Wednesday, January 25, 2012

~My New Kitchen Cabinet Part 1~

Yup....my new kitchen cabinet....akhirnya nampak rupa.....tapi part 1 dulu sbb sebenarnya masih belum siap sepenuhnya dan belum fully lengkap lagi.....tp saya dah excited sbb akhirnya dapat gak realisasikan angan2 nak ada dapur yang kemas begini....after 15 tahun baru saya dapat ya.....bukan pejam mata basuh2 kaki dapat masuk rumah macam ni.....jenuh sudah bersusah payah ya.....dan yang lebih memberi kepuasan adalah dapat merealisasikan dapur sebegini menggunakan hasil duit poket sendiri.....jadi rasa menghargai tu lebih tinggi bagi orang mcm saya......oleh sebab rumah tengah renovate, jadi part yang lain en hubby yang uruskan, jadi part nak cantikkan dapur, biar le saya yang take over......jadi nak buat camne, nak design camne sumer en hubby serahkan saja pada saya.....dia tolong carikan tukang dan temankan saya pilih2 mana2 yang patut.....maklum le.....kami berdikit2 jadi biar le nak buat pun puas hati.....bukan leh 2-3 tahun sekali nak tukar....silap2 lama kami nak pakai......kelengkap2 dapur pun saya beli sendiri sebab saya tak biasa nak susahkan en hubby nak belikan apa yang saya nak untuk mencantikkan rumah atau untuk diri sendiri.....rumah saya, rumah dia jugak....dia pun dah bnyk berhabis untuk renovate rumah, jadi part yg saya nak apa tu saya pk sendiri le dan beli sendiri.....

