~Jalan-Jalan Cari Makan : Sarapan Gulai Ikan Kembong~


Sarapan di mana? Di Telok Kecai....bukan behor kechai....pandai2 je aku......alamak.....sori le ya.....sebetulnya ayat tak sempat abis....tiba2 tenet buat hal tak dapat nak publish post.....tup2 tengok ada lak entry naik......citer tak sempat nak abis...typo error lagi...tak sempat nak edit tau......ni actually sarapan tau....bukan makan tengahari.....sampai ke Kuala Kedah nun......hehe....jauh tu......semata-mata nak makan Gulai Ikan Kembong yang tersohor ni je....kedai ni dah lama tersohor dah ni, tp aku je yang baru sampai sebab jauh kan....pastu tak dak masa nak pergi.....tapi hari minggu aritu hubby ajak meredah melintasi sempadan semata2 nak bekpas gulai ikan kembong je!!!!


Macam le aku tak boleh masak sendiri kan.....ikan kembong je pun.....tapi tu le orang kata, kadang2 selera naik kalu tangan orang lain yang buat......tapi gulai tu mmg sedap le....aku tengok orang yang dok makan pun ada le 2-3 kali dok ulang hirup kuah sampai licin pastu angkat pinggan mintak tambah kuah lagi.....best bebenor le kot tu ya......aku bukan le penggemar sangat tp kira bagi aku sedap le.....


Lena ke Along? hehe....dok le....saja je tu eksen....



Trademark nak pergi ke situ.....depan kilang Bernas Telok Kechai......dari Tesco Mergong tu terus je pastu belok kanan ambik jalan ke Kuala Kedah.....then sampai traffic light tulis simpang ke Yan belah kiri.....terus jumpa kedai tu je.....

~Atikah : Pink White Theme~



Masa nak prepare cuppies ni, jenuh aku cari merata kedai bunga besar warna pink....sumer kehabisan stok.....dalam stok aku cuma ada bunga putih dan bunga2 pink kecik tu mujur ada stok kat kedai.....nasib baik Atikah kata tak kisah campur warna putih, janji ada pink as main color....maka jadilah Atikah nyer cuppies bunga2 putih bercampur pink....

TQ ya Atikah.....

~Ina : Chocolate Cake 4 Father's Day~



Chocolate cake ni order dari Ina untuk ayahnya sempena father's day.....tima kasih ya Ina sbb selalu order....Ina request nak boh ceri kat tengah2 kek....tp aku lupa Ina mintak ada kaler biru, tak teringat nak semak balik kek yang aku pernah buat yg Ina buat sample tu kes sangat2 sibuk nak jenguk2 komputer.....

~Fara : Order pelbagai~



Partner roti jala kena le cicah ngan kuah kari ayam.....sumer ni order dari Fara untuk someone special kat Alpine Delice Kangar.......



Oleh sebab Fara minta aku delivery lewat sikit so aku prepare roti jala ngan kuahnya last minute le....baru panas2 sampai kat tuan yang nak terima.....




Alhamdulillah....dapat feedback yang positif dari Fara.....tq Fara.....

~Cheese Cake With Fresh Fruits~


Order dari Olivia....for her lovely daddy....sempena father's day.....sesat2 gak aku nak cari rumah....ingatkan dekat, rupanya nun dekat simpang sempadan wang kelian/thailand....hehe.....abis orang kami tanya sbb tak biasa......mujur le dkt nak sampai jumpa trademark yang Olivia bagi.....Olivia dok kat oversea, so ini sepecial request dari Olivia untuk hari istimewa ayahnya.....tq Olivia....

~Blueberry Cheese Tart lagi.....~



Order dari opismate cum seorang sahabat yang sangat baik di mata dan hati aku.....u know who u are....orang yang mula2 menggalakkan aku untuk serius ngan hobi aku in baking.....thank you.....I love our friendship so much.....lenkali terasa nak makan kabor2 je ya....hehe....

~Raina : Purple White Theme~


Eh...eh....baru perasan dah lama gambar ni bertapa dlm hard drive.....asik lupa nak update.....sori ya Raina....kat fb ngan web dah ada....tp just gambar je tak letak sapa nama tuan punya......kat sini mana yang tertinggal nak update tu sori le ya....asik sibuk je.....kek tak de letak nama2 apa, kata Raina tak payah letak.....jadi ini le deco yang terhasil.....Raina mmg tak banyak kerenah, serah kat aku je nak deco camne.....


TQ Raina....

