~Princess Belle~


LIKE! LIKE! LIKE!.....boleh? Saya nak like gambar sendiri sbb tak dak yang nak like hehe....tak pe le ya....tapi sebenarnya saya suka sangat dapat melukis lagi character cake.....teringat zaman sekolah dahulu sewaktu mengambil subjek lukisan dan jadi salah sorang antara harapan cikgu semasa dalam Tingkatan 1 dan 2, yup....arwah cikgu Jefri.....arwah cikgu ni sahabat baik arwah abah, sbb tu dia expect saya leh melukis sebaik arwah abah saya....yup....arwah abah saya sangat pandai melukis, sangat pandai berkarya, sangat pandai menyanyi dan selalu menulis skrip drama radio...tulisan arwah pun sangat cantik...sampai sekarang saya masih kagumi......mungkin sbb arwah abah belajar dalam aliran sastera...tp saya belajar sains tulen, jadi saya tak asah bakat saya dalam seni ni....saya belajar fizik, kimia, biologi walaupun tidak le bijak pun......tp saya semasa sekolah dahulu tak ada keyakinan dan selalu rasa saya tak de bakat sebaik seorang lagi rakan sekolah masa tu.....yup....sahabat saya tu lebih pandai melukis berbanding saya.....hanya dia seorang setahu saya yang menduduki SRP (pada waktu itu) dengan mengambil subjek Lukisan....saya pulak lepaskan subjek tu bila naik Tingkatan 3, sbb tak yakin boleh score.....dan sahabat saya score A untuk subjek itu....saya kagumi lukisan dia sebenarnya.....mmg sangat cantik....dia langsung tak kedekut warna tatkala melukis sbb tiap kali dia melukis, saya tengok abis sekotak warna dia gunakan....masa tu guna cat air kan...hehe....saya lak tak dak duit, jadi mmg jimat2 je gunakan pewarna....patut le lukisan saya pucat lesi je haha....tp dalam pucat2 pun cikgu pernah pilih saya antara 3 lukisan terbaik dalam kelas.....saya tengok buruk je lukisan tu tp leh gak cikgu pilih ya....hehe.....


Berbalik pasal kek ni, ini tempahan dari Sue..kata sue, untuk hari lahir anak ketuanya....2 kg kek berperisa strawberi dengan gambar princess (saya pilih princess belle sbb saya rasa dia yang paling cantik dalam banyak2 princess disney yang saya tahu...) dan buah strawberi di tepi2 kek.....


Terima kasih banyak2 ya Sue....

~Tom N Jerry~


Tiba-tiba saya super excited dalam semalam mengadap 2 biji kek kena lukis2...lama betul rasanya saya tak praktis melukis atas kek.....dan bila dapat peluang, untuk sebiji kek saya spent dalam 2 jam untuk siapkan kerja melukis.....tak masuk le bab2 icing kan kek.....untuk satu lagi kek saya spent dkt 3 jam nak siapkan.....yang tu nanti le saya update.....kek ni kecik je tempahan dari opismate....besday anak my opismate nih.....tak boh umur bape sbb tak ingat lak umur si Amzar nih.....hehe....TQ K Idah...

~Sarung dan Alas Meja~


Sarung kerusi meja makan akhirnya sampai....tempah aje ngan orang Kulim....K Fauziah.....nicely done.....tak sempat nak pk untuk jahit2 sendiri jadi main tempah2 aje le.....saya bagi contoh dan warna dan K Fauziah boleh siapkan dengan super cepatnya....tq ya K Fauziah....yang pinky ni untuk meja makan di ruang tamu.....sori le masih kedut2 tak sempat lagi tarik2 bagi kemas.....nak tag K Fauziah sarung yang dia jahitkan ni.....yang black and white ni untuk meja kecik kat cake room saya.....satu lagi meja kat bilik kek saya lipat dulu sbb nak kosongkan space....bilik kek saya ni kecik aje jadi saya guna satu aje le dulu.....lebih kepada hiasan je pun, bukan guna sangat hehe.....yang tmpt 'berkubang' saya nanti le dah betul2 kemas sikit saya update lain....banyak tak susun betul2 lagi.....setengah tu tak tahu nak letak kat mana, ari minggu aritu sehari suntuk dok pk nak susun barang2 mcm mana......sbb barang saya sangat banyak.....huhu.....tak de peluang dah nak ajak en hubby pi Ikea......jawapan klise dah dapat..."mana nak sumbat lagi...." huhu....okey le...okey le.....jawapan tu diakui betul hehe.....sbb now saya dah pening nak susun barang2 biar teratur.....nampak gaya lepas ni dinding le pulak jadi space simpan barang lak.....nak kena boh palang kayu kat dinding le pulak nampaknya nih.......en hubby, tolong ya pakukan nanti ya....


