Tuesday, June 29, 2010

~Simple MU Fan Cupcake~



Order ni datang dari Mariam dari FAMA Perlis....agak emergency gak order.....request MU....disebabkan kesuntukan masa, aku suggest guna edible image logo.....aku buat simple sahaja so edible tu le yg jadi penyeri....aku harap Mariam suka...tq ya Mariam.....

Monday, June 28, 2010

~Colourful Elmo~



Satu lagi order dari Zura untuk besday adiknya....30 pcs cuppies Elmo....aku deco colorful sbb terlupa Elmo ni kalernya merah.....dah siap deco baru gatal tangan nak google tenet.....aiseh....merah ya.....takpe le kot....kira colorful le bagi meriah sikit....hehe...pepandai je.....

~Peach Crumble CheeseCake~



Peach Crumble Cheesecake ni order dari Zura untuk besday adiknya.....di dalam ada peach, atasnya ada crumble.....as requested by Zura.....thanks ya Zura.....


~Ultraman Biru dan Merah 2~



Ini lak kek untuk si abang pulak.....design lain sikit, tp ultraman gambar yg sama....harap2 tak dengki le pulak sbb tak sebijik......

TQ untuk Dayang yang order kedua2 biji kek untuk dua orang anaknya ni.....

~Ultraman Berbaju Biru dan Merah~


Biasa Ultraman aku kaler kelabu.....setengah part je kaler merah atau biru atau warna lain....kali ni request nak baju biru dan merah.....jadi apa lagi, ultraman kaler baru le pulak ya.....untuk besday boy yang ke 3 tahun....bersama2 kek abangnya menyusul nanti.....ngan design yg sama jugak.....besday boy jadi tak leh le fancy2 ngan renda segala mcm.....tak sesuai lak.....so make it simple sahaja deconya....

~Order Update~

Actually ni order last week.....lupa nak update....benda2 regular je tp aku upload le gak utk say thank you to my customer.....

First, Swirl Cheese Tart order dari Nida, Politeknik......



2nd, Puding Oreo juga order dari Nida.....sori ya Nida....biskut oreo tu suka lari2 le.....hehe....sebetulnya tak penyabar.....ingatkan dah keras layer utk susun oreo tu....sekali bila dah tuang bahagian kuningnya, ada lak biskut yg terapung naik.....haru2....



3rd, Blueberry Cheese Cake order dr opismate.....kalu tak silap sekali ngan puding stoberi yg aku dah udpate sblm ni....

~Chocolate Cake~


Chocolate cake ni order dari Zue......zue nak wrap up sumer wording atas satu kek.....senang celebrate sekaligus je.....hehe.....

TQ ya Zue sbb sudi order lagi ngan akak....

~3 Tier Lilac Fondant Cake~



Kek 3 Tier ni memakan masa about 5 days utk aku siapkan.....tang mana le yg susah tu ya....sampai berhari2 nak buat.......biasa le aku, cuma amatur.....bukan profesional cake decorator.....tak berani le aku nak puji kerja sendiri sbb aku rasa aku pun masih bertatih.....6 thn pengalaman baking tak semestinya aku tahu serba serbi....lagi bnyk aku belajar, lagi bnyk yg aku rasa aku tak tahu.....

Bercerita pasal this cake, pertama, nak siapkan bunga....customer nak warna lilac.....dr yg light ke yang dark lilac.....aku cuma ada masa seminggu dr tarikh majlis so agak kelam kabut sbb lewat dpt confirmation......mmg tak sempat nak cari yang ready made....so, balik dr discussion, aku terus uli2 gumpaste......sebelah malamnya aku cuma dapat siapkan 5 kuntum sahaja.....the next night, aku sambung lagi.....siap lagi 5 kuntum......kemudian, semalam lagi, aku tambah lagi beberapa kuntum......the flowers are totally my hand made......aku combine few colours lain sbb kalu just lilac aku rasa tak berapa nak bangkit......


The 4th night, aku siapkan riben dahulu sbb nak bagi keras.....deco2 foam untuk alas kek.....utk last day, aku terlebih dahulu cover kek2 tu satu persatu dan biarkan kek tu set dahulu sblm susun......sbbnya aku tak guna papan kek utk alas antara kek2 tu.....kek tu aku stack terus satu persatu tanpa papan......kayu utk support satu persatu kek pun aku tak guna......aku cuma gunakan satu batang chopstick yang khas aku beli dan dicucuk dr atas kek ke bawah supaya kek tak bergerak......

Final day, masa untuk delivery....majlis diadakan di Dewan KUIN (Kolej Universiti Insaniah) Alor Setar.....aku sampai 1/2 jam sblm majlis mula.....tu pasal sempat le snap gambar kat dewan tu.....pengantin lelaki adalah adik bongsu kepada Yb Dato' Hj Ir Phahrorazi, salah sorang ADUN di Kedah....secara kebetulan le pulak abang pengantin adalah kawan lama my en hubby.....20 tahun dia orang tak jumpa......untuk majlis tersebut, Ezzah Aziz Fawzy jadi pengacaranya.....kalu tak silap, anak sedara kepada tuan majlis rasanya....






Selamat Pengantin Baru buat Nawal Esa dan Fadhlun......

