~Citer Pagar Rumah~


Pagar dalam umah dan pagar luar umah sudah siap dipasang.....kontra betul berurusan ngan melayu compare ngan kaum lain ni.....contohnya masa buat kabinet aritu le....sampai sekarang tak hantar2 pada saya resit urusniaga ngan baki kabinet dalam seperti yang dijanjikan....padahal saya jumpa kereta tokey tu ari2 lalu di Arau, dak pun bertembung di Kangar.....mustahil tak leh singgah letak kat rumah saya....(lupa nak bagitau tokey yang buat kabinet dapur saya ni orang Melayu.....tp sayang, sangat tak menepati janji sebenarnya.....kerja yang sebenarnya boleh siap dalam masa 2-3 hari, makan masa dkt 4 minggu nak siap....mcm2 alasan dia bagi....yang paling saya tak boleh terima bila dia kata pemegang pintu kabinet tak cukup, kena order dan lambat sampai (masa ni dlm proses pemasangan).....saya hairan sbb sepatutnya dia dah tahu bape banyak pintu kabinet saya, mcm mana boleh dtg buat kabinet rumah saya tanpa order siap2 pemegang pintu tersebut....sudahnya kerja2 di dapur saya tertangguh lama jugak....tu belum masuk kabinet salah saiz.....padahal dia sendiri yang ukur.....bukannya saya yang buat....kerja nak kena saya tegur.....kalau saya diam, dia orang buat diam tak datang pasang....tp elok je saya sms tanya nape tak datang, baru le nak jawab sms bagitau esok nak datang le, pekerja cuti le.....masa nak ambik duit mmg laju, belum start kerja mmg le prosedur le kononnya kena bagi deposit.....antar barang ambik lagi deposit.....hmm...entah le....

Tp ngan tokey pagar ni, mmg saya salute kerja dia.....tokey ni bangsa lain le ya.....bukan Melayu.....pertama, masa pertama kali pergi ke kedai beliau (dkt je ngan umah), kami diberitahu ambil tempoh sebulan lamanya baru pagar boleh siap....kami cakap datang ukur dulu le kat umah.....petang tu terus dia datang ukur.....tp still dia janji dalam tempoh sebulan baru boleh siap....kami pun ok le....since dah 2 bulan pun dok turun naik tangga mana ada pagar pun.....so takat sebulan tak pe le....janji hasilnya memuaskan hati....

Tapi....seminggu kemudian tokey call en hubby bagitau pagar dah siap.....ish...cepatnya....pagar dalam umah dah siap katanya....tunggu nak pasang bila kami free je.....alhamdulillah....siap sudah pagar dalam umah.....terasa selamat le sikit sekarang nak turun2 ada tempat nak pegang2.....kata tokey pintu pagar depan pun dah hampir siap, tunggu nak polish2 mana yang patut je....



Seminggu selepas pagar dalam umah siap, pagi semalam tokey terus datang pasang pagar depan umah.....tak tepon kami pun, tengok2 balik tengahari dari kerja, pagar sudah siap terpasang.....lega......simple sahaja pagarnya pun, janji ada pagar udah le....




~Acar Buah~


Acar buah saya buat untuk mak ngan adik yang datang dari Putrajaya bawak balik nanti dan juga untuk mak bawak masa pergi jumpa adik sorang lagi di Langkawi......secara kebetulan saya dah borong 4 plastik besar 4 jenis asam-asam ni mmg dengan niat nak buat acar buah dari sebuah kedai borong.....saya suka acar guna buah2 asam ni daripada acar guna kulit limau....entah....tak bape nak leh telan.....bila dah masuk bekas, tak dpt bnyk mana pun....cukup bahagi 2 bekas, satu untuk adik dan satu bekas untuk mak dan satu senduk untuk saya buat makan.....dah licin dah sumer.....yang berlebih untuk makan tu siap saya ratah2 pulak malam tu.....



Acar Buah

3 ulas bawang besar (dihiris halus)
8 ulas bawang merah (dihiris halus)
8 ulas bawang putih (dihiris halus)
5 inci halia (dihiris halus)
5 sudu besar cili giling
3/4 ketul gula manisan/gula melaka
Cuka (secukupnya)
Garam/Gula jika perlu
Minyak secukupnya uintuk menumis

1 kg buah2an jeruk (asam)

Tumiskan bahan yang dihiris halus tadi sehingga naik baunya.  Kemudian masukkan cili giling dan gula melaka dan kacau hingga pecah minyak.  Masukkan cuka secukupnya dan gaul bersama dengan buah tadi.  Rasa rempahnya jika perlu letak garam atau gula ya....


