Thursday, July 29, 2010

~Puding Karamel~


Boleh le kata lama betul aku tak buat puding karamel......sekali dapat le pulak request......nak boh dlm individu nyer casing le pulak......biasanya aku bakar aku nyer puding karamel tp since nak boh dlm bekas individu, tak leh le nak bakar......so kali ni aku kukus saja......tapi honestly aku tak suka kukus, tak tahu pasal apa.....maybe sbb hasil dia tak secantik if aku bakar.....

Apa pun tima kasih sbb sudi order.....paling2 dapat le aku refresh balik sbb dah lama terperam je.....

Wednesday, July 28, 2010

~Ben10 lagi.......

Lama betul tak update.....betul2 bz ngan kerja2 yang tak pernah abis.....kebetulan lak anak2 sekali ngan en hubby pakat2 diserang demam panas.......susah hati le pulak bila demam berjangkit2 ni......apa lagi kalu demam panas......hmm...harap2 cepat le kebah....

Ok le....sembang pasal kek....kek ni order dari Syariena di Padang Besar......nak kek Ben10.....hampir2 aku terlupa ingatkan nak ambik esok.....sib baik Syariena remind aku sekali lagi pagi semalam.....kalu idok, mau le smlm kek saja yg aku bakar.....hehe......




Monday, July 26, 2010

~Sotong Nyer Kek~



Kek kali ni request dari kawan untuk besday boy nya yang minat ngan bola......exactly request nak baju bola ngan bola tp kalu leh lukis gambar Paul pun ok gak.....aku kata, ok.....aku cuba buat gambar Paul....Paul kan significant ngan bola.....tukang tilik gitu.....nothing fancy le, just lukis Paul je le....ingat nak tambah gambar bola tp cam tak dak space dah le pulak.......



Orait....harap besday boy enjoy....

Monday, July 19, 2010

~Strawberry Dipped Chocolate~



Strawberry celup coklat ni order dari Iza untuk majlis pertunangan adiknya......lama dah tak buat.....kalu le Iza order arini, tentu besar2 gedabak buah stoberi aku leh bagi......yg dapat cari cuma stoberi kecik2 so aku bagi extra le kat Iza.......masa Iza dtg pick up aku tengah kalut2 mengemas nak bertolak ke Cameron so x dpt jumpa...sori ya Iza.....Iza request gak gubahan sireh tp x dapat aku nak buatkan sbb aku takut daun2 tu layu memandangkan nak gunanya keesokan hari.....

Apa pun, tq ya Iza....


~Cameron lagiiii......~

Jalan2 ke cameron lagi........hari minggu adalah masa untuk famili.....en hubby dah janji ngan kakak nak ke cameron lagi if kakak dapat no 1 lagi dalam peperiksaan pertengahan tahunnya......alhamdulillah kakak maintain lagi, so kakak dpt le apa yang dijanjikan.....yang untung sumer sekali le ikut sama....bukan dia sorang.....hehe.....

Sampai ke Cameron dah lewat sebenarnya....dlm kul 9 mlm.....tp sib baik le hotel dah siap bayar jadi x dak hal le nak check in lewat pun......


Kakak yg dapat no 1, baby yang paling menyibuk nak beli itu ini.....tengok le tu....tak sabar2 tunggu depan kaunter nak ambik snek dia.......ala baby....takat snek tu beli kat umah pun boleh......hmmm....



Snap gambar kejap pagi esoknya kat kedai souvenir on d way nak ke Tanah Rata nak breakfast......kedai sebelah Hotel Casa De La Rosa......sblm bertolak dr hotel tu dah ngap satay sebenarnya ngan teh tarik kat medan mara brinchang tu....

Oleh sbb dah kul 11 dah, cakap kat en hubby jom le terus pi Cameron Bharat....pekena nasi lemak ngan teh tarik........lewat kuar bekpas tu sbb bagi tutorial math sikit kat along....




Snap gambor bunga lagi.....aaaahhh aku ni biasa le.....suka betul tengok warna2 bunga2 kat Cameron ni......tapi cuaca sedikit panas, tak sejuk sangat hari tu......


