Wednesday, August 24, 2011

~SALAM LEBARAN~



Ucapan Salam Aidilfitri dari kami sekeluarga.....semoga hari raya tahun ini memberikan keceriaan buat kita semua.....Amin....

Tuesday, August 23, 2011

~Menu Puasa 2011 : 12~



~Ayam Goreng Rangup~

Ayam - dipotong kecil2

Bahan Perap
Bawang Putih - ditumbuk halus
Bawang Merah - ditumbuk halus
Garam
Serbuk Kunyit
Serbuk Kari

Tepung Jagung - untuk melumur ayam

Perap ayam dengan bahan perap dalam 1/2 jam.  Kemudian golekkan dengan tepung jagung hingga menutupi ayam.  Kemudian goreng ayam dengan api yang perlahan hingga ia masak.



~Daging Masak Hitam~

Daging - dihiris halus dan diperap sebentar dengan kicap

Bahan kisar
2 ulas Bawang Putih
3 ulas Bawang Merah
1 inci Halia
2 sudu besar Cili Giling
Kicap
Sos Tomato
Garam/Gula jika perlu

Panaskan kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi.  Masukkan daging tadi.  Masak sehingga daging empuk.  Kemudian maskkan sos tomato dan kicap, garam dan gula jika perlu.  Masukkan air jika perlu.  Masak lagi hingga kuah pekat.



~Kepah Masak Halia Berserai~



~Kangkung Goreng Belacan~



~Gulai Ikan Kembung~

~Menu Puasa 2011 : 11~


~Cendawan Masak Sos Tiram~
 


~Ketam Goreng Bertelur~

Ketam - dipotong dua

Bahan Hiris
3 ulas Bawang Putih
2 inci Halia

2 biji telur
Garam/Gula

Ketam dilumur garam dan digoreng terlebih dahulu.  Ketepikan.
Tumiskan bawang putih dan halia tadi.  Masukkan telur dan perasakan.  Kacau2, kemudian masukkan ketam tadi dan gaul hingga masak.


~Bawal Masak Masam Manis~


~Ikan Keli Masak Lemak Cili Padi~

~Menu Puasa 2011 : 10~


~Sotong Panggang~

3 ulas bawang merah
1 ulas bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 sudu besar cili giling
1 helai daun kunyit
1 batang bunga kantan
Garam/Gula/Perasa secukupnya

Kisar semua bahan di atas.  Letak sotong di atas aluminium foil dan tuang bahan kisar tadi, tutup aluminium foil dan bakar di atas api yang kecil selama 15 minit. 


~Ayam Masak Kurma~


~Masak Putih Ubi Dengan Pucuk Taugeh~


~Daging Goreng Halia~

Friday, August 19, 2011

~Menu Puasa 2011 : 9~

Menu berbuka puasa lagi.....


Pajeri Nenas

Bahan Tumis
3 ulas Bawang Merah
1 ulas Bawang Putih
1 inch Halia - tumbuk ketiga2 bahan
Buah Pelaga
Bunga Cengkih
Bunga Lawang

2 sudu besar rempah kari - jadikan pes
1 ketul Gula Manisan
Daun Pandan - dicarik2
Santan secukupnya
Air secukupnya
garam/gula jika perlu
Nenas - dipotong bulat dari buah yang kecil sahaja

Tumis bahan tumis hingga naik bau.  Masukkan pes kari tadi bersama gula manisan. Biar hingga pecah minyak kemudian masukkan air dan daun pandan.  Masukkan santan secukupnya bersama nenas tadi.  Perasakan jika perlu.


Ikan Sambal Kicap

Nih mmg my peberet time tak lalu nak makan.....versi campak mak yang ajar.....

Ikan Kembung - dilumur garam dan digoreng

Bawang Merah 5 ulas - dihiris halus
Cili Merah - dihiris halus
Kicap secukupnya
Sedikit air
Sedikit air asam jawa
Gula secukupnya

Bahan di atas dicampur dan digaul hingga sebati.  Curahkan ke atas ikan tadi.


Kailan Udang Kering


Ayam Goreng Halia



Sup Kaki Ayam
** Sori le...yg ni jenuh dok ulang.....ni peberet anak dara.....tak daya le kalu nak soh dia makan lebih, kena le ada lauk peberet dia.....

