Citer Chocolate Cake dan Pelanggan


Kek surprise untuk tunang customer, tak banyak kerenah....chit chat tak sampai 1/2 jam terus buat pembayaran....oleh kerana diminta buat delivery, saya ada terms and condition saya, tempahan untuk RM80 ke atas sahaja saya buat delivery bagi sekitar Perlis tapi tanpa kos delivery dan untuk luar dari Perlis tu tempahan melebihi RM100 dan sebagainya......untuk self pick up no problem....ini mengambil kira masa dan kos minyak saya...kerana saya anggap masa tu emas, misalnya untuk ke Padang Besar perjalanan pergi balik makan masa dekat 1 jam.....minyak kereta saja dah berapa ringgit kan....kalau ke alor setar pergi balik minyak kereta saya dah abis rm30, belum lagi mengambil kira masa dan penat saya kena travel pergi balik 2 jam, tak faham situasi saya tak perlu le order.....kalau tak banyak kerenah, silakan kita berurusan....saya sebenarnya mudah bertolak ansur..

Memandangkan saya tak ambik kos delivery untuk ke sekitar perlis, kecuali ke Padang Besar dalam RM5 kos delivery....jadi saya tetapkan kos tempahan berapa baru saya buat delivery, kira win win situation.  Kalau nak order bawah dari tu boleh le self pick up, tak ada masalah, tapi tempahan kek mesti le min 1 kg ke atas.  Saya bukan buat kek ari2 dan bukan le sekali buat banyak2, kena ambil kira kos elektrik dan kos gas oven.  Kalau nak 1/2 kg tak berbaloi saya nak bakar kek.  Orang kata tak balik modal.

Lagi satu, jangan minta saya buat delivery pada waktu pejabat pada hari bekerja.  Maaflah, kerana saya juga bekerja sepenuh masa.  Prinsip saya masa kerja tidak sekali2 saya gunakan untuk urusan biz kek saya.  Jadi saya tidak boleh layan.  Sebab itu masa delivery saya hari kerja hanya selepas jam 6 petang dan seboleh sumer urusan melalui whatsapp sahaja, elakkan le sms kerana kdg2 bertalu2 saya jawab sms, last2 cancel order....sms bukan free jadi seperti dah merugikan masa melayan mesej2 yang ada.  Hatta entry blog pun saya taip malam2 n set posting pada masa sekian2 keesokkannya.  Mudah je sekarang....

Balik kisah customer tu, turn out to be kenal le pulak keluarga bakal mentuanya....kecik je dunia.....sehari lepas delivery ibu penerima kek siap tepon le pulak tanya camne bakal menantu leh kenal kita.....hehe.....hendak dijadikan rezeki saya le nampaknya, dah mmg kenal dia orang....

Terima kasih pelanggan yang sudi tempah tanpa banyak soal.  Saya menghargai pelanggan yang tidak berkira dalam setiap segi, jadi saya pun tidak akan berkira untuk memberi yang terbaik buat mereka.  Saya berpegang kepada prinsip tidak mengejar kuantiti, semua kek fresh made dan tidak disimpan lebih sehari, kebiasaannya untuk tempahan esok, malamnya baru saya bakar tp tak boleh tempahan mendadak dan tiba2 kerana saya juga ada banyak kerja lain dan ada perancangan sendiri.  Penting untuk organize masa kerana saya suka concentrate satu2 kerja pada satu masa.

CUCUR MALAS

Cucur Malas...sesuai le dengan namanya....menu untuk bekpas untuk orang yang malas....janji leh alas perut sampai tengahari.....eh...teruk betul....tp tak kisah janji kenyang hehehe.....yang penting syok makan sambil tengok tv cicah lak ngan sos cili kikiki.....


1 1/2 cawan tepung gandum
Air secukupnya
Garam secukupnya
Segenggam ikan bilis - basuh 
Bawang Merah - hiris halus
Daun Bawang - hiris 
Lada Merah - hiris halus dan cincang

Campurkan semua bahan dan bolehlah digoreng.  Jika nak bulat2kan, pastikan air yang digunakan sedikit sahaja supaya senang hendak dibulatkan.  Goreng garing supaya masak sekata di dalamnya.
Saya tak suka bulat2kan, suka main sudu2kan aje terus masuk dalam minyak panas.

Mee Kari Ala-Ala



Haha....nape mee kari ala-ala?  Sbb bahan tak cukup....jadi ala2 hampir je le kejadiannya....boleh le buat makan ngan anak2....janji habis depa hadap....mee kari bukan le resipi susah....benda paling mudah nak disediakan sebenarnya.....

