~Marble Cheese Brownies untuk bos2~

Saya buatkan ni on request dari bos.....nak beli dari saya katanya.....tapi saya sangat2 le tidak sampai hati untuk mengenakan charge kepada bos....well.....setakat sebiji brownies apa sangat le kan....rezeki kalu ada ada le.....tak ada saya redha je le....lenkali ada lagi rezeki saya.....ini hadiah saya utk bos sempena Mesyuarat Timbalan2 Rektor SeMalaysia yang buat dekat sini semalam.....mula2 tak tahu gak nak buatkan apa, tapi saya pk ni dia orang nak sediakan sebagai welcome drink so saya pk buat something small and nice n sekali ngap masuk mulut je....so i was thinking of brownies le....sbb brownies ni saya rasa masuk golongan snack mewah and full of chocolate flavour gitu.....kalu pergi dkt SR pun saya rasa one slice tu pun dah RM8.90++ gitu served ngan aiskrim.....sbb brownies mmg best serve ngan aiskrim.....tp kadang2 rasa chocolate tu tak kuat sbb dah more to cakey sikit....kalu rasa kek itu dah masuk kategori kek bantat je kan....tak best....dia mesti kena rasa mcm coklat and kena moist.....


Masa bincang2 ngan hubby, so decide nak cari buah stoberi nak top up atas sliced brownies ni.....luckily ada jual berdekatan so tak payah cari jauh2 dah....

Untuk brownies ni saya buat small slice je sbb sumer yang datang 'veteran'2....so saya takut dia orang takut nak makan....mana le saya tahu penyakit apa dia orang ada kan....hehe.....tapi brown sugar saya dah cut awal2 separuh dari resipi asal so manis brownies datang more sbb pure chocolate tu, bukan dari gula dah....


Dari jauh ya saya mengendap dia orang makan hehe.....so happy kan bila yg tengah makan siap angkat thumbs up kat geng2 dia orang.....



Alhamdulillah....

Buat yang personally email saya mintak resipi, ini yang saya guna ya.....ada few recipes yang saya guna, cuma utk yang ni saya guna resipi ni.....Selamat Mencuba dan sori ya sbb terlewat update....jangan lak kata saya kedekut resipi lak ya.....

Brownies

150g coklat masakan
120ml minyak jagung
150g gula perang
3 biji telur
Esen Vanila
65g tepung gandum
30 gm serbuk koko

Cream cheese mixture

125 gm cream cheese
1 biji telur
30gm gula castor

Cara:

Panaskan oven ke suhu 170-180'c.  Cairkan coklat masakan + minyak jagung.  Sejukkan sebentar.  Gula perang, telur, esen vanila dikacau hingga gula hancur menggunakan whisk sahaja.  Kemudian masukkan adunan coklat tadi ke dalam adunan telur.  Masukkan tepung gandum dan serbuk koko.  Tuangkan ke dalam acuan.  Ketepikan.  Putar cream cheese + gula castor hingga sebati dan masukkan telur.  Kemudian, tuangkan adunan cream cheese ke dalam loyang.  Kacau2 atau boleh dibuat bentuk sesuka hati.  Bakar hingga nampak crust di atasnya.  Sejukkan sebelum dipotong.  Boleh tambah walnut atau kismis ke dalam adunan brownies ni....

Selamat mencuba ya...ini menghasilkan adunan yang sedikit sahaja, jika nak guna loyang 12 x 12 in better gandakan adunan ni....

~Menu Puasa Yang Tertinggal....hehe~

Menu bulan puasa yang tertinggal nak upload sebenarnya....bukan menu sbb tak puasa bulan pose aritu tau....hehe.....baru terperasan ada yang terlupa nak update.....punya le bz time pose aritu sampai leh terperap dekat sebulan gak ya.....lama tu.....hmmm.....



Kari Daging



Kacang Botol Goreng Sos Tiram



Telur Masak Sambal



Sup Ayam

Saja je ni....buat jamu2 mata orang yang singgah sini....menu biasa2 je....

~Saya tengah cari idea kitchen backsplash~

Lately ni saya sangat2 le tak rajin nak menghapdetkan umah yg dah nak bersawang nih.....tengok umah tak siap2, tengok tukang lagi le jiwa saya kacau je rasanya.....rasa nak je ketuk2 dia orang.....ish......merana je jiwa kan......2 kali renovate rumah, 2 kali le sakit jiwa melanda......cuma kali ni lebih teruk sbb tak leh nak arah2 tukang yang tak bape nak dengar arahan dan buat kerja ikut suka hati je nih......

