....tak sure arini masuk ke belum le sbb dia janji dalam minggu ni.....just wait n see je le.....

Cuma overall saya setuju ngan cara susunan pintu hitam dan putih sbb saya soh ID mix pintu kabinet putih dan hitam supaya tak le pucat sangat.....dan island table actually terbalik warnanya.....sepatutnya table granite tu hitam, bukan putih dan body pulak fully warna putih, bukan hitam......dan saya tak nak drawer.....just kotak2 je.....kerusi merah tu saya tak de ya....itu lukisan semata-mata hehehe.....saya cuma guna bench kayu biasa je.....yg merah tu nampak terlalu eksklusif utk saya.....tingkap dapur yang dari 3 daun saya kecikkan jadi 2 daun je....so space yang ada leh saya buat top cabinet.....saya perlu ruang menyimpan yang banyak.....jadi kena fully utilise ruang yang ada.....nak kena explain kat ID nanti bila dah siap concrete.....



~Apam Mekar~


Alahai...saya so in love ngan apam kurang manis nih.....buatnya sikit sahaja on request anak dara yang teringin nak makan bila tengok dalam sebuah majalah.....memikirkan resipi dalam majalah tu agak bnyk, so saya cut down je resipi in 3.....buat pun tengah2 malam tapi since sangat mudah so saya buatkan le gak.....dah 2-3 hari asik dok sebut kesian le pulak.....jadi bila tengok sumer stok ada, saya proceed sahaja.....mmg sungguh gebu.....kalu le pipi saya segebu apam tuh.....adus.....hehehe.....


Memang tak rugi langsung buat....lenkali saya nak buat bnyk2 lagi....sapa nak try, silakan....kiranya ini resipi dari majalah yang saya dah trial n tested....just ada few things saya tukar sikit mcm tepung......tp tetap gerenti jadi....

~APAM MEKAR~
Source asal : Aroma
Edited by : babybatriesyia
Menghasilkan sekitar 8-10 biji saiz sederhana

1 cawan tepung gandum biasa
1/3 cawan aiskrim soda
1/3 cawan gula castor
1 biji telur gred A
1/2 sudu teh ovalette
Pewarna (in my case saya guna 2 pewarna, satu neutral)

Campurkan sumer adunan dan putar hingga putih dan gebu.  Kemudian bahagikan tiga, dua diwarnakan dan satu dibiarkan pada warna asal.....isikan ketiga2 ke dalam piping bag dan dipicit serentak ketiga2 warna ke dalam acuan setinggi 3/4 penuh.  Pastikan kukusan sudah disediakan dan air telah menggelegak.  Untuk mendapatkan apam yang merekah cantik, gunakan api besar dan mula mengukus sekitar 6-8 minit sahaja.  Jangan kukus lama nanti apam keras.

Ok....selamat mencuba....
 



~Cotton Cheese Cake utk besday sahabat~


Happy Birthday wish utk seorang sahabat yang celebrate yesterday.....just selang sehari sebelum birthday along....cotton cheese cake ni mmg peberet sahabat saya ni.....so saya buatkan special untuk dia yang request.....petang balik kerja baru saya buat, malam tu gak saya buat delivery hehe....tak sempat kek nak dok dalam peti ais, panas2 terus saya ajak hubby pi antar.....selit sekali hadiah untuk dia gak.....moga ceria2 selalu hendaknya.....


Resipi kat blog saya tak ingat dok penjuru mana dah....tp surely masih tersimpan kat arkib saya kat fotopages.....leh cari resipi kat sini.....step kat situ pun lengkap ada gak.....just kat sini saya recap teknik2 yang saya buat semalam....