Thursday, August 18, 2011

~Menu Puasa 2011 : 8 ~

Banyak hari tak update....biasa le....mood tak de plus too busy to spend time depan komputer kat umah nih.....selalu main cilok2 tengah2 malam dak pun pagi2 buta......dah nak masuk 20 hari pose dah pun kita ni....tinggal seminggu je lagi kan nak raya.....bnyk kerja sebenarnya belum settle.....mmg kena pulun le dlm seminggu nih......

Menu kali ni simple2 aje le.....bila dah lama ni makin lama makin tak tahu apa nak masak....jadi jamu mata dulu le ya....


Sambal Bilis Dengan Kentang


Chicken Pop


Gulai Udang Dengan Kacang Buncis


Asparagus Goreng (ulangan dong...)


Ikan Kembung Percik


Tembikai....uuu penyedap anak tekak.....

Thursday, August 11, 2011

~Menu Puasa 2011 : 7~

Lewat sikit update menu 2 malam lepas nih.....tak dak mood.....keletihan yang melampau gitu.....apa pun....menu ulangan je ni....dah pernah dok buat pun sebelum2 nih.....Nasi Hujan Panas and the Gang.....iaitu Dalca Daging, Ayam Masak Merah dan Acar Mentah.......


~Nasi Hujan Panas~

4 cawan beras - dibasuh dan ditoskan dan sukat air seperti masak nasi biasa
1 ketul kuib Pati Ayam

Bahan Tumis
Minyak Sapi
Bawang Putih - dihiris halus
Bawang Merah - dihiris halus
Buah Pelaga
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis

Pewarna Merah, Hijau, Kuning

Panaskan periuk nasi, masukkan minyak sapi dan tumiskan bahan2 tumis hingga naik bau.  Masukkan pati ayam tadi dan masukkan beras bersama dengan air kemudian terus alihkan ke periuk elektrik atau terus saja memasak di atas dapur.  Bila sudah hampir masak, titikkan pewarna hijau, merah dan kuning tanpa menggaulkannya.  Bila sudah masak, baru gaulkan perlahan2 kesemua warna biar bercampur.



Tuesday, August 9, 2011

~Renovation Progress : Part 3~

A bit frustrated le kalu cakap pasal umah......mcm biskut je jadinya....sekejap ada, sekejap x de.....dah malas nak komplen lebih2 kat kontraktor sbb dah tau mmg jenis 'kedekut' barang le pulak.....jadi umah pun jalan sekerat2 je.....

Last friday my hubby dapat sms dari kontraktor to info pasal bawak driver crane utk proses tuang slab lantai atas.....katanya nak datang on Sabtu....ok le...kami tunggu.....

Sabtu tu, yang sampai dulu of course crane nyer.....tukang2 x nampak muka lagi....crane kul 9 dah terpacak depan umah.....kul 9.30 baru tukang sampai.....yang lagi best, kontraktor nyer kerja upah crane ikut jam....dkt kul 11 baru lori simen sampai.....dan kalu kira2 pun mmg rugi le kontraktor tu sbb dah le ambik simen jauh, sikit lak tu.....tuangnya pun sekerat2......kes nak jimat papan....dah kering yang separuh tu, baru nak tuang lagi separuh.....jadi crane ngan lori simen kena datang dua kali.....padahal benda bukan banyak pun.....

Bukan lama nak buat pun, by kul 12 dah siap tuang......dan aku rasa tukang by kul 1 dah lari balik dah pun.....ingatkan esoknya nak datang sambung kerja2 lain.....tp ilang terus batang idung konon nak datang bila kayu2 tu dah boleh bukak......maknanya kerja tak jalan gak beberapa hari....tak bijak kan?  sedangkan bagi aku dari tak buat apa2 baik dia orang settle robohkan dinding sebelah dan depan tu....tp tak dibuat gak.....

Kami lihat ngan kekecewaan je....tak larat nak kata apa....memandangkan tak perlu bayar dia apa2 sehingga umah siap, lantak dia le.....lambat dia buat, lambat le duit dia masuk.....tau le kaya....tp mintak gak ngan kami duit raya!!! hmmm.....

