~Kek Untuk Farewell Dinner~



Ini le kek simple yang saya 'souvenir'kan buat rakan2 yang akan meninggalkan perkhidmatan dan bertukar tempat.....rakan2 lama yang akan diingati sentiasa.....got no idea untuk buat too fancy jadi saya rasa the simplest is the better.....sponge mocha cake ngan fruits on top......harap rakan2 yang menikmati juga enjoy......good luck to everybody....

~Farewell Dinner~

Farewell Dinner buat merai rakan2 yang akan bertukar dan akan bersara......majlis ringkas sahaja tp meriah ngan keletah masing2.....makan2 steamboat/grill sampai kekenyangan.....malam2 ni sampai balik umah pun dah terlantar tak larat nak bangun....ini sumer projek2 membesarkan badan melantak sakan tengah2 malam hehe.....







Ini le yang dirai.....memandangkan cuma sorang je bunga, dia sorang je le yang leh potong kek yang saya sponsor buat majlis nih....yang lain tolong tengok saja je le.....hehe.....apa pun, selamat maju jaya buat sumernya......

~Syariena's~



Alamak....terlupa nak update yang ni satu.....tempahan dari Syariena.....regular customer saya gak....temanya hijau.....kombinasi warna Syariena serah saja pada saya....so saya mix silver n putih n gold.....rasa cam lebih sesuai....tq ya Syariena....kat fb dah update, terlupa nak boh kat blog lak......



~K Gee's, Fara's & Aini's Order~

Stori mori pasal kek n cupcake sikit ya....dah update kat fb.....kat sini saya citer le jugak sbb setengah kek n cupcake tu ada stori dan saya nak bagi ucapan terima kasih personally pada yang order dah tentu sbb sudi place order ngan saya.....sekali sekala lambat sikit udpate sbb kerja lain bnyk nak kena settle.....bila ada masa saya selit je sekali harung.......



Cheese Cake With Peaches topped with ganache ngan fruits....order dari K Gee.....tq ya K Gee.....dah le siap dapat tapau spaghetti + tomyam + asam pedas lagi tu....kenyang malam tu saya makan sbb tak masak pun.....orang lak jamu saya n d family...sayang K Gee....



Ni Fara nyer order....Fara yang so sweet orangnya....dan tiap kali datang cik abe Fara mesti nak jenguk kucing2....peminat kucing gak katanya.....boleh kata Fara ni regular customer saya....selalu order + sangat rajin bagi souvenir kat kawan2 yang nak kawin/tunang......tq ya Fara....senang berurusan ngan Fara....



This one lak tempahan dari Aini....untuk sahabatnya Adelia....hadiah dari Aini sbb dia tak dapat hadir majlis sahabatnya ni.....eh..eh....lupa lak....ada famili Adelia jemput kenduri bila kami pergi antar cupcake tu tp terlupa le pulak.....sbb kena time saya sibuk ngan urusan rumah....terus terlupa...secara kebetulan sepupu Adelia tu anak murid my hubby.....terjumpa masa nak deliver kek aritu......sekali lagi thanks ya Aini....

~Red Velvet 2~


Red Velvet gak....tapi yg ni try resipi lain sedikit.....this one jenis yang a bit gebu sikit....so saya rasa tak sesuai bake dalam solo cup.....buat kek if nak a bit spongy ok le kot.....ini saja testing resipi red velvet yang lain....so far 3 version saya try dan satu version saya stick untuk guna ngan solo cup....utk kek saya suka tukar2 resipi dan cara.....red velvet ni selalunya saya rasa kek dia a bit tawar, tu sbb kena partner ngan cream cheese frosting, baru bangkit rasanya.....

~RED VELVET CAKE~
Recipe From : Baking 911
Olahan : Babybatriesyia

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1 cawan buttermilk (1 cawan susu + perahan lemon - biar 10 minti)
4 sudu teh pewarna merah (saya guna americolor)
1 cawan butter
1 1/2 cawan gula castor
4 biji telur

Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan baking soda dan diayak bersama.  Ketepikan.  Buttermilk tadi dicampur bersama dengan pewarna merah.  Kacau sebati.  Di dalam mixer, adunkan butter dan gula castor dan mix telur satu persatu hingga sebati.  Masukkan bahan kering hingga sebati dan akhir sekali masukkan adunan buttermilk tadi dan sebatikan.  Bakar pada suhu 160'c selama 45-1 jam bergantung oven masing2 atau sehingga ujian lidi menunjukkan kek sudah masak.

