~My New Kitchen Cabinet Part 1~

Yup....my new kitchen cabinet....akhirnya nampak rupa.....tapi part 1 dulu sbb sebenarnya masih belum siap sepenuhnya dan belum fully lengkap lagi.....tp saya dah excited sbb akhirnya dapat gak realisasikan angan2 nak ada dapur yang kemas begini....after 15 tahun baru saya dapat ya.....bukan pejam mata basuh2 kaki dapat masuk rumah macam ni.....jenuh sudah bersusah payah ya.....dan yang lebih memberi kepuasan adalah dapat merealisasikan dapur sebegini menggunakan hasil duit poket sendiri.....jadi rasa menghargai tu lebih tinggi bagi orang mcm saya......oleh sebab rumah tengah renovate, jadi part yang lain en hubby yang uruskan, jadi part nak cantikkan dapur, biar le saya yang take over......jadi nak buat camne, nak design camne sumer en hubby serahkan saja pada saya.....dia tolong carikan tukang dan temankan saya pilih2 mana2 yang patut.....maklum le.....kami berdikit2 jadi biar le nak buat pun puas hati.....bukan leh 2-3 tahun sekali nak tukar....silap2 lama kami nak pakai......kelengkap2 dapur pun saya beli sendiri sebab saya tak biasa nak susahkan en hubby nak belikan apa yang saya nak untuk mencantikkan rumah atau untuk diri sendiri.....rumah saya, rumah dia jugak....dia pun dah bnyk berhabis untuk renovate rumah, jadi part yg saya nak apa tu saya pk sendiri le dan beli sendiri.....

Berbalik citer pasal dapur ni....saya dapat a few requests tanya2 saya pasal bajet buat dapur dan tips yang saya guna.....tapi sebenarnya, saya tak de le particularly buat rancangan yang lama.....cuma bila renovate rumah termasuk le dapur tu, saya dah ada perancangan nak buat kabinet dapur.....jadi, ini antara perancangan yang saya susun pada peringkat awal:-
  1. Buat lakaran dapur yang saya kehendaki - termasuk nak buat kabinet guna apa.....saya pilih binaan konkrit untuk binaan kaunter top, so kos akan berasingan sebab saya upah tukang kabinet lain untuk buat binaan termasuk siap proses tile kaunter dan tile dinding.  If u all nak suruh ID (interior designer) buat binaan body dari kayu sepenuhnya dan menggunakan solid surface or granit or apa2 as kaunter top, so bagitau ID.  Lakaran dapur tu biar le buat ukuran yang betul so ID boleh bagi anggaran harga yang tepat or else bajet akan lari nanti.  Bagitau juga pintu u all nak buat guna apa.  Ada banyak pilihan.  Masa jumpa ID belek2 dulu jenis2 pintu yang ada dan kosnya baru soh ID buat anggaran kos.  Tanya2 le jugak apa free accessories yang dia orang bagi, unfortunately my new ID tak bagi free accessories langsung compare ngan ID lama saya yang siap nak bagi pull out basket for tall cabinet ngan spoon rack dalam kabinet....nasib le.....
  2. Warna kabinet actually bukan pilihan saya.....kaler bertukar disebabkan saya nak matching ngan warna tile....asal2 saya nak hitam putih.....kemudian, bila cari tille saya nak warna black galaxy (hitam) tp yang tu kena order, so memikirkan tukang tile dah ada, saya tak leh tunggu.....yg ni mmg saya silap le.....so saya beli yang dah ada ready stock....pilih punya pilih, saya pilih warna selamat warna2 pastel sahaja.....jadi nak bangkitkan warna, saya fikir warna oren dan putih kombinasi yang ceria, anak2 pun setuju jadi saya proceed sahaja.....saya tetap combine dengan warna putih sebab island table saya nanti adalah ala2 meja kayu berukuran 3 kaki x 5 kaki yang berwarna putih dan peti ais saya berwarna putih juga....oren adalah semata2 nak matching dengan kelembutan warna tile lantai dan tile konkrit....
  3. Sesetengah ID akan charge untuk design 3D so tanya le dulu if tak nak dikenakan charge ya....ada yang charge RM100 untuk lukisan 3D, ada gak yang pegang deposit sebelum keluarkan 3D so tanya2 le dulu ya....kalu tak nak kena charge, lukis je betul2 design tu, ngan tangan pun tak pe, janji lakaran tu jelas...
  4.  Tempoh bertenang sebelum pemasangan selalunya ambil masa 3 minggu.  So, if you all nak guna binaan konkrit, make sure time tu konkrit dah siap so ID leh datang ukur dan 3 minggu kemudiannya, dia akan datang pasang.  Waktu ni, selalunya ID akan mintak 50% deposit, 40% selalunya during installation tapi ini bergantung kepada syarikat ID mana yang digunakan.
  5. In my case, saya tukar ID lain selepas ID asal yang saya nak upah tak leh nak siapkan awal.  Jadi, dengan ID baru ni saya cuma mintak dia datang ukur konkrit dan saya bagitau roughly idea saya apa yang saya nak buat.....saya nak banyak ruang menyimpan barang, jadi saya gunakan sepenuhnya ruang yang ada dengan meletakkan kabinet.
  6. During installation, ada baiknya u all ada sekali......untuk 2 hari pertama tu saya monitor sepenuhnya.....tabiat saya suka memerhati.....mcm kabinet ni gak, saya siap bilang kabinet yang dia bawak.....sbb saya tak ada design 3D ngan ID baru ni, jadi saya check up apa yang saya rasa kurang.....contoh, mcm kabinet atas peti ais.....saya dah bilang kabinet yang ID bawak mcm sikit, so saya bagitau ID rasanya kabinet gantung atas peti ais adalah sepanjang ruang kosong yang ada, yg dia bawak cuma yang 2 pintu sahaja....masa tu baru ID bagitau saya dia belum bawak semuanya lagi.....kedua, ID silap ukuran kabinet gantung L.....saya dah perhati saiz kabinet tu agak besar, melebihi tingkap pulak....then, baru ID bagitau saya ada kesilapan teknikal tukang dia silap pasang kabinet tu dari kedai.....so ID kena alter semula kabinet tersebut....apa2 pun, jenguk2 le selalu.....
  7. Installation kabinet makan masa jugak, depends pada keluasan dapur u all ya.....saya punya makan masa 2-3 hari jugak....since rumah tu belum duduk, so tak kisah le orang keluar masuk.....kalu tak, standby kena cuti le untuk monitor....