Nak menghilangkan jiwa kacau, saya ronda2 le cari idea kat tenet pasal dapur.....x pe le....saya berangan le dulu.....tak tahu le bila umah ke dapur ke nak siap.....KC dah decide dah nak buat ngan sapa cuma tang backsplash, interior designer yang saya pilih tak buat lak.....tak masuk dalam kos.....jadi, dok pk2.....agak2 le kan.....buat sendiri jadi ke dak? hehe.....silap2 tak sampai seminggu, tile2 backsplash jatuh berdebuk atas lantai hehehe.....baru padan muka saya kan.....

X pe le....meh tengok design2 yang saya suka niih.....(ehh....tiba2 tertukar mood lak jadi 'saya' hehe....x pe le.....saya tukar mood baru ya....).....cantik2 kan....tp cam tak bape reti nak buat sendiri le......kalu tiba2 jadi, saya leh le jadi kontraktor tak bertauliah......sumer ni en google yang tolong cari ya....hehe....



Cantik le pulak tile hitam putih.....tapi umah saya bnyk en cicak, cam tak bape sesuai je hehe......sedap je nanti en cicak berkampung nanti.....



Dalam banyak-banyak backsplash....yang ni peberet saya.....tapi cam susah je nak buat pesen nih....hmmm....

p/s : saya malas nak update progress umah sbb slow giler cam kura2.....asal hujan mula le tukang2 tak nampak muka....time panas dia buat alasan mcm2 pulak.....tak tahu le saya apa nak jadi.....tunggu dah abis baru citer le.....

~Apa hobi masa lapang???~

Apa hobi masa lapang??? Kalu aku jawab main bowling leh.....?? hehe.....aku tak pandai le main....takat soh baling bola tu boleh le......lama2 dok hempuk bola atas lane tu leh pecah lane tu dikerjakan aku haahha.....ni actually aktiviti kami masa senggang sekeluarga.....since along join Kelab Bowling kat sekolah dia, kami pun terikut2 gak nak cuba.....saja je le kan......mana tahu leh teror main.....asik main mixer ngan sudip je mana jadi kan.....bila dah sekali main, lama2 jadi addicted le pulak ya.....



Wadus....along ngan gayanya.....walaupun baling bola ala2 slow motion gitu....eh...eh....asik strike je nih....hehe....




Aksi2 spontan 2 makhluk yang tidak dikenali hahahaha......baling....jangan tak baling.....kejap strike, kejap masuk longkang.....kikiki.....hentam aje le labu ya.....tak mintak duit orang pun nak main jadi suka hati aku le kan nak baling camne pun.....hahaha....

~Happy 6th Besday buat my little baby~

HAPPY BESDAY TO U.....

Arini baby nyer besday ya....yang ke 6.....tapi hari ni demam le pulak dia.....dari minggu lepas demamnya tak kebah lagi.....arini papanya bawak ke klinik lagi....sian dia.....kurus je tak lalu nak makan....sbb demam baby tak leh nak ke sekolah le.....letih je dia.....

Aku mmg suka tengok gambar anak2 masa dia orang kecik2...cuma baby ni dah masuk zaman kecanggihan teknologi ni, gambar2 dia sumer ada dlm hard disk.....along ngan kakak still gambar masa kecik2 masih guna film strip.....jadi susah nak usung2.......jadi aku seronok2 ni recap baby masa dia kecik2 dulu.....



Kek ni kek yang aku buat utk besday baby yang pertama....masa tu deco ala2 hentam je.....hehe....buruk benor nengoknya....





Dan baby sekarang......

Doa Mama moga baby jadi anak yang baik, anak yang solehah....sihat sejahtera dan dilindungi Allah selalu....semoga berjaya dunia dan akhirat.....love u so much sayang.....

~Kuah Kacang, Rendang & Nasi Impit~


Hari raya dah lama pun lepas.....tp kebetulan je ni en hubby belikan ketupat segera Faiza untuk dimakan ngan rendang yang dah aku siapkan katanya.....aku lak terasa nak buat kuah kacang makan ngan ketupat......so sementara tunggu ketupat segera masak....lama gak nak masak....1 jam 1/2 makan masa.....huuu.....jadi sempat le siap kuah kacang sambil tunggu ketupat masak....tapi aku buat versi sikit malas le...guna kacang tumbuk ready made....ahaks......(malas sesungguhnya....)...ye le kan....ketupat dah atas dapur....nak goreng2 kacang nanti jadi lambat lak....