Roman blind yang saya tempah masih belum siap2 lagi....tak sabar nak letak sbb rasa melopong je tak dak langsir kat area nih....sini buat tema konon hitam putih.....konon2 le....

~Tempahan dari customer~

Wrap one entry untuk order2 yang tak sempat nak upload....tq to all my dearie customers...


   
 

Tempahan dari Mimi (Red Velvet 3 layer cake in love shape, peach theme + roses)
 


TQ Sakinah....for someone special di Napoh, Jitra






TQ ct.....100 pcs cupcake with fondant + 150 pcs Apam Polkadot M size....all in pink belacan colour... delivery to Alor Setar.....



TQ Nida....my loyal customer.....from politeknik....
 


TQ Arni.....kek n cupcake with law theme....hope u like it....sorry lukis lawyer tu cam kartun lidi le pulak huhu....delivery to Arni di UUM Bukit Kachi....

~Happy Birthday Sayang Mama~



Hari ini hari ulangtahun kelahiran my 2nd baby, kakak.....panggilan kami untuk dia....umurnya hari ini sudah 10 tahun.....dah berada dalam darjah 4.....sekejap sahaja masa berjalan.....anak2 sekarang mmg sangat cepat membesar.....saya belum fikirkan apa hadiah untuk diberikan sebab dah tahu kalau belikan untuk kakak, terpaksa belikan untuk baby sekali sebab ada sikap dengki di antara kedua mereka....sejak2 ada baby ni, kalau beli apa2 pun mesti kena sama antara mereka....mmg nasib baik kakak tak mintak kek sbb nanti baby akan merajuk sbb dia kata untuk dia tak de walaupun kita dah bagitau dia punya birth date bulan oktober nanti.....



Kakak ngan baby ni actually cam anjing ngan kucing.....ada gak time2 magik keduanya tak leh berenggang....mcm kembar sahaja walaupun jarak usia kedua mereka dalam 3 tahun....kalau kakak pakai tudung ni, adik pun sama.....kalu adik pakai baju ni, kakak pun nak sama gak......tp ada masa kedua2nya bergaduh entah apa2....itu baru 2 anak dara....kalau ada lagi 2-3....hai....entah le.....mau luruh rambut mama ni.....



Kakak lahir tepat pukul 10.10 malam di Hospital Kota Bharu, Kelantan.....dengan kakak, saya bertarung di bilik bersalin selama 6 jam menahan kesakitan yang tidak terhingga....kerana kandungan ketika itu sudah 2 minggu melebihi tarikh jangkaan....kakak tak mau keluar2 jugak.....2 kali kena induce mmg pengalaman paling memeritkan bagi saya...sakitnya tak sama dengan sakit bersalin biasa....dah le sakitnya datang sebaik sahaja ibu saya dan en hubby keluar pergi makan....punya le sakit sampaikan saya nak panggil nurse di sebelah pun suara saya tak keluar....mujur makcik yang menemankan anak dia di katil sebelah tolong panggilkan nurse masa tu.....mmg saya tak mampu menahan kesakitan tersebut berbanding sewaktu melahirkan baby walaupun dengan baby tempoh dari bukaan pertama memakan masa 12 jam....tp dengan baby saya melalui tempoh bersalin yang sangat selesa dan kesakitan yang sangat minima.....

Kiranya dengan kakak, saya melalui tempoh berpantang yang tidak terurus.....banyak betul rintangannya.....selepas bersalin, kakak terus ditahan di wad kerana beberapa masalah dan saya pulak diserang demam yang teruk....selepas 4 hari saya keluar wad tp demi anak, saya menjadi penunggu di wad bayi dengan tidur beralaskan lantai sahaja....saya sudah demam terketar2 waktu itu, dengan aircond yang giler2 sejuk....dengan bengkak susu lagi....selepas 7 hari kalu tak silap, baru kakak dibenarkan keluar selepas demam kuningnya hilang kerana saya curi2 bawa masuk susu kambing untuk disusukan kepada kakak.....balik rumah tak sampai 2 minggu, saya kena cirit birit pulak....siap cramp2 lagi perut.....arwah abah ngan adik usung saya masuk kereta untuk dibawa ke hospital waktu itu....saya kena tahan....dari hospital tu saya naik ambulan pulak kena hantar ke Hospital USM.....pengalaman pertama saya naik ambulan.....kena tahan lagi di situ dekat seminggu.....sepanjang tempoh tu, kakak dibawah jagaan ibu saya dan saya tak dapat menyusukan dia....di hospital saya terpaksa menerima tambahan darah kerana kandungan hb saya sangat rendah....sangat susah nak mencari penderma kerana darah saya ni tak sama mcm orang lain....mujur le ada bekalan 1 pain darah waktu tu untuk kegunaan saya.....2 hari terakhir di hospital baru ibu saya bawak kakak....rindu betul masa tu pada kakak....saya keluar wad pun tanpa keizinan doktor, tp terpaksa le tandatangan surat pelepasan.....saya ni tak bape tahan dok hospital....rasa cam terkongkong je.....