Gambar ni snap dekat satu kedai on d way nak ke Strawberry Park Resort.....bnyk sangat pembangunan kat Cameron sekarang ni sampaikan kedai2 jual stoberi ngan bunga ni pun ala2 hidup segan mati tak mau dah.........

Meneruskan perjalanan lagi ke Strawberry Farm.....kat sini suka sangat singgah......padahal baru bulan lepas singgah, nak pergi lagi gak....


Bunga Raya


Hydrangea



Roses juga le yang tetap menjadi pujaan hati......berkenan giler2 tengok bunga roses kaler beige white ni.....on d way turun dr strawberry farm, singgah gak beli bunga ros.....papa kata mana nak taruk bunga2 tu.....eeee.....tak kira.....cantik betul......







Orkid.....berkenan tp tak leh nak beli sbb malas nak jaga......tp silap lak lupa singgah beli orkid liar kat orang asli tepi2 jalan tu.....musim ni ramai le pulak yg jual....kalu dak, nampak rebung je sepanjang jalan....



Kul 3 balik hotel.....penat aaa.....mengantuk pun ya gak......sebab hujan pun renyai2 turun, jadi ambik keputusan berehat le dulu kejap kat hotel sbb petang nanti nak kuar pergi pasar malam pulak.......nak borong2 apa2 yang patut........sedap berselimut zzzzzz......hehe......

Kul 6.30 gitu along sibuk dok snap2 gambar dr tingkap hotel......waaaa.....ini yg seronok ni bila hujan turun renyai2 petang tu.....masa ni terasa sejuk betul.....kabus dah tebal.......apalagi....pakat bersiap2 le nak turun ke pasar malam.......jalan kaki je sbb dekat.......mula2 plannya nak turun makan steamboat kat Tanah Rata.....tp ada le pulak manusia2 yang tak bertamadun parking keta sesuka hati.....siap buat double parking lak....blok belakang keta kami.....mcm mana nak kuar......jadi ambik keputusan makan dkt area situ je le.....





Dah seronok jalan2.......masa nak balik le pulak.....bertolak awal sbb nak singgah beberapa tempat lagi......pagi tu pergi bekpas kat Tanah Rata dulu......gerai2 makan Melayu bnyk kat area sana......pekena nasi putih ngan lauk sambal tempe, kupang masak merah ngan bendi goreng belacan.....alahai....pakat sosek2 aku ngan en hubby makan bendi goreng belacan.....walaupun sedap tp pedas yang amat........hehe......



Masing2 ngan muka penat atas keta......aku tengah drive so yg snap en hubby le......singgah beli2 sayur dulu kat Kea Farm......jalan sedikit jem sbb ramai yg on d way nak balik agaknya......parking jauh tp mujur le cuaca sejuk jadi tak dak hal le jalan kaki jauh sikit......cik2 abang trafik sibuk letak kertas saman kat keta2 yang parking atas jalan.....mujur aku park keta di luar line putih.....memborong sayur sakan....bukan utk kami pun, beli kat biras aku ngan neighbour......sdn bhd beli buah limau jer ngan pokok kaktus ngan pokok halau nyamuk....buat apa beli pokok tu pun tak tahu....saja je le......ex boss aku dulu buat ujikaji ngan pokok tu hehe.....

Lepas singgah Kea Farm, drive lagi untuk singgah ke Green View.......kebetulan mat2 motor besar singgah makan kat situ.....tu yg en hubby sibuk nak ambik gambar tu......aku ngan en hubby suka le tengok motor besar......nak beli mcm tak cukup inci je.....takut lak kalu jatuh kena tindih ngan motor sendiri sbb kaki tak sampai.....hahaha......nanti le kita beli bila anak2 dah besar esok.....mcm papa cakap.....kita naik motor besar pi cameron lg....silap2 masa tu terkejut org tengok turun2 motor orangnya dah bongkok 3......hahaha.....