Berbalik citer pasal dapur ni....saya dapat a few requests tanya2 saya pasal bajet buat dapur dan tips yang saya guna.....tapi sebenarnya, saya tak de le particularly buat rancangan yang lama.....cuma bila renovate rumah termasuk le dapur tu, saya dah ada perancangan nak buat kabinet dapur.....jadi, ini antara perancangan yang saya susun pada peringkat awal:-
  1. Buat lakaran dapur yang saya kehendaki - termasuk nak buat kabinet guna apa.....saya pilih binaan konkrit untuk binaan kaunter top, so kos akan berasingan sebab saya upah tukang kabinet lain untuk buat binaan termasuk siap proses tile kaunter dan tile dinding.  If u all nak suruh ID (interior designer) buat binaan body dari kayu sepenuhnya dan menggunakan solid surface or granit or apa2 as kaunter top, so bagitau ID.  Lakaran dapur tu biar le buat ukuran yang betul so ID boleh bagi anggaran harga yang tepat or else bajet akan lari nanti.  Bagitau juga pintu u all nak buat guna apa.  Ada banyak pilihan.  Masa jumpa ID belek2 dulu jenis2 pintu yang ada dan kosnya baru soh ID buat anggaran kos.  Tanya2 le jugak apa free accessories yang dia orang bagi, unfortunately my new ID tak bagi free accessories langsung compare ngan ID lama saya yang siap nak bagi pull out basket for tall cabinet ngan spoon rack dalam kabinet....nasib le.....
  2. Warna kabinet actually bukan pilihan saya.....kaler bertukar disebabkan saya nak matching ngan warna tile....asal2 saya nak hitam putih.....kemudian, bila cari tille saya nak warna black galaxy (hitam) tp yang tu kena order, so memikirkan tukang tile dah ada, saya tak leh tunggu.....yg ni mmg saya silap le.....so saya beli yang dah ada ready stock....pilih punya pilih, saya pilih warna selamat warna2 pastel sahaja.....jadi nak bangkitkan warna, saya fikir warna oren dan putih kombinasi yang ceria, anak2 pun setuju jadi saya proceed sahaja.....saya tetap combine dengan warna putih sebab island table saya nanti adalah ala2 meja kayu berukuran 3 kaki x 5 kaki yang berwarna putih dan peti ais saya berwarna putih juga....oren adalah semata2 nak matching dengan kelembutan warna tile lantai dan tile konkrit....
  3. Sesetengah ID akan charge untuk design 3D so tanya le dulu if tak nak dikenakan charge ya....ada yang charge RM100 untuk lukisan 3D, ada gak yang pegang deposit sebelum keluarkan 3D so tanya2 le dulu ya....kalu tak nak kena charge, lukis je betul2 design tu, ngan tangan pun tak pe, janji lakaran tu jelas...
  4.  Tempoh bertenang sebelum pemasangan selalunya ambil masa 3 minggu.  So, if you all nak guna binaan konkrit, make sure time tu konkrit dah siap so ID leh datang ukur dan 3 minggu kemudiannya, dia akan datang pasang.  Waktu ni, selalunya ID akan mintak 50% deposit, 40% selalunya during installation tapi ini bergantung kepada syarikat ID mana yang digunakan.
  5. In my case, saya tukar ID lain selepas ID asal yang saya nak upah tak leh nak siapkan awal.  Jadi, dengan ID baru ni saya cuma mintak dia datang ukur konkrit dan saya bagitau roughly idea saya apa yang saya nak buat.....saya nak banyak ruang menyimpan barang, jadi saya gunakan sepenuhnya ruang yang ada dengan meletakkan kabinet.
  6. During installation, ada baiknya u all ada sekali......untuk 2 hari pertama tu saya monitor sepenuhnya.....tabiat saya suka memerhati.....mcm kabinet ni gak, saya siap bilang kabinet yang dia bawak.....sbb saya tak ada design 3D ngan ID baru ni, jadi saya check up apa yang saya rasa kurang.....contoh, mcm kabinet atas peti ais.....saya dah bilang kabinet yang ID bawak mcm sikit, so saya bagitau ID rasanya kabinet gantung atas peti ais adalah sepanjang ruang kosong yang ada, yg dia bawak cuma yang 2 pintu sahaja....masa tu baru ID bagitau saya dia belum bawak semuanya lagi.....kedua, ID silap ukuran kabinet gantung L.....saya dah perhati saiz kabinet tu agak besar, melebihi tingkap pulak....then, baru ID bagitau saya ada kesilapan teknikal tukang dia silap pasang kabinet tu dari kedai.....so ID kena alter semula kabinet tersebut....apa2 pun, jenguk2 le selalu.....
  7. Installation kabinet makan masa jugak, depends pada keluasan dapur u all ya.....saya punya makan masa 2-3 hari jugak....since rumah tu belum duduk, so tak kisah le orang keluar masuk.....kalu tak, standby kena cuti le untuk monitor....





If u notice, kabinet L tu panjangnya melebihi tingkap....yang ni ID kata ada kesilapan teknikal so dia orang kena buat lain....ada pintu masih belum pasang lagi, ada kabinet masih belum gantung lagi....



Tall cabinet yang diletakkan oven ni setinggi 10 kaki dengan panjang 5 kaki.......tinggi ya....hatta microwave atas oven tu pun melebihi kepala saya.....tapi tak kisah le.....kalu letak kat bawah takut anak2 lak yang gatal tangan tekan2.....

Sori ya...gambar2 tak bape cantik sbb snap ngan henfon je waktu malam....belum sempat nak snap ngan kamera....agak busy ngan mcm2 hal....ngan kerja2 mengecat lagi....penat2.....nanti le saya snap lain.....