~Yesss.....Along Buat Biskut!!~



Opsss....cam tak percaya je si hero sorang ni rajin buat biskut......atau adakah mamanya yang malas??? Hahaha.....dua-dua kira betul le......mamanya mmg malas nak buat tp end up yang tukang buat mamanya gak.....along nak makan Cornflakes madu katanya so aku soh dia buat sendiri.....tp dia malas nak adun....nak tak nak kena adun kat dia le pulak.....pastu dia buat kerja tak penyabar, boh beberapa bekas dah malas.....last2 tinggal mama dia gak tolong perabihkan kerja.....oven umah mak dah le kecik, jadi kerja mmg lambat abis le.....resipi dah lupa le pulak....cuma copy paste resipi kat kotak Kellogs Cornflakes.....kotak rasanya dah buang, jadi tak ingat dah le.....tp nanti2 kalu terjumpa, aku letak le kat sini ya.....


~Our 14th Anniversary.....~



It was our 14th anniversary on 4th of September......dah lama.....seiring ngan umur yang dah semakin senja kan.....untuk celebrate our anniversary, hubby planning bawak aku ngan anak2 makan2....as usual le....kami kalu celebrate anniversary pergi le tempat2 special sikit......sblm tu hubby dah belanja Pizza Hut dah on the day of our anniversary....ke tempat ni dah belated dah le....celebrate lagi lewat sehari....hehe.....



Kami ke Seribu Gantang Restaurant di Hotel Regency Alor Setar.....bukak2 je menu hubby kata order je nak makan apa.....hehehe.....akal panjang....nak makan yg best2 je le.....



Tu...tu....aku order Ribeye Steak....mcm le tak pernah makan kan....tp kena try tempat baru nyer rasa le pulak.....mmg best le.....


  

Sebelah kiri along nyer air....nama apa tak tahu.....kalu tak silap le panggil The Gardener.....ada 3 rasa dalam tu.....sebelahnya tu aku punya, cuma freshly squeezed Watermelon....



Ni kakak ngan baby nyer set, dia panggil Set Ben 10 rasanya....Spaghetti Bolognaise.....asik2 makan ni je dia orang nih....hehe......



Ini along ngan papa punya, Nasi Goreng Kerabu.....ada ayam percik sumer.....



Sup Tulang Rawan....soh en hubby order.....mmg kekenyangan kami malam tu.....



Fruit Platter pun ada....ini along le.....nak buah gak.....



Aku punya....Ribeye Steak....



Mushroom soup.....atau panggil set Doraemon ke....lupa le pulak....menu2 ni khas menu utk budak2.....



Pasangan yang celebrate.....along tukang snap jadi tak cukup korum le ya....mcm ular sawa lepas makan....nasib baik Pulut Mangga tak ada....kalu tak, mmg melingkar terus le kami hehe....

~Roti Jala~



Roti Jala ni buat masa hari raya hari tu kat umah mak kat kampung.....kebetulan ada kawan alam maya yang nak tempah, jadi prepare lebih sikit untuk kakak yang suka makan.....jadinya menjala le kat umah mak.....sumer kelengkap bawak balik dr umah sendiri sbb kat umah mak tak de tools2 yang perlu.....tu pasal dalam keta penuh ngan satu beg Tesco barang2 untuk masak2 usung balik ke kampung.....jangan tak tahu....kali ni melimpah dlm bonet sbb Cik Uteh kami pun ikut balik kg gak.....hehe....

Menjala ni tak de le susah mana tp lain orang lain cara, dan maybe tak sama gak cara gulung atau lipatnya.....bagi aku, aku suka ala2 loose sbb aku suka yg nampak nipis.....ada gak suka gulung ketat2 sampai nampak mcm pakai corset hehe.....bila makan tak syok le pulak yang gulung ketat2 ni sbb nampak cam mkn pancake le pulak...tp lain orang lain taste, so suka hati le nak camne pun kan.....cuma yang paling tension tu masa menjala yang panjang.....setakat 1 kg je pun dah makan sejam lebih berdiri depan dapur.....maybe ada yg lebih cepat, tapi timing aku lebih kurang tu le.....