~Menu Puasa 2011 : 6


Semalam aku rajin....terlebih rajin le pulak memasak mcm2 lauk.....dan semua sesi memasak hanya berlangsung lepas aku balik dari opis sahaja.....cuma tengahari aku balik untuk defrost je bahan2 beku dlm peti ais.....kul 5.45 petang baru le agenda potong2 bawang, potong2 sayur, potong2 segala mak nenek boleh dibuat.....dan selalunya 1/2 jam sebelum berbuka, aku dah boleh relax2 atas kerusi tengok tv dulu jap....tapi dari pagi dah kena pk apa nak masak, kalu tak proses memasak tak leh nak berjalan lancar....tau2 je le kalu idea tak datang mmg haru le sbb kekangan masa nih....

Menu untuk semalam antaranya Sayur Masak Lodeh, Ikan Bakar + Air Asam, Rendang Kupang, Daging Masak Merah dan akhir sekali yang paling mudah, Ayam Goreng hehe....


~Sayur Masak Lodeh
~

Bahan Kisar:-
Bawang Putih
Bawang Merah
Kunyit Hidup + 1 sudu extra serbuk kunyit
Udang Kering - direndam sebentar bagi kembang
Serai

Sayuran:
Kacang Panjang
Bunga Kobis
Karot
Suhun - rendam dahulu
Putik Jagung - dipotong panjang2
Pati Kacang Soya - potong2

1 kotak santan pekat + 2 cawan air
Garam/Gula/Perasa secukupnya

Masukkan santan dan bahan kisar tadi dan panaskan hingga mendidih.  Masukkan sayuran tadi dan bahan2 lain dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak.  Masukkan garam/gula/perasa secukupnya.


~Ikan Sardin Bakar + Air Asam~

~Daging Masak Merah~
Sumber asal : aina

Daging - dihiris nipis secukupnya
1/2 biji buah tomato
5 sudu besar sos tomato
3 titik pewarna Merah
Garam
Air secukupnya

Bahan2 di atas direbus hingga daging empuk.

Bahan Tumis:-
Bawang Putih - hiris halus
Bawang Besar - hiris halus
Sos Tiram
Daun Limau Purut
Sedikit sos ikan
Daun Ketumbar secukupnya

Tumiskan bawang putih + bawang besar hingga wangi.  Masukkan daging yang telah direbus tadi bersama tomato tadi.  Simpan air rebusan tadi.  Kemudian masukkan sos tiram, daun limau purut dan sos ikan.  Masukkan air rebusan tadi.  Masukkan daun ketumbar akhir sekali.



~Rendang Kupang~

Segenggam kupang (isi sahaja)

Bahan Kisar:
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Serai
Cili Kering (tak nak pedas, kurangkan)
Cili padi (sedikit sahaja, dlm 5 biji)

Daun Kunyit - hiris halus
Daun limau purut -carik2kan
Santan dalam 1 cawan
1 sudu kecil kerisik
Asam Keping
Garam/Gula/Perasa secukupnya

Tumiskan bahan kisar hingga naik bau.  Masukkan kupang tadi dan kacau selalu.  Masukkan santan.  Masukkan kerisik, asam keping, daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula secukupnya dan masak hingga pekat.

~Ayam Goreng~
untuk anak-anak.....lauk kupang pedas so anak2 tak leh nak makan....

Ok le....arini kena pk lagi nak masak apa......nak kena buat cuppies gak customer order.....ooo malam ni 2+1 nyer kerja le pulak.....ngantuk le pulak....

Monday, August 8, 2011

~Menu Puasa 2011 : 4 + 5~

Layan gambar dulu le ya.....ni menu dua hari pose......2 hari lagi makan luar hehe......punya le campak2 nyer menu sampai bila orang tanya dah lupa apa yang aku campak haha.....nanti kita refresh memory sekali lagi le ya....
Bayam Masak Lemak
Udang Celup Tepung
Ayam Goreng Asam
Telur Dadar
Udang Masak Lada Hitam
Kacang Buncis Goreng Dengan Isi Kupang
Sup Ayam

Kari Ikan Sardin

Sunday, August 7, 2011

~Survey Kitchen Cabinet Part 2~

Buat survey lagi kali ke dua......a bit tired le bulan2 pose meredah kedai.....cuma kali ni tak dapat lagi le quotation sbb tokey2 tak dak....yg ada cuma interior designer dia je so tak leh le nak bagi exact price.....kali ni aku ubah spec yang aku nak......cut bajet le sikit.....boleh le aku cari gajet2 lain yang lebih diperlukan ngan bajet yang boleh dipotong dari rega KC tu.....

