Strawberry Tart

Recap From My FP

STRAWBERRY TART

Malam tadi dok beria-ia nak buat tart....bila belek2 kat dapur, takde pulak blueberry filling....hmmm.....nak ganti ngan apa yek....rupa2nya ada strawberry filling kat dalam peti ais...so, bantai je le....janji boleh buat tart.....so start baking pukul dlm 9.30 malam.....x boleh nak start awal, baby demam panas pulak....kena tidurkan dia dulu....kesian baby, sebelum ni batuk ngan selsema, pastu kena sakit mata, elok hilang sakit mata, kena demam selsema ngan batuk balik.....kena pulak kat sini, hujan x tentu masa.....kejap panas terik, kejap hujan lebat mcm nak banjir.....

Bila dah uli2, bnyk jugak adunan dapat.....bila dah bakar separuh, terus isi inti cheese tu, then baru bakar other half....mata dah ngantuk dah....hai....si 'M' dah bertenggek kat bahu ni....utk second round case isi inti bnyk2...dah malas nak berkira2 pulak....tu pasal yg first round, rata je, then masuk second round, gemuk pulak....


Ini resipi asal....

Bahan Pastry

250 gm butter
125 gm gula icing
1 biji telur gred A
440 gm tepung - (terpaksa tambah almost 80-100 gm sbb terlampau lembik)

Filling

500 gm cream cheese (resipi asal 250 gm je...)
60 gm butter 120 gm gula castor (asal - 60 gm je)
1 biji telur gred A Cara

Untuk Pastry

Putar butter dengan gula hingga kembang. Masukkan telur dan putar lagi. Kemudian masukkan tepung sehingga adunan dpt dibentuk. Uli doh dan terap dengan acuan bulat (yg lebih kurang sama besar dengan acuan tart - tekan) - kemudian tekan doh dengan garpu - bakar selama 10-12 minit atau 3/4 masak.

Untuk filling

Putar cream cheese, butter, gula castor dengan telur hingga sebati. Ketepikan


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...