Cuma kejadian pada hari tu menyebabkan bahan2 tak complete....suruh le si anak teruna singgah kedai bila abis tuition untuk belikan sayuran buat partner mee kari nih....suruh beli sawi hijau biasa, dia beli lak sawi putih, suruh beli taugeh biasa, dia beli lak taugeh cameron yang hijau tu....suh beli tauhu keras, dia beli lak tauhu telur yang lembik....tak leh salahkan dia le...dah memang di paket2 tu tulis nama taugeh, sawi ngan tauhu....yang belakang dia pun tak kenal.....jadinya makan je la apa yang ada.....

MEE KARI ALA-ALA
(untuk 4 orang makan)

Mee 1 paket - celur dengan air panas
Sawi - celur dan potong2
Taugeh - celur 
Tauhu - goreng sebentar dan potong2
Cili Merah - hiris halus2
2 biji telur - direbus
Limau Nipis - jika perlu
Bahan Kuah:

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil halia (saya guna pes halia bentong)
1 sudu besar udang kering

Kisar semua bahan di atas dengan sedikit air.

1 1/2 kotak santan kotak
3 sudu besar rempah kari - jadikan pes
1 sudu besar asam jawa (pati pekat)
2 sudu besar gula
2 sudu besar udang kering
Isi Ayam - dihiris kecil2 secukupnya
2 biji ubi kentang - potong sesuka hati
Fish Ball - secukupnya, belah 2
Air secukupnya
Garam secukupnya

Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan garing sedikit.  Masukkan gula kemudian pes kari dan kacau hingga pecah minyak.  Masukkan sedikit air.  Masukkan ayam dan ubi kentang.  Kacau.  Bila hampir empuk ayamnya, masukkan santan kotak tadi bersama udang kering, asam jawa dan fish ball.  Kuah sedap sedikit pekat, jadi jangan masuk terlalu banyak air.  Perasakan lagi dengan garam dan gula jika perlu. 




Air Herba



Air herba yang refreshing....sedap dan menyelerakan....anak2 pun rupanya suka minum air nih.....buat satu jug ingatkan nak minum sorang2 je....bila suruh try sumer pakat kata sedap lak....meh le cuba......

AIR HERBA

Air secukupnya (saya guna dalam 1 jug air seperti di bawah)
8 helai daun mulbery
8 helai daun pandan
3 batang serai
Segenggam bunga telang - saya guna yang dah kuncup dan kering
Gula batu secukupnya

Campurkan semua bahan dan rebus hingga mendidih.  Jika perlu tambah gula batu, tambah semasa masih panas.


Anak-Anak Scoby



Alhamdulillah....anak2 mud/scoby ni dah mula menebalkan diri, dah membesar bagai johan.....sebenarnya bila tengok benda ni sekali sekala baru le leh nampak perubahan....kalu ari2 tengok dah mcm tak bergerak je.....skrg ni dah boleh pecah2kan bahagi kepada beberapa bekas....sukanya......

KEBUN KU : Sedikit citer kebun....

Moh...tayang citer kebun lagi....ye le....tempat melepaskan penat dan terapi diri....petang hujung minggu leh le jenguk lama-lama tengok mana batang pokok yang dah rosak, cantas-cantas mana yang patut, sembur2 ulat perosak dan macam2 lagi.....


Tuaian hari minggu banyak berkisar pasal pokok bunga telang....ntah dah berapa kali duk kutip....n bersama tu ada lak bunga cheroit yang keluar....terus kutip walaupun tak tahu bila nak makan, boleh buat ulam sebenarnya....yang first keluar tak ambik n tak sempat nak makan, terbiar tua di pokok je...telan pun banyak yang dapat...nanti next entry kita share air herba dengan resipi dapat dari tokey nursery...


Alahai...yang ni banyak keluar bunga....tp sumernya bunga jantan....takde yang betina....dan rasanya satu ni je le yang ada yang betina....tu pun entah hidup ke mati tak tahu le....tengok batangnya pun hidup segan mati tak mau gitu....




Pokok kacang bendi....berbuahnya tidak serentak....satu satu je keluar.  Akhirnya terlupa dan tak petik, terus tua di pokok je....ada yang terlindung sebab daun besar sangat dan rapat-rapat tumbuhnya.  Kali ni mmg banyak putik keluar tetapi terperasan ada beberapa dahan pokok tiba2 layu.....rupa-rupanya ulat menyerang kacang2 bendi yang baru berputik tu menyebabkan dahan mati......terpaksa le cantas.....memang tak de rezeki nak makan lagi le....kalau makin banyak ulatnya, terpaksa le nanti pokok tu pun kita korbankan.....


Pokok Patah Tulang.....saya memang ingat yang ini dah tak mau hidup....saya cucuk batangnya rasanya hampir 3 bulan....tak de perubahan....takde daun tapi tak mati....jadi saya biarkan saja dan siram seperti biasa.....alih2 sekarang keluar daun....once dah start kuar daun cepat betul dia bercabang dan skrg nampaknya sumer 4 dari 5 batang yang disemai hidup.....