Secara keseluruhan, ini kos kabinet saya:-

1) Binaan konkrit termasuk tile dinding dan tile lantai (RM5,300)
2) Kos Kabinet Dapur (RM10,500) - keluasan tall cabinet 10 kaki x 5 kaki, panjang kaunter top 28 kaki, dan panjang kabinet atas 27 kaki.  Yg ni saya mmg tak tanya per detail bape harga per kaki dan sebagainya..saya mmg suruh ID pukul je harga selepas dia datang buat ukuran.....harga asal ID bagi RM10,800.....selepas bodek2 dapat kurang RM300 je.....hmm....jadi le....
3) Kos Island Table (RM1,800) - ini saya upah asing dan masih belum pasang lagi setakat ni, kena tunggu kabinet siap dulu, pasni baru saya citer lain pasal ni ya....
4) Kelengkapan Dapur (hood, oven, microwave, dapur gas, peti ais, sinki, mesin basuh, kepala paip sinki) - RM7,000 - (yg ni kos yang bertambah sbb beli yang baru, yang lama saya letak kat bilik bakeri - this one skip je le if dah ada yg asal ya)
5) Kos Cat (RM250)
6) Info Kabinet : Binaan Konkrit + permukaan top Tile 2 x 2 kaki, pintu kabinet ply laminate oren putih, tall kabinet fully board (tanpa konkrit)

Total Cost : RM24,850

Ok le...harap2 dapat info sikit pasal kabinet nih.....ini just for sharing untuk yang telah bertanya saya....yang ingat saya nak menunjuk sila pergi main jauh2 ya.....saya tak de masa ya sbb orang lain dapur pun lagi canggih....dapur saya ni biasa2 sahaja dengan kos yang ala kadar sahaja....info ni mcm dalam majalah Impiana Dapur if u all notice tiap kali dia orang tunjuk maklumat2 terperinci pasal dapur2 tertentu....saya rasa info mcm tu mmg bagus semasa saya tengah survey2 cari anggaran keluasan dan kos yang diperlukan....

8 comments:

Aizura said...

kak nina, cantik nya warna dapur. ceria sangat. tak sabar nak tgk yg full version. :)

Riena said...

it's really shining.so sweet.woww cost dia sangat expt....i pon tgh renovate dapur .just ada top aje.yg KC atas x buat.

Babybatriesyia said...

Aizura, tq....akak pun tak sabar nak guna sebenarnya huhu....punya le lama tunggu nak siap....ni pun dapur dulu yg siap, bhgn lain masih dlm proses lagi....nanti akak citer2 lagi.....

Babybatriesyia said...

Dear Riena.....nampak je cam expensive tapi tak de le sangat....kos kabinet sekali konkrit takat rm15k++ je....tu campur yg atas sekali....mula2 mmg ingat tak nak buat yg atas tp bila pk dapur tak luas mana, jadi nak kena ada bnyk ruang sbb dah tak leh nak beli kabinet dapur nak sumbat2 dah....bukan per, takut satgi space lak tak dak nak simpan brg....

KakAsma said...

cantik nya nina..mmg berbaloi keluar duit kan..tahniah sebab dapat juga setalah lama mengidam..seronok lakk..tapi ikut harga tu tak mampu akak..hihihi

Babybatriesyia said...

tq kak....tp nina rasa leh dpt ID yang lagi murah lagi tu.....ID yg melayu ni mmg bagi nina mahal sikit tp sbb nina tak dak masa nak survey bnyk2 jadi ambik je mana yg sempat....kalu ada masa baik survey bnyk2....yg ni mmg rugi sikit sbb x dapat aksesori free langsung, compare ngan company cina yg nina survey leh dpt aksesori free, cuma company tu lak x dpt nak siapkan ikut time nina....kes kekangan masa nina pun malas nak survey2 dah....

E-na Lovely Kitchen said...

assalamualaikum...
cantiknyaaaa!!! tq for sharing ttg kitchen kabinet...E-na tgh survey oven, washing machine, hood n dapur...bole tau model n harga yg nina beli...kalau tak keberatan email ke lovelykitchen2009@yahoo.com
tqvm...

Babybatriesyia said...

E-Na : Waalaikummussalam....TQ E-na.....oven, hood ngan dapur tu actually nina beli in package.....masa tu promosi RM2900 kalu tak silap, jenama Leben ....ni link http://www.lebenmagic.com

Washing machine tu jenama Samsung yang 13L punya.....harga murah sahaja.....beli kat SenHeng....harga asal RM1400...lepas tolak harga ahli, dpt le RM1100 je....hehe...

Pasal barang tu ok ke dak nina tak sure le sbb nina pun tak testing lagi....apa2 nanti nina update citer ya.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...