If u notice, kabinet L tu panjangnya melebihi tingkap....yang ni ID kata ada kesilapan teknikal so dia orang kena buat lain....ada pintu masih belum pasang lagi, ada kabinet masih belum gantung lagi....



Tall cabinet yang diletakkan oven ni setinggi 10 kaki dengan panjang 5 kaki.......tinggi ya....hatta microwave atas oven tu pun melebihi kepala saya.....tapi tak kisah le.....kalu letak kat bawah takut anak2 lak yang gatal tangan tekan2.....

Sori ya...gambar2 tak bape cantik sbb snap ngan henfon je waktu malam....belum sempat nak snap ngan kamera....agak busy ngan mcm2 hal....ngan kerja2 mengecat lagi....penat2.....nanti le saya snap lain.....

Secara keseluruhan, ini kos kabinet saya:-

1) Binaan konkrit termasuk tile dinding dan tile lantai (RM5,300)
2) Kos Kabinet Dapur (RM10,500) - keluasan tall cabinet 10 kaki x 5 kaki, panjang kaunter top 28 kaki, dan panjang kabinet atas 27 kaki.  Yg ni saya mmg tak tanya per detail bape harga per kaki dan sebagainya..saya mmg suruh ID pukul je harga selepas dia datang buat ukuran.....harga asal ID bagi RM10,800.....selepas bodek2 dapat kurang RM300 je.....hmm....jadi le....
3) Kos Island Table (RM1,800) - ini saya upah asing dan masih belum pasang lagi setakat ni, kena tunggu kabinet siap dulu, pasni baru saya citer lain pasal ni ya....
4) Kelengkapan Dapur (hood, oven, microwave, dapur gas, peti ais, sinki, mesin basuh, kepala paip sinki) - RM7,000 - (yg ni kos yang bertambah sbb beli yang baru, yang lama saya letak kat bilik bakeri - this one skip je le if dah ada yg asal ya)
5) Kos Cat (RM250)
6) Info Kabinet : Binaan Konkrit + permukaan top Tile 2 x 2 kaki, pintu kabinet ply laminate oren putih, tall kabinet fully board (tanpa konkrit)