View kebun kecik......sawi duk rupa tu je....tak membesar2 langsung.....boleh membesar lagi ke atau dah terbantut tumbesaran ke tak tahu le....jadi biarkan saja.....

Pokok kacang botol....akhirnya memunculkan diri...petang tu alihkan ke tanah letak di tepi pagar untuk dia memanjat....alhamdulillah....dapat gak tanam....cuma ada 2 pokok yang keluar tunas....yang sebelum ni pernah semai sampai 4 kali sumernya tak mengeluarkan tunas...



Pokok turi ni cepat membesar.....baru tanam dalam sebulan dua je....sayur kegemaran untuk buat gulai masak lemak....nampaknya dah mula kuarkan bunga....ingatkan pokok ni takde serangan ulat, sekali tilik punya tilik, alahai ada gak yang menyinggah....rasanya ulat ni mmg species untuk pokok turi sebab bentuknya yang duduk di tepi daun dan di dahan turi yang halus.....memang seakan sama je bentuknya....


Ini pucuk midin....gigih kan nak tanam gak....pokok tumbuh dalam hutan tetapi hendak gak tanam sebab susah nak jumpa...kadang2 nasib baik ada le dijual di nat....yang ni pun sama, suka buat masak lemak, tapi saya paling suka letak dalam bubur lambuk....salah satu yang wajib ada untuk bubur lambuk adalah daun ni.....buat masa ni baru nak belajar kuar daun2....tak berapa banyak lagi....jadi sayang nak petik....nak tunggu betul2 merimbum baru le boleh petik2.....


Kebun Ku : Tuaian Petang

Pokok Telang berbunga agak banyak...sampai x smpt nak kutip pun...ada yg kering2 di pokok...arini kutip2 le mana yg ada, nak keringkan dan simpan....mana tahu tiba2 nak buat nasi kerabu ke....erk....bila yg nak rajin buat x tau le....tp nak buat air pun boleh...ulam pun boleh gak rasanya...

Sekali buat kutipan tu, kutip gak le daun mulbery...nak cantas sebenarnya tp sayang lak nak buang....hari minggu ni le buat operasi kemas2 kebun dan alih apa yang patut....pokok kacang botol pun akhirnya mencambahkan diri setelah 4 kali cuba semai....



Kali ni belimbing besi berbuah lebat, tp x smpt masak dah kena kutip...kadang2 tu sampai buruk je atas pokok sebab x sempat nak kutip...kali ni azamnya kena kutip makan hasil yang ada....setengah buah berjuntai hala bendang...jauh....x dpt nak kutip sbb tanah lembik, jerlus kaki bila letak huhu....


posted from Bloggeroid

PAHIT DAN MANIS PENGALAMAN BERSALIN

Beberapa hari lepas agak viral kisah seorang ibu muda yang terkeluar gauze slps bersalin 3 hari tu.....tiba2 teringat pula pengalaman yang sebenarnya membuatkan saya pun serik bersalin di hospital kerajaan.....tak kisah le orang lain mungkin lain pengalamannya tp saya yang mengalami tak tahu le nak cakap mcm mana......pengalaman bersalin paling perit le rasanya seumur hidup yang saya tak boleh lupakan.  Bagi yang tidak melalui kesukaran maka perjalanan kelahiran tidak banyak yang boleh diceritakan atau dikongsi.  Apa pun kita harus bersedia dengan segala kemungkinan.  Kdg2 kita rancang lain, yang jadinya lain.  Kalau ada sesiapa biasa menonton rancangan 'One Born Every Minute' di saluran astro tentu boleh perasan apa yang jadi mengenai perancangan.  Ada nurse sendiri yg dah siap plan nak melahirkan secara water birth, dia yg biasa mengajar pesakit suruh bersabar semasa proses kelahiran, dilihat dia sendiri tidak mampu melalui proses pilihannya kerana sakit bersalin yang melampau....itu le namanya proses itu terjadi sendiri, kdg2 ada yg tidak mampu memilih.

Sewaktu bersalinkan anak pertama, saya melahirkan secara caesarean di Hospital USM Kubang Kerian.  Tak ada yang sukar di situ, semuanya berjalan lancar.  Semasa itu hospital ada menawarkan pakej swasta walaupun ia adalah hospital kerajaan.  Saya memang memilih pakej swasta yang membolehkan pesakit mendapat bilik persendirian di dalam wad.  Tujuannya hanyalah untuk membawa ibu dan suami masuk bila2 masa sahaja berbanding di wad luar yang menghadkan kemasukan pelawat.  Maklum le anak sulung, takut tu ada...apalagi saya terpaksa berdepan dengan pembedahan kerana kedudukan janin yang songsang.