~Blueberry Cheese Bar~



Blueberry Cheese Bar ni aku buat untuk opismate hubby.....version cheese cake dalam versi yang lebih lebar dan rendah di samping senang nak bagi2......this version tak guna resipi sama as cheese cake yang usual aku buat......aku dah siap potong2 untuk senang nak ambik slice per slice.....so jenis yang nak makan ramai versi ni lebih sesuai le so boleh bahagi2 seadil-adilnya....hehe....

~Azy : Kek Bola~



Kek dah selamat kena ngap dah ngan tuan punya kek......belum sempat nak update lagi, arini tuan punya order satu lagi....cupcake lak....hehe....thanks ya Azy....terima kasih gak sbb sudi order dan terima kasih for the positive feedback dr Azy......lebih senang buat kerja, lebih senang berurusan ngan orang yang appreciate kerja dan tak banyak kerenah......semalam dah bersengkang mata cari idea nak siapkan cuppies Azy....punya le blank otak semalam.....siap belek2 barang2 sendiri dulu baru dpt idea nak buat miniature as Azy request.....hehe....harap2 Azy suka dpt cuppies tu nanti......

Muahhh......

~Moist Blueberry Muffin~



Rupa dia tak lawa.....cam tuan dia le gak hehe.....mintak ampun le ya......sepatutnya kena naik merekah gitu tp disebabkan aku bakar ngan suhu rendah - kesnya nak cepat so bakar ngan suhu kecik sekali ngan Cotton Cheese Cake yang aku buat untuk opismate aku......(gambar tak snap le pulak ya).....jadi lambat le masak + tak jadi dome le gitu.....patut kena guna suhu tinggi baru le dia terkejut sikit.....tapi tolak tepi le rupa dia tu.....tapi rasa muffin ni mmg best le....tp kena ingat le k...muffin ni best makan panas2.....so kalu nak dia lembut kena le masuk microwave kejap bagi dia suam2 gitu baru best nak makan.....

Muffin ni mmg moist.....+ sedap sebab tak manis sangat.....i likeee.....asalnya nak guna papercup tapi biasa le ya.....umah aku dah tunggang terbalik....sumer barang dok dalam kotak...maklum le....umah masih dlm proses pengubahsuaian....rasanya makan masa 2-3 bulan lagi  baru settle....tu pun kalu settle....hmmm....entah le apa citer.....sib baik le kontraktor pun dah sihat....kalu bukan sbb tunjuk muka kat umah tadi ni dah tentu2 aku soh en hubby sms komplen lagi hehe.......punya le slow n steady encik2 tukang.......ok...balik citer pasal papercup.....cari papercup pun dah tak jumpa dok kat mana...sbb sumer brg dah bercampur aduk ntah dok kat mana.....jadi nak tak nak guna je le casing solo nih......tak bape sesuwai le bagi aku.....tapi x pe le....kebetulan kawan mintak nak muffin, so aku buatkan sambil2 tu utk dia......aku buat lebih sikit jadi leh test....aku suka....rasa cam Kenny Roger's nye muffin......cuma part tak merekah tu tak puas hati.....rasa dah best dah bagi aku.....nanti ada masa aku try test lagi ya.....kot2 boleh diubahsuai lagi.....maklum le....tertinggal sebiji telur kat belakang bekas adun hehe....tak perasan...



~Moist Blueberry Muffin~
4 biji telur Gred A (alamak....dah masak baru perasan telur sebijik tertinggal kat belakang loyang adun hehe...kesimpulannya cuma guna 3 biji je)
3/4 cawan minyak jagung
2 sudu besar Baking Powder
 1 cawan gula castor
 1 cawan susu segar
 2 3/4 cawan tepung serbaguna/gandum
1 sudu kecil esen vanila
Blueberry Filling secukupnya

Sediakan bahan2 kering dan gaul bersama.  Ketepikan.  Sediakan bahan2 basah seperti susu segar, minyak jagung dan telur.  Kacau seketika dengan mixer biar sebati.  Kemudian, tuangkan bahan2 basah tadi ke dalam adunan bahan kering.  Masukkan sedikit blueberry filling.  Gaul rata sebentar. 

Isikan ke dalam loyang 3/4 penuh secara berlapis dengan blueberry filling.  Bakar selama 40 minit dengan suhu 170'c atau sehingga masak.


~Menu Hari Kerja~

Boleh ya kata ni menu hari kerja? sbb hari kerja aku tak bape rajin nak turun masak....paling2 hari kerja ni kalu lapar terus ngapp kat kedai dulu baru balik umah.....paling2 malas sangat kuar pulak lepas rehat2.....kebetulan je hari minggu aritu singgah mart beli le sayur sawi ngan cendawan.....jadi memikirkan kalu tak masak, maka rosak le sayur-sayuran2 aku....jadi aku pk ok le....masak le....pesan kat hubby jangan singgah beli apa2 on d way balik ambik anak2 dari sekolah, nak masak aritu.....

