Thursday, August 20, 2015

RESIPI : Sponge Cake Asas


Resipi sponge cake ni resipi favourite saya.....kerana menghasilkan tekstur kek yang moist walaupun keknya adalah kek span.....resipi ni saya dapat dari google dan dah lupa siapa pemiliknya.....walau apa pun saya repost di sini dan semoga dapatlah semua memanfaatkannya....


SPONGE CAKE ASAS
Resipi untuk loyang 8 @ 9 inci

2 cawan tepung sponge mix
4 biji telur
2 biji putih telur
1 sudu teh ovalette
1/4 cawan air
2 sudu besar minyak masak

Campurkan tepung, telur, ovalette dan air dan putar pada kelajuan maksima hingga adunan menjadi putih gebu dan pekat.  Kemudian, masukkan minyak masak dan putar pada kelajuan sederhana hingga semuanya sebati.  

Alas bawah loyang dengan kertas minyak, tuangkan adunan dan bakar adunan pada suhu 160'C selama 1 jam atau lebih bergantung kepada oven masing-masing.

Bila kek telah masak, keluarkan dan scrap tepi loyang dengan pisau semasa masih panas.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...