Saya sebenarnya 'having fun' di wad tersebut kerana layanan bak puteri gitu oleh kakitangan hospital.  Secara kebetulannya ada ramai kenalan suami yang berjawatan doktor di situ hingga setiap masa mereka asik datang melawat dan meninjau keadaan saya.  Bahkan selepas bersalin pun, hanya sister yang menguruskan saya dan datang mengambil anak untuk dimandikan, saya bangun pun tidak hatta tandas cuma depan mata pun tetap malas nak bangun.  Fobia kena bius masih ada menyebabkan kaki terasa lumpuh beberapa hari untuk berdiri.  Takut juga nak menguruskan luka jahitan sehingga semuanya mak sahaja yang uruskan.  Namun tempoh berpantang berjalan dengan baik walaupun ada masa saya demam kerana bengkak susu.

Sewaktu melahirkan anak kedua, saya bersalin di hospital lain di kota bharu, sebuah hospital kerajaan.  Sebenarnya sebelum itu saya telah mengalami keguguran dan telah melakukan D&C di sebuah hospital swasta di Kota Bharu juga.  Saya terpaksa admit ke wad untuk kelahiran kedua kerana kandungan sudah terlebih usia tp tidak ada gesaan untuk melahirkan.  Pada hari kelahiran tu, saya diberikan ubat untuk gesaan bersalin pada paginya....tidak ada apa2 kesan.  Kemudian, satu lagi ubat diberikan.  Hanya selepas 3 kali telan ubat dan sudah hampir pukul 4 petang sakit baru mula terasa.  Tapi sakitnya lain macam, teruk sangat2 rasanya sampai saya nak buka mulut untuk bersuara pun tidak mampu.  Suami dan mak pula secara kebetulannya baru keluar untuk makan kerana mereka tak makan2 dari pagi.  Masa tu le baru saya terasa sakit.  Nasib baik ada makcik di sebelah yang menemankan anak beliau ternampak saya yang dah mengerekot kesakitan dan beliau le yang memanggil nurse.

Saya ditolak ke wad bersalin tp wad bersalin penuh.  Maka duduk le saya di tengah2 hall bersalin, tambah stress dah le sakit, orang2 nak bersalin lak ada di sekeliling...ada yang tak sempat apa2 dah terbersalin atas katil di tengah2 hall.  Saya ditolak ke ruang yang disediakan dengan kain langsir terbukak mengadap hall.  Duduk lak mengadap hall..alahai....  Masa tu ramai doktor pelatih dan saya difahamkan cuma ada seorang doktor wanita yang monitor dan bertugas, doktor tu pulak punya le garang dan tengah mengandung.  Saya tengok doktor wanita tu mmg agak moody malam itu.  Sekejap dia jenguk, sekejap doktor pelatih lelaki yang jenguk.  Kemudian ada yang lain lagi jenguk, tak tahu dah berapa ramai asik menjenguk free show.  Malu tak usah cakap le....tapi sbb kita dah tengah sakit nak beranak, tak fikir dah pasal tu sumer.....

Pukul 10.10 malam, saya selamat melahirkan.  Teruk juga luka bersalin.  Seingat saya selepas bersalin, tak de sapa entertain saya.  Saya ditinggalkan je di atas katil.  Rasanya selepas sejam baru ada nurse yang dah berumur datang untuk menjahit luka.  Bayangkan le tanpa bius dan sakit bersalin saya dah hampir hilang.  Sakit tuhan aje yang tahu bila dia mula menjahit...tiap tusukan dia saya rasa......saya siap tanya lagi nurse tak siap2 lagi ke jahit sbb sakit.  Lama sangat proses jahitan yang dia buat.  Yang paling saya tak tahan, bila ada nurse lain yang lalu dan tanya nurse yang tengah menjahit saya "nampak ke tu?"...alahai....rasa nak luruh jantung.

Saya dah exhausted....letih yang amat.  Sampai satu tahap, saya mintak air dengan nurse yang ada kerana selepas bersalin, saya dengar nurse bercakap saya hilang banyak darah.  If doktor tak cakap pun saya leh rasa....mmg saya rasa banyak kehilangan darah.....okay....cara nurse ckp mcm benda tu biasa2 saja n tak penting....tapi tekanan darah saya actually drop dari 120/90 jatuh ke 60/40...platelet darah pun mmg drop gile2.....itu saya dengar doktor ngan nurse yang bercakap sesama mereka.......Lepas tu saya ditinggalkan je di atas katil dewan bersalin di ruang tersebut dari jam 10 malam sampai le ke pagi sekitar jam 6 pagi.  Secara kebetulannya ada sepupu saya yang bekerja sebagai nurse di situ masuk untuk shift beliau pada pagi tersebut, terkejut dia tengok saya masih ada di katil bilik bersalin.  Katanya dia cari saya di wad tp tak ada.  Tak ada siapa uruskan tempat saya yang penuh darah dan dengan diri saya yang tidak diselia.  Sepupu saya le yang bersihkan saya dan uruskan saya untuk ditolak ke wad.  Suami saya dah separuh mati menunggu dari petang sampai le ke pagi di luar wad bersalin, tak ada siapa maklumkan apa2 kepada dia mengenai perkembangan saya dah bersalin atau belum, bagaimana keadaan saya dan sebagainya.  Kasihan dia.