~Asam Pedas Johor~


Asam Pedas dah jadi one of my favourite dishes gitu....aritu masa ke Melaka, melilau mencari Asam Pedas Melaka....singgah restoran siap tulis asam pedas original tp entah pasal apa, rasa asam pedas tu tak memenuhi langsung selera anak tekak saya....tak sedap.....eh....pandai komplen hehe....padahal sebelum ni pernah makan di sana dan jumpa pulak yang sedap.....kebetulan terjumpa yang tak berapa sedap....nak buat camne kan.....

Al kisahnya, terselak majalah masakan dan tiba2 keinginan nak makan Asam Pedas meluap2 le pulak....tak leh jadi....walaupun ikan merah tak de, ikan pari tak de atau yang sinonim ngan asam pedas hatta ikan kembung pun tak de, saya hentam aje masak semalam ngan ikan kecik yang ada dalam stok....janji saya leh makan asam pedas gak.....puas....puas sangat2 dapat buat asam pedas dengan resipi yang memenuhi citarasa.....rasanya leh sama sedap ngan kat kedai yang saya pernah makan...eeee...perasan.....(hehehe....)

Memandangkan di dalam majalah tersebut ditulis Asam Pedas Johor, maka tak leh le salahkan saya kalu bagi orang2 Johor kata ni bukan versi Johor....saya ikut bahan2 dalam majalah tu yang kata ini versi Johor cuma sukatan bahan saya tak ikut, sbb main agak2 sahaja....janji bahan sumer sama.....


~Asam Pedas Johor~
Sumber Asal : Majalah Rasa
Dimodifikasi oleh : Nina

Bahan Tumis:
Segenggam cili kering (digunting dan direndam dalam air panas)
1 ulas bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar serbuk kunyit
Sedikit belacan

Semua bahan dikisar hingga lumat.

7 ekor Ikan Kembung (sangat tak sesuai sbb ikan ni beli yg kecik je aritu tp hentam aje le ya, lauk lain tak de, janji leh makan)
1 sudu besar asam jawa (pati)
Air secukupnya
1 batang bunga kantan (dibelah 4)
Daun Kesum (dipotong2)
Kacang Bendi
Garam
Gula

Tumiskan bahan kisar tadi hingga pecah minyak.  Kemudian, masukkan air asam jawa secukupnya.  Masukkan bunga kantan dan ikan, diikuti kacang bendi, garam, dan gula dan biar menggelegak.  Bila hampir masak, masukkan daun kesum.  Jika kurang masam, tambahkan saja asam jawa. 


Sangat sedap....walaupun pedas, anak2 makan bertambah2....kakak yang awalnya tak mau makan nasi, bila dapat meratah asam pedas ni, terus mintak nasi.....siap dihirup2 lak kuahnya.....alamak....ni baru syok nak masak kan.....bila ada yang menghargai.....

~Pucuk Ubi Rebus + Sambal Kacang~



Pucuk Ubi Rebus + Sambal Kacang mengingatkan saya semasa zaman2 di kampung....maklum le, di kampung semua makanan2 macam ni mudah didapati....petik keliling rumah sahaja....di rumah mak sumer ulam-ulaman banyak tertanam.....yang ini adalah specialty mak dan saya pastikan setiap resipi kepakaran mak saya pelajari dengan baik.....bagi sesetengah orang mungkin dipanggil Pecal atau dengan nama-nama lain tapi memandangkan kami cuma makan dengan pucuk ubi rebus, maka saya rasa tak sesuai dipanggil Pecal sebab Pecal yang original biasanya akan mempunyai barisan2 sayuran atau buah yang pelbagai jenis.....

Makanan ini kegemaran saya sejak kecil2 dahulu....tak perlu lauk lain dah bila ada sambal kacang versi mak ini, makan nasi pun saya boleh bertambah disebabkan keenakan sambal kacang ini.....bahaya gak, abis ilang diet saya...kononnya le....tapi peduli apa kan....makan je le....

Kebetulan ke Pasar Malam terjumpa Pucuk Ubi ni, en suami beli sbb dia nyer peberet mmg makan ulam-ulaman ni, cuma kali ni tak cicah ngan sambal belacan....kita cicah ngan sambal kacang.....best giler2....


