Friday, November 30, 2012

~Indahnya Ciptaan Tuhan~



Ciptaan tuhan memang menakjubkan bukan??? 

Istilahnya pelangi adalah "satu fenomena optik dan meteorologi yang menghasilkan spektrum cahaya selanjar di langit apabila matahari bersinar semasa hujan turun.  Ia merupakan satu lengkung berwarna warni terdiri daripada warna merah di lengkung paling luar dan ungu berada pada lengkung paling dalam.  Mengikut urutan, warnanya ialah merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu.  Pelangi dihasilkan apabila cahaya terbias melalui titik air di udara.  Sebab itulah pelangi selalu dapat dilihat selepas hujan.  Ia terbentuk melengkung kerana titisan air di udara berbentuk bulat/sfera.  Namun biasanya bahagian bawah pelangi itu 'terlindung' oleh bumi.  Fenomena pelangi juga boleh dilihat dengan membelakangi matahari dan menyembur air pada hari yang cerah" - (Petikan dari wikipedia)





Tidak kelihatan le pulak pelangi masa ni.....sbb kamera tak fokus agaknya....



En hubby cakap Cik Uteh pun teringin nak bergambar dengan pelangi yang terbentuk hehe....siap pakai baju baru lagi....alahai.....

Monday, November 26, 2012

~Durian Crepe~



Alhamdulillah.....dapat jugak saya buat durian crepe sendiri......selepas saya first time try makan sekitar 3-4 tahun lepas, beli dkt kiosk di kl....masa tu teringin sangat nak try n setiap kali ke situ, mesti singgah beli......dah lama dah pun ni...kat indonesia lagi le lama benda ni wujud......tapi itu le manusia kan....masing2 claim masing2 tuan punya le pulak.....

Kali ni cuba buat sendiri......walaupun bnyk sangat le khabar angin dan kata nista pada penyumbang2 resipi secara online ni, saya sebetulnya mmg puji mereka yang secara terbuka sharing resipi nih......pokok pangkalnya, cuba sahaja mana2 resipi tak kisah le orang kata tu lempeng ke, ketayap ke.....guna tepung gandum ke tak ke.....boleh je guna tepung gandum just ganti je ngan tepung gandum superfine......mostly tepung yang berjenis2 tu adalah tepung jenis ringan dan halus.....saya dah cuba dan rasa sama sahaja...

Kesimpulannya try sahaja resipi2 yang bertaburan di tenet sekarang, tak payah peduli orang cakap tu resipi ori ke tak ori....yang penting tekak kita yang menelan rasa sedap ke tak.....pastu kita olah2 nanti leh cakap tu resipi kita lak hahaha.....ye le....dah olah kan.....dah x mcm resipi yang asal....dak gitu??



Kat sini saya share sekali sapa yang share resipi dc kat tenet sekarang ni n resipinya mmg ok.....leh cuba ya....


~Kerepek Ubi Kayu~



Ubi Kayu ni dah lama bertapa kat dapur.....beli masa dkt Kuala Selangor ari tu lagi....sib baik beli yang kecik2.....asik tergendala nak buat ubi rebus sebab takut tak de orang nak makan + kelapa parut pun tak de jauh lak nak kuar pi beli.....dalam kepala dok pk apa le nak buat supaya leh perabih je stok yang ada, dah rosak sayang jauh2 usung bawak balik......jadi terlintas nak buat snek aje.....

Ingatkan ada le tools kat dapur yang leh mudahkan kerja nak potong2 ubi nipis, tapi rupanya susah le pulak nak buat.....last2 buat manually aje.....adeh...penat le pulak.....tapi gagahkan jugak le potong2....

Mcm buat snek biasa je.....dah potong2 leh goreng2 sampai garing dlm minyak terendam dicampur ngan garam......sedap lak krup krap ngan anak2.....

Wednesday, November 21, 2012

~Cendol Bakar, Kuala Selangor~

Havoc je nama kan....dalam kepala saya dok pk dah boleh ke cendol dibakar? hehehe....Saya tanya gak hubby, ni mesti tuan dia nama Bakar ni, dah tu boh nama bunyi pelik le sikit...tapi hubby kata jom try.....sbb tengok orang ramai....kebetulan singgah ikut sini sebab saya ajak hubby nak singgah ke 2Ply kat Sungai Besar.....suka singgah kat 2Ply....jadi kebetulan tu lalu sini le....hubby tak kisah balik ikut jalan kampung sebelum singgah balik cameron sbb katanya bukan nak gesa2 ke mana2....nak jalan2 so ikut jalan kampung tenang je....




 



Tak de yang special nyer pun....tapi paling2 orang tanya, tahu le hehe....

~Citer Cuti2~

 Sebenarnya dah tak tahu mana pun nak ronda kat Cameron sbb dah selalu sangat pergi....sampai nak snap gambar pun dah tak berapa rajin dah pun.....anyway suka ke sini menikmati udara nyaman dan sejuk di sini.....tak mampu le nak ronda2 sampai ke paris ke, london ke....takat ni je le pun leh redah.....ikut kemampuan sendiri je le...