Walau apa pun, anak2 adalah nyawa dalam hidup saya....tak de dia orang, saya rasa seperti tak sempurna.....saya bersyukur pada Allah SWT kerana mengurniakan anak2 ini kepada saya dan bersyukur kerana menjadi insan terpilih diduga dengan ujianNya dalam hidup ini....di sebalik semua kekurangan, saya percaya ada hikmat di hari esok yang dijanjikan oleh Tuhan kepada saya dan keluarga....

Buat kakak, Naimi Qaisara Zulaikha.....mama doakan semoga kakak akan membesar menjadi contoh yang baik kepada keluarga, menjadi anak yang solehah, yang mendengar kata orang tua dan sentiasa cemerlang dalam hidup.....kata-kata nista orang tidak akan berhenti tetapi sentiasa redha dengan apa yang diberiNya...mama percaya kakak tahu ketentuan hidup ini telah ditentukan oleh Allah SWT....jadi, ceria2lah selalu ya sayang....

~Order Dari Ramli~



Suspen je masa nak antar kek.....si penerima tanya mcm2 sapa yang antar....bila bagitau nama ringkasan mcm kat kek, dia buat2 tercengang le pulak....alahai....suspen gak saya....penghantar kata ni adik dia....ntah le....penerima tepon lagi saya lepas dapat kek sbb tak puas hati gak nak tahu sapa yang hantar....masa tu baru teringat nama betul En Ramli ni.....bila bagi nama betul baru dia ok agaknya hehe.....

~Order Dari Shakiroh~



Tempahan dari Syakiroh untuk majlis perkahwinannya.....masa bertunang pun siapkan untuk Shakiroh jugak....dah lama, dekat setahun agaknya ya.....sampai dah lupa jalan nak ke umah Shakiroh......boleh pulak nampak kenduri sapa ntah tepi2 jalan leh pi singgah tanya hehe....sib baik orang yang ada kat tempat kenduri tu tahu umah Shakiroh kat mana.....


~Order From Anis~



Tempahan dari Anis.....3 tier stacked cake ngan warna tema pink belacan.....susah gak nak dptkan warna ni.....sekejap cerah, sekejap gelap....banyak betul yg minat warna pink belacan musim ni ya.....saya pulak yg pening nak dapatkan warna huhu.....

TQ ya Anis for ur order nih.....hantar pun lewat sikit sbb kek akan dok di tengah2 khemah, takut overheated lak.....harap2 sumer ok je.....


~Order From NorHidayat~



TQ Hidayat dari Simpang Empat, Perlis untuk order ni.....temanya hitam dan merah dengan buah stoberi bersalut coklat gitu....simple sahaja tapi saya suka simple2 mcm ni......lebih sweet orang kata....tak gitu?  kek di dalamnya kek red velvet......


~Order From Izwan~



Tempahan dari Izwan....soon captain to be or dah tamat latihan kat TUDM tu ya? Saya pun tak sure.....yang saya tahu tema cuppiesnya memang bertemakan ala2 kapal terbang pilatus dan si pilotnya sekali.....yang paling bercinta nak buat adalah pilatus cinonet tu....kena buat kecik sbb nak letak atas cupcake, jadi rasa cam susah pulak nak buat....yang lain simple sahaja sbb ni hantaran dari pihak lelaki nak bagi kat pihak pompuan, jadi tak sesuai lak nak letak fancy2 gitu....

Yang lelaki in flying suit TUDM.....oleh sbb baru nak bertunang kan jadi yang pompuan pakai baju gaun biasa je le ya....tak leh le nak pakai baju pengantin lagi...temanya putih dan merah....

Saya tak jumpa le ngan pasangan yang nak bertunang ni sbb cupcake ni saya antar ke wedding planner dia orang untuk dihias....camne rupa lepas dihias tu saya tak sure le.....anyway, dapat message tru email dr Izwan...lega saya rasa....

Via Email : "TQ AKAK FOR THE CUPCAKES. IT WAS WONDERFUL. TQVM"

Ooo...sama2 Izwan....

~Order From Arnifahayu~



TQ Ayu sbb still loyal ngan akak.....Ayu ni regular customer saya gak....dah selamat kahwin dah Ayu pun....kali ni temanya purple ngan gold....Ayu nak gak miniature mcm masa tunang dulu....cuma kali ni saya buat comel2 je sbb nak bagi couple tu dok supaya lepas kotak clear yang saya prepare untuk Ayu....