~Sambal Kacang Versi Mak~


Seikat Pucuk Ubi - dicelur sekadar layu


Kacang Tanah (dalam 1 cawan, digoreng tanpa minyak, buang kulit dan ditumbuk dengan lesung batu je....jangan blender)


Cili Kering (sekadar 3 biji sudah mencukupi - tumbuk bagi lumat-lumat ya)
Belacan (sekadar secubit utk rasa)
Garam (sumer ditumbuk sekali)

Gula Manisan/Gula Melaka - 3/4 keping (saiz besar) - tumbuk bersama cili kering tadi hingga lumat


Air Asam Jawa - boleh je guna yg segera + air masak secukupnya, agak2 je ya...


Masukkan air asam jawa tadi ke dalam bancuhan gula melaka, lenyek2an sehingga semuanya merata ya


Ini le bancuhan tadi tu.....dah siap....jadi....gaulkan sahaja dengan kacang tadi.....kalau ada lebihan air asam jawa, tambah2kan dan agak2 kepekatan kuahnya sekadar mencukupi ya...

SIAP!!!

Nak tahu sedap ke tak, cuba le sendiri....sangat mudah....


 

 Ni anak adik bongsu saya.....si Ikleel ni baru 2 tahun....n sangat2 d montel ya....punya le tinggi dah dkt sama tinggi ngan si Batriesyia.....berat saja udah mencecah 16 kg gitu.....tp Ikleel ni sangat aktif, bukan jenis dok diam.....walaupun dia montel, dia tak de le asik tidur.....hobi dia main bola.....kat umah kerja dia cari along, kejap-kejap 'abang....abang..'....ajak main bola le tu.....comel kan dia....udah le putih melepak....dok ngan anak saya mcm kontra lak warna hahaha.....saya dia panggil mak long...atau bahasa telo-nya 'a...long'...mmg seronok melayan kerenah anak sedara ni.....anak2 pun seronok sbb dah lama tak melayan anak kecik..


~Siap juga akhirnya.....~


Penat....penat....siap juga mengemas akhirnya....mmg patut dapat semua sakit2 badan sekali...saya pun masih dalam mood bercuti dari sebarang baking2 nih....nak concentrate kemas2 umah dulu dan kebetulan mak ngan adik datang umah, jadi saya tak mau baking2 lagi.....apa pun, bilik kecik saya dapat gak saya susun walaupun very the crowded gitu....tak kisah le kan....saya yang nak buat kerja, so yang selesa ke tidak cuma saya sorang aje le ya....langsir pun baru boleh pasang, kena tunggu en suami free dulu....memandangkan tangan saya masih sakit, saya tak berani nak buat kerja lasak2 sangat.....yang lain2 dah disusun mcm biasa dah tp biasa le bilik pun kecik sahaja, jadi pandai2 le barang2 ni dok menumpang satu sama lain kan.....peti ais tu pun peti lama, sbb masih ok, saya letak gak kat bilik kek ni utk simpan sumer stok2 bahan mentah saya.....chiller saya tu pun dah dibaiki.....beria je dulu sampai tukar mcm2 sampai abis 3-4 ratus...sekali bila rosak sekali lagi, panggil cina datang baiki cuma kena rm80 je.....dan chiller dah kembali berfungsi dengan baiknya.....lega rasanya....


Sori le ya kalu rasa semak tu....saya ni suka simpan stok, jadi sbb tu le bertimbun barang2 yang ada....tak larat asik kuar beli barang ngan masa yang tak bape nak free nih.....jadi bila membeli tu saya mmg borong terus....


Nampak crowded je...tp trust me, ni dah abih susun dah ni....dah tak tahu nak susun camne dah huhu.....ni pun loyang2 dok kat dapur, kalu ada loyang tak tahu le mana nak campak lak....saya gantung je sumer kat dinding sbb senang saya nak capai.....saya ni buat kerja tak suka kena bukak2 bekas ke...jadi bila gantung2 ni senang saya nampak....mixer2 saya bersusun kat meja tu je.....nak guna saya angkat letak atas meja stainless steel tu....tp setakat untuk kerja2 biasa saya lebih suka guna hand mixer je.....kat bawah meja tu pun penuh ngan sumer keperluan2 bukan bahan mentah jugak.....saya susun sumer atas rak.....


Dapur ngan oven sumer tersusun kat satu ruang....senang sikit......ni le tempat saya buat kerja.....apa pun, saya selesa buat kerja sorang2 kat sini tak dak gangguan....dapur gas lama saya masih berfungsi dengan baik jadi sayang nak buang....dia nyer oven tu pun masih saya guna sampai sekarang, jadi saya letak je kat bilik tu....tu pasal penuh je bilik saya.....sumer barang saya suka simpan.....sayang tak abis2....


Ok le...abis dah citer pasal bilik kecik saya nih.....tak ada apa nak citer dah....