Total Cost : RM24,850

Ok le...harap2 dapat info sikit pasal kabinet nih.....ini just for sharing untuk yang telah bertanya saya....yang ingat saya nak menunjuk sila pergi main jauh2 ya.....saya tak de masa ya sbb orang lain dapur pun lagi canggih....dapur saya ni biasa2 sahaja dengan kos yang ala kadar sahaja....info ni mcm dalam majalah Impiana Dapur if u all notice tiap kali dia orang tunjuk maklumat2 terperinci pasal dapur2 tertentu....saya rasa info mcm tu mmg bagus semasa saya tengah survey2 cari anggaran keluasan dan kos yang diperlukan....

~Update Rumah~

Sambung update kisah rumah.....tak kisah le tak dak org nak tengok pun hehe.....saja saya seronok2 nak save untuk tengok2 di masa depan.....kalu boh dlm hard disk pun, tak tentu hard disk tahan lama mana.....ni pun hard disk tak mau open, jenuh adjust2 wire pun tak leh baca gak.....nak kena pi cari wire baru or else abis le sumer gambar2 yg saya simpan dalam tu kalu hard disk rosak....huhu.....jangan le......

Ok le....ni baru citer living hall saya.....part lain rasanya hari Jumaat baru tukang tile saya sambung sbb dia orang nak settle kerja kat umah orang lain dulu......tukang yang kepala tukang antar tu kepala tukang kata buat kerja lambat, padahal saya tengok ok je hehe.....ikut dia le.....tp lagi bagus le kalu kepala tukang tu ada....mudah nak sembang2 ngan dia...kat ruang tamu tinggal skirting belum pasang, lepas tu terus dia orang akan continue sumer bilik bawah baru le ke tingkat atas dan seterusnya bilik2 air......



Ada tiang seri tengah umah....tu actually tiang asal umah lama....tak buang sbb apa tak ingat lak......tu nampak tangga tengah2 tu.....belakang tu ada 1 bilik ngan 2 bilik air actually....sebelah kiri tangga tu pun bilik gak....sebelah kanan tu lak dapur....bawah tangga tu buat 2 stor kecik....boleh le buat isi2 periuk cap buaya nanti dalam tu....kat ruang tamu ni tak de tv, ruang menonton di tingkat atas sumer nanti.....so tak ganggu orang nanti....dan antara tiang ngan dinding dapur tu saya akan letak divider/rak dan juga langsir labuh untuk tutup pandangan terus ke arah tangga......so tak nampak le open sangat nanti....


Baby yang menyibuk le pulak time orang nak ambik gambar....yg pintu nampak cerah tu nanti bilik bakeri saya.....bilik kecik je....tmpt kerja je.....senang tak ganggu kerja2 kat dapur nanti.....



Siling plaster yg simple sahaja....


Bahagian dapur yang sangat semak sekarang ini.....tunggu tile siap kat luar ngan letak pintu nanti nak alih ke ruang tamu.....brg2 dah sampai, umah tak siap2 lagi...terlalu lama kat kedai, takut nanti kena lupus lak....huhu....


Pandangan dari koridor dapur ke ruang tamu.....semuanya masih berselerak....tp leh nampak bendang menghijau di tepi ngan angin original yg sangat nyaman....yg pokok2 tinggi dilihat dr cermin tu sumer Pokok Mangga Harum Manis...kebun milik jiran depan umah......sbb buat tingkap panjang tu bukan per, leh bukak luas2 nanti bila dah pasang netting nyamuk........

Lepas ni, kami le pulak yang penat nak mengecat le pulak......cat2 dah beli dah....anak2 en abe bagi beli satu warna sorang utk feature wall......so dah pilih dah le......tengok pun dah rasa penat, belum start buat lagi.....dah siap kerja mengecat ngan tile, baru le nak panggil tukang letrik datang......baru le nampak gaya rumah sikit.....uuhhh.....i need a break.....