Anak saya pula ditolak ke wad bayi kerana jaundice dan selama seminggu saya berulang alik ke wad dengan luka bersalin yang memang amat teruk sangat.  Selepas seminggu saya diserang demam teruk dengan tidak mampu duduk kerana terlalu sakit di tempat jahitan saya.  Dua minggu kemudian pula saya dimasukkan ke wad kerana jangkitan pada jahitan tersebut.  Teruk sangat kerana bila saya check sendiri, luka tersebut rupanya hampir bernanah....sbb itu saya demam teruk....bayangkan le traumanya saya.  Sedihnya kerana terpaksa saya berpisah dengan anak yang masih kecil dan beliau banyak terlepas tempoh menyusu kerana sakit tersebut.  Setelah seminggu di wad, dan doktor pun tak buat apa2 sangat kecuali menunggu penderma darah....kata doktor dapat le 1 pain, lepas pemindahan tu platelet darah saya naik sedikit....kemudian saya minta kebenaran keluar wad....atas risiko sendiri.  Duduk wad lagi teruk keadaan saya, hanya saya je yang rasa semuanya.  Doktor lepaskan dan berikan antibiotik untuk saya makan.  Alhamdulillah selepas abis antibiotik, jangkitan pada luka semakin sembuh hasil penjagaan rapi di rumah.   

Sejak peristiwa tu, saya serik yang amat.  Taubat tak masuk dah hospital kerajaan untuk bersalin.  Bila mengandungkan yang ke tiga, saya dah nekad nak ke hospital swasta tak kira le berapa kosnya.  Jadi dari semasa mengandung saya buat check up hanya di swasta di INS Specialist....yang bestnya sebab doktor boleh dipilih dan dari mengandung sampai bersalin hanya doktor tersebut yang monitor.  
Saya melalui proses mengandung yang ketiga dengan tenang.  Dan alhamdulillah saya tak pernah merasa braxton hicks (false contraction) sehingga sampai saat melahirkan....Bila sakit nak bersalin pun saya lebih relax.  Malam tu bila dah nampak tanda2 kontraksi yang agak hampir, pagi2 tu bangun dari tidur saya minta suami hantar anak2 ke rumah pengasuh.  Saya masih relax siapkan barang2 tunggu suami balik dan kemudian bertolak ke INS dengan jarak perjalanan dari rumah ke sana sekitar 1 jam lebih.  Sampai je di hospital sempat lagi singgah makan roti canai, saya makan sikit2 untuk tenaga...rasanya yang lebih gabra en suami le.  

Di hospital, bila buat check up bukaan baru 4 cm.  So masih panjang lagi perjalanan nak bersalin.  Memandangkan saya bukan species yang sakit2 je terus nak beranak, so saya mmg cool saja.  Sumer baby2 saya dilahirkan dengan berat lebih 3.4 kg, agak besar utk org yg kecik mcm saya, jadi saya beranggapan saya takan melahirkan semudah 1 2 3 push...baby saya sumernya ada pada kedudukan tinggi, org kata tak jatuh perut pun walaupun dah sampai masa....Tapi doktor suruh saya berehat saja di katil wad bersalin kerana hari tu cuma ada saya dan seorang lagi pesakit yang akan melahirkan anak sulung.  Saya tenang saja di katil hospital, sesekali ada kontraksi tp gesaan bersalin belum sampai.....mmg lambat le jugak.  3-4 kali pakar bius masuk bertanya jika saya mahu mengambil epidural untuk tidak merasa sakit, tapi saya pun tak tahu kenapa saya menolak mentah2.  Sepertinya sakit kontraksi tu saya sangat relax.  Sampai pakar bius pun cakap saya sangat tenang menahan sakit tidak seperti seorang lagi pesakit di sebelah saya yang dari awal2 lagi sudah meminta epidural.  Mungkin sbb sudah ada pengalaman, saya nak merasai sakit itu sendiri.  Tepat jam 7.10 minit malam, saya selamat melahirkan anak ke tiga.  Keluar2 je nampak muka anak yang saling tak tumpah papanya.  Kemudian doktor arahkan nurse masukkan ubat tidur via drip sebab katanya saya dah nampak letih, dia suruh berehat.  Kata doktor dia nak mulakan proses menjahit luka jadi dia suruh saya tidur sahaja.  