Nak masak pun satu hal gak, kalu tiba2 je terjah dapur alamat menu pun ala2 sepesen je le....jadi pk le aku nak masak apa yg lengkap kena ada gulai kena ada sayur.....pk punya pk, aku ingat nak buat gulai ala2 gulai nasi dagang.....oleh sebab rempah gulai nasi dagang dah x de dlm stok, jadi aku pilih menu dari blog Ina.....terima kasih sbb share resipi ni....just aku ubahsuai ikut selera je le sbb Ina nyer resipi untuk masak banyak2 pastu utk ikan tongkol....tp aku guna udang je....nak habiskan stok dlm peti ais......selalu masak cara biasa, just kali ni nak try resipi lain.....

~Gulai Udang Nasi Dagang~
Udang1 sudu besar serbuk ketumbar
 1/2 sudu besar serbuk jintan manisSedikit Lengkuas
1 inci kunyit hidup

3 ulas bawang putih
1 inci halia
6 ulas bawang merah

1 sudu besar serbuk lada
2 sudu kecil kerisik

1 keret manisan + 1 sudu gula merah manisan

1 kotak santan + air secukupnya
1 inci kulit kayu manis
Garam/Gula jika perlu
Cara -cara :  Semua bahan untuk kuah di'blender' kecuali kerisik, nisan, santan dan kulit kayu manis.  Masak santan hingga naik minyak sedikit barulah dicampur bahan-bahan yang diblender, kerisik, nisan dan kulit kayu manis.  Masak dengan api perlahan dan masukkan udang.  Biar hingga kuahnya sedikit pekat.






~Ayam Goreng Berempah~

Versi malas ni.....aku campur serbuk ketumbar, serbuk kulit kayu manis, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis, serbuk kunyit dan garam.  Perap sekejap then terus le goreng.

~Update On Drama Melayu~


Eh..eh...citer dah lama abis....tapi aku dah ketinggalan keretapi sebenarnya......saja je le nak bagitau aku dah selesai menonton sumer episod citer ni.....sbb tu aku marathon 4 hari untuk tengok kesemua 24 episod yang ada.....minat giler2 ke kat Aaron? ehh.....tak le....aku ni tak de minat in particular mana2 pelakon kat Malaysia nih.....tak perlu ensem2 utk bagi aku minat tengok....sapa yg pandai berlakon dan pandai bawa watak, maka itu le yang aku suka tengok.....hatta kalu Nasir Bilal Khan berlakon pun mcm citer Tanah Kubur tu pun, aku selalu tengok sbb suka tengok dia menghayati watak.....bagus le leh bagi pengajaran pada orang dan aku harap yang bawa watak pun belajar le mengambil iktibar dari watak2 yang mereka lakonkan....jangan takat hafal skrip je kan.....



Tapi kuat betul ya penangan citer Nora Elena nih.....mana2 je asik orang citer pasal tu.....mmg mula2 aku tak ambik pot pun dan mmg aku langsung tak tengok dr mula citer tu start sampai le abis.....dah abis tutup tirai sumer baru aku nak pi selak.....ok le...best le citer dia sbb very detail, tak lompat2 merata2....

Lepas ni aku sambung tengok ulangan Stanza Cinta pulak.....memandangkan Astro kata nak up lagi yuran pakej2 yang ada, maka molek sangat le lepas ni boikot Astro dan beralih pada chanel2 free je....boleh?? hehe....

~My Cake N Nora Elena~

Lately ni rasa malas sikit nak update kat sini entry2 kek.....rasanya leh je jenguk kat web atau fanpage fb aku kalu nak tengok entry kek sbb skrg ni sumer aku dah update kat sana je....kalu boh kat sini lagi, bertindan-tindan le gambar yang sama dok update.....just aku boh gambar kecik2 je le utk tunjuk apa yang aku dah update kat web ngan fanpage untuk sekali glance tengok ya......

For the time being, aku nak marathon Nora Elena dulu ya.....tinggal 3 episod lagi nak abis.....dah 4 hari aku dok marathon tak sampai2 garisan penamat pun lagi nih....sampai en hubby pun geleng2 kepala....hehe...dia tak tahu bini dia suka layan citer2 ginih.....baca2 buku romantik mmg aku tak minat tapi citer2 ginih kadang2 rasa happy je bila tengok....kan...kan....takat tengok citer je.....layan je le....













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...