RESIPI : Chocolate Cream Cheese Chiffon Cake


Chocolate Cream Cheese Chiffon Cake 
Source : Chinese Magazine 

Bahan A 
50 gm butter 
120 gm cream cheese 
20 gm susu segar 

Bahan B 
5 biji telur merah 
30 gm tepung gandum 
30 gm tepung jagung 
1 sudu besar serbuk koko 
1 sudu teh esen vanila 

Bahan C 
5 biji putih telur 
80 gm gula castor 
1/4 sudu teh cream of tartar @ boleh gunakan sedikit garam/perahan limau nipis 

Cara menyediakannya 
Bahan-bahan A dimasak secara double boiler. Kacau hingga sebati dan sejukkan. Ketepikan sebentar. 

Kemudian masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga ia sebati. Ketepikan. 
Bahan C diputar hingga menjadi meringue. Ambil sedikit dr meringue tadi dan gaulkan dengan adunan di atas. Kemudian baru campurkan adunan ini ke dalam meringue dan gaulkan hingga ia sebati. 

Tuangkan ke dalam acuan chiffon berukuran 20 cm (tidak perlu griskan) dan bakar kek selama 35-40 minit pada suhu 170-180'C. Angkat acuan dan terbalikkan acuan dan biarkan ia begitu sehingga kek benar2 sejuk. (Saya biarkan hingga keesokan paginya baru dikeluarkan kek dr acuan, waktu ini just renggangkan tepinya dengan pisau). Ini untuk mengelakkan kek chiffon dr jatuh atau mendap.



**Selepas kek masak, telangkupkan seperti ini sehingga kek sejuk.  Jangan sekali2 renggangkan tepi kek dengan pisau sebelum kek sejuk.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...