Thursday, June 21, 2012

~Pulut Kuning~



Pulut kuning ni tempahan kakak Ili....Ili ni regular customer saya.....bonda Ili ni baru bersara....jadi kakaknya minta saya buatkan pulut kuning sempena persaraan bondanya.....sori gambar dah tulis tak snap.....kat papan tu ada tulis "Selamat Bersara Bonda, Ku Mahani"......

Oleh sebab tempahan kakak Ili agak last minute, dan saya pulak kerja sepanjang masa jadi saya terpaksa redah Pekan Rabu di Alor Setar semata2 untuk beli serunding daging buat partner ngan pulut nih bila balik dr opis je.....so balik opis je terus terjah....sib baik le sempat sampai on d dot dkt kul 6.30 ptg di sana.....walaupun tak berbaloi ngan penat lagi, tapi since stok mmg tak ada, terpaksa le demi memenuhi permintaan pelanggan.....begitu le saya tolerate.....asal customer suka, saya pun alhamdulillah....

Bila dapat SMS dari Ili, lebih2 lagi le saya happy.....

TQ so much ya Ili n ur sis.....selamat bersara buat bondanya.....

Tuesday, June 19, 2012

~Gulai Kawah Ayam Kampung~



Seksi giler ni ayam dok menonggek elok atas pinggan....hahaha.....saya nak upload pun rasa semacam...tp benda boleh makan, sedap lak tu ratah2.....ayam kampung ni saya beli kat Mydin....kecik je.....sbb tu ada rupa puyuh pun ya......saya beli less than RM5, sebenarnya cukup untuk makan 2 orang dewasa je....tp since lauk lain banyak, so share2 le makan anak beranak.....

Oleh sebab ayam ni kecik je, saya tak tergamak le nak potong2.....jadi saya belah dua dan saya telangkupkan je.....mcm buat ayam bakar kecuali yg ni terbelah je le.....

~Gulai Kawah Ayam Kampung~

4 ulas bawang merah (kecil)
3 ulas bawang putih
3 hiris lengkuas (saiz sedang2)
4 hiris halia (saiz sedang2)

Semua bahan di atas dikisar halus.

2 paket rempah gulai kawah (mix ngan air panas jadikan pes) - beli kat Tesco je
1 kotak kecil santan
2 cawan air
Garam/Gula/Perasa secukupnya

Tumiskan bahan kisar bersama dengan rempah gulai kawah tadi.  Kacau2 hingga pecah minyak.  Masukkan ayam tadi dan renehkan dengan tambahan air secukupnya.  Tutup kuali tadi dengan tudung dan biar hingga sedikit kering sambil balik2kan ayam.  Jika agak kering, tambahkan air lagi kemudian masukkan santan.  Perasakan dengan garam/gula dan perasa secukupnya...

Friday, June 15, 2012

~ Cuti2 Mesia Jun 2012 - Part 6 ~

6hb Jun 2012 (Rabu)

Really....untuk kat tempat ni mmg x de banyak gambar.....arini ke Bukit Gambang WaterPark, Pahang.....jadi oleh sebab mamanya terjun sekali dalam kolam ngan anak2....tak de sapa le nak tolong snap gambar.....jadi dari pagi sampai petang, mmg ada 3-4 keping saja.....tak de le besar mana pun Bukit Gambang nih, rasanya best lagi ke Sunway Lagoon......maybe masih dlm peringkat pembinaan kat setengah2 tempat tu.....tak best sangat.....


Eh...eh...ada lalat le baby atas kepala tu....hehe....

Malam tu rakan blogger, Zura datang menjenguk kat hotel.....marah tul Zura sbb tak bagitau dah sampai Kuantan....hehe....sori le ekk zura....kejap je le dapat sembang2 sbb dah lewat malam.....masa pun ketat sangat2 sampai, lagipun cuma 2 mlm je kat Kuantan.....first malam, hujan lebat, malam kedua tu pun baru balik makan dkt Benteng.....sib baik terperasan mesej Zura.....sempat le jumpa2.....tq ek zura....siap bawak chocolate ngan cheesy powder untuk akak hehe....

07 Jun 2012 (Khamis)

Masa untuk check out dah.....bye2 Kuantan.....saya tak sempat nak ronda2 tempat2 lama saya.....dah hampir 20 thn tak ke sini.....so far saya masih ingat jalan2 kat sini walaupun dah 20 thn saya tinggalkan Kuantan.....apa pun, Kuantan tetap dalam kenangan.....memori paling indah adalah sewaktu belajar di sini.....rindu sangat2 masa lalu.....


Ini dah berada di Pekan, Pahang.....dkt Muzium Sultan Abu Bakar....kalau tak silap rasanya saya pernah datang ke sini sekitar tahun 1991......masa tengah belajar di Kuantan.....kat sini le rasanya saya pernah tengok 'live' Permaisuri Hajjah Kalsom....cantik betul permaisuri ini, dah le sporting sungguh ngan gelagat kami masa tu yg dok sibuk snap gambar beliau....









Dari Pekan, kami teruskan perjalanan menuju ke Johor Bahru.....tapi kami singgah dulu di Pekan Mersing kerana nak makan2.....elok2 je kereta berhenti, ada pulak yang uwek-uwek di belakang...alahai.....along muntah2 le pulak....pening katanya jalan dr Pekan melalui Endau-Rompin yang bersimpang siur....mcm2 le anak2 nih....hehe...