Lepas kekenyangan di Green View, papa lak take over bawak keta.....aku nak take a nap le......hehe......

Suruh papa singgah jap kat Sungai Petani nak beli barang sikit kat kedai kek.....orait....teruskan perjalanan balik umah......ke kiri k pa.....kalu ke kanan silap2 kena sambung cuti lak.....hahaha


Friday, July 16, 2010

~Happy Birthday Asyura~



Happy birthday buat Asyura yang sekarang berada di London.....keknya dikirim untuk mak tok di kampung.....sayangnya Asyura x dapat nak merasa......

Thanks ilah....sbb tetap order sekalipun jauh di perantauan......


Thursday, July 15, 2010

~Ubi Keledek Goreng~



Menghabiskan sisa2 baki ubi keledek yang masing tinggal.....belinya cuma sedikit tapi part nak menghabiskan....alahai....lama betul.....kejap x de masa, kejap rasa malas.....lepas dah pass kat orang separuh, masih ada yang tinggal.....separuh dah rebus buat makan2 masa santai....ada lagi lak baki.....hmm.....teringat lak lama tak makan goreng ubi.....tiap kali balik petang2 lepas opis, pakcik yang dok jual pisang goreng ngan ubi pun elok2 je tutup kedai.....tak pernah sempat nak tunggu aku lalu dulu......

Jadi kes kempunan punya pasal, buat je le sendiri.....nasib badan le kan.....malas pun tolak tepi je le karang x pasal2 ubi2 aku tu naik pucuk.....hahaha......resepi secara asasnya aku guna resipi K Lieza.....tp biasa le....part sukat2 ni aku malas nak buat, so campak2 je.....yg nak makan pun aku je......bukan orang lain pun.....

Meh le makan....petang2 kena lak time hujan syok le pulak makan......kebetulan masa buat tu, anak dara bawak kawan2 dia main kat umah.....abis dia ngap ngan kawan2 dia le pulak.....ubinya pun cuma ada 5 ketul je.....tp berlambak lak bila aku dah goreng....sbb aku suka potong nipis2 so bila makan krup krap krup krap je......

Ubi Keledek Goreng

Ubi keledek secukupnya (dihiris sesuka hati)
1 cawan tepung beras
1/2 biji telur
Sedikit air kapur
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Air secukupnya

Campur semua bahan, jangan pekat nanti bila dah sejuk adunan jadi liat pulak.....pastikan kacau rata.  Panaskan minyak, dah panas gorengkan ubi tadi hingga keemasan.  Alaskan dengan tisu dapur untuk menyerap minyak bila diangkat nanti. 


Wednesday, July 14, 2010

~Chocolate Roll~


Raya tak lama lagi nak sampai.....eh...eh....pose pun belum lagi kan....tp dah ramai tokey2 biskut (termasuk aku gak) dah mula start biz dah.....setengah tu resepinya RAHSIA BESAR.....ada yang RAHSIA KECIK....hehe.....pendek kata sapa yang malas nak buat, leh order je......kat opis aku pun paling murah RM22 dia orang letak rega.....ada gak yang sampai RM28.....ish...ish.....tak pe le kan.....RM28 tu lagi sedap le kot....so sapa yg nak yang sedap beli le yang mahal2 ya.......bukan le bermakna yang murah2 tu tak sedap ya......ikut selera anak tekak masing2 le kan.....selera tak sama kan......tak sedap kat orang ni, tapi mungkin sedap bagi orang lain lak.......

Mostly resepi biskut yang aku buat jual, ada le aku letak kat blog......resipi2 yang dah lama dok buat.....setengah tu ada kawan yang bagi, ada yang aku alter, ada yang aku eksperimen je sendiri ikut selera anak tekak sendiri......

Hari ni cam rasa nak sharing resepi biskut yang simple ni tapi sedap dan crunchy bagi aku.....nak buat jual pun aku rasa cookies ni simple je...bahan2 pun sikit......so better u all try je sendiri......leh buat bnyk2.....tak payah le beli......kalu yg pakai bahan bnyk ni better le beli, sbb nak beli barang pun dah satu hal very costly sekarang ni ya....bahan2 mentah mmg mahal tau......kalu nak untung, leh je aku buat jual tp kadang2 sharing is more caring, right??