Friday, June 25, 2010

~Pink, Yellow and Blue Roses On Cuppies~

Cuppies 16pcs L ni juga tempahan dari Nadiah untuk majlis pertunangannya hari ini......rasanya yang ini untuk belah pihak lelaki.....ikut contoh terdahulu tp rupa bunga aku dah berubah dr rupa dulu.....kikiki.....

TQ ya Nadiah.....Selamat Bertunang dr akak ya....



~Love Theme~

Kek ni tempahan dari Nadiah untuk majlis pertunangannya.....keknya nadiah ambik dari sample kek aku dahulu.....dalamnya ni kek butter.......tapi takde le aku ambik exactly mcm gambar asal.....biasa le....aku tak suka buat yang sebijik cam biasa buat......paling2 ada yg ori tu aku tak paste.....bukan apa, penting untuk portfolio aku jadi idok le nampak tak dak pesen lain ke kek yg aku deco.....hehe....





Thursday, June 24, 2010

~Puding Strawberry~


Nama je puding strawbery.....perasa je le.....tuan punya tak mau le pulak boh strawbery.....kalu dak dah tentu aku boh.....mula2 nak tulis Happy Father's Day tp kes emergency dah x sempat nak buat apa2 dah.....mula2 aku boh le tag, tp puding tu kan sejuk, tag tu x mau dok le pulak......

Apa pun, tq sbb order ya....

Monday, June 21, 2010

~Strawberry Cheese Cake lagi......~



Strawberry Cheese Cake order dari opismate aku....Jaz....tq ya Jaz.....kali ni aku letak topping chocolate sebab aku rasa stoberi buat cicah ngan coklat mesti mengancam.........

~100 pcs Cuppies With 3 Mini Roses Each~



Cuppies ni tempahan dari pihak caterer sebenarnya untuk majlis YB Speaker Negeri.....aku pun tak tahu sapa hehe.....lagipun tak berurusan ngan pihak yg mengadakan majlis.....apa pun thanks sbb order ya.....

Friday, June 18, 2010

~Pink & White Theme~



Memandangkan order datang emergency, so aku tak dapat le nak prepare over2......aku mengikut tema yang diberi iaitu pink dan putih......cuppies fondant dan bunga gumpaste yg aku deco tu tak sempat kering sepenuhnya sbb buat time dok deco tu je.....tp memandangkan cuaca tak hujan so selamat le bunga2 tu dari melepek....hehe....





~A Suprise 4 Hubby~


Kononnya Siti nak surprisekan en hubby nya....sekali Siti yang kena surprise.....masa dpt sms dr siti cakap soh tukar tempat antar ke rumahnya, aku heran le gak.....eh....eh.....baru je 1/2 jam sebelum tu aku deliver.....en hubby pun dah siap cakap ngan hubby siti.....sekali siti sms kata hubby dia balik umah awal aritu.....so mintak tukar tempat delivery......rupa-rupanya en hubby siti balik umah buat selamba.....siti ingat aku silap bagi cuppies kat orang lain......sbb hubby dia tak cakap apa......rupanya siti yg terkena.....hehehe.....lawak le pulak jadinya......

~A 2 Day Trip To Ipoh & Cameron Highland~



Trip yang dibuat tanpa perancangan actually.....en hubby cadangkan bawak anak2 jalan2 rehat2 sbb katanya dah lama cuti sekolah, aku lak asik cuti buat kek je.....sian budak2.....so aku pun terkejut tergempar gak le apply cuti.....benda x planning biasa le....

Mula2 kita orang plan nak ke Genting Highland....dah siap buat booking hotel dah pun.....sekali bila pk takat pergi semalam je buat rugi je jauh2.....so en hubby ajak ke Lost World Tambun......lagipun dah biasa ke Sungai Petani ngan Bukit Merah.....so en hubby kata jom pi jauh sikit......aku? ok je.....

Kita orang check in kat Hotel Impiana @ Casuarina Ipoh.....sebelah bangunan UMNO je.....mmg tip top sambut arrival kita orang.....mcm le kita orang ni tourist dr luar negara....siap serve welcome drink lagi.....kita orait le compare ngan hotel2 yg 5* yang pernah aku pergi.....hmmm....

Lepas check in, terus bertolak ke Tambun Lost World......mandi manda sakan budak2......seronok.....tp manusia ramai melimpah ruah.....apa pun x dak halangan buat anak2.......mak ngan bapak budak pun sakan gak mandi manda.........

Keluar je dari Lost World, singgah jap kat Giant berdekatan.....nak makan ler.....dah lapar.....aku ngan en hubby pilih makan Ikan Bakar Portugis.....aiseh....sedapnya......rempah dia ada daun kesum.....boleh balik try nanti ni.....mmg sedappp........lepas makan, sempat lagi aku grab sepasang kain sbb dah terberkenan sangat le pulak.....hehe.....

Balik hotel, relax2 dulu.....dah letih.....anak2 dah dipesan supaya tidur awal sbb esok awal2 pagi nak check out dan terus nak bertolak ke Cameron Highland....mana leh lewat2....rugi masa le kan.....cuma nak pergi balik hari......hotel sumer dah penuh sbb pergi pun tak planning.....yg penting leh pi jalan2.....

Seronoknya dapat pergi Cameron kali ni sbb hujan renyai2 tengahari ngan petang tu menyebabkan kabus yang sangat tebal di Cameron pada sebelah petangnya.....sejuk gilerrr.....

Yang pasti, aku nak pergi lagi.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...