Saya sedar semula sekitar jam 10 malam, bangun2 tu rasa mcm fresh sangat dan segar dan kemudian ditolak ke wad.  Yang bestnya, tak tahu le mcm mana sempurnanya luka tu dijahit sebab hari pertama saya bangun ke tandas, benda yang paling seriau untuk orang lepas bersalin sebenarnya adalah untuk bangun kencing atau buang air besar.  Ada orang akan merasa pedih di bahagian luka.  Tapi bagusnya doktor ni sebab saya tak rasa apa2 kesakitan.  Memandangkan doktor nak tahan anak untuk check up sebentar takut2 ada masalah paru2, jadi saya duduk le di wad dalam 2 hari.  Masuk hari khamis, keluar hari Sabtu selepas doktor bagitau semuanya okay.  Alhamdulillah semuanya berjalan baik. Saya jalani tempoh berpantang dengan rasa badan yang sangat segar dan lebih ceria berbanding kelahiran2 anak sebelum ini.

Apa pun pilihan, itu terserah masing2.  Hospital mana pun tak kisah if layanan yang diberikan mesra dan kita sebagai pesakit tidak merasa tekanan.  Kadang2 dalam sesetengah kes, itu nasib yang dah tertulis.  Dalam kes saya, saya sudah membuat pilihan.  Yang penting bagi ibu bersalin, tempoh berpantang dijalani dengan penuh ketenangan kerana itu akan banyak mempengaruhi emosi ibu dan sekaligus akan memberi kesan kepada anak.  Sakit bersalin ni adalah sesuatu yang kita kena hadapi sebagai seorang wanita, tapi tidak sumer orang sama.  Ada yang terlalu mudah, ada juga pada kelahiran yang lain akan menjadi susah, ada yang biasa2 sahaja, tak mudah atau susah....ia pengalaman yang mesti dirasai sendiri, tak ada siapa boleh mentafsirkan senang atau susah bersalin itu bagi pihak orang lain....mudah bagi si A, mungkin tidak bagi si B....jadi tidaklah kita boleh mengecilkan tahap orang lain berbanding dengan kita.

Saya telah melalui 4 proses termasuk D&C, Caesarean, Forced Forcep and Normal Delivery....berbeza pengalaman semuanya....apa pun saya mendoakan yang terbaik buat kita semua.....

BILIK KEK : Kek Minggu Ni....

Sedikit je citer kek minggu ni....kesihatan tak bape mengizinkan untuk tumpuan sepenuhnya pada kek, perlu berehat banyak sikit....cuaca tak menentu, kesihatan pun agak kelam kabut nampaknya....layan le gambar kek nyer ya....


MINI PAVLOVA


Tempahan mini pavlova ngan cheese tart dari regular customer.....terkejar2 di dapur lepas balik opis.....sbb last minute nyer.....luckily ada dpt stok markisa dari tokey pokok yang saya order pokok aritu, mmg sesuai sangat2 partner ngan pavlova yang manis leting nih.....tambahan stoberi mintak tolong en suami pulak tolong belikan.  Saya sendiri dah tak sempat nak berkejar mencari buah kalau dapat tempahan saat saat akhir nih.



Cotton Cheese Cake

Cotton cheese cake bagi saya mmg kek yg remeh....nampak simple tp silap haribulan kejadiannya mmg x cantik dan mengecewakan....saya pun tidak terkecuali....ada masa rupa muka bumi jadi mcm kawah gunung berapi...ada masa herot petot....sedih tngk....

Tapi orang kata sekali cuba jangan mengalah....cuba lagi dan lagi....pernah buat jadi cantik, pernah gak buat jadi x cantik...tak boleh lari....mmg bukan salah resipi...tp salah teknik dan kurang kesabaran semasa membuat. ...arini cuba lagi dengan teknik lebih straight forward......alhamdulillah rasanya ini lebih mudah dan cepat siap....





Masih kekalkan resipi lama....kali ni buat utk loyang 6 inci je......

Cotton Cheese Cake

125 gm cream cheese
30 gm butter
50 ml susu segar

Panaskan oven terlebih dahulu. Sediakan satu loyang besar berisi air biasa dan masukkan loyang tersebut sementara kita siapkan adunan.

Biarkan cream cheese pada suhu bilik. Kemudian campurkan cheese, susu dan butter dan putar sebati.

3 biji kuning telur
30 gm tepung gandum
10 gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh perahan jus lemon

Campurkan kuning telur dengan adunan cheese. Kemudian masukkan jus lemon bersama tepung dan gaul sebati sahaja. Tapis jika perlu.

3 biji putih telur
1/2 sudu teh cream of tartar
70 gm gula castor

Putar putih telur bersama tartar hingga berbuih kemudian masukkan gula castor sedikit demi sedikit hingga jadi meringue. Proses ini bila diterbalikkan ia kekal dlm bekas dan tidak jatuh.