Chocolate Roll
Source : Majalah Mingguan Wanita

180 gm mentega
100 gm gula perang
50 gm tepung jagung
30 gm badam cincang
250 gm tepung gandum
White Chocolate/Dark Chocolate

Putar mentega dan gula perang hingga sebati.  Kemudian masukkan badam cincang, tepung jagung.  Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh lembut (tambah tepung jika doh masih melekit ya).  Tekap dan bakar pada suhu 150'C selama 30 minit.  Bila dah sejuk, celupkan ke dalam white chocolate dan paipkan dark chocolate untuk tujuan hiasan.


Cuba le.....mmg sedap......jangan le pulak sbb aku tak popular tak minat nak pandang cookies ni ekkk.....hehe....mana le tahu leh buat hidang masa raya nanti....budak2 tentu suka....

Tuesday, July 13, 2010

~Cuppies 4 Syarifah~


Cuppies ni order dari Syarifah....tima kasih ya Syarifah....30 pcs saiz S untuk besday anaknya kot....tak tanya le pulak.....tak bape sure nak design camne utk budak2....so aku main tepek2 je sugar paper spongebob tu foc je.....saja nak bagi budak2 suka tengok.....lagipun baru 1 tahun....

Monday, July 12, 2010

~2010 Biskut Raya~


Buat yang berminat, tempahan cookies dibuka mulai sekarang.....untuk sebarang maklumat, sila layari laman web
Untuk tempahan, sila email ke batriesyiahomemade@gmail.com.

Friday, July 9, 2010

~Seputih Salji~



Terang je mata melihat cuppies seputih salji ni...yang membuat tempahan pernah menempah design yang lebih kurang sama seperti ini gak sebelum ini......minat betul Zakiah ngan design sebegitu.....ada le yg sedikit berbeza dari design asal tp aku masih cuba kekalkan permintaan Zakiah ngan design yg seakan.....di dalam cuppies ni cuppies marble as permintaan dari Zakiah....

Zakiah puasa rupanya arini ya.....cuppies nak buat bukak pose ke?? hehe....selamat berbuka puasa dan menjamu selera nanti ya.....



~Chocolate Cake 4 my loyal customer~



Chocolate cake untuk peminat kek coklat yang sangat loyal....tak pernah ubah citarasa.....mesti kek coklat gak pilihan K Ida.....thanks ya K Ida.....ngan K Ida mudah berurusan.....takat sekali je sms on je order....hehe.....


~Japanese Cotton Cheese Cake~



Lama betul aku tak buat cheese cake versi cotton ni.....sapa yg suka cheese cake ala2 spongy gini, kek gini sesuai le........memandangkan ada request, so aku buatkan gak.....

So fren, enjoy ya kek tu......


~Another Older Day~



Terima kasih buat kawan2 yang bertubi2 wish epi besday kat aku start dr kul 12:01 mlm tadi tru fb......alahai.....terharu betul rasanya sbb tak pernah2 lak seramai ni dok wish besday......zura siap bagi spesel entry lagi kat blog......tima kasih zura......zura seorang adik dan teman yg sangat baik.....dan tentu sekali akak sentiasa menghargai......

Kawan aku ada tanya, betul ke orang yg lahir bulan Julai ni susah nak berkawan.....emmm......bukan le susah, tp susah nak dekat.....hehe......nak kata pilih kawan tak le kot.....tp maybe kena cari yg sekepala.....aku pun jenis giler2 gak.....pot pet pot pet gak....tp kalu tak kena gaya, aku mmg diam seribu bahasa.....x berapa reti nak masuk......takut org tak leh terima cara aku atau mungkin pemikiran levelnya tu terlalu tinggi...boleh buat aku rasa rendah diri......tp biasa le, aku bukan jenis pandai bermuka2.....boleh buat2 kawan ngan orang pastu buat2 tak kenal......bagi aku kalu dah baik, aku mmg kenang kawan2......