Apa kata korang buat je sendiri....mula2 je rasa susah, lama2 ok je.....kalu rasa susah dan malas, order je ngan saya hehe.....tapi hari minggu je le saya boleh buat ya....

~Roti Jala~

1 kg tepung gandum
1 biji telur
1 kotak santan (saiz kecik)
5 cawan air (sukatan metrik - sila tambah jika pekat)
Garam/Serbuk Kunyit/Pewarna Kuning (jika perlu)

Semua bahan mesti dikacau hingga tidak bergentel......aku guna whisk sahaja.....tak pakai blender2 pun......yang penting bila nampak dah sebati, tapis......so ketul2 tu tak de....then, check adunan.....masa ni test ngan acuan....jika dia jatuh lambat dan putus2, meaning kena tambah air lagi ya.....sampai adunan tu jatuh laju tp jangan cair sangat....ni kena trial n error....bila dah ok, boleh le mula menjala.....aku nyer stail suka menjala dari dalam ke luar.....tp kdg2 hentam je dr luar ke dalam hehe....bila dah nampak bahagian atas sudah tidak melekit, angkat dan terus gulung.....

Siap untuk dihidangkan dengan Kari Ayam/Daging.....




Tempahan dari Zaleha masa hari raya aritu.....tq ya Zaleha.....

~Cream Caramel~



Jemput makan.....Cream Caramel ni aku prepare on my sis nyer request.....biasa le budak kecik tu, sumer nak orang buat....dia dok goyang kaki....hehe.....anyway, aku dah tugaskan dia beli bahan2 yang diperlukan sekali ngan kelengkap untuk raya....ooo ya....caramel ni buat masa raya aritu.....since tak bawak resipi, aku google je dalam tenet.....resipi masih ingat tp tuan punya tak ingat lak ambik yang sapa sbb tulis tangan je resipi aritu.....mintak halal ya tuan punya.....whoever u are......

~Cream Caramel~

1/2 cawan gula castor
1/4 cawan air

Panaskan kedua bahan di dalam loyang di atas api yang perlahan dan biarkan ia keras seketika.

8 biji telur ayam
1 tin susu cair
1 tin air
Sedikit esen vanila
3/4 cawan gula castor

Semua bahan dikacau perlahan2 sahaja hingga gula hancur.  Kemudian tapiskan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi.  Bakar selama 1 jam dan sejukkan di dalam peti ais sebelum dipotong.


~Jalan Jalan Cari Makan : Restoran Bunga Naga~



Ermmm.....best....mmg best.....berbaloi le walaupun abis beratus2 makan kat sini.....kebetulan pulak kali ni kami pergi ramai2 sekali ngan MIL ngan famili BIL......en hubby belanja sumer makan kat situ selepas balik dari umah saudaranya di Padang Sanai hari Sabtu lepas.....

Masa sampai tu tak ramai orang tapi kebanyakan meja dan fully reserved....kami pergi main redah aje....kebetulan tengah kelaparan sbb dari pagi tak sempat makan nasi hehe......tapi standby le duit kalu nak makan best2 kat sini......setakat nak makan benda biasa2 tak kick le sbb kat sini ada signature dish dia so kena le try.....dan signature dish ni harga ikut pasaran....yg biasa2 mmg dah ada state rega so boleh agak bape kos dia.....

Nak sembahyang ke apa sumer ada tersedia kat sini.....so sambil2 tunggu hidangan disediakan, kalu dah masuk Maghrib tu leh le solat dulu kat surau berhampiran....





Kakak ngan sepupunya, Che Da....



Sebelah kiri Air Buah Naga, yang sebelah ni Air Bandung khas untuk yang tak nak try minum Air Buah Naga ni....



Udang Masak Gering (udang besar2 nih....bilangan udang ikut bilangan kepala yang nak makan)



Masak Asam Pedas Ikan Pari (best222 sangat222.....satu mangkuk ada 5-6 ketul isi ikan pari)....berbaloi....



Sotong Goreng Tepung



Kerabu Mangga



Asparagus Goreng



Ikan Bakar Kunyit



Ikan Bakar Bersambal

Semua set comes in 2 set.....sbb ada 2 big families kan.....satu set mana cukup....sbb tu le sampai ratus2 rega sekali makan....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...