**campuran cream cheese, butter, susu segar, telur kuning, jus lemon, tepung gandum dan tepung jagung
**putih telur bersama cream of tartar dan gula halus
 
**saya putar sampai stage soft peak

**saya mix adunan cream cheese dengan sebahagian putih telur
 
**tuangkan keseluruhan adunan cream cheese ke dalam adunan putih telur

**masih kelihatan adunan putih telur di dalam adunan cream cheese, kaup balik lagi sampai rata
 
**dah smooth dah....
**siapkan loyang, guna loyang 9 in bulat dialas
 
**boleh le mula bakar pada suhu 160'c....kali ni saya bakar selama 1 1/2 jam lamanya....

~Macaroon On Trial~

As tajuknya, "On Trial"....maknanya mmg tak reti lagi le nak buat.....belajar tak dak guru.....dan mmg saya tak ada masa nak pergi berguru pun.....jadi guru saya hanya le dengan trial n error je.....bukan sekali, bukan dua, ini percubaan sampai 5 kali gitu...ussshhh.....membazir sahaja saya ni.....mungkin cuaca tak betul, mungkin adun tak betul atau maybe saya nak salahkan oven yang over heated.....hehe.....atau sebetulnya last sekali salah saya sendiri sebenarnya pun......buat kerja mmg tak penyabar.....sumer nak cepat....cuma 2 kali je pun saya tunggu sampai atasnya kering, yang lain saya hentam je.....tapi percubaan yang pink ni actually ada yang berjaya menghasilkan "feet" atau kaki.....tapi sayangnya cuma 4-5 biji je yang elok.....yang lain jadi cam gunung berapi.....pastu percubaan seterusnya jadi cam bauhulu.....hahaha......




Mesti ada yang gelak2 tengok hasil yang saya dapat tapi saya tak kisah le.....tu belum tengok rupa yang tak jadi lagi.....saya tengok pun nak tergelak......saya buat pun suka2 sahaja....kebetulannya ada stok putih telur dalam peti ais......jadi guna aje le.....macaroon yang tak jadi tu pun sumer dah selamat saya ngap ngan anak2......not really my favourite le tp boleh le......

Ini yang ada le sikit rupa cam macaroon.....cuma kaki cam tak bape nak kuar le pulak.....cam terbantut je....hehehe......percubaan yang sangat kelakar bagi saya....



Saya akan cuba lagi......hanya utk kepuasan diri sendiri sahaja.....i don't think i will make this for sale.....no...no.....

~Kisah hati....~



Memetik coretan dari u tube ini untuk renungan.....dan sebagai peringatan untuk diri sendiri.....

~My 3D Kitchen Rendering~

Ni saja2 je ya....saya isi masa buat 3D kitchen rendering....sketch up dapur saya actually.....saya tak pandai pun tp saja nak bagi roughly plan pada my ID nanti.....dulu dah buat tapi dah ubah....ni pun bukan exactly plan yang saya akan submit kat ID.....ingat nak tukar le pulak posisi dapur ngan sink tu.....pastu nak alih tall cabinet sebelah peti ais pulak...gambar ni dah draft ikut keluasan dapur saya yang sebenar tp nampak cam besar sangat dalam gambar ni....rasanya dapur saya tak de le kelihatan sebesar ini.....meja makan actually saya tak de tp saya lukis gambaran island table saya as bincang ngan ID sebelum ni.....so island table tu will be permanent le kat situ.....bawah island table tu nanti saya mintak ID buatkan rak2 buku untuk saya letak buku2 rujukan yang perlu di dapur....betul2 nyer 3D kena ambik ngan my ID sbb bnyk saya nak ubah....tp selagi base concrete ngan tile my tukang tak buat, tak dapat le my ID nak ukur.....jadi kena tunggu je le progress mcm mana....




Pandangan atas



Pandangan sisi

Progress umah dah bergerak sikit tp tak le laju sangat.....itu pun selepas perang besar 'sms' ngan kontraktor.....susah sikit le kerja kami sbb kontraktor sub kat tukang.....jadi dia pun tak berani nak sound tukang lebih-lebih....tukang lak bnyk projek lain yang dia sendiri handle....sudahnya kami tersepit kat tengah2....tp beberapa hari lepas mmg kontraktor kena teruk ngan en hubby.....pastu baru tukang nampak batang hidung....tak larat le asik kena gertak baru nak tunjuk muka.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...