Seperti biasa trip berjalan ada sampingan sebab banyak tempat saya n famili nak redah, nak shopping2 n sebagainya.....saya seperti biasa mesti singgah kedai2 bakeri yang saya tahu sekitar selangor/pj......jadi dari cameron ke selangor/pj then ke cameron lagi....


Untuk trip pertama kami stay di Sri Juliana Chalet....so far yang saya tahu kat sini chalet orang Melayu....bekas tentera.....saya pernah stay kat sini sekitar 14 tahun lepas....sekarang sudah berubah....dan dah kurang friendly dah, environment pun dah tak mcm dulu....dulu siap tuan rumah buat bekpas.....dah le dalam bilik almari pun tak de....tapi tak pe.....sbb bnyk masa nak abis ngan berjalan2 gak....tp since dalam perancangan akan singgah sekali lagi ke cameron on the way balik nanti, so tak kisah sangat dok jauh sikit dari brinchang....or else, tak sesuai le sapa2 nak dok sini sbb kena drive utk turun ke brinchang....jauh n susah nak park kalu time cuti sekolah.....





Gambar Brinchang dari atas chalet.....



Dari cameron kami teruskan perjalanan ke Shah Alam....kat sini kami stay di The Tree Boutique di Seksyen 7 Shah Alam....dkt ngan pintu belakang UiTM.....cantik kat sini...parking senang....nak jalan2 cari makan pun mudah....satu bangunan ngan butik Radiusite n butik Sugarscarf....butik tudung kegemaran saya.....

Bilik ni bilik 2 katil double...satu katil lagi ada kat sebelah.....selesa.....bukan taraf hotel ada star le....saya n famili asal boleh tidur je, yang ni pun dah selesa n cantik....kalu nak cari reference hotel ada star2 tu bukan di sini le....hehe......
 


Hari terakhir cuti singgah lagi cameron....kali ni kami tidur kat Hotel Remix 2, Brinchang.....nice gak.....by walking distance gak ke pasar malam....tp kami tak turun le malam tu sbb dah letih...esoknya nak balik mmg dah plan nak beli2 sayur n stoberi je pun.....

~Steamboat Simple~

Tiba2 aje makan steamboat.....yeap....kemaruk....saya baru balik dari bercuti di Cameron Highland....lagi??? hehe....biasa le....port kegemaran....cuma kali ni suasana kurang sejuk walaupun hujan lebat di sana.....ada gak kejadian banjir lumpur berlaku semasa hari balik.....

Dalam seminggu tu 2 kali singgah ke cameron, so hari terakhir cuti, kami singgah lagi dan kali ni semata2 sebab nak borong sayur-sayuran n jagung n stoberi.....masa kat cameron tak sempat nak makan steamboat, tapi sempat makan kat plaza alam sentral, shah alam je kat tempat biasa kami makan.....

Kali ni en hubby request soh dinner ngan steamboat, so saya prepare seadaanya je le sbb tak sumer bahan ada......balik kerja siapkan sup.....cari2 dapur gas mini jumpa, tapi tak jumpa le pulak silinder mini tu.....sib baik along tolong carikan....dapat le guna.....mee n mihun lak tak ada, so hirup sup ngan sayur ngan lauk2 yang ada je le.....alhamdulillah, licin sumer sekali.....

Bukan susah nak buat steamboat pun, buat sendiri kat umah mcm2 nak boh pun boleh.....kuah sup tu saya cuma tumiskan bawang putih ngan halia, pastu boh air, didihkan dan masukkan kiub pati ayam dalam 4 ketul supaya pekat sikit.....satu periuk kuah sup tu sumer licin.....






Friday, November 9, 2012

~Bila angin nak berblogging tak ada.....~

Lately ni saya buat angin tak minat nak berblogging.....entah le....malas le pulak rasanya nak update apa2 citer......tiap hari bangun tidur pergi kerja, balik kerja, tidur bangun......hari2 ulang benda sama aje......nak tepek2 resipi pun dah malas......apa lagi nak buat eksperimen......ada order, layan order....takde order saya layan berehat puas2.....minggu ni minggu demam.....mula2 anak2 demam, then meleret saya pulak tumpang sekaki.....sakit2 badan le pulak.....tapi bila ada order, sakit2 pun kena layan order gak le....

Sebenarnya tak sabar rasanya hendak merehatkan diri bercuti bersama anak2...maklum le, esok dah mula cuti sekolah.....curi2 le masa yang sedikit ada untuk bersama mereka berjalan2.....masa ni tak mau fikir pasal order2 dah sbb famili lebih utama.....

Layan je le gambar2 kat bawah, sebahagian tempahan yang saya siapkan.....boh mana yang nampak kat folder je le.....malas nak update sumer sekali sbb dah selit sumer tempahan kat fb.....ulang tayang aje le nih.....








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...