~Angry Bird~



Angry Bird Cake ni tempahan dari Dr Zarina.....wife to one of my big boss here.....surprisingly le gak dpt tempahan dr beliau, but glad to do it.......masa delivery yang ada hanya anak2 Dr je di rumah....hopefully you like it ya.....and TQ so much.....this is one of my cakes yang paling penat saya picit2 untuk siapkan deconya....


~Sprained Wrist and My Cake~

I sprained my wrist actually dah dkt 2 minggu.....al maklum le .....sibuk angkat barang2 berat.....buku2, almari2, meja2 dan kemas mengemas lagi....2 minggu lepas mmg sakit sangat2...pastu saya en suami tolong urutkan2 then lega.....lepas tu saya buat tak tahu dah walaupun masih rasa sakit2 lagi tp tak ketara sangat so buat2 tak layan sakit tu.....but 2-3 hari lepas continue kemas2 umah lagi + sibuk deco2 kek....(rasanya part picit2 aising kek yang buat tangan saya jadi tambah berdenyut2)....sakit you....tak de nak gelak2 main2 ngan sakit2 ni.....sakit beranak pun saya leh tahan (muka le leh tahan dlm hati rasa nak tampar2 orang je), ni masuk kategori sakit yang sama gak huhu.....muka saya je buat dono tp dalam hati tuhan je yang tahu......kudrat org pompuan, takat mana le kan.....saya ni menggagahkan diri yang tak bape kuat tp berlagak ala2 rambo sbb terpaksa buat....en suami heran nape saya leh tergeliat sbb dia pun angkat2 barang gak katanya....ngan umur sekarang saya mmg tak leh buat kerja2 mcm orang muda dah sebenarnya.....badan mmg tak bape nak kuat.....silap sendiri le sbb masa dalam pantang melahirkan anak2, saya tak berpeluang jaga2 badan mcm orang lain....tak mampu nak upah2 tukang urut....setakat sekali dua pastu terus tak buat.....bila dah berumur ni, padahnya saya tanggung sendiri le sbb mula le sakit2 badan, satu badan penuh ngan angin2......masa ni melayang le duit nak upah orang tolong urut2kan pulak......

Semalam oleh kerana rasa berdenyut2 dan tangan pun dah sejuk2, saya terus jumpa Medical Assistant office yang mahir bab2 fisioterapi nih.....tak tahan tau....mula2 MA Arif ingat cuma salah urat....tp bila dah tekan2 tangan saya mmg dah lama tergeliat rupanya.....main2 betul saya ni.....walaupun sakit kena urut tp saya ni masuk kategori leh tahan le.....muka berkerut2 le sbb berbunyi2 tangan saya dibuatnya......katanya nak betulkan tmpt tergeliat tu....apa pun masih kena berbalut sbb MA cakap kemungkinan tmpt yang dia betulkan tu leh tergeliat balik....

Well....sakit2 gak.....tempahan customer kena on mcm biasa.....sayang nak tolak rezeki.....maybe lepas hari ni saya off kejap dr baking2 ni sbb nak rehatkan tangan dulu...so saya tutup order le start 4/4 sampai 9/4 nih....itu rancangannya le....

Meh le tengok tempahan saya beberapa hari ni....ni pun dah update kat fb sebenornya....


Order dr Ilah...opismate......


Tempahan dari Afiqah....blueberry cheese tart ngan tulisan....tq dear...


Tempahan dari Dini (UniMap)

~Outing Ngan Sahabat Lama~



Kawan lama en hubby and me secara kebetulan datang dari Kelantan nak pick up anak dia orang yang baru abis exam final....jadinya kami buat 'date' le keluar makan2 malam tu.....last jumpa bulan Januari lepas kalu tak silap masa kami pergi melawat dia yang sakit...now dah ok dah rasanya tu.....tapi tak pe, wife dia doktor, boleh selalu pantau kesihatan suaminya tu.....hehe.....famili dia orang ni kira dah cam sahabat susah senang le, mmg susah nak cari sahabat seperti ni sekarang.....dia bukan takat ada time senang, time susah pun dia tak pernah jauh dari kami......selalu ada.....



*abaikan le si muka toye tu ya yg sememangnya tak pernah fotogenik bab ambik gambor hehe....



Malam tu kami makan tak ingat diri sungguh....hehe...sampai sumer dah tak larat nak sumbat makanan yang ada.....steamboat order sampai 4 set.....pastu makan2 menu lain lagi hehe....



Bukti makanan extra.....Sizzling Rice With fish fillet and cream sauce...ni menu extra ai le hehe.....mak buyung betul le....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...