Untuk topping saya tak guna cream cheese, this one cuma guna topping buttercream biasa sahaja....

~Si Comel~

Mula2 nak cakap abaikan le muka si Comel yang tengah comot ya.....belum sempat basuh muka nih.....skrg dah basuh2 dah, siap pakai eye mo lagi.....hehe.....si Comel ni addition to the family.....tak tahu mana dtg sebenarnya....adakah anak si Bubu dan beradik ngan Tam, Tim, Tun atau anak buangan dikutip oleh si Bubu....tak tahu le saya.....tup2 tengok si Bubu bawak balik si Comel ni sekali ngan anak2 dia masa kecik2 dulu.....tapi yg dikutip dari siling rumah, si Comel ni tak dak.....mmg lain le dari rupa Tam, Tim, Tun.....sbb dia sekor je ada tompok putih...yg lain kan tayang aritu sumer legam2.....saya dah chop.....si Comel ni saya punya.....hehe.....

Ni bawak si Comel tinjau2 dapur umah aritu.....masa masih baru nak naik concrete tu.....sekarang anak2 kucing ni dah selesa dok dalam rumah baru dia orang....sangkar siap ngan tangga.....baru le luas sikit nak berguling2 ke, nak melompat2 ke.....







Ops....saya sayang anak2 kucing nih.....tu le bila dah jaga, saya mmg tak sampai hati nak buang.....dari cuma Cik Uteh sekor, sekarang dah jadi 6 ekor.....4 anak2 kucing sekali ngan Cik Bubu + Cik Uteh.....

~Citer2 Dapur Saya~

Ok le....baru le nampak rupa dapur sikit.....sedih tengok kerja2 kontraktor so decide kerja2 tile dan konkrit kabinet dapur saya upah sendiri orang lain......arini janji, esok terus tukang masuk buat kerja.....setakat hari ni dah masuk hari ke 5.....mula ngan hari pertama renda lantai....then esoknya terus up kayu2 dan besi2 untuk pemasangan konkrit kabinet....mmg cepat.....

Gambar2 kat bawah ni kerja hari kedua actually.....by petang dah siap tuang sumer konkrit....






Ini kerja2 hari ketiga....dah siap buang kayu2 tepi konkrit.....





Untuk hari keempat, saya ngan hubby kalut mencari tile pulak....mmg terpaksa totally tukarkan konsep.....konon dulu nak putih hitam....skrg dah jadi warna putih oren pulak....ini sbb sumer tile2 terpaksa cari tile yang ready stock.....yang ada cuma warna2 tanah dan alami sahaja.....maka warna tile saya warna light brown...

Hari keempat iaitu semalam, dah siap pasang tile lantai dan tile konkrit......nanti yang tu update lain.....hari ni dah proceed pasang tile dinding ngan tile dalam kabinet.....insyaAllah esok lusa kerja2 di dapur siap....maka boleh le saya telefon ID datang ukur untuk buat pintu......yang akan makan masa 2-3 minggu gak nak siap....kabinet pulau saya tempah orang lain buat, asal2 plan nak soh ID buat....tp jumpa orang lain leh buat 1/2 harga cuma tak pakai granit.....granit next time leh tempah letak atas meja......kabinet pulau dah dlm final stage nak siap.....tunggu nak pasang kat umah je....x pe le...paling2 rasa lega satu bahagian saya dah tolong selesaikan....bahagian lain tak yah tanya, dok rupa tu je.....mcm kura2 nak lintas jalan.....tak sampai2 gak.....

~Mira's~



TQ Mira untuk tempahan ni....hope u like it....

~Fenomena Gerhana Bulan Penuh 10 Dis 2011~

Sebenarnya saya merakam fenomena ini dari balkoni umah baru hehe....tp disebabkan line tenet sangat bermasalah maka tak dapat nak upload le pulak....so terlewat le sikit update pasal nih....mmg indah ciptaan Allah SWT ni......saya mula merakam sekitar jam 7.45 malam hingga le pukul 10.00 malam....cuma tak tunggu le sampai kul 12 sbb sangat sejuk di luar rumah.....























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...