~Ops.....sapa tu?~



Lama betul ya tak citer pasal progress umah......kontraktor asal umah, selepas sepakat ngan en hubby dan dipanggil berbincang, kami dah terminate.....dalam erti kata lain, mintak dia henti kerja yg ada setakat tu sahaja dan kami nak cari tukang sendiri.....tu pun dalam pada kami siap nak bayar2 dia sumer duit dia as perjanjian, dia masih nak continue kerja di 2-3 tempat yang masih belum diselesaikan......sakit hati tengok progress kerja kalu masih serah pada dia......mana taknya, nak tegur apa pun tak boleh.....tp sehingga ke hari ni, tukang2 dia masih tak settle kerja2 yang tertangguh dan nampak gayanya, terpaksa le kami soh tukang2 kami selesaikan.....kalau tunggu dia, entah le.....

Tukang tile yang kontraktor bawa baru2 ni pun, kami soh kontraktor terminate.....mmg sangat2 tak puas hati walaupun tukang tile tu orang china....mmg senget benget dikerjakan tile2 tu.....tak tahu le apa tak kena.....lepas kena tegur, ketuk2 le sikit tile.....then kami bagitau kontraktor pada masa tu yang kami nak cari tukang tile sendiri......bertekak sekejap ngan kontraktor bila dia cakap tak setuju ngan kerja tukang tile kami yang nak pecahkan sumer tile2 yang dah pasang di tingkat atas.....masa tu le kami panggil dia datang nak berbincang.....dalam sms bukan main lain tegasnya, bila jumpa lain pulak jadinya......akhirnya....selamat kami uruskan sendiri.....mmg penat berkejar ke sana ke mari.....especially en hubby......ye le....bila uruskan sendiri, mula le tukang2 sekejap2 tanya, sekejap2 call....tp x pe le....paling2 dia orang dengar kata tuan rumah...

Yang kat atas tu tukang tile kami.....orang siam....orang sini je.....muda2 lagi....dia pun banyak projek lain dok berbaris nak buat tp mmg rajin buat kerja.....tp kalau pun dia buat kerja kat umah lain, dia tetap hantar orang lain uruskan kerja kat umah kami.....tengahari dia akan datang monitor.....jauh beza ngan orang melayu yang ada.....time makan mmg sekejap.....air pun siap bawak satu flask.....compare yang melayu, rehat terlebih, asal nak minum air terus keluar punya le lama.....kerja2 tile kat dapur mmg dia yang buat, jadi untuk tile keseluruhan rumah, kami upah dia jugak......buat kerja pun cepat......satu umah dah siap direnda dalam masa 3-4 hari je.....cuma tinggal koridor atas ngan depan umah je belum...yg tu last sekali sbb masih bnyk tools2 umah ada kat koridor tu.......arini dah siap pasang tile ruang tamu......balik nanti nak snap le.....time dia orang buat kerja segan le pulak.....dia orang kerja mmg serius.....

Sekarang ni selain kerja tile, tengah rancak sorang lagi tukang saya, orang siam gak yang kami upah utk buat pagar, grill, awning ngan porch koridor atas termasuk kerja2 yang tak diselesaikan oleh kontraktor.....sekarang ni dia orang tengah korek tepi pagar untuk tanam bakau sebelum letak konkrit......hmmm....banyak jugak abis tp dok pk kalu tunggu lain kali pun buat ganggu pulak nanti, jadi sepakat ngan en hubby untuk buat terus sumer sebelum masuk......target lagi sebulan utk settle kerja2 kecik ni......setakat ini kerja jalan lancar......

Nanti saya update progress yang sedang berlaku.....

~Hadiah Dari Ibu Untuk Anaknya~

Saya mendapat sms minggu lepas dari seorang ibu yg ingin membuat tempahan sempena ulangtahun kelahiran anaknya yang sedang belajar di sini.....bila semua dipersetujui dan disusuli dengan borang tempahan, saya sediakan order tersebut.  Betapa indah ya kasih seorang ibu terhadap anaknya.....semoga sentiasa mengingati ibu di kejauhan ya......