Adunkan adunan putih telur berselang dengan adunan cheese sambil dikaup balik hingga sebati.

Sediakan loyang alas bawah dan tepi (bahagian tepi tinggi dr loyang) dan x perlu digris. Tuang adunan dan bakar selama 1 jam atau hingga betul2 masak. Pastikan keluarkan terus kek dr loyang slps dibakar. Kemudian baru sejukkan.

posted from Bloggeroid

BILIK JAHIT : Tempahan Telekung Jersey


Paksa juga diri menyiapkan telekung tempahan dari Selangor nih....sangat2 bz ngan tempahan kek n kadang2 keletihan, kalau nak tunggu mood susah le gak.  Lepas kemas2 sikit bilik menjahit, terus on je le menjahit.  Masih ada lagi yang tak selesai dijahit lagi, kena tunggu turn sbb saya mmg jahit bila saya free n mood ada je....leh gitu??? huhu.....

Telekung ni saiz M....saiz muka saiz saya lebih kurang.  Tak bape suka bila letak di patung sebab muka patung dagu pendek, tak nampak cantik bila letak di patung.  Tapi saya selesa pakai jadi saya harap customer pun ok aje....

Untuk kali ni tempahan telekung sahaja, bukan sepasang.  Untuk kain jersey cuma RM50 siap jahit tak masuk postage le...tempoh bertenang tempahan dalam 10-14 hari dengan deposit...sbb tu saya tak terima tempahan urgent, saya buat kerja part time sahaja bila saya lapang.


BILIK KEK : Merah Hati



Kek kali ni tempahan dari seseorang untuk tunangnya.  Kek coklat deco ala hati.  Simple sahaja.  Layan je....

Air Rebusan Halia, Serai & Bawang Putih

Lately ni seperti sedap minum air rebusan ni....dan berhajat menjadikan amalan minuman harian.  Stok serai pun banyak di rumah sampai tak terguna jadi apa salahnya gunakan sahaja apa yang ada secara semulajadi.  Saya pun tak makan ubat2 nak kurus ke nak gemuk ke, jadi saya pilih yang tidak melibatkan ubat2an.  Yang ini nak buat pun mudah sahaja.  Khasiatnya pun banyak untuk diamalkan tanpa berlebihan.  Next time saya nak tambah ubi cekur pula.  Masa buat yang ni sayang pulak nak korek2 ubi cekur sbb tengok pokok pun masih kecil saja lagi.

Air Rebusan Halia, Serai & Bawang Putih

6 batang serai - diketuk2
Halia - sebesar ruas ibu jari, belah 2 sahaja
2 ulas bawang putih
2 sudu makan gula perang
Air secukupnya (anggaran sahaja)

Rebus semua bahan di atas hingga air tinggal separuh.  Minum panas2 dan boleh juga disimpan lebihan di dalam peti ais untuk diminum di hari lain.




Khasiat Bawang Putih

*Sebagai nyahtoksin logam berat di dalam badan
*Mengawal tekanan darah
*Membantu kesihatan tulang
*Mengawal berat badan
*Rawat hipertensi
*Rawat sakit jantung
*Gout, Sesak Nafas, Batuk

Khasiat Serai

*Detoksifikasi
*Menurunkan tekanan darah
*Sebagai diuretik
*Melegakan senggugut

Khasiat Halia

*Membuang angin dalam usus besar/kecil
*Membantu memanaskan badan


Sebenarnya ada banyak khasiat yang tidak le saya ketahui sangat, sekadar merujuk kepada apa kelebihan tumbuhan di atas.  Sesiapa yang mempunyai masalah kesihatan mungkin perlu terlebih dahulu merujuk pakar kerana sesetengah kita tidak mempunyai ketahanan tubuh yang sama.  Berkesan bagi sesetengah orang, mungkin tidak bagi orang lain.  Untuk saya, apa-apa sahaja jangan le berlebihan digunakan.  Saya amalkan minum setiap hari untuk masalah angin dalam badan dan memudahkan pembuangan setiap pagi.  Alhamdulillah terasa kelegaan dan ringan sedikit tubuh badan.  Maklum le dah tua2 ni macam2 sakit terasa jadi saya memilih untuk sesuatu yang amali dan mudah didapati.


BILIK KEK : Kek lagi....


Minggu ni sedikit busy....kebun pun tak sempat nak dijenguk dan disapu daun2 yang gugur.  Jerebu pun dah hilang sepenuhnya.  Terperasan ada pulak cik siput memanjat pokok ubi kayu...tp tak sempat nak meninjau sekeliling.....takut pulak nanti ada pula yang terkam sayur2an yang ada.  Sebelum ni dah tabur Siputox tp oleh sebab kerap sangat hujan, mungkin dah tak berapa berkesan.  Gigih juga siput2 tu memanjat pagar dawai yang saya buat keliling kebun, ada yang berjaya menyelinap masuk melalui celah2 lubang dawai tu.....yang tak berjaya ramai jugak berkumpul di luar pagar.  Kalau sempat saya ngan si kecik akan berperang dengan garam2 tabur dan mencari siput2 di sekeliling.