Buat kawan2 sekali lagi, terima kasih atas ingatan dan ucapan dari kawan2 semua......Amin....

Wednesday, July 7, 2010

~Simple Chocolate Cupcake~


Order dari Aiffa.....suka lak tengok aiffa ngan orang tersayang.....nama kat fb pun pakai nama nak sama ya.....itu le baru sehati sejiwa.....Thanks ya Aiffa order ngan akak.....janji ngan Aiffa jumpa kat kechor, dkt umah MB tu.....

TQ.....

~3 Layer Cheesecake~


Minggu ni actually bnyk order cheese cake masuk tp aku malas nak snap sbb just plain cheesecake, rupa pun dah semacam je tiap kali entry.....yg ari ni lain pesen sikit, so tepek le...

Sekali lagi, order emergency gak.....request nak ada layer le pulak....hehe.....adeihh.....pandai2 je korang demand mcm2 eh.....dah le x pernah buat.....tapi, tak pe le....sahut cabaran....so aku buat 3 layer as requested......penat le sikit kerjanya sbb asik nak kuar masuk oven....nak kena cepat2 buat takut kek tu terkejut kang retak seribu lak.....kali ni aku guna satu resepi mcm biasa tapi aku guna gelung loyang, bukan loyang biasa.....meaning x de tapak.....bukan apa, sbb customer nak lapis2 so aku kena guna loyang kecik sedikit utk bagi nampak lapis2 tu......loyang kecik lak x de, so aku modified gelungan tu je......kecikkan sikit dr saiz biasa.....harga sama je ya sbb guna satu resipi gak mcm dok biasa buat....hehe....

Anyway, enjoy.....and thanks....

Friday, July 2, 2010

~Simple Red & White Cake~


Kek ni order emergency dari kawan baik......mmg kelam kabut le gak sbb actually dok plan nak dok buat cuppies camera tu je smlm.....sekali terpaksa buat dua benda pulak.....tapi bespren punya pasal no problem le.....aku dengan besar hati cuba siapkan jugak.....ini sebetulnya design kedua.....mula2 aku dah deco...tapi tidur x lena le pulak sbb tak bape puas hati......actually aku dah info kawan aku yg aku akan guna bunga ready made je sbb mmg tak sempat nak dok relax2 buat bunga2 buttercream......mmg nak kena kejar masa.....

Balik masa rehat tengahari tu aku dah dok usha2 nak recreate deco kek tu.....mana leh cincai2......walaupun tak de le nak ambik untung, aku tetap nak berikan sebaik mungkin hasilnya....so apa lagi, aku scrap semua krim deco asal, dan deco semula.....tak le risau sangat sebab guna bunga ready made je so aku rasa sempat le guna masa yang ada untuk siapkan kek tu.....

Takde tema warna atau sebagainya so lebih mudah je kerja......aku buat ikut suka aku saja....idea spontan je yang keluar.....tak sempat nak pk2 dah......apa pun, harap kawan aku puas hati......and tq...mmg customer aku yang paling loyal, penyokong yang tak pernah jemu2 mendorong aku......baik di kala bangun, di kala jatuh.....tetap memberi semangat untuk aku......love u fren........

~Camera Theme Cuppies~


Cuppies fondant ngan deco kamera bersama ngan satu roll filem.....oleh sebab berurusan via sms je, aku tak bape nak sure nak ala2 colourful tu camne....so aku tembak je le, agaknya nak mcm2 kaler le kot cuppies tu.....

Order dari Tassha untuk majlis pertunangannya sebenarnya ni.....lain dari yang lain le sikit.....Tassha nak something berkaitan ngan kamera le sebab bakal tunangnya ni kaki  kamera.....tak tahu le menepati tema ke tak, tp harap Tassha puas hati le....kamera tu pun aku buat ala2 copyright kamera aku je.....tang siri je pandai2 tambah bagi yang lebih canggih je.....

TQ.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...