Kek yang diminta oleh Pn Fauziah sebetulnya as sample kek yang pernah saya buat.....tetapi saya rasa nak olah2 biar ikut kesesuaian keremajaan anaknya ni......tidak lupa ibunya kirimkan untuk saya sediakan pulut kuning juga.......ibu siap berpesan biar surprise nanti hadiah ini.....jadi saya berhubung melalui sahabat anaknya sahaja.....kek dan pulut sudah diambil dan tak tahu le surprise camne anaknya tu ya.....saya mintak sahabat anaknya mengambil pada pagi sbb tak nak biar2 sampai petang, so pulut kuning tu biar fresh sikit nak makan......




Pulut kuning yang saya sertakan dengan serunding daging....

TQ Pn Fauziah.....

~Kek Keretapi~



Mula2 mmg saya terfikir nak buat dan sculpt kek dan jadikan kek ala2 thomas n fren gitu.....kepala keretapi tu...terasa nak adventure sikit.....tp teringat kata2 si besday boy cakap dia nak ada keretapi, ada lori sumer tu.....besday boy ni suka mainan ni.....then saya terfikir, kalu buat dr gumpaste.....lepas ni sahih le dia tak leh buat main.....kecik2 le pulak benda tu.....kalu buat kepala thomas tu pulak, sahih tak mau dipotongnya kek tu nanti.....kang orang lain lak melopong tak leh makan kek.....jadinya saya ambik keputusan cari keretapi dan lori real.....lori tu saya bagi sebagai hadiah harijadi sbb dia mmg suka.....besday dia dulu pun saya buat boh lori betul gak.....hehe...



Sampai2 je saya ke rumah besday boy, belum sempat potong kek, besday boy dah terkam keretapi tu.....melopong dah kek tak dak ketapi....haha....tinggal landasan je....

~Kek Coklat Lembap Kukus~


Testing kek coklat lembap resipi kukus pulak.....mmg moist sungguh.....resipi original saya ambik dari sini
tp saya dah alter sedikit sebanyak resipinya......so dah tak sama ngan versi asal.....di sini saya upload resipi versi yg saya dah tukar....nak yg original nyer resipi sila ke link yang saya bagi tu ya....tq pada penyumbang resipi.....

~Kek Coklat Lembap Kukus~

100 gm serbuk koko
250 gm gula castor
150 gm air
200 gm minyak masak
250 gm susu pekat manis
3 biji telur Gred A
150 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Campurkan serbuk koko, gula castor, air, minyak masak dan susu pekat manis dan masak di atas api sederhana sehingga semua bahan larut.  Tutup api dan sejukkan sebentar.  Telur dipukul hingga putih, kemudian masukkan ke dalam campuran tadi hingga sebati.  Akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak bersama2 baking powder dan soda bikarbonat.

Masukkan ke dalam loyang 4 segi saiz 7 in x 7 in yg telah dialas bawah dan kiri kanan loyang kek.  Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam dengan api sederhana.  Angkat bila tengah kek kering bila dicucuk dengan lidi.  Potong bila kek sudah sejuk.




~Sambung Citer Balik Kampung Lagi....~



Singgah di puncak titiwangsa dulu, makan2 minum2 dalam cuaca yang segar ngan sangat menyejukkan.....sejuk mcm kat cameron kat sini.....best je.....apa lagi pekena teh tarik panas lak....hmm......

Sblm check in ke hotel di Kota Bharu (kali ni tak balik ke Pasir Puteh sbb umah mak takde orang, balik pun kejap jadi dok hotel je le.....), kami singgah ke rumah sedara ni di Tanah Merah.....berborak punya berborak sampai le kul 5 petang....baru le bertolak ke Kota Bharu.....sekali balik sekali bandar berubah.....pening lak berpusing2 jalan sehala sekarang nih.....bagi saya Kelantan sentiasa maju membangun, tak pernah mundur di sebalik kata2 orang.....malah lagi ke depan berbanding beberapa negeri lain yg saya tengok dan saya pernah jelajahi.....sori le ya.....saya tetap sayang negeri kelahiran saya ni.....tak de tmpt leh compare termasuk dari segi makanannya.....tetap no 1 di hati saya.....