Yang bawah ni 2 bekas Strawberry Chocolate request dari Ayu....tak dapat nak swirl2 ngan coklat putih sbb cari tak jumpa hehehe.....setengah barang masih dok umah lama dan tak tahu dah terselit celah mana pulak....


~Order From Hastini~





Tempahan dari hastini....no theme given actually....so saya main tembak2 saja, kata hastini dia berkenan yang ala2 bunga2 berlambak dalam bakul yang pernah saya buat tu....tp since nak kena ikut bajet hastini, saya prepare this one instead.....still bunga2 mekar setaman jugak....merah tema utama saya sbb hastini tempah jugak apam polkadot dan nak warna merah mcm yang pernah saya buat dulu....

Saya gembira customer happy......

Via SMS : "Thanks kak....cantik kek"



100 pcs mini Apam Polkadot

~Order dari Nadia (2)~



Lupa le pulak terselit 2 boxes Blueberry Cheese Tart tempahan dari Nadia jugak.....di samping tempahan cupcake sebelum ni.....sekali lagi, tq ya Nadia....

~Citer Cuti dan Order dari Nadia~

I am off from work beberapa hari ni.....dan sepanjang bercuti not in the mood nak online.....agak bz ngan tempahan kek dan urusan kemas2 rumah dan bermacam2 hal lagi....agak memenatkan sehingga rasa almost flat...tangan pun dah sakit2 urat.....tenaga pompuan banyak mana sangat le kan....mana leh compare ngan org lelaki nyer....lama2 mmg urat2 putus....org tak nampak dan tak tahu, tp dalam hati hanya kita je le yang tanggung siksanya....huhu...tangan pun berdenyut2 tp tempahan kena on jugak, rezeki masuk....duit masuk....lagipun sapa yang nak bagi kan kalu tak usaha keras sendiri....kadang2 buat kek pun kena ada semangat, kena ada good mood.....bila tak de mood, hasilnya akan mengecewakan diri sendiri....pernah gak buat kek sambil menangis....tu mmg tahap rasa down teramat sangat.....but  x de sapa yang tahu...tangung sendiri sahaja......

Well....cakap pasal umah, ingatkan sempat kemas2 dalam masa bercuti tapi tidak jugak....bos pun buat2 telefon ingat2 lupa dia dah luluskan cuti kita.....bila jadi tangan kanan bos gini le....nampak aje bila kita tak de...org lain ilang memanjang idok le pulak dicari....itu le beza kalu pandai bodek bos ngan tak pandai bodek bos cam saya kan....saya tak reti le nak corner lipat baring sumer depan bos....mengadu2 pun bukan le sikap saya jugak.....bodek2 bos bagi makan ke bagi minum ke tak dak dalam agenda kerja saya.....itu bukan saya.....tp apa nak buat...huhu......anyway, makin kemas umah sebenarnya makin bertimbun le pulak bila baki2 dari umah lama bawak masuk umah baru nih......dalam kemas2 umah selit2 deco kek....penat bebenor nih.....ingat dapat le gak bagi clear my baking space tp makin bercelaru lak jadinya hehe.....dah tak tahu mana nak sumbat barang2.....

Ni terselit order kecemasan dari Nadia....my regular customer...anyway untuk pelanggan setia saya tetap terima order.....walaupun design tak mampu le nak fancy2 sbb dah last minute....saya buat yang termampu sahaja.....anyway, tq ya Nadia for trusting me always....


~Udang 3 Rempah~

Bercinta betul mau meng'update' blog ni pun.....nape le lembap betul nak upload gambar....dekat sejam dok tunggu......buat hilang mood je le.....

Anyway, nak citer pasal Udang Galah.....Udang Galah ni fresh kirim dengan kawan yang suka memancing.....udang pun besar2, 1 kg boleh bagi utk 3 kali makan gitu....idea nak masak tak ada, jadi macam biasa taram aje le mana yang boleh......campur itu campur ini, jadi le cara sendiri......nak cuba, cuba le....tak nak, tengok aje le ya.....

~Udang 3 Rempah~

10 ekor Udang Galah - sederhana besar
4 sudu besar rempah kari
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar cili boh

Bahan Tumbuk:
1 ulas bawang merah
2 inci halia
2 ulas bawang putih

Bunga Lawang
Buah Pelaga
Bunga Cengkih

Air secukupnya
Minyak
Gula/Garam/Perasa

1.  Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk bersama bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih.

2.  Rempah2 tadi dicampurkan bersama dan dijadikan pes (campur air panas sedikit).  Tumiskan rempah tadi bersama cili boh.

3.  Masukkan gula, dan kacau hingga pecah minyak.

4.  Masukkan udang galah tadi dan kacau rata.  Masukkan sedikit air.

5.  Masukkan garam dan perasa dan masak hingga kuahnya sedikit pekat.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...