Untuk spec kali ni, aku ingat tak mau guna solid surface, kecuali untuk island table aku tetap request granite.....untuk kaunter top aku ingat nak serah kat kontraktor siapkan body concrete tu sekali ngan kerja2 tile untuk kaunter top.....yup.....nak guna tile.....aku rasa tile 2 ft x 2 ft lagi banyak option warna dan design.....idea datang actually masa singgah survey kedai pertama untuk survey second round nih.....aku tengok dia guna tile ala2 batu bata....cantik sangat.....lagipun aku rasa leh cut bajet dari rega survey first round dulu....

Tapi.....sebelum aku citer pasal survey KC nih.....aku singgah nak beli built in oven ngan hob sebenarnya.....hubby tak approve guna hood.....katanya soh guna exhaust fan.....so masa survey, kebanyakan oven datang dalam pakej sekali ngan hood + hob.....banyak kedai dah aku singgah nak cari harga yang berpatutan nih.....last stop aku pergi ke G Yu Home.....kat sini, Darren, salesman nih yg dok entertain aku.....bila aku request untuk beli built in oven sahaja dengan hob, harga jatuh mahal le pulak.....mujur le salesman lak baik hati ikut aku ke hulu ke hilir untuk tolong aku pilih.....tak langsung paksa aku itu ini...bila aku tanya2 nak tukar pakej, tak dak masalah langsung bagi dia orang untuk bagi rega lain walaupun brg yang aku tanya tu ada dalam pakej sediada....option aku bukan le nak beli yang mahal.....janji ada dapur, ada oven leh guna kat dapur tu sbb yang sedia ada khas untuk kerja2 baking kat bilik baking je nanti.....kat kedai tu ada brand2 yang tersohor mcm Fotille ngan Rinnai tp both ni not within my budget le....kat kedai Darren ni gak ada brand Leben.....dari Germany.....ada satu pakej under brand Leben nih ditawarkan pada harga RM2999 untuk hood, hob ngan oven.....tp jika request nak beli oven saja harga dalam RM2399......hob lak dlm RM550.....alamak.....rugi le pulak......hood tu lak jika single harga dalam RM1899......so kena le bincang ngan tuan tanah.....aku cakap rugi le beli satu2 pastu nak kena tambah beli exhaust fan lak.....tuan tanah kata ikut aku le.....kan yg nak bayar aku gak.....hehe.....jadi aku go ngan pakej tu....suction power hood pun dalam 1290 kira tinggi le....ok sangat2 le....oven pun ada 8 functions....all in black hehe......kat situ gak aku rembat sink yang 2+1 lubang sekali ngan tap.....yang ni datang pakej gak tapi aku request kat Darren nak tukar tap lain.....yang datang ngan pakej tu aku tak minat bentuk dia....

Aku ada terbaca review kat sini pasal oven Leben and so far dapat pujian le gak.....walaupun brand ni masih baru di Malaysia, aku tak nampak apa yang kurang ngan brand ni berbanding Fotille ngan Rinnai.....janji hasil yang diberi sama je....

Lebih lanjut pasal Leben, leh tengok kat sini ya....



Untuk KC, aku kena update lain le sbb so far baru satu company out of 4 bagi feedback quotation selepas sehari....yang lain tengok le dulu camne.....

Thursday, August 4, 2011

~Menu Puasa 2011 : 3~

Menu berbuka puasa untuk hari seterusnya.....tulis je no 3, tak semesti untuk hari ketiga ya.....tp setakat ni mmg utk hari ke 3 le....tapi arini en hubby ajak makan luar, so today no need to think about what to cook ......yang ni versi semalam punya......resipi campak2 aje le.....

Udang Telur BerNestum
Sayur Asparagus Goreng
Ayam Masak Madu Berkicap
Masak Lemak Telur Itik

Salad sayur-sayuran

Aci dak? cicahnya ngan sambal belacan hehehe.....beli konon nak makan ngan sos salad...end up cicah ngan sambal belacan le pulak....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...