Ok le.....sampai2 di Hotel Raudah.....kami rehat dulu......mlm tu acara wajib mesti keluar ke Medan Selera.....kat sini tempat saya dan famili mesti pekena Nasi Kerabu.....tak sah kalu tak makan kalu balik kampung......tetap yang terbaik di negeri sendiri sahaja....mcm2 makanan kami borong sampai tak termakan.....hubby cari Lompat Tikam, kuih kegemaran dia.....saya mcm biasa ngan Jala Emas......dan beberapa jenis lagi kuih muih.....

Malam tu kami kepenatan....tidur le dulu ya.....

Pagi2 check out....makan le dulu kat cafe hotel....saya pekena Kuey Teow Goreng yang sedap nih.....anak2 makan koko krunch dan en hubby pekena nasi lemak......alhamdulillah.....kenyang.....





Sebelum balik, port wajib mesti singgah ke pasar.....kalu kat Pasir Puteh, saya mesti singgah pasar.....memandangkan skrg di Kota Bharu....maka Pasar Besar Siti Khadijah adalah port wajib saya.....kat sini mcm2 saya teringin nak beli......





Hmm...ni dia.....segala mak nenek rempah.....yang mesti saya borong tiap kali singgah ke pasar.....mujur masih ingat kat mana kedai dia di sebalik banyak2 kedai yang selalu buat saya pening nak cari hehe....di sini saya beli semua rempah2 kegemaran saya.....




Selesai acara di pasar, kami bertolak balik.......on d way, satu lagi tmpt kegemaran saya dan en hubby sejak berbelas tahun dahulu.....nama kedai saya pun tak tahu tp kedai ni menjual Bihun Sup paling best yang pernah saya makan.....tak de tempat leh lawan Bihun Sup berdekatan Kem Pahlawan ni.....tak sempat jumpa pakcik tokey, kalu tak tentu dia masih ingat en hubby sbb kami mmg setia singgah di situ dulu2 nih.....



Oklah.....saya dah selamat sampai ke Perlis......penat.....

~Banding Lakeside Inn & Balik Kampung~

Yup....as citer dlm entri sebelum ni, hujung minggu baru ni saya balik kg....hendak menjenguk sorang saudara yang sakit.....tapi perjalanan kami kali ni buat bnyk pit stop sbb keletihan.....on d way tu singgah bermalam di Banding Lakeside Inn.....tinggi di puncak bukit di tepi Tasik Temenggor.....di seberang tasik boleh dilihat bumbung Belum Rainforest.....yg sekarang diselia oleh Emkay....dulu Banding Resort sebelum diubahsuai....tmpt saya ngan en hubby berbulan madu....ahaks......ops....

Apa pun, Banding Lakeside Inn tak kurang hebat....sangat cantik sbb boleh lihat tasik dr balkoni bilik hotel....semua kelengkapan cukup di hotel....tv, bath tub, iron, papan iron, hair dryer, wall plug pun bnyk, kemudahan minuman dan balkoni untuk menikmati keindahan tasik pun sangat menyenangkan.....cukup indah di sini.....kemudahan kolam renang yang cantik pun ada.....next time nak datang lagi bercuti lebih panjang ngan famili buat tracking hutan pulak....tentu seronok.....nasib baik je kali ni bukan musim cuti sekolah, jadi nak parking pun senang depan hotel je....kalu penuh, jenuh lak nak parking kat jalan berbukit di belakang hotel.....mcm tak larat je tengok.....hehe.....













Esok baru kami teruskan perjalanan.....harus rehat dahulu sebelum bertolak pulang ke kampung....

~Jalan-Jalan Cari Makan : Restoran Sri Landak, Baling~

Ini in particular bukan le saja2 pi jalan2 nak cari makan kat sini.....kebetulan hari minggu hari tu terpaksa balik kampung untuk menjenguk saudara yang menjalani pembedahan jantung di Kelantan....on d way nak ke sana tu, singgah makan le dulu....dah lapar kan......meh jamu2 mata le dulu ya....sori le ya menu2nya lebih kurang je mana2 restoran pun sbb saya ngan en hubby menyukai citarasa masakan thai.....jadi pilihan kami lebih kepada restoran berasaskan masakan thai le.....




Chicken Chop


Kailan Ikan Masin


Asparagus Goreng


Tomyam


Daging Masak Merah


Kerabu Sotong


Puyuh Goreng Halia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...