Thursday, June 14, 2012

~ Cuti2 Mesia Jun 2012 - Part 5 ~

5 Jun 2012 (Selasa)

Masih kat Terengganu lagi!!! hehehe....sori le....ntah bape banyak part nak abis pun tak tahu le.....tapi dah x bnyk gambar dah.....lepas2 ni dah mula malas nak snap gambar, jadi sikit je le tinggal....nak tunggu udpate satu2 gambar pun bercinta le jugak, lama bebenor nak lepas.....

Orait....balik dari Taman Tamadun Islam....wajib le dulu singgah kena beli losong......saya dah cakap, saya nak makan losong buatan orang sini je.....mengada2 kan....saja je sebenarnya....saya mmg nak makan losong + sos siap bungkus dan siap boleh ngap terus.....Kg Losong kan mmg tersohor ngan losong....dari situ le datangnya pun kan....memandangkan dah nak teruskan perjalanan ke Kuantan, jadi beli le siap2 sambil makan2 atas keta......


Singgah di Pusat Informasi Penyu di Dungun dulu....memandangkan dah pass by jalan nih.....anak2 tak pernah tengok penyu in live.....rugi kan.....saya masa kecik2 dulu siap arwah abah ngan famili berkonvoi berkampung di tepi pantai di area Dungun nih....arwah pakcik saya (abang arwah abah, adik beradik arwah abah ramai dah meninggal sbb arwah abah pun anak bongsu...tp masih ada lagi sorang kakak arwah abah dr satu mak ngan bapa ngan sorang adik tiri dari lain mak satu bapa.....eh...eh...entah.....arwah nenek dulu kawinnya ramai sangat, pastu beradik tiri mmg le ramai...saya pun tak terbilang) dulu menetap di Dungun....masa kecik2 tu saya paling suka dengar dia orang sembang.....loghat orang Dungun mmg pekat2 giler....hehe.......jadi dulu2 ni pakat2 sewa chalet tepi pantai pastu tunggu penyu naik ke darat......saya masa kecik2 dulu mmg sempat le tengok penyu bertelur live tepi pantai......siap panjat2 penyu lagi.....






Dari Pusat Informasi Penyu, teruskan lagi perjalanan.....banyak betul pit stop sebelum nak sampai Kuantan....dah agak dah mesti lari dari pelan asal nak sampai Kuantan awal.....terserempak pantai lagi....ye le.....Terengganu kan kaya dengan pantai....sama mcm Kelantan....how I miss the beaches so much......pergi mana pun mesti jumpa pantai.....dah le pantai2 kat sini mmg best utk mandi manda.....seronok tempat2 mcm ni.....kat Perlis mana le ada pantai macam ni.....jadi anak2 bila sekali sekala terjumpa pantai, mcm orang jakun je.....saya je tak bagi anak2 mandi pantai sbb saya bimbang ngan keselamatan mereka.....tapi saya sendiri masa kecik2 dulu, wajib sebulan sekali arwah abah ajak berkelah tepi pantai....kadang2 kami konvoi ngan famili makcik (kakak arwah abah).....pastu pakat mandi manda bersama sepupu sepapat yang ada.....meriah gitu.....pastu pakat2 cari siput le itu le ini le.....masa kecik2 mmg kulit rentung tapi saya happy......

Mula2 saya cakap kat anak2....main tepi2 tu je.....jangan turun kat gigi pantai tu......tapi anak2 mana takut ngan saya.....bila papa dia orang cakap, senteng je seluar tu, bukak kasut....main le kat tepi2 pantai tu.....terus je budak2 ni....laju je pakat main pasir pantai le pulak......dah tu, meleret le dari nak singgah sekejap sampai sudahnya lewat pulak....


Nun jauh di belakang tu ada sesi fotografi.....ada bride n groom dok posing ambik gambar hehe....







Cakap kat anak2....sudah2 le tu....meh naik.....nak bertolak ke Kuantan lak nih......hmm.....malam le atas jalan nampaknya......

Alhamdulillah.....dalam kul 9 malam kot baru sampai untuk check in kat hotel.....kami stay di Hotel Sentral Kuantan.....cantik hotel nih....bilik luas dan selesa....tapi bilik air cermin kaca....hehe......nak mandi tutup lampu le.....


Oleh sebab dah kepenatan, masing2 dah tak larat nak turun cari makan2.....jadi saya order je untuk dine in dalam bilik.....dah malas gini le, tunggu orang hotel datang hantar je le......

Spaghetti with creamy mushroom sauce


Nasi Goreng apa nama ntah....



Nasi Putih ngan Tomyam....

Masa rehat le pulak lepas tu.....zzzzzz......

Wednesday, June 13, 2012

~ Cuti2 Mesia Jun 2012 - Part 4 ~

05 Jun 2012 (Selasa)

Masih di Terengganu.....menuju ke Pulau Wan Man....tmpt yang en hubby berhajat nak kunjungi....so saya selit dalam itinerary untuk ke sini.....nothing much to say, let the pictures do the talking...
































My kiddos yang dah over posed depan kamera.....along punya kerja le nih....

To be continued later....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...