Oh ya...pokok2 Abiu, pokok Markisa, pokok Jambu Bol sudah sampai.  Saya lambat tanam jambu bol, nak letak dalam pasu tapi tengok2 dahannya sangat panjang, jadi tak ada pasu yang sesuai.  Jadi saya tanam di atas tanah.  Pagi tadi bila tengok sumer daun mcm kering kelayuan.  Saya harap boleh survive tp tak tahu le.  Kalau ini tak jadi nampak gaya saya kena usaha cari di nurseri dan beli terus dari dalam polibag.  Teknik2 pos dengan tanah sedikit ni nampaknya tak berapa bersesuaian dengan saya.  Seperti pokok kemunting yang ke 3 dah semakin mati, saya beli lagi yang ke 4 ingatkan datang dalam polybag, pun datang dengan sedikit tanam dibalut kertas sahaja.  Cuma satu sahaja nurseri online yang buat postage yang memuaskan hati saya setakat ini kerana pokok tidak bertindih, tidak rosak dan siap dalam polybag, jadi sumer masih segar.  Pokok ke 4 ni pun saya tak tahu le boleh survive atau tidak, sbb nampak daun2 dah mula bergulung seperti yang sebelum ini.  Tawakal sahaja le, saya bagitau en suami kalau mati juga maknanya lepas ni saya kena beli sendiri dan bawa balik sendiri dari nurseri, tak boleh by pos lagi.....

Ok le...meh tngk hasil dari bilik kek hari ni yang sempat diupdate di sini.  Sesetengah malas nak letak bila hasil biasa2 sahaja hehe....




BILIK JAHIT : Kenangan Bilik Jahit Lama

Dulu bilik menjahit sharing je ngan bilik tidur....memang kesempitan yang amat sangat le....kemudian berjaya membodek si kecil supaya sharing bilik ngan kakaknya dan bagi saya guna biliknya untuk ditukar menjadi bilik menjahit saya.  Penat jugak le memunggah barang2 dan kemudian nak kemaskan lagi.

Ini gambar kenangan semasa kerja2 menjahit masih lagi sharing di bilik tidur.  Nanti2 kita update gambar studio menjahit kita selepas dah kemas2 nanti.  Saja untuk kita berkongsi idea.  Mesin jahit pun sudah bertambah sampai dah tak cukup space le pulak hehe.....dah namanya tukang jahit, kegilaannya adalah mesin jahit dan kain2......susah nak buang lak tabiat.....


Cuti2 Di Krabi, Thailand

Saja update untuk kenangan.....ini kenangan percutian di Krabi, Thailand yang mana sebenarnya sudah lebih 4-5 kali bercuti di sekitar Krabi dan Phuket.....dan setiap kali kami sekeluarga menginap di hotel yang berbeza cuma asik lupa nak snap pic untuk kenangan.  Perjalanan ke Krabi mengambil masa sekitar 6 jam, n if ke Phuket mengambil masa tambahan lagi 3 jam sbb suka buat pit-stop.  If nak ke Phuket kena make sure bertolak awal2 pagi, begitu juga ke Krabi supaya tidak terlajak sampai ke malam.   Kami selalu travel sendiri by car, tak pernah join trip berkumpulan sebab kami suka buat aktiviti sendiri.  Pendek kata kami zero knowledge pasal tempat2 di sana tapi seronok explore tanpa apa2 pengetahuan sebenarnya.  Sekadar berpandukan google map sahaja.  Once sampai di 7-Eleven yang banyak terdapat di sepanjang lebuhraya, kami akan singgah beli simcard baru untuk kegunaan semasa percutian. Ini untuk tujuan kemudahan internet.  Selalunya bila sampai di sana, kami akan menyewa motosikal dan turun buat pelbagai aktiviti seperti go kart ngan naik atv masuk hutan.  Kebetulan kami sekeluarga tak berapa suka aktiviti snorkelling ataupun menaiki bot ke pulau2 di sana.  Yang ini antara hotel yang paling selesa menginap semasa di sana, iaitu di Aonang Miti Beach Resort....










Yang ini semasa di Songkhla......apa yang menarik di Thailand seperti di Songkhla dan Krabi adalah harga2 bilik yang super besar sangat2 murah berbanding kos harga di tempat kita....cari2 gambar lama tak jumpa mana saya letak, banyak hard disk yang terpaksa scroll satu persatu, kalau jumpa saya share lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...